Ocjene vozača za VN Rusije 2016.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 6 min 22 komentara

VN Rusije 2016., Sochi

Iza nas je VN Rusije, prva ovosezonska utrka koja nije izazvala toliko oduševljenje gledatelja kao prve tri, gdje smo vidjeli puno borbe i izmjene pozicija. Rosberg je ponovno pobijedio, ima 43 boda prednosti nad Hamiltonom i izgleda kako trenutno sve drži u svojim rukama. Ferrarijeva patnja se i dalje nastavlja, dok je Red Bull ostao potpuno gol. Slavlje se dogodilo u McLarenu i Renaultu, koji su spletom okolnosti stigli do solidnog broja bodova. Pogledajmo ocjene vozača za VN Rusije 2016.

Nico Rosberg – 10/10
Sedam pobjeda u nizu i prvi grand slam (pobjeda, pole position, najbrži krug i vodstvo u svakom krugu utrke) u karijeri ne mogu biti drugačije ocijenjeni nego najboljom ocjenom. Rosberg je zaista u velikom naletu, a ovoliko pobjeda u nizu ostvarili su još samo Alberto Ascari, Michael Schumacher i Sebastian Vettel. Lijepi su dani iza Nijemca, no i sam je izjavio da ga sreća neće vječno pratiti, a do kraja prvenstva je ostalo još jako puno vremena.

Lewis Hamilton – 9/10
Problemi su se ustalili na adresi Lewisa Hamiltona već drugu utrku uzastopno. U subotu se tijekom kvalifikacija dogodio isti problem kao i u Kini, no nije bilo potrebe za promjenom motora, pa je aktualni prvak startao s 10. pozicije. Sudarima i sječenjem staze je ugrabio par pozicija već na samom startu, te je poslije u utrci napredovao do drugog mjesta. Na kraju je zaostao 25 sekundi za Rosbergom zbog tehničkih problema na autu, iako ni Nico nije bio u povoljnom položaju.

Kimi Raikkonen – 6.5/10
Treće mjesto nije loš rezultat, dapače, no ostao je dojam da je Finac mogao napraviti puno više na VN Rusije. Prvo je u kvalifikacijama već tradicionalno zaostao previše za Vettelom, a između njih se ugurao Valtteri Bottas u Williamsu. Odradio je solidan start u utrku, ali je nakon ponovljenog starta potpuno zaspao i izgubio mjesto, opet od Bottasa, a ubrzo ga je prešao i Lewis Hamilton. Nakon ulaska u bokseve, Raikkonen je na kraju uspio napredovati jednu poziciju zbog tradicionalno loše Williamsove strategije.

Valtteri Bottas – 8.5/10
Nakon blijede utrke u Kini, Valtteri Bottas se iskupio vrlo dobrim nastupom na VN Rusije. U kvalifikacijama je odvozio treće najbrže vrijeme, a u utrku je startao s drugog mjesta. Na samom startu je izgubio mjesto od Kimija Raikkonena, koje je vratio par krugova poslije nakon restarta, te je to mjesto zadržao do prvog ulaska u boks. Više ništa nije bilo u moći Finca da doveze Williamsa do postolja, s obzirom da su Mercedes i Ferrari vidno brži bolidi.

Felipe Massa – 7.5/10 
Iza Brazilca je još jedna solidna utrka, no ovaj je vikend u svemu bio pomalo lošiji od momčadskog kolege. Stoga jednostavno, ocjena manje.

Fernando Alonso – 8.5/10
Španjolac od VN Mađarske 2015. nije uspio osvojiti bodove. Nakon dobro odrađenog starta, Alonso je profitirao kao i Hamilton, sječenjem staze, pa se uz kasnije odustajanje Verstappena uspio dovući do odličnog šestog mjesta, što je njegov drugi najbolji rezultat otkako se vratio u Mclaren.

Kevin Magnussen – 9.5/10
Nakon dosta nesreće u prve tri prevenstvene utrke, Kevin Magnussen došao je do svojih prvih bodova za Renault. Danac je odvozio zaista odličnu utrku, branio se i napadao vrlo zrelo, te na kraju donio prve bodove svojoj momčadi od povratka u sport. Dobio je i nagradu vozača dana, a probio se čak 10 pozicija od starta.

