Dobrodošli u Rusiju!

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 8 godina 8 min 3 komentara

VN Rusije

Rusija

Ruska Federacija ili Rusija je država koja se prostire istokom Europe i sjeverom Azije. Rusija je površinom najveća država svijeta (zauzima oko 11,5% zemaljskog kopna), ali je većina državnog teritorija slabo naseljena pa po broju stanovnika zauzima tek deveto mjesto (poslije Kine, Indije, SAD-a, Indonezije, Brazila, Pakistana, Bangladeša i Nigerije). Glavni grad Moskva nalazi se u europskom dijelu države.  Današnja, moderna Rusija je nastala raspadom Sovjetskog Saveza i ujedno se smatra njezinom nasljednicom.

Geografski gledano, Rusija se obično dijeli na zapadni europski (oko 3,5 mil. km²) i istočni azijski dio – Sibir (13,5 mil. km²). Prirodnu granicu ovih dvaju dijelova čini gorje “Ural” koje se prostire u smjeru sjever – jug u duljini od oko 2000 km od Sjevernog ledenog mora do granice s Kazahstanom. Većina stanovnika Ruske Federacije je naseljena u zapadnom europskom dijelu države, posebno u većim ruskim gradovima.

Najveći dio europskog dijela Rusije zauzima Istočnoeuropska ravnica, s nizinskim reljefom sa tek ponekim uzvisinama (Valdajska i Srednjeruska na zapadu, Privolžje uz srednji tok Volge) čiji vrhovi ne prelaze 200-400 m. Ova nizina važna je zbog rijeke “Volge” (3688 km),  koja je gospodarski i kulturalno najvažnija ruska rijeka.  U Rusiji prevladava kontinentalna klima koja na krajnjem sjeveru prelazi u polarnu, a u uskom pojasu crnomorskog priobalja u mediteransku. Na krajnjem jugu europske Rusije granicu s Gruzijom i Azerbajdžanom čini gorje Kavkaz s najvišom točkom Rusije i cjelokupnog Europskog kontinenta, “Elbrusom” (5633 m).

Na zapadu Sibira prostire se golema Zapadnosibirska ravnica kroz koju protječe najduža ruska rijeka “Ob'” (s Irtišem 5568 km, 5. na svijetu). Na jugu i istoku Sibira do obala Tihog oceana prevladava planinski reljef s lancima čiji su vrhovi uglavnom iznad 2000 m. Ovdje se nalazi i najveće i najdublje rusko jezero – Bajkalsko (31.500 km², dubina 1637 m, najdublje na svijetu).

Što se političkog uređenja tiče, Rusija je federativna republika s polupredsjedničkim sustavom vlasti. Izvršnu vlast dijele predsjednik i vlada na čelu s premijerom. Predsjednik republike bira se direktnim izborima dvokružnim sustavom na četiri godine, a može na položaju provesti najviše dva mandata.

Nakon propasti komunizma rusko gospodarstvo se približilo gospodarstvima srednje razvijenih zemalja slobodnog tržišta. Danas ono ima visoku stopu rasta BDP-a (8,1% godišnje) i relativno visoku inflaciju (oko 11,7%). Ipak, i danas su u Rusiji uočljivi ostaci starog, komunističkog sustava.Na današnju sliku gospodarstva je utjecala i brza privatizacija nekih unosnijih državnih poduzeća početkom devedesetih. Njih je preuzela nekolicina poduzetnika povezana s tadašnjom političkom elitom (oligarsi). U posljednje vrijeme neki su oligarsi bili prisiljeni odreći se kontrole nad svojim tvrtkama, a neki su i zatvoreni ili su emigrirali. Veliki koncerni i dalje dominiraju ruskim gospodarskim krajolikom.

Danas se rusko gospodarstvo uglavnom temelji na dvama stupovima: izvozu energenata (nafte i zemnog plina) i sirovina te rastućoj domaćoj potrošnji. Tradicionalna sovjetska metalurgija i s njom povezana proizvodnja strojeva, automobila i zrakoplova preživljavaju zahvaljujući visokim carinama koje sprječavaju uvoz jeftinijih i kvalitetnijih inozemnih proizvoda. Mnoge tvornice preorijentirale su se na suradnju sa zapadnim kompanijama.

