Catalunya i Hungaroring spremni za održavanje utrka; Zandvoort: Ovisi koliko su duboki džepovi FOM-a

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 4 godina 4 min 8 komentara

Organizatori utrka u Španjolskoj i Mađarskoj potvrdili su kako su spremni za održavanje F1 utrka tijekom ljeta.

Izvršni direktor Formule 1 Chase Carey objavio je početkom tjedna priopćenje u kojem je otkrio trenutni plan za ovogodišnju sezonu. Sezona bi trebala početi Velikom nagradom Austrije početkom srpnja i sve do početka rujna utrke bi se održavale samo u Europi. Nakon toga bi se u kalendar uključile Azija i Amerike, a sezonu bi zaključili Bahrein i Abu Dhabi.

S obzirom na nepredvidivo i neujednačeno stanje u svijetu oko pandemije koronavirusa, konkretan popis i raspored staza još uvijek nije složen – primjerice, spominje se utrka na Hockenheimu koji nije bio dio prvotnog kalendara.

Organizatori odgođene Velike nagrade Španjolske kažu kako su spremni za ljetni datum utrke:

“Ponudili smo im [čelnicima F1] mogućnost organiziranja utrke u Barceloni, s obzirom na to da imamo 30 godina iskustva i vrlo smo dobro locirani po pitanju logistike.”

“U bliskom smo kontaktu s F1 i pregovaramo oko novog datuma za ovu sezonu. Kao što Chase [Carey] kaže, započet će sezonu u Europi tijekom srpnja i kolovoza, a mi ćemo zasigurno biti negdje oko tih datuma.”

“Pitali su nas postoji li neki datum koji nam ne odgovara i rekli smo ‘ne’. Želimo organizirati događaj, možemo pripremiti i organizirati sve kako bismo pomogli F1.”

“Događaj bez gledatelja možemo pripremiti u roku od dva ili tri tjedna. Možemo ga organizirati vrlo lako jer tijekom godine imamo 320 dana akcije na stazi, stoga će naša mašinerija biti spremna jednom kad se crvena svjetla ugase.”

– Joan Fontsere, generalni direktor staze Circuit de Barcelona-Catalunya

Catalunyi je ovo posljednja godina ugovora s F1 i njihova budućnost u kalendaru nije sigurna. Fontsere kaže kako imaju podršku lokalne vlade i žele dugoročni ugovor:

“Katalonska vlada nam je ponovo uvelike pomogla. Bilo bi im lako reći da ove godine nema F1 jer nema datuma, pravih zdravstvenih uvjeta ni financija.”

“Međutim, oni kažu kako moramo imati F1 2021., stoga moramo biti tu i 2020. Žele dugoročni ugovor.”

Organizatori Velike nagrade Mađarske zasad su spremni za prvotno određeni datum utrke, 2. kolovoza.

“Kontaktiramo vlasnike prava na dnevnoj bazi. Liberty [Media] je svjesna da smo otvoreni za sva moguća rješenja i da smo spremni za organizaciju utrke.”

“Mi smo, kao i Austrijanci te Britanci, potvrdili da smo potpuno spremni za početak F1 sezone.”

– Zsolt Gyulay, izvršni direktor Hungaroring Sport Ltda

Dodao je kako zasad nije bilo govora o drugom datumu ili održavanju dviju utrka, ali ne isključuje tu mogućnost.

“Trenutno nijedan drugi datum nije spomenut.”

“Staza je spremna za organiziranje dviju uzastopnih utrka, štoviše, država bi profitirala s turističkog ili ekonomskog aspekta provedu li momčadi dva tjedna u Mađarskoj.”

Promotor odgođene Velike nagrade Nizozemske Jan Lammers također se oglasio po pitanju održavanja utrke, no on nije toliko optimističan da će njegova zemlja ove godine imati utrku:

“Sve pomalo ovisi i o tome koliko su duboki džepovi FOM-a. Koliko mogu podnijeti tijekom ovog teškog perioda.”

Dodao je kako će utrka bez gledatelja biti održana samo ako oni to žele:

“Ako ćemo se utrkivati na Zandvoortu bez gledatelja, bit će to jer gledatelji tako žele. Vidjeli smo kako na internetu fanovi, kada biraju između opcije neodržavanja utrke na Zandvoortu ove godine i utrke bez fanova, u velikom broju podržavaju utrku koja se može gledati samo preko TV-a.”

“Samo u takvoj situaciji možemo uzeti u obzir [utrku bez gledatelja].”

Što se tiče dosad planiranih europskih utrka, Nizozemska i Španjolska su odgodile utrke, dok su Monako i Francuska u potpunosti otkazali utrke.


Odgovor

8 komentara

  1. Mclaren
    KERS Prikaži

    Hungaroring s gledateljima ili bez?



    1
    1

    0
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Kako je citirano u tekstu, zasad su otvoreni za sva rješenja – Gyulay kaže kako je utrka s gledateljima još uvijek opcija, ali ja ne vjerujem da će to biti moguće.


      0
      0

      0
      • Mclaren
        KERS Prikaži

        Kakva je situacija s placenim kartama..jel se vracaju novci ili karte vrijede za iducu godinu? Neznam kako su drugi organizatori rjesili taj problem?


        0
        -1

        1
        • Fernando Alonso
          Lovro Andraka urednik Prikaži

          Ovo je prije dva tjedna objavljeno na službenoj stranici F1:

          If you bought tickets for races that have been postponed or cancelled through F1Tickets.com, F1 Paddock Club and F1 Experiences, we are currently working with each race promoter on the transfer and refund options available to you. We are working at speed to finalise those options and will be in contact with you.

          Ticket holders who did not purchase through those routes should get the latest information on transfers or refunds through their point of purchase, either the relevant ticket reseller or the promoter’s official website as transfer or refund processes may differ for each race. For races not postponed ticket holders’ tickets remain valid.


          0
          0

          0
    • Ferrari
      VettelFerrari Prikaži

      Iskreno, nadam se da je sa gledateljima. Mađari imaju otprilike isti broj zaraženih kao i mi, utrka je u 8. mjesecu, vidjet ćemo.


      0
      0

      0
  2. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …hehe, nizozemska velikodušnost kad su pare u pitanju…iz moje branše pravilo, ako ti nizozemac ostavi manču, nije nizozemac… :)



    7
    7

    0
  3. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Ako griješim neka me netko ispravi, ali koliko znam Hungaroring nikada otkad je u F1 nije dolazio u pitanje, tako da me ne čudi ovakav stav ni sada u ova krizna vremena. Definitivno se tamo vraćam jednoga dana jer je organizacija utrke odlična i ima neku posebnu atmosferu, Mađari zaista jako vole F1.



    13
    13

    0
    • Pirelli Intermedium
      crofessional Donator Prikaži

      Slažem se, definitvno je posebna atmosfera tamo, rekao bi zato što je sve i dalje autentično i ne previše betonizirano oko staze. A i panorama (pogled) na stazu sa brda iznad glavne tribine je sigurno jedan od najlijepših u F1.
      Ipak, promet, dolasci i odlasci sa staze su i dalje nekad i ofroad pustolovina, ali ja im osobno to nisam puno zamjerio. Valjda će srediti to jedan dan,.



      1
      1

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.