Honda o novom E10 gorivu: Nije baš kako ostali proizvođači motora tvrde

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 2 min 0 komentara

Još jedna od brojnih novina za sezonu 2022. je novo gorivo koje će momčadi morati koristiti. Riječ je o E10 gorivu – mješavini koja se sastoji od 90% fosilnih goriva i 10% etanola.

Očekivana posljedica te promjene je nešto manja snaga motora nego prijašnjih sezona, iako proizvođači motora izjavljuju kako nemaju nikakvih problema te su našli rješenja za taj pad snage.

Hondin Yasuaki Asagi, koji nastavlja voditi razvoj motora za Red Bull i AlphaTauri, misli kako te izjave vjerojatno nisu u potpunosti istinite.

Kad je priupitan koliko snage će motori zapravo izgubiti nakon promjene, odgovorio je:

“To je tajna. Čini se kako ostale tvrtke kažu da je otprilike isto, ali s druge strane, davanje takve obavijesti znači kako je teško doći do jednake snage kao prošle godine.”

Asagi je rekao kako prijelaz na novo gorivo predstavlja izazov, ali isto je rekao kako nije sve crno te je naveo neke njegove prednosti:

“Odgovor na E10 gorivo je najveći izazov. Arhitektura motora je već postavljena s novom pogonskom jedinicom za 2021. pa smo napravili promjene kako bismo izvukli najbolje performanse sa E10 gorivom.”

“Što se E10 tiče, smanjuje se snaga i energija koju ima sa istom težinom. To je karakteristika alkoholnih goriva. S druge strane, abnormalno izgaranje starog goriva je lakše za kontrolirati.”

Uz to je potvrdio kako je većina radova na pogonskoj jedinici za 2022. odrađena još tijekom 2021.:

“Uvijek ima malih detalja i ispravaka ako postoje problemi, ali ako niste završili koncept ili osnove prije kraja prijašnje godine, nećete biti spremni na vrijeme za sljedeću sezonu.”

Yasuaki Asagi, voditelj razvoja pogonske jedinice u Hondi

Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.