07 Francuska – live chat
07 Francuska – live chat

FIA želi ukinuti pravilo o startu na gumama iz Q2

Lovro Andraka

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

FIA želi ukinuti pravilo o startu na gumama iz Q2

Lovro Andraka

Motorsport.com piše kako FIA želi ukinuti pravilo prema kojem najbržih 10 u kvalifikacijama moraju startati na gumama s kojima su u Q2 ostvarili najbrže vrijeme.

Formula 1 je nakon zabrane nadolijevanja goriva 2010. odlučila uvesti pravilo po kojem svi koji su se kvalificirali u Q3 utrku moraju započeti na istom setu guma na kojem su odvozili najbrži krug u posljednjoj rundi kvalifikacija. Nakon što bi u nekim situacijama određeni vozači odlučili potpuno preskočiti postavljanje vremena u Q3 kako bi sačuvali gume, pravilo je promijenjeno 2014. i od tada najbrža desetorka mora startati s gumama iz Q2.

Ideja pravila bila je da najbrži vozači startaju utrku na korištenim najmekšim gumama, čime bi se njima oduzeo dio prednosti, a onima iza dala strateška prednost, što bi u teoriji donijelo zanimljivije utrke.

Međutim, u brojnim smo slučajevima, pogotovo u zadnjih nekoliko sezona, zahvaljujući velikoj prednosti vodećih triju momčadi vidjeli kako oni prolaze u Q3 i na tvrđim gumama. FIA stoga više ne vidi korist u trenutnom pravilu i želi ga ukinuti od iduće sezone.

U najnovijoj verziji prijedloga sportskog pravilnika za 2020. pravilo je uklonjeno, no problem je što je rok za izmjene bez jednoglasne podrške momčadi (30. travnja) odavno prošao, a navodno barem jedna momčad ne želi odobriti ovu ideju.

Povezano: F1 namjerava uvesti novi sustav odlučivanja od 2021.

Još jedna od promjena koju bi FIA željela uvesti je vezana uz treninge i vježbe startova. Trenutno vozači vježbaju startove na izlazu iz boksova, no ideja je da im se to zabrani kako bi se povećao faktor nasumičnosti na pravom startu.

Umjesto vježbi na izlazu iz boksova, vozači bi na svakoj utrci start smjeli isprobati samo krajem prvog i trećeg treninga – takav sustav se već koristi u Monaku.

Podrži nas

Zadnji donatori:
DrWho i Jhkuiz5

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Lovro Andraka
Pulsmedia autor
825 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Sezona 2020.

Komentiraj

2 komentara

 1. Dajte još uvedite pravilo koliko prije starta utrke ne smiju ići na WC… ono ako im se pripiša pred kraj možda bude zanimljivija utrka
  EDIT: jel to meni štuca net ili Antin novi server?  5

  0
 2. Honda zekohonda Donator Prikaži

  pozdravljam prijedlog.
  uglavnom bi najebala f 1.5 koja prođe u q3.


  0

  0