Formula 2

Izmijenjen sustav bodovanja za 2022. – manje bodova za pole, najbrži krug i sprint utrku

Piše: Lovro Andraka

Prije 1 godinu, 1 komentara

Procijenjeno vrijeme čitanja: 2 minuta

Promjena formata za iduću sezonu Formule 2 već je objavljena, a sada su potvrđene i dodatne izmjene po pitanju sustava bodovanja.

Format s trima utrkama po vikendu nije bio dovoljno uspješan i nakon samo jedne sezone u F2 i F3 otići će u povijest. Obje kategorije vratit će se na format s dvjema utrkama, ali neće biti identičan onom otprije 2021. godine.

Vikend će započeti kvalifikacijama u petak, a umjesto četiri boda za pole position, najbrži će od iduće sezone dobiti dva boda.

Sprint utrka ostat će na rasporedu prije glavne, subotama, ali će nositi manje bodova. Prvih deset iz kvalifikacija startat će obrnutim redoslijedom, a bodove će dobiti prvih osam (10-8-6-5-4-3-2-1), baš kao što je od 2003. do 2009. bilo u F1. Dosad su se bodovi u sprintu dijelili po sustavu 15-12-10-8-6-4-2-1.

Najbrži krugovi također će vrijediti manje bodova – umjesto dva boda, najbrži krug u svakoj utrci nosit će jedan bod, a uvjet je i dalje da vozač mora biti u top 10 da bi ga osvojio.

Bodovanje glavne utrke ostat će isto kao i dosad, odnosno isti sustav kao i u F1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1).

Komentiraj

1 komentar

  1. Taman htio početi pljuvati zbog stalnih promjena, a ono Formula 2. Pa ipak, zbog toga jer i iz njih rade pokusne kuniće evo im jedan pljuc reda radi.    2

    0

Novo na forumu

Otvori forum

Puls podržavaju

Mjesečni pretplatnici:


Naši zadnji donatori:

Doniraj

Molim?!

Bok , internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Zatvori ❌

Kolumne

Što smo jučer naučili od Fernanda Alonsa i Maxa Verstappena

Kontra mraku, kontra G-sili // Ante Vetma

Ova kolumna sadrži reklamne elemente Da vam je netko na kraju prošle sezone rekao da ćemo nakon prve utrke sezone gledati pokisla lica u Ferrariju i Mercedesu, te Aston Martin s Fernandom Alonsom na pobjedničkom postolju - rekli biste da je ispred nas turbouzbudljiva sezona I dobro biste rekli Da, Red Bull je naprijed, ali nakon onog što smo danas vidjeli - preko toga možemo prijeći, zar ne Red Bull zaslužuje titule narednih 25...

Tko je najveće iznenađenje uoči nove sezone? Može li Ferrari uzvratiti udarac?

Kontra mraku, kontra G-sili // Ante Vetma

Ova kolumna sadrži reklamne elemente Devedeset osam dana duge zimske hibernacije je iza nas i uz lijepo zagrijavanje kroz protekla tri dana testiranja u Bahreinu - vrijeme je za novu, 74 sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1! Za većinu nas fanatika nekad su i dva prazna vikenda tijekom sezone predugačka, stoga ne treba pojašnjavati kako sporo prolaze zimski dani dok se čeka predstavljanje bolida I što se onda dogodi - ekipe godinu po...

Red Five

Oktanski koktel // Ante Maras

Brojevi u F1 od samih početaka su označavali samo redni poredak vozača i momčadi te su mnoge momčadi godinama imale iste brojeve, osim broja 1 koji je označavao aktualnoga prvaka (osim u sezonama 1993 i 1994 kad su prvaci otišli u mirovinu) Od 1996 broj na bolidu označava položaj u poretku sezonu prije, a od 2014 vozači biraju broj koji će nositi do kraja F1 karijere kao znak raspoznavanja te svaki broj kojeg su vozači odabrali ima...

Još kolumni