FIA želi ukinuti pravilo o startu na gumama iz Q2

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 2 min 2 komentara

Motorsport.com piše kako FIA želi ukinuti pravilo prema kojem najbržih 10 u kvalifikacijama moraju startati na gumama s kojima su u Q2 ostvarili najbrže vrijeme.

Formula 1 je nakon zabrane nadolijevanja goriva 2010. odlučila uvesti pravilo po kojem svi koji su se kvalificirali u Q3 utrku moraju započeti na istom setu guma na kojem su odvozili najbrži krug u posljednjoj rundi kvalifikacija. Nakon što bi u nekim situacijama određeni vozači odlučili potpuno preskočiti postavljanje vremena u Q3 kako bi sačuvali gume, pravilo je promijenjeno 2014. i od tada najbrža desetorka mora startati s gumama iz Q2.

Ideja pravila bila je da najbrži vozači startaju utrku na korištenim najmekšim gumama, čime bi se njima oduzeo dio prednosti, a onima iza dala strateška prednost, što bi u teoriji donijelo zanimljivije utrke.

Međutim, u brojnim smo slučajevima, pogotovo u zadnjih nekoliko sezona, zahvaljujući velikoj prednosti vodećih triju momčadi vidjeli kako oni prolaze u Q3 i na tvrđim gumama. FIA stoga više ne vidi korist u trenutnom pravilu i želi ga ukinuti od iduće sezone.

U najnovijoj verziji prijedloga sportskog pravilnika za 2020. pravilo je uklonjeno, no problem je što je rok za izmjene bez jednoglasne podrške momčadi (30. travnja) odavno prošao, a navodno barem jedna momčad ne želi odobriti ovu ideju.

Povezano:  F1 namjerava uvesti novi sustav odlučivanja od 2021.

Još jedna od promjena koju bi FIA željela uvesti je vezana uz treninge i vježbe startova. Trenutno vozači vježbaju startove na izlazu iz boksova, no ideja je da im se to zabrani kako bi se povećao faktor nasumičnosti na pravom startu.

Umjesto vježbi na izlazu iz boksova, vozači bi na svakoj utrci start smjeli isprobati samo krajem prvog i trećeg treninga – takav sustav se već koristi u Monaku.


Odgovor

2 komentara

  1. Ferrari
    miki the pirate Donator Prikaži

    Dajte još uvedite pravilo koliko prije starta utrke ne smiju ići na WC… ono ako im se pripiša pred kraj možda bude zanimljivija utrka
    EDIT: jel to meni štuca net ili Antin novi server?



    5
    5

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    pozdravljam prijedlog.
    uglavnom bi najebala f 1.5 koja prođe u q3.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.