Whiting: Sporiji izlazak iz bolida je mala cijena za sigurnost glave

Izdvojeno

David Vidović

Prije 8 godina 2 min 22 komentara

Ricciardo testira Aeroscreen na slobodnom treningu za VN Rusije

Ricciardo testira Aeroscreen na slobodnom treningu za VN Rusije

Direktor utrka i glavni sudac GP vikenda Charlie Whiting smatra da je nekoliko dodatnih sekundi koje će vozač potrošiti prilikom izlaza iz bolida zbog zaštite, kao što je Mercedesov i Ferrarijev Halo ili Red Bullov Aeroscreen, mala cijena koju vozači plaćaju za znatno bolju zaštitu glave. Formula 1 trenutno teži ka uvođenju zaštite na cockpite već sljedeće sezone, a nekoliko dizajna je već isprobano na stazi. Dok se Halo dizajn niti malo nije svidio fanovima, niti su se ljudi unutar Formule 1 i momčadi činili pretjerano zadovoljni izgledom ovog sustava, Red Bullov Aeroscreen je čini se dosta bolje prošao kod gledatelja.

Mogućnost izlaska iz bolida i pristupa cockpitu od strane redara i liječničkog osoblja ostaje prioritet, ali Whiting smatra da pristup vozaču neće biti znatno otežan s novom zaštitom, dok ni sam ne vidi veliku razliku između dva koncepta.

“Ako gledamo otvor iznad vozača, barem ja ne vidim veliku razliku između dva dizajna. Oba su na otprilike istoj visini, njihov otvor i konstrukcija pri vrhu su jako slični.”

Whiting je za portal Motorsport potvrdio da su u Rusiji obavili test izlaska iz bolida kakav obično i rade početkom sezone sa svim vozačima. Ricciardo je, kako on kaže, iz Red Bulla s Aeroscreenom izašao bez problema i za ono vrijeme koje mu i obično treba da izađe iz bolida.

“U četvrtak smo s Danielom odradili test iskakanja iz bolida. U petak je trebao voziti samo jedan krug, ali nikada ne znate što se može desiti za to vrijeme. Željeli smo biti sigurni da on bez problema može iskočiti iz bolida u hitnoj situaciji, što je on odmah uspio, a vrijeme koje mu je bilo potrebno će se samo popravljati.

“Momčadi mogu napraviti nekoliko izmjena i dodataka na Aeroscreen sustav kako bi njihovi vozači mogli brže izaći iz bolida, ali na kraju krajeva, dodavanjem nekoliko sekundi na vrijeme potrebno da vozač iskoči iz bolida plaćamo malu cijenu za znatno unaprijeđenu sigurnost vozačeve glave.”


Odgovor

22 komentara

  1. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Neka ga zatvore do kraja…ionako to nije F1 kada stavljaš vjetrobrane.
    Kakvi jazavci.


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Bojim se da kad dođe do sudara od tog aeroscreena neće ostat ništa tako da se Ricci i ekipa ne moraju brinuti hoće li na vrijeme izaći. Open wheel križam iz opisa F1 čim ga uvedu. . Reći će neki pametnjakovići da vozači imaju pravo birati žele li taj vrag ili ne. Naravno da imaju. Imaju i fanovi pravo rađe roštiljat s obitelji svaku nedjelju nego gledat ovaj cirkus od sporta. Ako im se vozi s tim neka odu lijepo u neku drugu seriju koja nije open wheel i pustite ovo malo od F1 što nam je ostalo.


