Mercedes: E10 gorivo je najveća promjena od 2014.

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 2 min 1 komentara

Krajem siječnja odazvao se sektor za razvoj motora Honde i prokomentirao je novosti vezane uz novo E10 gorivo. Tjedan dana kasnije progovorio je Hywel Thomas, direktor sektora za razvoj motora Mercedesa.

Od trenutka kad je novo gorivo najavljeno, četiri proizvođača su marljivo radili sa svojim dobavljačima goriva kako bi napravili što bolje pogonske jedinice koje bi radite što učinkovitije s većom količinom bio-sadržaja nego prije.

To E10 gorivo je također razlog zašto se Red Bull tako žestoko trudio zadržati Hondu za novu sezonu, kako bi im mogli pomoći sa razvojem i prilagodbom novog motora.

“Kao i svake godine, kad razvijamo gorivo, to je partnerstvo između nas i Petronasa kako bismo bili sigurni kako gorivo uživa iskustvu pogonske jedinice, te pogonska jedinica uživa u iskustvu goriva.”

“Promjena da se ove godine ide na E10 je vjerojatno najveća promjena u propisima koje smo imali od 2014.”

“Tako da je bio značajan pothvat kako bismo bili sigurni da smo stvarno razvili to gorivo, i koliko smo kandidata imali, pa jednocilindrični rad, pa rad na V6, ne smije se podcjenjivati koliko je posla to zahtijevalo.”

Thomas je naveo kako problem nije samo u povećanju bio-sadržaja, nego i u tome što je u pitanju održivi etanol:

“Već su bile bio-komponente u gorivu kroz cijelu hibrid eru. Tada smo kao zahtjev imali da nam 5,75% obujma čine bio-komponente.”

“Promjena za ovu godinu je da je taj postotak otišao gore, otišao je na 10%. Također, umjesto da imate slobodan odabir komponenti koje ćete koristiti, morate koristiti etanol.”

“Dakle promjena da je bio-sadržaj sad etanol znači kako će motor reagirati nešto drugačije na gorivo. S nekim područjima performansi smo jako, jako sretni, a ima i drugih područja s kojima smo manje sretni. “

“I što nam je za činiti je mijenjati gorivo gdje možemo, i mijenjati hardver pogonske jedinice gdje možemo, kako bismo maksimizirali učinke stvari koji nam se sviđaju, te minimizirali učinke stvari koje nam se ne sviđaju.”

Hywel Thomas, direktor Pogonskih agregata visokih performansi (HPP) Mercedesa

Odgovor

1 komentar

  1. Lance Stroll 18
    dino18 Prikaži

    …neam šta radit pa idem reklamirat sponzore



    1
    -1

    2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.