07 Francuska – live chat
07 Francuska – live chat

F1 namjerava uvesti novi sustav odlučivanja od 2021.

Lovro Andraka

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

F1 namjerava uvesti novi sustav odlučivanja od 2021.

Lovro Andraka

Među brojnim stvarima koje bi se u Formuli 1 trebale promijeniti za dvije godine mogao bi se naći i sustav donošenja odluka.

Ideja je da se Strateška grupa i Komisija raspuste te da se uvede novo, jedinstveno odlučivačko tijelo.

Prema trenutnom sustavu, sve promjene pravila moraju biti odobrene od strane Strateške grupe i F1 Komisije prije nego što mogu biti proslijeđene FIA-ji. Stratešku grupu čine predstavnici FIA-je i Formule 1 te predstavnici Mercedesa, Ferrarija, Red Bulla, McLarena, Williamsa i najviše plasirane momčadi od preostalih pet iz prošle sezone, što je trenutno Renault. Svaka momčad ima po jedan glas, dok FIA i F1 imaju po šest.

Ostale momčadi mogu prisustvovati sastancima Strateške grupe, ali nemaju pravo glasa. Oni mogu glasati samo kao dio Komisije u kojoj pravo glasa imaju i promotori utrka.

Novi sustav kojeg se želi uvesti u F1 imao bi samo jedno odlučivačko tijelo kojeg bi činilo 30 članova. To bi bilo po 10 predstavnika iz FIA-je i F1 te 10 predstavnika iz isto toliko momčadi.

Za donošenje odluka bi se koristile manja ili veća većina – manja bi bila ona od 25, a veća od 28 glasova. Manja većina bi se koristila za odluke vezanu uz narednu sezonu ili tekuću sezonu ako se odluka donosi prije 1. svibnja u tekućoj sezoni. Veća većina bila bi potrebna za odluke o tekućoj sezoni nakon 1. svibnja unutar iste sezone – trenutno je za takve odluke potrebna jednoglasna podrška.

Uvođenje novog sustava još nije potvrđeno, no F1 želi pojednostaviti donošenje odluka, stoga bi trenutni, ne svima omiljeni, sustav vrlo lako mogao biti promijenjen 2021.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Jhkuiz5 i zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Lovro Andraka
Pulsmedia autor
825 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Sezona 2021.

Komentiraj

3 komentara

 1. Honda zekohonda Donator Prikaži

  bilo je i vrijeme…  1

  1
 2. Jim Clark Vettel-Ferrari Donator Prikaži

  Na papiru se čini bolji sustav od dosadašnjeg.  6

  0
 3. David Croft Frantic Donator Prikaži

  Znači 83,33% i 93,33%.
  Možda bi ona “manja” većina trebala biti manja.


  0

  0