Propast sovjetskog centralnog planiranja dovela je i do izrazite neravnoteže u razvoju pojedinih regija. Najviše stranih investicija i najbrži gospodarski rast imaju Moskva i Petrograd. Razlike u prosječnom dohotku stanovnika prijestolnice i provincija su i do deset puta

Velike udaljenosti i često surovi klimatski uvjeti uvelike su utjecali su na razvoj prometne infrastrukture u Rusiji. U prijevozu roba, a i putnika još uvijek dominantnu ulogu ima željeznica. Željeznička mreža ima 87.000 km pruga u javnoj upotrebi i 63.000 km industrijskih pruga. Udio željeznice u ukupnom prijevozu robe je 83,2%, a putnika 40,9%. U Rusiji se nalazi i najduža svjetska željeznička pruga, 9.289 km duga Transsibirska željeznica koja povezuje Moskvu i Vladivostok na Tihom oceanu.

Soči

Soči je grad u Krasnodarskom kraju u Ruskoj Federaciji. Grad se nalazi na obali Crnog mora i jedno od omiljenih ljetovališta u Rusiji. Blizu je granica s Gruzijom, odnosno Abhazijom.  Neslužbeno se Soči naziva lječilišnom prijestolnicom Rusije. Soči je bio domaćinom Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.  Nalazi se na crnomorskoj obali Sjevernog Kavkaza. Klima u Sočiju je izvanredna: blage zime i duga ljeta. U blizini grada i kupališta na Crnom moru postoje i toplice, tako da grad posjećuje oko 4 milijuna turista godišnje. Ljeti se održava i filmski festival. Soči leži u jednom izuzetnom predjelu u blizini Kavkaza. S plaža se vide vrhovi planina stalno pokrivenih snijegom. U samom gradu primjetna je sutropska vegetacija. Grad je pun parkova i arhitekture u staljinističkom stilu. Prema podacima iz 2010. godine u Sočiju živi 343,334 stanovnika.

https://www.youtube.com/watch?v=zLiL44mYS8I

Ovo sigurno niste znali

  • Ukoliko smatrate da bi Pluton trebao imati status planeta – onda ga zaslužuje i Rusija (površina Plutona 16.6 mil km² – Rusija 17 mil km²)
  • Statistika kaže kako svaki Rus konzumira 18 litara alkohola godišnje  – u tome im je teško naći premca u svijetu
  • Popis stanovništva kaže kako je u Rusiji trenutno 9 milijuna više žena nego muškaraca
  • Amerika i Rusija udaljene su samo 4 kilometara u najbližoj točki
  • Svake godine alkohol odnese 500.000 života u Rusiji
  • 1908. godine Ruska olimpijska reprezentacija stigla je na  igre u London 12 dana prekasno zbog toga što nisu koristili gregorijanski kalendar
  • SAD je od Rusije preuzeo vlasništvo nad Aljaskom za samo 7.2 milijuna dolara 1867. godine
  • Staljin je tek u 8. godini života počeo učiti ruski – govorio je gruzijski
  • Japan i Rusija još nisu potpisali primirje koje označava kraj 2. svjetskog rata – i dalje se spore oko Kurilskih otoka
  • Sve do 2013. godine, piva se nije smatrala alkoholnim proizvodom
  • Tijekom vladavine Petra Velikog – svi muškarci koji su nosili brade morali su plaćati poseban porez
  • Jedan ruski muzej ima zaposlene mačke kako bi štitile umjetnine od glodavaca
  • Riječ “votka” dolazi od ruskog “voda” – što znači isto kao i kod nas
  • 25% Rusa ne doživi 55 rođendan, a u SAD-u je taj postotak 1%
  • Vjeruje se da Rusija u ovom trenutku ima 15 tajnih gradova sa tajnim lokacijama i imenima
  • Bogati Rusi iz Moskve kupuju vozila hitne pomoći kako bi se lakše probili kroz prometne gužve
  • Ako vlada ekonomska kriza i visoka inflacija – učitelji se u Rusiji mogu plaćati votkom
  • Najveći restoran McDonaldsa nalazi se u Rusiji – ima preko 700 sjedećih mjesta
  • U St. Petersburgu se nalaze 221 muzej, 2,000 knjižnica , više od  80 kazališta , 100 koncertnih organizacija, 45 galerija i 62 kino dvorane