Romain Grosjean – 8/10
Nakon utrke “odmora”, Haas i Grosjean su ponovno u bodovima, i to je sada već 22 za novopečenu momčad. I Francuz je profitirao sječenjem drugog zavoja, te priskrbio sebi poziciju više i napredovao u ukupnom poretku za jedno mjesto, pa je trenutno sedmi.

Sergio Perez – 8.5/10
Meksikanac je nakon dobrih kvalifikacija uhvatio i prve ovosezonske bodove, no on sam nikako nije zadovoljan rezultatom. Puknuće gume u prvom krugu nije bilo od pomoći, pa se Sergio morao boriti da ponovno uđe u top 10, što je na kraju uspio. Malo je falilo do osmog mjesta, s obzirom da je bio u naletu i sa svježim gumama.

Jenson Button – 8/10
Već nakon trećeg zavoja, Jenson se nalazio sedam mjesta iza timskog kolege zbog sudara koji su se dogodili početkom utrke, a prvak iz 2009. se našao oba puta točno iza njih. Odradio je solidan ostatak utrke te uspio doći do jednog boda, prvog ove sezone.

Carlos Sainz – 6.5/10
Stariji Toro Rossovac ostao je pomalo u sjeni Maxa Verstappena ovaj vikend. Nakon gubitka u kvalifikacijama, Sainza praktički nismo niti vidjeli u utrci, a još je pokupio i dva kaznena boda zbog preagresivnog pretjecanja nad Jolyonom Palmerom. Španjolac je bio vidno frustriran utrkom u Rusiji.

Jolyon Palmer – 5.5/10
Još jedna loša utrka je iza mladog Britanca, kojem, izgleda, trkaće mjesto opasno visi u zraku. Nakon što je na VN Kine završio na zadnjem mjestu, pomak na 13. se čini kao velik, no s obzirom na postignuće momčadskog kolege, rezultat nije dobar, a ponovno je izgubio i u kvalifikacijama. Esteban Ocon spremno čeka na mjesto u F1 bolidu, a Palmeru opasno curi vrijeme.

Marcus Ericsson – 6/10
Nakon očajnih kvalifikacija (zadnje mjesto), Marcus Ericsson se uspio dovaljati do 14. mjesta, što nije loš rezultat, no nije se Šveđanin posebno iskazao u Rusiji.

Daniil Kvyat – 2/10
Dva puta uletiti u isti bolid ispred sebe nije odlika vozača koji odviše pazi na ostale oko sebe, a zatim se poslije braniti izjavama “lako je mene kriviti” je zaista poglupo. Jedinicu nije dobio zbog neloše odvoženih kvalifikacija, iako je opet bio sporiji od Ricciarda.

Felipe Nasr  – 6.5/10
Brazilac je za VN Rusije dobio novu šasiju, te je odmah rekao da je razlika primjetna. U kvalifikacijama je dobio momčadskog kolegu, dok je u utrci imao nesreću već u prvom krugu, kada mu se probušila guma. 16. mjesto nije bilo nešto čime je Felipe bio zadovoljan.

Esteban Guttierez – 3/10
Iz očaja u očaj, tako bi se mogla opisati povratnička sezona Estebana Guttiereza. Nije Meksikanac ništa posebno pokazao 2013. i 2014. godine u Sauberu, a tako nastavlja i sada u Haasu. Momčadski kolega skupio je već 22 boda, dok Esteban nije uspio doći niti blizu bodova. Još jedan minus je svakako sudar u prvom zavoju, gdje je izbacio Hulkenberga iz utrke, te sebi “osigurao” novo prednje krilo i kaznu. Jedina svijetla točka vikenda su bile solidne kvalifikacije, u kojima je tek marginalno zasotao za Grosjeanom.

Pascal Wehrlein – 5.5/10
Nakon par dobrih utrka, uslijedila je i jedna loša za mladog Pascala. Očito nije bio njegov dan, s obzirom na ne baš konkurentan tempo i silovito pretjecanje nad Nasrom.


