Domenicali: Želimo sprint na trećini utrka

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 3 godina 3 min 18 komentara

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenicali dao je intervju za Sky Sports u kojem je otkrio neke od planova za iduću sezonu, a najviše se ističe onaj po kojem bi format vikenda sa sprintom trebali gledati na trećini vikenda.

Nakon godina bezuspješnog pokušavanja da se u F1 vikend ugura neka vrsta kraće utrke, čelnici sporta ove su godine napokon uspjeli implementirati probne sprint utrke na tri vikenda – prve dvije gledali smo u Velikoj Britaniji i Italiji, a posljednja će biti u Brazilu.

Namjera je bila isprobati format i vidjeti izgleda li to zaista dobro u praksi, no čini se da je odluka već odavno donesena – velikom uspjehu još uvijek nedovršenog eksperimenta o kojem svi zaposlenici F1 pričaju zasigurno je pripomogao novi sponzorski ugovor s Crypto.com platformom, između ostaloga naslovnim sponzorom F1 sprintova, koji navodno kroz pet godina Formuli 1 donosi 100 milijuna dolara.

“Početkom godine rekli smo da će biti održana tri testa kako bismo bili sigurni da imamo pravi plan za budućnost”, rekao je Domenicali.

“Velika većina komentara koje smo zaprimili bila je super pozitivna. Promotori su super zadovoljni jer postoji nešto novo i bitno tijekom petka, subote i nedjelje.”

Dodao je kako će u obzir biti uzeti i detalji koje su istaknuli oni kojima se format nije svidio, no da je format generalno bio nevjerojatno uspješan.

“Nećemo svugdje koristiti sprint format kvalifikacija. To je nešto što želimo zadržati za otprilike jednu trećinu utrka i povezati s drukčijim načinom nagrađivanja te bodovanja, kao i povezati s određenim stazama na kojima znate da će to stvoriti razliku.”

“U obzir ćemo uzeti sve uključene: TV kuće, vozače, momčadi, promotore i fanove. Nećemo zaboraviti našu ulogu da donesemo pravu odluku, uzimajući u obzir sve argumente i svačija razmišljanja.”

Osim hvaljenja sprint utrka, Domenicali je otkrio kako ćemo gledati 23 utrke, s time da će sezona vremenski trajati nešto kraće. Početak bi trebao biti sredinom ožujka u Bahreinu, a kraj sredinom studenog u Abu Dhabiju, što je puno ranije nego što smo navikli u zadnjih nekoliko godina – glavni razlog je izbjegavanje Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru koje počinje 21. studenog.

Spomenuo je i buduća F1 događanja u Kataru te rekao kako će tamošnje utrke uvijek biti noćne, ali da za 2023. postoji drugi plan za lokaciju utrke. U intervjuu je spomenuta tema novih motora, a Sky Sports tvrdi kako bi novi proizvođač za 2026. mogao biti potvrđen već prije kraja ove sezone – to bi trebali biti Porsche i/ili Audi.


Odgovor

18 komentara

  1. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Uff

    Možda da Q i dalje određuje poredak glavne utrke.
    U sprintu kao zasebnoj utrci malo više bodova .


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Hajde, razumijem FIA-u i njihove “karafeke”,ali ne razumijem ove niskobudjetne ili bolje rečeno ne konkuretne ekipe koje apsolutno nikakvu korist nemaju sa ovim formatom.



    3
    3

    0
  3. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …23 utrke, 8 sprintova cca, kraća sezona 1,5 motor po sezoni, što još? potrošnja od 5 litara na 100?…da želim utrke izdržljivosti gledao bih nešto takvo a ne F1…



    9
    9

    0
  4. Mattia Binotto
    Limpskinz Prikaži
    x1

    Its rights out and away we go



    20
    20

    0
  5. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Proizvođač motora će biti potvrđen na startu sezone 2026. Prije toga postoji šansa da odustane.



    3
    3

    0
  6. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Velika većina komentara koje smo zaprimili bila je super pozitivna.

    Sumnjam.



    8
    8

    0
  7. Ferrari
    Boris_CRO Prikaži

    Ne želimo, prijatelju… NE ŽELIMO.



    5
    5

    0
  8. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Imao sam niska očekivanja za ovaj eksperiment, naravno. Međutim uspjelo me dodatno razočarati. Glupost od utrke koja se nastavlja sljedeći dan stajaćim startom



    9
    9

    0
  9. Kimi Raikkonen 7
    Pitstop Prikaži

    Suština svega je da imaju sponzora koji će to plaćati, a i više love će dolaziti od marketinga, TV prava i ostalog. Sve ostalo je manje bitno



    4
    4

    0
  10. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    “U obzir ćemo uzeti sve uključene: TV kuće, vozače, momčadi, promotore i fanove. Nećemo zaboraviti našu ulogu da donesemo pravu odluku, uzimajući u obzir sve argumente i svačija razmišljanja.”

    Mda…a uz sav taj obzir oko uključenih odluka će biti kako sponzori kažu, fanovi su tu već odavno nostalgično-optimistične ovce za šišanje. Ovo je kao da ti netko piša po leđima i uvjerava te da pada kiša.



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.