Sochi Autodrom

Sochi Autodrom je 5.848 km duga ulična staza u “Black Sea” dijelu grada Sočija u Krasnodarskoj regiji. Staza je slična “Beijing Olympic Green Circuit” i “Sydney Olympic Park Circuit” stazama, a kruži oko bivšeg olimpijskog kompleksa koji se koristio za zimske OI 2014. godine.
Prva utrka održana je 2014. godine kada je potpisan ugovor na 7 godina. Dizajn staze potpisuje Hermann Tilke.
Ruska vlada je u stazu ulupala 194,4 milijuna dolara. Staza ima 5.848 km, a to je svrstava na 3. mjesto po dužini u F1 kalendaru, iza Spa Francorchamps u Belgiji i Silverstonea u Britaniji.

Faktopedija

Pobjednik 2o15: Lewis Hamilton, 53 kr. , 1:37:11.024s
Pole position 2015: Nico Rosberg, 1m37.113s
Najbrži krug 2015: Sebastian Vettel, 1m40.071s (krug 51.)
Najduži pravac: 650 metara, na prilasku u zavoj 2
Od starta do zavoja 1: 450 metara, u ovom slučaju do zavoja 2 koji je prva prava kočiona zonaPrva utrka: 2014. godine
Dužina staze: 5.853km
Broj krugova: 53 (dodjeljivanje bodova nakon 40 krugova) 309.745 km – cijela utrka
Max brzina: 332 km/h na prilasku u zavoj 2
DRS ZONE: DVIJE – na prilasku u zavoj 2 i na prilasku u zavoj 13
Najbrži zavoj: 260km/h (162mph), broj 3.
Najsporiji zavoj: 105km/h (65mph), Turn 13
Ključni zavoj: Zavoj 2 koji pruža najbolje šanse za prestizanje. Automobili moraju usporiti čak 205 km/h u samo 100 metara. Ovakvo kočenje stvara silu veću od 5g.
Dužina boksa: 330 metara što je prosječno. Potrebno vrijeme za obavljanje zaustavljanja u boksu je oko 22 sekunde.
Vjerojatnost sigurnosnog automobila: 45%
Vremenska prognoza: oblačno i oko 17°C. Mogućnost brze i iznenadne promjene klime u Sočiju uvijek postoji.

Set up

Potrošnja goriva: 1.9 kg po krugu, što je daleko iznad prosjeka.
Postotak punog gasa: 57%. To je mnogo više nego što imaju ostale ulične staze u kalendaru.
Opterećenje kočnica: Prosječno. Samo 10% kruga se provede kočeći.
Promjena brzina: 40 po krugu / 2120 u utrci
Da li ste znali? Staza u Sočiju je najduža staza u kalendaru nakon Spa i Silverstonea.

https://www.youtube.com/watch?v=FYG2Gehfffg


Odgovor

3 komentara

  1. Michael Schumacher
    josip123 Prikaži

    Dobar clanak!

    Pogotovo jako zanimljive cinjenice o rusiji i stanovnistvu… ??


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    vrlo zanimljivo, svaka čast!


    0
    0

    0
  3. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Ako se ne varam ovo je stari članak od prije pola godine ali ne zamjeram jer su ovo jako zanimljive stvari te zaslužuju da budu svaki put ovdje prije vikenda F1

    Nadam se da ćete tako nastavite i kad se bude odradilo cijeli ciklus sezona pisanja zanimljivosti :)


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.