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Onda će se Bernie i ekipa čuditi zašto pada gledanost, kao i prodaja ulaznica pa će nastaviti smišljati “genijalna” rješenja za povećanje atraktivnosti sporta :-/


      0
      0

      0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Bio sam do nedavno protiv, vise nisam. Ustvari, sto je zanimljivo, vozaci koji dolaze u f1 i neki koji su sada tu bi pristali na manje sigurnosti samo da mogu voziti. Dakle, neko mora misliti umjesto njih. Vidim spominje se iznad traktor, ova zastita nije ni namjenjena za tako nesto. Traktor se nece vise desiti, ali hoce neki dio bolida zavrsiti u kacigi vozaca kad-tad. Ili ce neciji bolid izvesti giljotinu kao zamalo kod alonoso u spa ili ms u emiratima. Bice neobicno na pocetku, kasnije necemo ni obracati paznju. Navijaci se mogu protiviti promjenama pravila i sl. Raspravljati o tim temama. U ovom slucaju mislim da trebamo biti slozni podrzati promjenu koja ce povecati sigurnost vozaca.


      0
      0

      0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Potpis vlado.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Ja potpuno razumijem stajalište da treba povećati sigurnost vozača, i lako je nama svima govoriti F1 mora imati dozu opasnosti, vozači nemaju muda i slično… Međutim, bojim se da će s ovakvim stvarima Formula 1 stvarno postati nešto drugo. Neki govore, mislili smo da se nećemo moći naviknuti na šira prednja krila 2009., ali to i ovo su neusporedive stvari. Ovo značajno mijenja i izgled i smisao sporta. Ovo je nešto što mnogi neće moći probaviti i uopće ne sumnjam da će pasti gledanost. Naravno, pravi fanovi će uvijek biti fanovi, ali… Formulu 1 pratim od 1984. godine i ja, koji sam se na bračnom putovanju dizao da bi gledao utrku u Kini 2006., se počinjem brinuti hoću li početi gubiti interes… Ne znam, možda sam ja preveliki tradicionalist, ali ovo su sve stvari koje mogu imati velike posljedice na sport. Nažalost, velika većina odluka koja je donešena u posljednje vrijeme kao da ima namjeru pokopati F1.
        Dogodile su se gorzne stvari u posljednje vrijeme, ali pogledajte utrke iz sredine 80-tih i početka 90-tih. Bolid koji bi odustao bi ostao uz stazu, ili u slučaju gradskih utrka, na stazi. Koliko se puta dogodilo da jureći bolid udari u parkirani? Niti jednom! Nekada se stvari jednostavno dogode kao nesretni splet okolnosti, kao u slučaju Biancija. Kotači su letjeli i prije ali srećom nikoga nisu pogodili. I s ovom zaštitom se, u slučaju stvarno nesretnog niza okolnosti, može dogoditi da netko pogine.
        Znate li koji je sport u kojem ima najviše smrti? Nogomet! Evo i neki dan je jedna nesretni nogometaš preminuo na terenu. Hoće li sad FIFA donjeti pravilo kojim će poluvrijeme trajati 25 minuta? Ili da će pauza biti svako 15 minuta? Možda će u košarci početi nositi kacige?
        Ponavljam, znam da je nama lako govoriti o riskiranju života kad nismo mi ti koji ih riskiraju, ali ovdje govorimo o velikoj promjeni u sportu. Ovo više nije open wheel racing, ovo je nešto drugo. A ta odluka, koliko god bila u dobroj namjeri, može imati velike posljedice na sport.
        Na kraju krajeva, ako ti se nešto ne sviša to ne moraš ni raditi. Ja nemam muda da skočim bungeejem, pa to nisam nikada ni napravio niti ću.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @Black
        :thumbs:


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        @Blackhawk , dva palca gore. Slazem se i dijelim sve sto si napisao. Naravno, osim onog djela o bracnom putovanju, jer jos nisam imao prilike ;)


