5 stvari koje nismo naučili nakon VN Kine

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 4 min 25 komentara

Lewis Hamilton, Mercedes

Lewis Hamilton, Mercedes

1) Koliko je zapravo brz Ferrari

Već su tri GP vikenda iza nas, a još nismo dobili nijednu “čistu” i dosadnu utrku u kojoj bi bez nekakvih nepredviđenih okolnosti ili incidenata snage odmjerila dva konkurenta s vrha – Mercedes i Ferrari. Toto Wolff je pohvalio Ferrari rekavši da su oni sa 2014. na 2015. napravili veliki skok unaprijed u performansama, ali je istaknuo da su napravili jednako značajan skok i sa 2015. na 2016. godinu. Je li to samo pila naopako i dimna zavjesa da se malo prikrije nastavak dominacije, vidjet ćemo. Kad smo saznali da će Hamilton krenuti 5 mjesta niže nadali smo se barem čistom dvoboju Rosberga i dva Ferrarija u utrci. Ali, ispalo je kako je ispalo. U Australiji su nas zafrknule crvene zastave, u Bahreinu Vettelovo odustajanje i Raikkonenov loš start, danas u Kini sudar dva Ferrarija i nova kaotična utrka. Ništa, čekamo Rusiju za koju se iskreno nadam da će biti dosadna i proći bez incidenata pa da napokon vidimo kako izgleda utrka kad su na vrhu dva srebrna i dva crvena bolida bez slomljenih krila i s punom snagom u motorima.

2) Rosberg ili Hamilton

Na kraju sezone Rosberg je nanizao nekoliko dobrih partija i tri pobjede – to smo nekako racionalizirali time da je Hamilton malo popustio jer je osigurao naslov. U Australiji Rosberg opet ispred Hamiltona? Da, ali Hamilton je imao loš start. U Bahreinu Rosberg opet ispred Hamiltona? Točno, ali Bottas se zabio u Lewisa. U Kini Rosberg opet pobjeđuje – da, ali Hamilton je imao kaznu i startao sa začelja. Ono što je ova utrka propustila odgovoriti jest hoće li Rosberg nastaviti niz pobjeđivanja i kad Hamilton prođe prvi krug na jednoj od prve dvije pozicije bez neočekivanih problema?

3) Hoće li Kvyat ipak ostati i dogodine

Nakon Australije i Bahreina se činilo prilično izvjesno da Daniil Kvyat ide prema ranom umirovljenju. Istina, prošle sezone je bodovno završio ispred Ricciarda, ali Australac je na prva dva vikenda u 2016. impresionirao, dok je Kvyat očigledno zaostao. Kad je Kina krenula u istom smjeru činilo se da mu je sudbina zapečaćena i to je Rus znao, što je vjerojatno i razlog za agresvan pristup danas. Sreća uglavnom prati hrabre, pa je njegov dobar plasman podebljala Ricciardova nesreća zbog koje je Kvyat vjerojatno zaradio barem jednu poziciju i tako si kupio još malo kredita kod Helmuta Marka.

4) Što je prava Haasova forma

Oduševljenje šestim mjestom iz Australije mnogi su analitičari pripisali sretnim okolnostima i dobroj strategiji puno više nego istinskoj brzini Haasa i Grosjeana, ali onda je došao Bahrein i Francuz je završio još jednu poziciju više. U obje navedene utrke Gutierrez nije došao do cilja pa smo tako teško mogli procijeniti koja je njihova stvarna forma. Ovdje u Kini imali su utrku za zaborav. 14. mjesto za Gutierreza i 19. za Grosjeana nije nešto čime će se Haas hvaliti u Americi.

5) Zašto Formuli 1 treba povećanje uzbudljivosti

Kao u nekakvom teatru apsurda konstantno smo izloženi pričama o poboljšanju showa u Formuli 1. Pravit ćemo se da se ona afera s kvalifikacijama nikad nije dogodila pa se nećemo više osvrtati na to, ali svejedno, kroz izjave uoči ovog vikenda čelnici Formule 1 su nekoliko puta spomenuli da moraju svi sjesti za stol i odlučiti u kojem smjeru žele ići, što žele od Formule 1 u budućnosti, kakav format GP vikenda će navijačima pružiti najviše napetosti, što trebamo napraviti s bolidima za povećanje broja pretjecanja i tako u nedogled. Nakon ovakve prve tri utrke neobjašnjivo mi je da itko smatra da te priče imalo drže vodu. Možete li se uopće sjetiti kad smo imali ovako uzbudljiv start u sezonu i što bi se točno trebalo dogoditi da navedene persone budu zadovoljne razinom drame i uzbuđenja na jednom GP vikendu?


