Red Bull želi pojašnjenje oko DAS-a, Mercedes nije odustao od preispitivanja Ferrari-FIA nagodbe

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 4 godina 2 min 5 komentara

Osim akcije na stazi, vratila nam se i ona pored nje – Mercedesov DAS sustav i Ferrarijeva nagodba s FIA-jom oko istrage njihovog prošlogodišnjeg motora ponovo su jedne od tema o kojima se priča.

Mercedes je na testiranjima šokirao konkurenciju i gledatelje sustavom kojim vozači guranjem i uvlačenjem volana ručno mijenjaju kut prednjih kotača, a konačna presuda oko legalnosti bila je da je sustav dozvoljen, a za 2021., unatoč dogovoru o zadržavanju istih bolida, je zabranjen.

Red Bull nije spreman tako lako prihvatiti da je sustav legalan, što je Christian Horner tijekom prvog slobodnog treninga najavio u razgovoru s ekipom Sky Sportsa:

“Pričekat ćemo da vidimo imaju li ga na bolidima”, rekao je Horner prije nego je Mercedes potvrdio da koriste DAS, što smo mogli vidjeti iz kamera na njihovim bolidima.

“Tražimo određena pojašnjenja od FIA-je i počet ćemo postavljati određena pitanja o tome.”

Ono na čemu Red Bull može temeljiti svoje sumnje oko legalnosti su parc ferme pravila – promjene postavki bolida vrlo su ograničene nakon početka kvalifikacija, stoga nije sigurno je li promjena kuta kotača u skladu s tim pravilima.

Mercedes je pak odlučio izvući kontroverznu nagodbu između Ferrarije i FIA-je oko istrage njihovog prošlogodišnjeg motora. Iako se Mercedes navodno povukao iz spora kojeg su pokrenuli s još šest momčadi, njihov šef Toto Wolff to je demantirao:

“Nismo se povukli.”

“U Melbourneu smo odlučili da za ovu dodatnu kontroverzu na početku sezone, uz koronu i pogoršanje situacije u Italiji, nije bio pravi trenutak.”

“U ovo doba transparentnosti to je iznimno bitno, a dobro upravljanje je [također] iznimno bitno. Možda je to bilo dobro odrađeno, ali ako ne znamo, teško je prosuditi.”

S obzirom na dosad viđen tempo Racing Pointa, ne bismo dugo trebali čekati ni na pritužbe oko njihove sličnosti s Mercedesovim prošlogodišnjim bolidom.


Odgovor

5 komentara

  1. Ayrton Senna
    LR7 Prikaži

    Kmeee,kmeee…



    2
    1

    1
  2. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Ferrari da je zadnji Mercedes bi preispitivao Ferrari.



    1
    0

    1
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    veseli me (ako je istina) da merc nije odustao od preispitivanja nagodbe.



    1
    0

    1
  4. Histri Prikaži

    Ako mercedes još uvjek forsira Ferrari —FIA dogovor znači da nemaju pojma što je Ferrari napravio na motoru da su bili toliko brzi , pa sad se boje da Ferrari uspije taj motor s toliko snage (možda i više) legalizirati.
    Nadam se da je tako i da Ferrari skriva brzinu jer nema logike da su sporiji od prošle godine valjda bi uzeli prošlogodišnji bolid da je tako



    1
    0

    1
  5. Man Edge Prikaži

    Niko nije nevin u ovoj prici. :-)



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.