FIA potvrdila nova pravila za 2021. i 2022.

Izdvojeno

Ante Maras

Prije 4 godina 2 min 10 komentara

FIA je odobrila novo, smanjeno ograničenje troškova za timove F1 i novo pravilo klizne ljestvice za aerodinamička ispitivanja nakon glasanja FIA-inog sportskog vijeća.

Timovi i upravljačko tijelo sporta već su dogovorili ograničenje troškova, ali nakon današnjeg glasovanja budžetska granica za 2021. bit će spuštena s prvobitne cifre od 175 milijuna američkih dolara godišnje na 145 milijuna dolara, s daljnjim smanjenjem u nadolazećim godinama.

Novi, smanjeni budžet je doveden kao odgovor na pandemiju koronvirusa koja je odgodila početak F1 sezone 2020., što je zauzvrat imalo ozbiljan utjecaj na financije momčadi.

Druga velika odluka koja je izglasana odnosi se na potpuno novu kliznu ljestvicu za aerodinamični razvoj, koja bi također trebala biti uvedena za 2021. godinu.

Prema ugovoru, što momčad niže završi u prvenstvu konstruktora, to će joj više biti dozvoljeno korištenje aerodinamičkog tunela u izradi bolida za sljedeću sezonu.

FIA se nada da će taj potez omogućiti da se se smanje razlike između momčadi u gridu i da se spriječi da veće momčadi steknu preveliku prednost u odnosu na one slabije.

FIA je također odobrila mjeru za ograničavanje downforcea bolida za 2021. godinu. S ključnim dijelovima automobila – kao što su šasija i ovjes – koji su fiksni od 2020. do 2021. godine, novo pravilo znači da će momčadi morati modificirati dio podnice kako bi smanjili downforce, zbog čega nova mješavina guma neće biti potrebna za sljedeću sezonu, prije prelaska na 18-inčne gume 2022. godine.


Odgovor

10 komentara

  1. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …teško je reći gdje ide F1, i što će biti s njom, pogotovo što se već neko vrijeme vozi za novac…auto industrija općenito je na koljenima a u krizi je zadnjih najmanje 5g…evo jučer je FCA dobio 6,3 milijarde papirića za spas ( a to i nije sve što traže), Renault traži novacv od države, Krampwagen grupacija isto (oprostite ali jedni od glavnih sukrivaca za ovakvo stanje u autoindustriji su upravo oni , ergo sprdnja) Volvo, Saab-Scania, su na ‘godišnjem’ do 01.08. (najmanje do tada: potvrdio mi je jučer jedan frend koji radi u tvornici koja proizvodi neke dijelove za njih), a stanje je slično ili lošije i kod ostalih ‘mega’ tvrtki uključujući Merc unatoč nekim medijskim spinovima…ukoliko ne dođe do zaokreta u gledanju na autoindustrijsku legislativu F1 svijet će se urušiti kao kula od karata ili pretvoriti u neko bijedno polunatjecanje zanimljivo šačici ljudi…



    7
    6

    1
  2. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Umjetno izjednačavanje .



    8
    8

    0
  3. Alpine
    Alpine Prikaži

    Ono što je dobro u cijeloj ovoj priči je to što će se natjecanje pokušati vratiti u ruke vozača. I da bude manje bitno koji bolid se vozi, a više bitno tko ga vozi. Pa ćemo onda vidjeti lakše koji vozač jeste materijal za šampiona, koji radi stvarnu razliku, a koji ne.



    1
    -3

    4
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      To nije F1. Ako su svi u standardnim bolidima – to je F2.



      16
      16

      0
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Ako je najvažnije da su svi u istim standardiziranim autima, mogu i svi voziti Renault Clio sa naljepnicom F1.

      Po tisućiti put, F1 nije samo natjecanje za najboljeg vozača, nego i za najbolje inžinjere, najbolje strategije itd. Možda se nekome čini da to nije fer, ali ponekad i najbolji golman ne osvoji nikakav trofej jer ne igra za najbolji tim, jer u par najboljih timova imaju riješeno pitanje golmana i ne žele izazivati probleme. Naprimjer.



      4
      4

      0
  4. Ferrari
    Fangio Donator Prikaži

    Zašto jednostavno ne ukinu F1 i gotovo.
    Gledat cu utrke motokultivatora u Orahovici.



    6
    5

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.