Intervju: Helmut Marko – Austrija će biti spektakularna utrka, ali ne za Red Bull

Luka Maloić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Intervju: Helmut Marko – Austrija će biti spektakularna utrka, ali ne za Red Bull

Luka Maloić

Helmut Marko

Helmut Marko

Pročitajte zanimljiv intervju sa konzultantom Red Bulla, Helmutom Markom, koji priča o pogonskim jednicama i kaznama. Saznajte njegovo mišljenje o strategijama i budućnosti F1 u intervjuu kojeg su obavili novinari službene F1 stranice.

P: Helmut, Monako je pokazao rast forme za RBR – ali sve se to “srušilo” samo dva tjedna kasnije u Montrealu. Možete li nam reći koja je stvarna slika stanja?
Helmut Marko: Znali smo da su rezultati iz Monaka nerealni za stvarnu situaciju – staza u Monaku ne zahtijeva toliko snage od motora. Vidjeli ste prošli vikend u Montrealu: dokle god ima duge ravnine mi gubimo. Znamo da imamo hendikep sa strane motora, nedostatak konjskih snaga. Pokušavamo se adaptirati sa vrlo malo downforcea, niskim postavkama krila, ali postoji limit oko toga što se može postići s time.

P: Ali, Monako je zasigurno morao biti sjajan osjećaj – napokon, dobar rezultat i bodovi…
HM: Naravno da je to bilo fantastično za moral momčadi. Pokazatelj je također da je šasija tamo gdje mora biti. Sljedeće staze koje su slične Monaku su Budimpešta i onda tek Singapur. Ako želite samo tri staze gdje ste realno kompetitivni, to je zasigurno kraj svih snova o slavi! To je iritantno.

P: Kakva je situacija s pogonskom jedinicom? Ferrari je očigledno uspio napraviti korak naprijed; kako stoji Renault?

HM: Ferrari pokazuje kako je moguće uloviti vodeće u tekućoj sezoni i Renault sada prepoznaje što mora učiniti – ali nažalost cijela jedna godina je izgubljena. Na vrhu su problemi s pouzdanošću. Da, ima nekog napretka, ali rezultati se moraju vidjeti – ako će raditi, najbolju formu ćemo imati na zadnje 3 utrke.

P: Koliko tokena za razvoj motora je preostalo Renaultu?
HM: Ne mogu reći točan broj za Renault – ali to nije problem. Problem je pouzdanost, ključno je što razvoj ne ide u pravom smjeru. Moramo biti strpljivi. U tri tjedna od sada ćemo znati da li novi projekt, koji je sada u test fazi, radi ili ne.

P: Kada ćete morati koristiti peti motor za sva 4 vozača – oba RB i TR?
HM: Samo Max vozi na petom motoru. Ali u roku 2-3 sljedeće utrke morati ćemo korisititi peti motor na oba Red Bulla. Sainz ima sreću: on je na trećem motoru, možda izdrži do Monze.

P: Zbog čega je nemoguće postići dogovor s ostalim ekipama oko “petog motora”? Ili je to irelevantno za vas, kada ćete trebati možda 7 ili 8 motora?
HM: Mercedes je odbio prijedlog zbog troškova, što mislim da je daleko od realnosti. Oni sada imaju prednost i žele je zadržati. Moje mišljenje je da je šesti motor neizbježan. Pokušati ćemo mijenjati novi motor na stazama gdje nam to ne igra toliku ulogu. Ne želimo mijenjati motor u Mađarskoj, gdje imamo šanse biti kompetitivni – to vrijedi i za Singapur. Monza, na kojoj su naše šanse mizerne, bit će staza za mijenjanje motora.

P: Neki kažu da je F1 previše pod kontrolom inženjera – i da momčadi troše sve što imaju na tehničke stvari i malo toga ostaje za “show”…
HM: Taj problem možemo riješiti vrlo lagano: inženjeri mogu potrošiti samo onaj novac koji momčadi dobiju od sponzora. To će istog trenutka razviti novi pristup trošenja novca. Show i navijači nisu u centru njihovog razmišljanja – oni žive u svojem tehničkom svijetu. Na kraju F1 je također show i moramo isporučiti ono što navijači žele vidjeti. Moja impresija je da navijači žele nešto divlje, spektakularno – ne ekstenziju restrikcija koja je normalna za svakodnevni cestovni prijevoz. Restrikcije su neophodne, da, ali navijači žele spektakularni show kada dođu na trkaću stazu.

P: Na početku, RB je imao dobar balans između tehničkog napretka i zabave. Zašto ste taj koncept značajno promijenili? Da li ste bili prisiljeni odustati zbog toga što ostale ekipe svaki novčić koji imaju ulože u inženjerske odjele?
HM: Da, razvoj ide u tom smjeru. To savršeno vidimo na tehničkim sastancima. Za vrijeme trkaćeg vikenda jedan tehnički sastanak slijedi drugi, ponekad sve do ponoći. Sve tehničke regulacije guraju u tom smjeru. Kako ćete onda održati “party”? Naravno da je naš glavni cilj biti uspješan na stazi, moramo slijediti rijeku. Mislim da i dalje imamo dobar balans.

P: Je li F1 previše regulirana od strane FIA-e? Da li je “sirovo-čisto utrkivanje” nemoguće zbog kazni na svakom zavoju?
HM: Naravno da je preregulirano – previše odbora i ljudi imaju nešto za reći. Pustite ih neka se utrkuju! Oslobodimo se strateške grupe, zbog toga što se momčadi neće nikad oko ničega dogovoriti. Dajte autoritet FOM-u i FIA-i.

P: Red Bull je dio strateške grupe. Možete li reći da je išta pozitivno izašlo iz te grupe?
HM: Nažalost ništa što bi učinilo predstavu zanimljivijom. To je sasvim logično ako imate četiri, pet ili šest ekipa – svako gleda samo svoje prednosti i nitko ne vidi dalje od svojeg nosa. Dajte vlast ljudima koji znaju svoj posao.

P: Prema navijačima, prošlogodišnja VN Austrije je bila najpopularnija u kalendaru. F1 utrka se vraća ovaj vikend. Možemo li očekivati jednako velik spektakl kao prošle godine.
HM: Da, bila je to fantastična utrka i dobili smo tone i tone pozitivnih poruka. Sastavili smo sjajnu zabavu sa predstavama navečer i imamo nekoliko bivših svjetskih prvaka – Prosta, Laudu, Piqueta, samo da otkrijem nekoliko imena – koji će voziti u svojim originalnim “turbo” autima – pravim glasnim, agresivinim trkaćim autima!

P: Što je s vašim vlastitim vozačima i nastupom?
HM: Nažalost RB Ring je prava staza za snagu motora tako da nećemo biti naprijed. Naši vozači će teško vidjeti podij ove godine, ali navijači će uživati – obećajem.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Vordas
AlkY

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

F1puls autori su dosad napisali 9375 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 7 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Luka Maloić
Pulsmedia autor
348 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj