Sprema se promjena: Prva desetorica neće morati na startu utrke koristiti gume iz Q2?

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 godina 2 min 17 komentara

x1

Čini se da ćemo od iduće godine imati malu preinaku sportskog pravilnika, te da vozači koji se kvalificiraju na deset najboljih startnih pozicija neće morati koristiti gume s kojima su napravili najbrži krug u drugoj kvalifikacijskoj rundi.

Formula 1 je 2014. godine uvela spomenuto pravilo, i to člankom:

“S izuzetkom bolida koji mora krenuti iz pit-lanea – na početku svake utrke svi bolidi koji su se kvalificirali u Q3 moraju koristiti gume s kojima su postavili najbrži krug u Q2.”

Ideja je bila da se donjoj polovici grida pruži strateška prednost, pogotovo svima koji bi riskirali i odabrali prvi duži stint.

McLarenov šef Andreas Seidl bio je jedan od otvorenih kritičara tog pravila:

“Gledajući iz naše perspektive – mi smo uvijek lobirali da se ovo pravilo makne. Gledajući iz sportske perspektive, to bi bila prava odluka.”

Ross Brawn je također dao pozitivno mišljenje oko ukidanja pravila:

“Nezgodno je to što ovo pravilo najbržim bolidima pruža priliku da biraju s kojim gumama će voziti u Q2, što je onda još veća prednost. Efekt je obrnut od onog kojeg se htjelo postići, rekao bih. Ne mislim da će biti veliki problem ako se pravilo makne.”


Odgovor

17 komentara

 1. Fernando Alonso
  Lovro Andraka urednik Prikaži

  Podržavam ukidanje i slažem se s Brawnom (napokon neka pametna i od njega). Ovo pravilo je u teoriji trebalo pomoći drugoj polovici grida, ali je zapravo samo pomoglo “prvoligašima” da se odvoje od F1.5 i da najbolji iz F1.5 imaju hendikep u odnosu na svoje društvo koje starta izvan top 10.  13
  12

  1
 2. Pirelli Intermedium
  crofessional Donator Prikaži

  Pravilo od kojeg su koristili imali samo oni “vječno” jedanaesti… dvanaesti…  10
  10

  0
  • Alpine
   Alpine Prikaži

   To si dobro primijetio, nekim momčadima na određenim utrkama se sigurno i isplatilo kad su shvatili da će biti npr. eventualno 10 na softu, pa su onda malo kalkulirali, završili 11, stavili npr. medium gume i završili u bodovima. Dobra taktika, ali podržavam promjenu pravila.   3
   3

   0
   • Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Od toga su posebice 2020. , u nedostatku stvarne neizvjesnosti, sky-evci radili pravu malu dramu zbog odabira guma. Posebno jer je te godine RB (čitaj Max) bio u nigdjezemskoj u odnosu na Merc i ostatak grida pa su uglavnom bezuspješno eksperimentirali upravo s ovom taktikom…    1
    1

    0
  • Pastor Maldonado
   perodeformero Prikaži

   O dada. 11. mjesto strateški je bilo puno boilje od desetog mjesta. Čak i12. mjesto. Ovisno o utrci.   1
   1

   0
 3. Max Verstappen 1
  Multi 21 Prikaži

  Je li prije 10-ak godina bilo pravilo da startaju na gumama koje su koristili u Q3 ili se varam? Meni to zvuči logičnije nego ovo danas. Ja sam svakako za to da svi mogu birati gume na kojim će startati bez obzira na to što su radili u kvalifikacijama.  6
  6

  0
 4. Niki Lauda
  wapi Pretplatnik Prikaži

  Čini se da se više nitko ne sjeća zašto je pravilo tu, pa će ga ukinuti i onda će se lupiti po čelu….

  Bilo je pravilo da se starta s gumama iz q3, pa se onda događalo da se najbolji ne potrude u q3 nego montiraju “žute” gume jer im to paše strateški za utrku, a neki drugi bez puno šansi u Q3 ne bi niti vozili kako bi sačuvali nove gume za start utrke. To je pokvarilo draž Q3. Da bi se to spriječilo uvedeno je pravilo s gumama iz Q2, jer tu sa sporijim gumama netko riskira da ne prođe u Q3, a s druge strane u Q3 će svi biti u najbržem trimu jer im te gume više ne trebaju i žele što bolju poziciju na startu.

  Rješenje da se ne lupe po čelu je da odabir guma za utrku bude potpuno slobodan.  6
  6

  0
 5. Ferrari
  darkmark Prikaži

  Možda bi bilo fer da se za pole uzima prosjek sva 3Q, kako nitko ne bi mogao puno kalkulirati nego voziti na max. Također morali bi koristiti barem 2 komponnete guma, a startati sa onom koja je ostvarila najbrži krug.
  Ne znam, razmišljam na glas.


  0
  0

  0
 6. Pastor Maldonado
  perodeformero Prikaži

  Nitko ne kaže da bi pravilo bilo OK kada se najjači bolidi ne bi usudili voziti Q2 s tvrđim gumama.
  Po tom pravilu se vidi gdje je poroblem.
  Ukidanjem pravila (što pozdravljam) opet se neće riješiti problem da su najjače memčadi u stanju biti brže od ostalih i na tvrđoj varijanti guma.
  Kada smislite pravilo/pravila koja će im onemogućavati biti brži na tvrđim gumama od drugih momčadi na mekšim gumama onda je tako sve jedno s tim pravilom Q2  2
  2

  0
 7. Renault
  zd1400rt Prikaži

  Dosadašnje pravilo je nepošteno omogućavalo da prva četvorica startaju utrku na Mediumu i s jednom stopom. Tako da ništa od faktora iznenađenja i sl.
  Formula 1 je natjecanje konstruktora i uvijek će najbrži bolidi biti na čelu (u suhim uvjetima sigurno). I to je to.
  Da su svi bolidi jednaki ja je ne bi niti gledao. Čisto da se razumijemo.

  Možda bi bila fora da na par sezona uvedu kvalifikacijsku komponentu koja se ne koristi u utrci i koja je dosta drugačija po svojstvima od trkaćih guma.
  Skratiti vrijeme Q1, Q2, a Q3 staviti One-shot shootout, pa će se greške skuplje plaćati. Ono doslovno 1 brzi krug.


  0
  0

  0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.