F1 namjerava uvesti novi sustav odlučivanja od 2021.

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 3 komentara

Među brojnim stvarima koje bi se u Formuli 1 trebale promijeniti za dvije godine mogao bi se naći i sustav donošenja odluka.

Ideja je da se Strateška grupa i Komisija raspuste te da se uvede novo, jedinstveno odlučivačko tijelo.

Prema trenutnom sustavu, sve promjene pravila moraju biti odobrene od strane Strateške grupe i F1 Komisije prije nego što mogu biti proslijeđene FIA-ji. Stratešku grupu čine predstavnici FIA-je i Formule 1 te predstavnici Mercedesa, Ferrarija, Red Bulla, McLarena, Williamsa i najviše plasirane momčadi od preostalih pet iz prošle sezone, što je trenutno Renault. Svaka momčad ima po jedan glas, dok FIA i F1 imaju po šest.

Ostale momčadi mogu prisustvovati sastancima Strateške grupe, ali nemaju pravo glasa. Oni mogu glasati samo kao dio Komisije u kojoj pravo glasa imaju i promotori utrka.

Novi sustav kojeg se želi uvesti u F1 imao bi samo jedno odlučivačko tijelo kojeg bi činilo 30 članova. To bi bilo po 10 predstavnika iz FIA-je i F1 te 10 predstavnika iz isto toliko momčadi.

Za donošenje odluka bi se koristile manja ili veća većina – manja bi bila ona od 25, a veća od 28 glasova. Manja većina bi se koristila za odluke vezanu uz narednu sezonu ili tekuću sezonu ako se odluka donosi prije 1. svibnja u tekućoj sezoni. Veća većina bila bi potrebna za odluke o tekućoj sezoni nakon 1. svibnja unutar iste sezone – trenutno je za takve odluke potrebna jednoglasna podrška.

Uvođenje novog sustava još nije potvrđeno, no F1 želi pojednostaviti donošenje odluka, stoga bi trenutni, ne svima omiljeni, sustav vrlo lako mogao biti promijenjen 2021.


Odgovor

3 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Na papiru se čini bolji sustav od dosadašnjeg.



    6
    6

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Znači 83,33% i 93,33%.
    Možda bi ona “manja” većina trebala biti manja.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.