Williams Martini Racing: Kraljevi pit stopa

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 8 godina 3 min 2 komentara

Williams

Williams i dalje na stazi mora loviti konkurenciju – Mercedes i Ferrari su im pobjegli daleko, a opasno im prijeti i Red Bull, ali postoji segment u kojem su trenutno krema Formule 1.
Ekipa Williamsa najbolja je u obavljanju izmjena guma. Dakle, ne postoji brža ekipa od njih u promjeni guma.

Dečki koji obavljaju izmjenu guma nisu se baš mogli pohvaliti najbolje izvedenim promjenama u proteklim godinama. Čak je i tehnički direktor Pat Symonds jednom rekao da su sramotne pogreške u procesu promjena guma obilježile ekipu u proteklim sezonama. No, ove godine priča je drugačija. U Australiji su bili najbrži s 2.35 sekundi, u Bahreinu 2.32 sekunde, a u Kini su tu brojku spustili na 2.10 sekundi i osvojili “hattrick” DHL-ove nagrade koja se uručuje ekipama za najbržu izmjenu guma. Naravno, najbrži su bili i ovaj vikend u Rusiji s 2.23 sekunde i tako opasno zabrinuli konkurenciju. Očito Williams nešto radi drugačije od ostalih.

Jedno briljantno zaustavljanje može se pripisati sreći, ali činjenica je da su konstantno u vrhu ne može se ignorirati. Zadovoljavajući je to podatak za ekipu koja je bila obilježena u prethodnim sezonama kao momčad koja je uprskala mnoge dobre rezultate zbog problema u boksevima. Podsjetimo, Felipe Massa je katastrofalno zaustavljanje u boksu na VN Kanade 2014. označio kao glavni i jedini uzrok gubitka pobjede. Dramatično poboljšanje u tom segmentu nije došlo zbog novog trenera, boljeg fitnes režima ili promjene ljudstva – Williams zasluge pripisuje mehaničkim izmjenama na automobilu.

“Ako se sjećate, bilo je prilično sramotno prošle godine. Imali smo problem s kotačima koji su zapinjali pa smo morali napraviti kompletni redizajn glavčine kotača kako bi to sredili. Dali smo si truda, analizirali sve moguće podatke i isplatilo se. I prošlh  sezona smo se mnogo trudili u tom segmentu – uključili smo i fitnes trenera, ali napredak se nije vidio zbog mehaničkog problema. Ali, sada obavljamo izmjenu u samo 2 sekunde”, rekao je Pat Symonds na tu temu.

Naravno, ne želi previše otkriti o samom problemu koji ih je kočio, ali niti o rješenju do kojeg su došli zbog konkurencije koja bi mogla krenuti istim putem i anulirati stečenu prednost.

“Bila je to dizajnerska značajka koja se mogla i morala poboljšati. Mislim da je naše rješenje veoma suptilno. Neću reći što je točno u pitanju jer mislim da će ionako netko drugi jednog dana naletjeti na isto rješenje. Mislim da će, u stvari, svakako netko naći isto rješenje. No, mi smo još promijenili dizajn s novim čvorištem, maticom i kotačem i sve radi sjajno.”

Williams koristi tzv. “captive nut wheel system” (zaglavljenu maticu kotača), baš kao i ostatak grida, ali očito su negdje napravili korak naprijed i iznenadili konkurenciju. Ponekad je brzina u boksevima krucijalna, a to najbolje zna Williams koji je zbog sporih promjena često ostajao bez teško stečenih pozicija na stazi.

Video: Objašnjenje “Wheel Nut sistema”

Video: Williams pit stop

https://youtu.be/DRcsDoiAkTg


Odgovor

2 komentara

  1. Mclaren
    raca Prikaži

    A nije Pat spomenuo kako su sramotne odluke iz boxa bile, kad je tempiranje promjena guma bilo u pitanju. Najlakše je udarati po leđima radničke klase.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.