Odgovor

22 komentara

  1. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Sa svim se ocjenama se uglavnom slazem. Kvyat je mlad i nauciti ce. Ako je Grozni uspio (a radio je i vece probleme) onda ne vidim zasto nebi i Rus. Kvyatu preporucam da pogleda onboard start Alonsa. Izbjegavao je sve i svasta…doktorski se progurao naprijed. Jos jedan dokaz da bez pameti brzina ne vrijedi previse…


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Moram priznati da se sa svim ocjenama slažem,! Bravo…


    0
    0

    0
  3. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Ante može samo jedno pitanje. To sječenje staze koje si naveo kod Alonsa i Hamiltona i zarađenih mjesta. Na koji način se po Charlieju bolidi moraju vratiti na stazu i na kojem mjestu? Kada pročitaš upute onda češ vidjeti da su oni radili po pravilima, jer da nisu “sijekli”, Charlie bi njima odsjekao jednu opomenu. Sa ocjenama se slažem.


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      Alonso nije ništa dobio sječenjem zavoja.
      https://www.youtube.com/watch?v=sQqp3jB7Fgc


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Intencija izlaska sa staze je inače izbjeći incident umisto da se zabiješ jer nebi uspija stati, a kad incident izbjegavaš dodavanjem gasa pri izlasku sa staze onda je očito postojala namjera stjecanje prednosti tamo di po pravilima to nije dopušteno, van staze. Pogledaj reakciju Verstappena koji je bija kraj Hamiltona, onako se to radi po pravilima.


      0
      0

      0
    • Lady Prikaži

      Dani, zašto toliko braniš Hamiltona? Mislim, kužim da si njegov navijač, ali baš ga braniš za svaki klinac…..


      0
      0

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Zašto mene pitaš o tekstu kojeg je Marko napisao? :)
      Ali mogu i ja dati svoje mišljenje – oni su poštovali uputu da moraju zaobići onaj znak s lijeve strane, to je sve okej; ali nisu poštovali pravilo da se ne smije steći prednost izlaskom van staze, to i nije baš bilo fer. Doduše, kad su mutavo postavili taj znak – naravno da će vozač iskoristiti situaciju.
      Jedino dobro rješenje bilo je u tu izletnu zonu postaviti šikane s čunjevima, kao u Monzi u prvom zavoju, tako da nitko ne može steći nikakvu prednost.


      0
      0

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        @ante Hvala na odgovoru.
        @lady Zašto ga branim? Mislim da on sam sebe može dobro braniti. Ali ovdje je očito da su vozači slušali naredbe. To što su neki vozači imali sudar u tom zavoju ne znači da sad ostali moraju stat i čekati rasplet situacije.


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        @Dani, Hamilton nije ni imalo zelju uopce proc taj zavoj, hladno je produzio, a sudar nije vidio jer je u trenutku udarca bio pokraj Ricciarda, zasto???? Zato sto je iso tolikom brzinom da nema sanse da prode prvi zavoj, sto ocito govori da ga nije ni planiro proc, nego proletit izvana, ispostivat Charlijeve kretenske upute i vratit se na stazu sa tri mjesta u dzepu!


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Dakle proračunato i po pravilima. Svaka mu čast , kao Šumi 98. u Silverstoneu.


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        Pa i nije bas sve po pravilima, ali znano nam je odavno da, kad je u slucaju Hamilton, ili Mercedes, pravila glatko zaobilaze, bez ikakvih pitanja! :D


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Dakle kao ferrari. To oćeš reći.


        0
        0

        0
  4. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Super, eventualno mi je možda Bottas ima nijansu jaču utrku od Hamiltona. Oba su odradili ono što se nominalno očekuje, ali ipak Bottas jake kvalifikacije, priticanje Raikkonena, držanje Hamiltona onako dugo. S druge strane Hamilton je priteka Massu Raikkonena i Bottasa, ali ima je ono priticanje van staze u prvom krugu.

    Kvjatove kvalifikacije su najbolje ove godine, tek 3 desetnke slabije od Ricciarda. Najbolje ove sezone pa onda što da ne 2 za kvalifikacije :)


    0
    0

    0
  5. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Pa sta vam je jadan Ricciardo kriv da je jedini neocijenjen???


    0
    0

    0
  6. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ne bi nista oduzeo niti dodao, cijene su po mom ukusu tacno ovakve.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.