Nova sekcija na portalu – F1baza

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 3 min 42 komentara

Potaknuti kontinuiranim rastom portala u sadržajnom aspektu, kao i po popularnosti – razvili smo novu besplatnu sekciju na portalu koja je od danas u potpunoj funkciji. F1baza skup je informacija posloženih po momčadima, vozačima i utrkama, a zbog lakšeg snalaženja priloženi su i grafovi učinka pojedinog vozača, kao i grafovi međusobnog omjera momčadskih kolega.

F1baza slika 1

Pregled po utrkama

F1baza slika 2Za svaku utrku u kalendaru prikazana je tablica s rezultatima utrke i kvalifikacija. Unutar su i podaci o tome koliko je netko napredovao ili nazadovao u utrci, najbrži krug, zaostatak, broj vozača koji su odustali iz utrke i ostale informacije.

Pregled po vozačima

Svaki vozač koji se natjecao u sezoni ima svoj profil na kojem su prikazi forme kroz sezonu – kvalifikacije, utrke i odnos između njih. Izdvojeni su i najbrži krugovi tog vozača, te broj utrka u kojima nije došao do cilja, uz brojne druge podatke.

Pregled po momčadima

Momčadi također imaju profile na kojima su prikazane osnovne informacije o ekipi, popis vozača koji su nastupili za njih u toj sezoni, te statistički izračuni za te vozače – utrke završene u bodovima, top 10 startna mjesta, najbrži krugovi utrke, pole positioni, pobjede i ostalo. U tablicama s poretkom momčad i njezini vozači su posebno istaknuti.

F1baza slika 3

Jedinstven projekt na HR webu

Projekt ovog opsega ne postoji ni na jednom drugom hrvatskom internetskom portalu koji se specijalizirao za Formulu 1 ili za neki drugi sport. K tome, dostupna je i arhiva od protekle dvije sezone, također po vozačima, momčadima i utrkama. Tako u nekoliko klikova možete doći do informacije tko je vozio za Caterham 2014. godine; na kojoj utrci je nastupio Andre Lotterer i kako je prošao; u koliko utrka i kada je nastupao Will Stevens i koliko ih je došao do cilja; kakav je bio omjer snaga Hamilton vs. Rosberg u protekle dvije sezone (pole positioni, pobjede, najbrži krugovi…) itd.

F1bazi možete pristupiti iz glavnog izbornika na vrhu stranice, ali i iz podizbornika na vrhu kroz logotipe pojedine ekipe. Zahvaljujemo svim donatorima koji su omogućili da F1puls, pa tako i F1baza bude online, a obzirom da smo sada već najbolji hrvatski F1 portal s aktivnom zajednicom, polako dolazi vrijeme da postanemo i najposjećeniji.


Odgovor

42 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Svaka čast na nadogradnji. Ova baza će nam biti od velike koristi ubuduće :thumbs:


    0
    0

    0
  2. ferrari-bih Prikaži

    Odlično , svaka čast sad neću morati tražiti podatke na nekom drugom mjestu


    0
    0

    0
  3. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži

    Skidam kapu! Svaka čast!


    0
    0

    0
  4. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Super, super! :thumbs: :kokice:


    0
    0

    0
  5. Pierre Gasly
    jenson Donator Prikaži

    Odlicno, samo tako nastavite


    0
    0

    0
  6. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Ovo izgleda sjajno. Jednostavno, a detaljno.


    0
    0

    0
  7. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Svaka vam čast, zbog ovakvih detalja ste najbolji. Jedan mali prijedlog, mozda da se uvrsti i jedna grafika sezone sa ukupnim rezultatima svih vozača u jednoj tablici, npr. ko na wikipediji kad je sezona trazeni pojam koja mi je najpreglednija i najdraža za usporedbe vozača, sezona itd. U svakom slučaju jako dobar posao.


    0
    0

    0
  8. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    ovo je zaista sjajno svaka vam čast :D


    0
    0

    0
  9. Kush Prikaži

    Za ovo se moram i ja nakon dugo vremena javit (inače sam na sajtu svaki dan, samo nemam vremena učestvovati puno trenutno, ali je nezaobilazan – to je pohvala za sajt kakav je i kako vidim da se konstantno razvija) – za bazu podataka se mora proslijediti posebna pohvala, jer znam otprilike koliko je truda potrebno za to – imao sam i sam na umu sebi napraviti neku bazu ali za ’80 , ’90 i ’00, svaki GP, tim i vozač, da kada pišem o nečemu ne moram svugdje tražiti podatke, ali sam odustao upravo zbog opsega od 3 decenije podataka, svih vrsta, bilo bi enormno puno tablica i trebalo bi ih povezati po svim mogučim ključevima, pa sam odustao, zato tim više cijenim ovo što ste napravili uza sve ostalo, nerealno je tražiti nešto više u dubinu, unatrag, – ako je samo nastavite održavati – odlično!
    dok održavate bazu up to date, lako je onda prikazati grafove, bar bi trebalo biti s današnjim alatima, moje se znanje uglavnom bazira na osnovnom, tj sql-u, tako da još jednom – Sve pohvale! :thumbs:

