Alfa Romeo u novoj eri Formule 1; Vasseur: Mega prilika za momčad.

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 3 min 2 komentara

Ranije ovoga tjedna za oči su nam zapele momčadi s vrha i njihova inicijativa za povećanjem budžeta. Danas je tema Alfa Romeo, momčad koja se uvijek borila za priključak sredini poretka.

Podsjećamo kako je Formula 1 ove godine odlučila sniziti limit troškova na 140 milijuna dolara kako bi pokušali smanjiti razmak između momčadi koje su na vrhu i onih koje su na dnu.

Čini se da je momčad Alfa Romeo, koja je uspjela osigurati financiranje od strane talijanskog proizvođača automobila, u uzlaznoj putanji i na dobrom putu da se približi sredini grida. Valja spomenuti kako će im u tome pomoći i sponzori koje je sa sobom doveo mladi kineski vozač – Guanyu Zhou.

Šef momčadi, Frederic Vasseur, prokomentirao je trenutno financijsko stanje Alfa Romea:

“Još uvijek imamo mnogo pregovora u tijeku, sa sponzorske strane i tako dalje, ali mislim da ćemo financijski biti jako blizu proračunskog limita.”

“Ovo je mega prilika za tvrtku. Siguran sam u to. Ne govorim samo za tvrtku, nego i za momčad, kad znaš da si na granici. Ovo je drugačiji pristup, drugačiji mentalitet. Bit će to dobar potisak za sve.”

Osim “rookie” vozača Zhoua, Alfa Romeo je iz Mercedesa u svoje redove doveo 32-godišnjeg Valtterija Bottasa, vozača s 10 Grand Prix pobjeda u svojoj F1 karijeri. Bottasu će ovo biti deseta sezona u Formuli 1, te treća momčad za koju će voziti, nakon Williamsa i Mercedesa.

Vasseur je također progovorio o planovima za budućnost, razvoju i dugoročnom procesu koji to zahtijeva:

“Proces je u Formuli 1 uvijek tih, jer regrutacija je dvogodišnji ili trogodišnji plan, ovisno o momku kojega želite. Zatim imate inerciju na autu. Nije uvijek lako, jer smo imali nekih problema u zadnje dvije ili tri godine. Ali, što je tu je. Svima nam je savršeno jasno da kako bi došao do uspjeha, moraš prvo izgraditi temelje za kuću i onda ići korak po korak.”

“Novi je projekt razvoj za 2022., novost je ograničenje budžeta, a imamo i novu vozačku postavu. Imat ćemo novi Ferrarijev motor i pokušat ćemo sve sastaviti.”

“Svi rade isto. Pokušavaju poboljšati svoje vozačke postave, pokušavaju poboljšati svoje motore, svi regrutiraju. I to je vjerojatno najbolji dio našeg posla, činjenica da smo svi fokusirani na performanse i da smo uvjereni da ćemo sutra odraditi bolji posao. To je glavna motivacija.”

Za kraj je dodao kako je njemu najvažniji napredak Alfa Romea kao tvrtke i kao momčadi:

“Na kraju će netko završiti prvi, a netko deseti. Imat ćemo dobre rezultate i loše rezultate. Ali najvažnija stvar je da mi kao tvrtka, od dioničara do momaka u tvornici, budemo uvjereni kako idemo u pravome smjeru. To mi je jako važno, jer trebamo podršku svakog sudionika.”

Frederic Vasseur, direktor Alfa Romeo Racing

Odgovor

2 komentara

  1. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Zaista bih volio Alfu vidjeti u borbi za sredinu poretka, nešto poput Force Indije u posljednjoj njihovoj sezoni pod tim imenom. Dakle oni, Alpine i Alpha Tauri u borbi za četvrto mjesto u poretku konstruktora + jedna od ekipa koja pretendira na top 3 ali će biti potisnuta s vrha i napadnuta s leđa od ove tri 😁🤞



    1
    1

    0
  2. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Za kraj je dodao kako je njemu najvažniji napredak Alfa Romea kao tvrtke i kao momčadi

    Ovo mi je glupo pročitati, ali ne radi on za Alfu Romeo kao tvrtku. Njegova tvrtka se i dalje zove Sauber, dok mu je Alfa Romeo samo sponzor, koja je kupila naziv F1 tima. Znam da ovo svi već znaju, i da se neki ljute kad se ovo spominje jer žele vjerovati da je ovo pravi Alfa Romeo, ali činjenice su takve…



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.