Izdvojeno

FIA u pregovorima s Masijem oko nove pozicije

Piše: Haris Džananović

Prije 6 mjeseci, 1 komentara

Procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minuta

U subotu, nakon kvalifikacija za VN Bahraina, FIA je objavila konačni izvještaj o kontroverznoj posljednjoj utrci prethodne sezone. Po završetku sezone krenulo se u reformu F1 operacija, uključujući i predstavljanje dvojice novih direktora utrke koji će se izmjenjivati u toj ulozi i uživati sigurno veću podršku u mjesecima koji dolaze.

Osim toga, FIA je naglasila da Masijev odlazak s prethodne pozicije nikako ne znači i otkaz, te su više puta koristili termin “relokacija”.

U prvom intervjuu nakon objave izvještaja, novi predsjednik FIA-e Mohammed bin Sulayem komentirao je odluku oko Masija:

“Zahvalni smo mu na tri godine predanog rada i uloženom trudu na ovoj poziciji. Povukli smo ovaj potez da skinemo pritisak s njega kao individualca, te trenutno pregovaramo o pravcu razvoja njegovog angažmana u FIA-i. Michael za nas predstavlja važnu figuru”.

Bin Sulayem je prema njegovom svjedočenju osjetio olakšanje nakon zatvaranja poglavlja o utrci u Abu Dhabiju:

“Ta priča je sada gotova. Izvještajem smo okončali sva nagađanja oko razvoja utrke, te je analiza pred očima svih koji žele da sagledaju realnu sliku. Shvaćam da je u pitanju turbulentan period za mnoge, ali to je sada iza nas i naša pažnja je usmjerena na VN Bahreina i novu sezonu.”

Osim toga, predsjednik FIA-e se osvrnuo na pridošlice u kontroli utrke. Rekao je da stvari više ne mogu funkcionirati na starim principima, što je možda u konačnici i dovelo do mnogih kontroverzi.

“Tako odgovornu funkciju ne može obavljati samo jedna osoba. Govorimo o kalendaru s 23 utrke – zamor je realna stvar, posebice kada uključite i dosta napornih interkontinentalnih putovanja.”

Nekadašnji reli vozač je također istaknuo svoju ideju o kreaciji virtualne sobe za kontrolu utrke, koja bi pružila dodatni uvid djelatnicima FIA-e koji se nalaze na licu mjesta. Cijeli koncept se razvio nakon posjete jednoj od ekipa Formule 1 u siječnju.

“Već smo uložili dosta sredstava u razvoj tog projekta. Nismo uprava koja samo obećava, nego slušamo savjete i povratne informacije ekipa, te djelujemo u skladu s time.”

Ovakav pristup je sigurno osvježenje nakon posljednjih godina letargičnog vođenja organizacije od strane Jeana Todta. Neke rezultate ćemo već vidjeti po okončanju prvog trkaćeg vikenda, čija kulminacija dolazi danas u utrci za VN Bahraina – na programu u 16:00 sati.

Komentiraj

1 komentar

  1. Harise čestitam. Pročitao dva ćlanka o FIAi. Ovaj i onaj o granicama staze. Oba u sridu.    6

    0

Novo na forumu

Otvori forum

Puls podržavaju

Mjesečni pretplatnici:


Naši zadnji donatori:

Doniraj

Molim?!

Bok , internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Kolumne

Italija: Radio komunikacija Sainz-Ferrari

Radio transkript // Ante Vetma

Riccardo AdamiFive minutes, five minutes Three minutes All on medium apart from five starters on softs, included Verstappen at the front Closest soft starter is Ocon on soft, Ocon on soft, P14 Carlos SainzWho is on softs, Charles, Max, Ocon… George as well And De Vries Pit-limiter on, and focus on the lights Last car is on the grid Utrka kreće Checo 0,2s behind You are doing a good job, DRS...

Per Enzo

Oktanski koktel // Ante Maras

14081988, datum koji je duboko urezan u Ferrari i koji označava kraj jedne ere Ferrarija i početak jedne nove To je datum smrti Il Commendatorea, dan kad je ovaj svijet napustio Enzo Ferrari, jedan od najvećih ljudi svijeta autoindustrije i motosporta, a možda i najveći Sukladno njegovim željama, vijest o njegovoj smrti je objavljena dva dana poslije, kako bi "nadoknadio" zakašnjenje koje je nastalo prilikom prijave datuma njegovog...

Treba li mijenjati pravila za dobivanje superlicence?

Lociranje // Lovro Andraka

Kompleksna i poprilično stroga pravila za dobivanje superlicence stigla su u središte pozornosti tijekom posljednjih nekoliko dana zahvaljujući velikom interesu Red Bulla za već dosta razvikanim američkim vozačem Coltonom Hertom koji ne ispunjava sve kriterije za natjecanje u Formuli 1 iduće sezone Unatoč tome, 22-godišnji Herta nikako nije bezveznjak u svijetu utrkivanja - s 18 godina, 11 mjeseci i 25 dana postao je najmlađi...

Još kolumni