        0
        0

        0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Black, da je bungie skakanje tvoja profesija, od koje zivis naravno da bi gledao kako da povecas sigurnost. Usporedba sa nogometom ne stoji, jasno je kao dan. U pitanju je samo estetika za nas a nama dragoj ekipi znaci ogromnu sigurnost. Kada bi se (sto nikako ne zelim) u ovoj sezoni desilo da neko nastrada od necega sto je moglo biti sprjeceno ovakvom zastitom, vecina bi koja je sada protiv rekla kako je to trebalo uvesti ranije. E pa u ime toga bolje sprjeciti nego ljeciti. Nije u pitanju samo f1, zdravlje i zivoti tih vozaca vec i nize serije, a posljedice letecih djelova su samo par klikova odavde. Na svim poljima povacavamo sigurnost, zasto bi f1 bila izuzetak. Kome je do krvi ima pamplonu.
        Vidim i sam da zvucim kao politicar, ali prije ove sezone odgledana snimka imole 94… zatim alonso koji se izvlaci iz bolida, buttona koji odjebava novinarska pitanja u vezi sumnje u takav vid zastite, koji ruku na srce, pred kraj karijere sa ogoromnim iskustvom nema mnogo za izgubiti. Ako se button zalaze za to, sta mi imamo kao navijaci mudrovati. Kome se ne svidja ok, bice novih fanova.


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Daj ba Vlado ti poredis “bungee jumping” sa F1! Ovo predhodno je nastalo navalom ovisnika o adrenalinu. Bungee jumping nije sport, a pred skakanje potpises da na svoju odgovornost skaces, dok u F1 nigdje ne potpisuju da idu u smrt, jer to bi bilo van pameti.

        Vozaci su svjesni velikog rizika, ali na F1 se nikad nije gledalo kao na neki brutalan sport. Vozaci su za razliku od proslih godina mnogo zasticeniji, no bizarne nesrece su uvijek prisutne. Ona situacija sa Bianchi-jem je greska u komunikaciji i brzini, sad kako da se opravdaju od svega, hajmo izmislit nekakav obruc, da se ne bi vise desio kobni Japan.

        Pa evo, fudbal je statisticki opasniji sport nego F1! Svake godine na terenu umire po nekoliko igrace, zbog srcanih mana, a vecinom su prouzrokovane losom spremom i komunikacijom ljekara, tacnije uprava plati ljekaru nesto sitno da potpise uredan EKG za 20 igraca i na kraju jedan mandrkne na terenu.

        F1 je isuvise siguran sport, ali brzina diktira sudbinu, protiv brzine tesko da se ko moze odbranit, ako je udar pod nekim cudnim uglom, recimo Senni HALO i aero ne bi nista pomogli, kao i Bianchi-ju, mozda bi jedino pomogli Kimiju u Austriji kad je usao pod Alonsov bolid, al opet ne treba ici u krajnost.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @Vlado – kao što sam napisao, sve ja razumijem, ali… Ako kažeš da je u pitanju samo estetika za nas, kakvo bi tvoje mišljenje bilo da na svjetskom prvenstvu u nogometu uvedu igračima obavezno nošenje kaciga? Ili košarkašima? Da profesionalni boksači također nose kacige, baš kao i borci UFC-a? Možda da u Moto GP-u naprave kabine za vozače?
        Formula 1 je od 50-tih do danas strašno evoluirala, i današnji bolidi niti malo ne sliče na one iz 50-tih, ali u gotovo 70-godišnjoj povijest samo dvije stvari se nikad nisu mijenjale, a obje stvari su razlog zašto se zove open wheel racing. Činjenica je da će Formula 1 ići putem postavljanja neke vrste zaštite, ali nakon toga to se više neće moći nazvati open wheel racingom. Također, sigurno je da će pasti i gledanost, a oni će se čuditi zašto se to događa.
        Ponavljam, potpuno razumijem zašto se ide u ovom pravcu, ali isto se tako mora znati da svaka akcija ima i svoje posljedice.


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        hm, imo je merc u pedesetima streamlinere koji nisu bili openwheeleri. ;)


        0
        0

        0
  3. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Charlie, da li si Halo i Aeroscreen testirao na udarac s traktorom?


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ma kakvi vozaci pa vald ovi ludi starci sa fix idejama u f1 znaju bolje nego ijedan drugi vozac o f1.