    I samo naprijed, držim fige da uspijete u poslijednjem milestoneu i postanete najposjećeniji portal to bi značilo vama više para, a nama još više kvalitetnog sadržaja, win-win, zato samo naprijed i to će doći, možda i prije nego mislite, pošto je konkurencija dobila priljev para i par tekstova dobrih, niste se obeshrabrili već unaprijeđivali sajt i dalje i to je put kojim treba ići, jer tu sam svakodnevno, a tamo ipak samo povremeno bacim pogled i samo neke članke kad ih se nađe..
    iako je i njihova promjena (za sada na bolje konačno, iako navodno jerga nije od svih toplo dočekan, to me nezanima, ako ima što pametno za reći poslušat ću, ako izvali glupost bit će jednako tretirana kao i blažičkova recimo – kao svaka druga glupost, jednostavno ne obaziranje je najlakše po živce) također win-win za nas fanove ;)
    – ovaj put koji ste izabrali je dobitan! :gandalf:
    Dakle želio sam vam svima putem ovog komentara dati podršku da nastavite tako i postanete najposjećeniji i komercijalno najuspješniji, te možda jednom i prava moderna medijska tvrtka za cijelo područje – možda za nekoliko god. klince koji sada odlično pišu, budemo gledali na svojim ekranima u pravom paddocku – treba visoko sanjati, samo se tako može jednom i ostvariti, a u međuvremenu raditi i dalje ovakve prave korake! :pivo:


    0
    0

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Već dugo vremena mi je na umu bila ideja poput ove, ali se uvijek činilo da je previše posla da bi se kvalitetno realiziralo. Naravno, svi podaci su dostupni na službenoj stranici i na wikipediji, ali ovdje je cilj i poanta bilo to urediti na jedan drukčiji način.

      Programerski mi je bio izazov i do zadnjeg momenta nisam znao hoću li moći izvesti sve bez da zapnem i ostavim da trune negdje u arhivi kao i neki drugi projekti. :D Kao što kažeš, sql upiti u teoriji nisu toliko komplicirani, ali glavna pretpostavka mi je bila da moram maksimalno automatizirati proces jer nema smisla raditi ovakav projekt ako će to značiti da nakon svake utrke opet imam sate posla unosa podataka. I tako nakon posla i posla automatizirao sam toliko da je unos cijele nove utrke (rezultati kvale+utrka) doslovno 30 sekundi, što je garancija da će se održavati bez problema. Doduše, izazov su bili iznimke koje se pojavljuju, a logičke su glavobolje. Ekipe sa više vozača (Caterham 2014. četiri vozača recimo); zatim momčadi koje mijenjaju imena iz sezone u sezonu iako ostaju u suštini ista ekipa (Marussia -> Manor npr); a da ne spominjem situacije kao ove godine kad je Red Bull izveo rošadu Kvyat/Verstappen. Za napraviti automatiziran sustav to su enormne glavobolje da ih se kvalitetno riješi, ali na kraju sam pronašao rješenja i koliko sam testirao sve radi kao urica.

      To što spominješ konkurenciju – GP1 je na putu nizbrdo, F1puls upravo suprotno. Iako opet kažem, meni bi iskreno bilo drago da i oni rade dobar posao pa da se natječemo. Mene lupaju svakakve ideje za napraviti ovo ili ono, ali nemam uvijek motivacije kad vidim rasulo u susjedstvu.

      Hvala na komplimentima inače, lijepo je kad se trud prepozna, a nadam se da će sustav biti od koristi ubuduće. :)


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Baš sam htio pitati koliko će biti potrebno ažuriranje rezultata i podataka nakon kvalifikacija/utrke, ako se stvarno radi od tih cca 30sec, naklon do poda za vrhunski odrađen posao.

