Russell: F1 „bi jednostavno mogla biti strpljiva“ i čekati 2022. umjesto dodavanja sprint utrka

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 3 godina 3 min 8 komentara

Novi tehnički pravilnik za sezonu 2022. donijet će bolje utrkivanje i potencijalno eliminirati potrebu za promjenama u formatu trkaćeg vikenda, rekao je George Russell.

Ovaj Williamsov vozač osvrnuo se na prijedlog o uvođenju sprint utrka ove sezone. Radna skupina razmatra moguće odredbe koje bi se mogle usvojiti u narednih dva i pol tjedna prije nego što počne nova sezona.

Na pitanje koje su mu mediji postavili prošli tjedan, Russell je odgovorio kako i dalje nije siguran koji su detalji oko plana o sprint utrkama.

„Ne znam imate li vi više informacija, ja stvarno nisam čuo koje su ideje oko sprint utrke i kako bi format funkcionirao“.

– George Russell

Russell je nadodao da je ideja manjih promjena u formatu trkaćeg vikenda kako bi se stvari malo „zapaprile“ zanimljiva. Uz to je još napomenuo kako je format dvodnevnog vikenda, koji je isproban na VN Emilia-Romagne prošle godine, „dobro funkcionirao“.

Međutim, smatra kako su promjene na bolidima puno bolji način stvaranja boljeg utrkivanja, nego promjena u formatu trkaćeg vikenda.

„Na kraju krajeva, utrkivanje u Formuli 1 se mora poboljšati i mislim da će se to poboljšati 2022. kad bolidi i tehnički pravilnik u biti dozvole vozačima da se utrkuju. Tako da bismo jednostavno mogli biti strpljivi.“

– George Russell

Russellov momčadski kolega Nicholas Latifi rekao je kako je „otvoren ideji“ sprint utrka, koje bi se mogle nazvati „Super kvalifikacije“.

„Format trkaćeg vikenda u F1 nije pretjerano izmijenjen već neko vrijeme. Kao što je George spomenuo, ono kako je bilo u Imoli, nova struktura, dosta sam uživao u tome, promjena je bila osvježavajuća.“

– Nicholas Latifi

Jedna promjena koja je već dogovorena za predstojeće prvenstvo jest smanjenje trajanja slobodnih treninga petkom s 90 na 60 minuta.

„Već imamo nešto manje treninga ove godine, tako da se radi o manjoj promjeni. Ali mislim da se F1 ne bi trebala bojati promjeniti nešto. Promjena je, ja mislim, dobra.“

– Nicholas Latifi

Međutim, Latifi je upozorio da se ne bi trebali uvoditi „trikovi“ kako bi se začinile stvari.

„Dok god se ne uvedu, iz moje perspektive, neki nepotrebni trikovi, lažno utrkivanje, mislim da je to najbitnije. Formula 1 mora ostati vjerna onome što ona i jest, što je očito potpuni razvoj i najbolja tehnologija, najbolji bolidi, pobjeđivanje najboljih vozača. Tako da dok god to ostane isto, ako dođe do nekih promjena tu i tamo, ja sam totalno za to.

Moglo bi stvoriti još dodatnih prilika što bi, s obzirom na poziciju u kojoj bismo mogli biti ove godine, moglo biti dobrodošlo. Zatim, kao što je George spomenuo, gledajući unaprijed na narednu godinu, mislim da će novi pravilnik, ako napravi ono što bi trebao napraviti, nadam se, donijeti malo više uzbuđenja.“

– Nicholas Latifi

Odgovor

8 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Bravo. :thumbs:
    Uz nedavnu izjavu Sebastiana Vettela vezano za sprint utrke, tako bi i ostali, sami F1 vozači trebali biti za pravu F1!!



    12
    12

    0
  2. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Recite kaj hoćete, ali sprint utrke su PUUUUNO gore nego reverse-grid kvalifikacije.
    Jednom kad se uvedu sprint utrke promjenit će se “mjerna jedinica” za uspjeh vozača. Netko ima 20 pobjeda u karijeri… računamo sprint utrke ili ne?
    “e, sjećaš se utrke u Monzi, to je bio kaos” – “meni bila dosadna” – “pričamo o GP-u ili sprint utrci?”



    12
    11

    1
  3. Honda
    Nikolar95 Prikaži

    Celnici F1 znaju da se nece nista preterano promeniti u 2022 zato i uvode ovo sr****



    4
    3

    1
  4. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Ova sezona 2020 će vjerojatno ponovo proći u dominaciji Mercedesa, tako da je možda bolje eksperimente raditi sada.
    Dogodine se možda sve promjeni, pa možda neće biti dosadno kao ovih 7 godina i ne bude uopće potrebe za dodatnim cirkusima.
    Bar se ja tako nadam.
    Ionako su ovaj cirkus ponudili radi predvidljivosti sezone.



    4
    0

    4
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      2021* :thumbs:
      Možda bi se i složio sa tobom. Problem je (ili nije) što ako im se svidi, oni će to i zadržati. S obzirom da se publika u F1 odavno traži bilo kakve promjene, jer im je dosadio Hamilton i Mercedes, ne bi se iznenadilo da sprint utrke uvedu slijedeće sezone kao standardnu stvar.

      Meni je nekako jedna utrka za vikend, bio najbolji format. IMO Show umjesto da se poboljšava, on se razvodnjuje.



      1
      0

      1
      • Nigel Mansell
        The Simpsons Prikaži

        Sve je moguće.
        Mi gledamo iz svoje perspektive, tj. očima senior F1 fanova.
        Danas se sve odvija ubrzano. Nas koji pratimo F1 od 90-ih godina vrijeme gazi.
        F1 samo prati trendove a mi stari kenjci nismo pretjerano zanimljivi onima koji odlučuju.
        Oni traže mlađe gledatalje jer oni su zanimljivi i na njima svijet ostaje.
        Mi ćemo morati to prihvatiti ili otići u f1 fan penziju. 😉



        5
        5

        0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Samo što će sprint utrka pomoći da se još bolje napravi poredak po brzini za glavnu utrku, nego će to uraditi do sada normalne kvalifikacije. Onda nas u glavnoj utrci čeka samo dodatno odmicanje jednih od drugih…



      3
      3

      0
  5. Nigel Mansell
    drv Prikaži

    Osobno mislim da je sprint utrka glupost.

    Ali ako je već moraju isprobati, ovo je najbolja sezona za to – nema nekih velikih tehničkih promjena u odnosu na prošlu godinu, sve vuče ponovo na dominaciju i unaprijed osigurano prvenstvo. Tako ubijemo jednim udarcem dvije muhe – malo ubacimo nešto da zainteresira gledatelje na dvije-tri utrke (barem iz gole znatiželje da se vidi kako će funkcionirati), a istovremeno isprobamo novi format.

    Samo se nadam da neće odlučiti da im se to sviđa i da se počne ubuduće redovito održavati…



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.