Odgovor

25 komentara

  1. Blackhawk Prikaži

    Koliko god Kvyat bio dobar ove sezone nekak ose ne mogu oteti dojmu da će ipak mjesto morati tražiti negdje drugo. Tj. sve će ovisiti o tome što će biti s Ricciardom. Ukoliko on pođe negdje drugo (iako je Horner rekao da ima ugovor do 2017.), tada by Kvyat mogao ostati. Ali nekako mi se čini da će Kvyat morati otići kako bi Verstappen dobio mjesto, a Sainz će morati čekati još jednu godinu u STR-u, ili će i on mijenjati momčad. Kvayt je dobar vozač, dobit će on priliku negdje drugo


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    4. Nije ni ovo prava forma Haas-a. Gutierrez u petak nije ni vozio. U subotu na FP3 kiša. Nije mogao podesiti bolid kako mu odgovara. Grosjean je prošao malo bolje, ali ni on nije mogao pokazati maksimum u Q2, zbog Hulkovog točka. Na utrci ne znam šta je ono bilo. Jeli udes ili je pukla guma? Ali uglavnom pao je na začelje.


    0
    0

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Ja ne bi volio dosadnu Rusiju.
    Ja bi volio “haotičnu” Rusiju, ali da napokon profitiraju Ferrarijevi vozači. :mrgreen: :mrgreen:


    0
    0

    0
  4. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Vodeci se cinjenicom da je Ferrari bio dobar prosle godine u Kini, nije mi jasno zasto je Haas bio ovako los danas.


    0
    0

    0
  5. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    6) Da li je Hamilton i ovu utrku gubija 5 sekundi po krugu zbog oštećenja ili je odveza jednu od najgorih utrka karijere.

    Glede Ferrarija, s obzirom da je Rosbeg reka da nikad nije vozija bolje izbalansiran bolid a Vettel oštećeni nije loše što je Vettel u zadnjih 19 krugova izgubija samo 6-7 sekundi. Ok, Rosbeg nije stiska, ali nije vi Vettel.

    Plus za Ferrari je i to što je Hamilton u prljavom zraku poija softice za 12 krugova i mediume za nešto više krugova (25-30)od Raikkonenovih 19 na softu koji je također mora priticati probijati se u prljavom zraku. Ostale usporedbe Mercedesa i Ferrarija priko Hamiltona i Raikkonena nisu realne jer danas Hamiltonova vožnja nije bila ni blizu Mercedesove razine.


    0
    0

    0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      dobro pitanje na koje ni ja nemam odgovor, ali naći ću i potvrditi da je do oštećenja i strategije, u inat onima koji su me nazivali glupim na temi ;)


      0
      0

      0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Nadam se da tu ne ubrajaš i mene. Smiješan mi jesi, ali ne vrijeđanju. Uz svo oštećenje Ham danas nije bio na razini zadatka, i Seb je imao oštećeno pr. krilo pa nije ni primjetio i svejedno je odradio odličan posao, dok Ham nije imao volju ni preticati.


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        Heat, prestani toliko branit Hamiltona…. daj čovječe….pa odvozio je loše bez obzira jel imao oštećen bolid ili ne….
        Odvozio je grozno!


        0
        0

        0
  6. ayrton Prikaži

    Šteta zbog Grosjeana,sigurno moze i bolje od toga,a sto se tice Hamiltona i da nije imao udes ne bi dosao u prvih deset.


    0
    0

    0
  7. gidra Prikaži

    Možda čak i najvažniju stavku autor ovog teksta nije naveo, a to je dali može Red Bull biti prijetnja poslije Kanada kada dolaze za upgradeanim motorom.


    0
    0

    0
  8. Mclaren
    KERS Prikaži

    Naucili smo da je krastavac cvilidreta…


    0
    0

    0
    • avalon Prikaži

      ja sam npr naučija da je uz rozberga jedini vozač koji je kad je završija trku bija na pobjedničkom postolju – NR 3 trke 3 postolja , seb 2 trke 2 postolja . kako će bit dalje to tek treba učit :) :)


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Za ovakav nemjerljiv doprinos kvalitetnoj, konstruktivnoj raspravi ti nikad nećemo moći biti doovljno zahvalni, međutim zbog neprepoznavanja te blagodati od strane ostalih članova foruma, moj prijedlog je da pokušaš na GP1, tamo je obećana zemlja za takve ko ti. 100 komentara po temi, a svaki informativniji od prethodnog.


      0
      0

      0
  9. avalon Prikaži

    pod 1 je spomenuta pila naopaka , a pod 5 “što bi se točno trebalo dogoditi da navedene persone budu zadovoljne razinom drame i uzbuđenja na jednom GP vikendu?” znaju i te persone kakav je start ove sezone pa su malko sarkastični zbog stalnog pljuvanja po njima tj kako su trke dosadne , kako F 1 propada itd i oni pilaju naopako … štosa radi :) možda smo naučili kao i tilkeove staze mogu bit zanimljive kad su vozači nabrijani i raspoloženi . e da … da je maldonado navjerovatnije kriv i za ovako loš ulazak u sezonu renaulta :) :) :)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.