        Inače skoro nikad ne opazim tko postavi najbrži krug utrke, pa uvijek nakon utrke preko googla moram tražiti. Ja se nadam da će i taj podatak biti u bazi za kratko vrijeme nakon utrke :D


        0
        0

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Da, to je stvarno bio glavni uvjet da objavim ovaj cijeli projekt, jer ne vidim svrhu da ide online ako će nakon mjesec-dva stati zbog predugačkog unosa novih podataka. Ovako ide ekstra brzo i sve će biti ažurirano ekspresno, uključujući i najbrži krug :)


        0
        0

        0
      • Kush Prikaži

        Mogu samo reći – naklon do poda, nakon ovog odgovora, ako si riješio automatizaciju u tolikom nivou, da će biti relativno lako održavati bazu – svaka čast!
        znam i na što misliš pod iznimke, iako je to posve izvedivo, to jako otežava stvari jer neki upiti moraju biti prave kobasice, u svakom slučaju, kako rekoh. :klanjam:


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Svaka čast Ante.
        Naklon do poda.
        :klanjam: :klanjam:


        0
        0

        0
  10. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Što reći osim – fenomenalno! :thumbs:
    Ja se stvarno divim ekipi F1pulsa, kakav nevjerojatan posao se ovdje radi sa daleko oskudnijim resursima od mnogih drugih, to je zbilja genijalno. I vizualno i sadržajno je ovaj portal fantastičan, definitivno najbolji u regiji i konstantno napreduje što me jako veseli. Ovdje se vidi da se radi sa srcem, s ljubavi prema sportu i s ciljem da se fanovima pruži najbolji mogući sadržaj. Jednostavno, svaka čast!


    0
    0

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Hvala! Kao i u većini drugih aspekata života – napredak se ne postiže tako da od drugih tražiš ovo ili ono; već da sam radiš, a od drugih tražiš da stvore pozitivnu klimu i da ne ometaju napredak. :) Tako da – F1puls je od začetka bio na dobrim temeljima. U startu sam rekao Marku, a onda i ostalim suradnicima da profita neće biti u bližoj budućnosti i tu pričamo o sigurno nekoliko godina, a cilj je stati na noge bez troškova. Svi su se složili i zato surađujemo tako dobro. U međuvremenu je kratkoročni cilj ostvaren, portal živi na reklamama i donacijama, a mi se razvijamo i dalje ćemo u istom duhu. :)


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso
        croatic f1 urednik Prikaži

        Tako je, bez vlastitog rada i truda nema napretka, ovdje je jasno da svi članovi projekta zbilja daju sve od sebe i to je kao što si rekao, ključna stvar u većini aspekata života. Naravno, zajedništvo je također jedan od ključnih dijelova, sve vas pokreće ljubav prema ovom sportu te iako je (kao i svima) cilj ostvarenje profita, vi imate motivaciju za rad unatoč tome što trenutno nema profita i zbog svega toga ovaj portal nema kamo osim naprijed :)


        0
        0

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Ima puno profita, ali ne financijskog. :)


        0
        0

        0
    • Maurizio Arrivabene
      Firemarshall Donator Prikaži

      Decki, svaka cast..od mene sutra ocekujte ponovno donaciju.
      Ante – sve isto kao i prije za uplatu?


      0
      0

      0
  11. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Nemam rijeci :D :thumbs:


    0
    0

    0
  12. Renault
    Crankshaft Prikaži

    Odlična stvar, i mogu reći potrebna jednom ovakvom portalu. Svaka čast. ;)


    0
    0

    0
  13. Kimi Raikkonen
    FinCro Prikaži

    Svaka čast, jednostavno i super!


    0
    0

    0
  14. Formula1
    f1zd Prikaži

    Jedan prijedlog. Pod timove dodajte i omjer podija između vozača. Bez obzira na to-svaka čast, ovo je odlično!


    0
    0

    0
  15. Michael Schumacher
    Ivan Vrhovec Prikaži

    Koja ste vi ekipa, svaka čast! ? Sve ovo kaj radite i način na koji radite je za svaku pohvalu.. samo hrabro naprijed.. ?


    0
    0

    0
  16. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Samo jedna riječ – fenomenalno!!!


    0
    0

    0
  17. Rover
    zjurina Prikaži

    Jjeeejjj… Cool stuff :-)

    Emti, dodjem doma veceras/sada i koje fenomenalno iznenađenje nađem na Naslovnici !

    Mrak stvar – u dvije riječi… Evo ostažvljam komentar i idem istraživati… hehe… :-)


    0
    0

    0
  18. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Neznam kaj da kažem osim. Bravo, odlično, super, fenomenalno, sve čestitke želim Vam svu sreću u daljnjem radu.


    0
    0

    0
  19. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Odlično, jednostavno, pregledno sa svim potrebnim info. Well done.


    0
    0

    0
  20. Blackhawk Prikaži

    Bravo, svaka čast. Radio sam statistiku (i to puno detaljniju) do prije nekoliko sezona tako da znam koliko truda je potrebno


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.