    0
    0

    0
  5. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    E imam ja riješenje za slabo hlađenje pri korištenju aeroscreena. Treba na vrh staviti neki spojlerić koji će usmjeriti zrak na onaj otvor iznad vozačeve glave. A možda će sa tim izgledati još atraktivnije.

    Ovo je itekako usporedivo sa promjenama iz 2009. godine. Ti bolidi nisu ličili ni na šta. Danas sa sličnim pravilima, barem što se tiče krila, imamo možda i lijepše bolide nego 2008. godine. Tako će biti i sa ovim. Promijenit će se i izgled ove zaštite, a i samog bolida oko te zaštite. Ko zna kakvu će korist dizajneri izvući iz toga…

    Ali stvarno ste licemjeri i sebičnjaci. Pa evo i Alonso dvije godine za redom doživio dva teška udesa. I nakon svega, žalosno je da vas još ima koji ste tako sebični. Da bi radije gledali kako neko strada nego da vam naruše ono što ste sami umislili kao neku tradicionalnu F1. A takvo nešto ne postoji.


    0
    0

    0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Daj senja ne kenjaj.
      Zna se što je open wheel natjecanje. Otkriveni kotači, otkriven kokpit namjenjen isključivo utrkivanju.
      Kada staviš kokpit to više nije open wheel i tjt.
      Neka ga skroz zatvore, ako su toliko zapeli, ali mene će boliti ona stvar za svaki F1 vikend, niti ću toliko hardcore pratiti F1 kako bi je pratio.
      To nije F1 pa ti sad izvrči to kako želiš.


      0
      0

      0
  6. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ako bi se smrt mogla predvidjet, onda ovakve stvari su neophdne za F1. Ova F1 ne traje 2 godine, vec skoro 7 decenija. pa smo svjedoci nekad neobicnih stvari u F1, pa tako i bizarnih nesreca.

    Mislim da smo prostudirali da ovaj aero ili HALO sistem ne bi spasili Bianchi-ja, ovo je samo pranje ili iskupljenje da se sad kao nesto radi po pitanju sigurnosti. I sto je paradoks Bianchi je poginuo kad je SC izasao na stazu! To isto da cekas hitnu, a hitna te pregazi. To su glupi propusti na stazi i takve stvari se ne smiju desavat.

    Sad da li bi HALO spasilo Sennu? Ili ne samo njega pocetkom 70′ i 80’h vecina vozaca je ginula od slinih udaraca od barijere i u tom trenutku su se zapalili.

    U ono vrijeme benzin se nije gasio automatski vec je lio po vozacima. No to su bile godine gdje su najvise ljudi ginuli, ali F1 je takav sport, rizican, bolidi su se mijenjali u skladu sa tehnologijom, ali nikad nisu isli van svog okvira, jer zatvoren kokpit nije F1, to je vec nesto drugo.

    Opet kako kazu, let ne ubija, vec pad, eh tako i brzina ne ubija, vec udar, ali ta brzina moze prouzrokovat udar.

    I jos nesto nek mi neko objasni ove “NOSEVE” na bolidima!!! Newey je prvi izjavio da su ti “cunasti” nosevi, kao torpeda, koja ce izbijat bolide, a zadnji krajevi bolida mogu padat na vozacevu glavu! Sad to se nije desilo ,a sta da se takvo sto desilo? Onda bi bilo mijenjajte noseve. Pa DRS u fazonu radi boljeg preticanja, pa kako ce neko nekog preticat, kad je recimo u deficitu sa snagom. Djaba McLarenu DRS kad ga Mercedes pretekne bez po muke…

    Muka mi je vise, od ovih hibrida, pa oko ogranicavanja razvoja istih, pa sad ove gluparije na bolidu, pa ima li FIA granicu? FIA se jednostavno gubi, toliko su uletili u blato, da se sad izvlace, ali sve sto se vise “koprcaju” oni tonu dublje. :facepalm:


    0
    0

    0
  7. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Jos nek zatvore i gume da ne lete okolo i dobit cemo LMP, kako se vec zove…


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.