Statistika vozača i momčadi uoči VN Australije 2016.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 8 min 4 komentara

Jenson Button, Australija

Možemo svi uzviknuti iz petnih žila “hura”, te biti strpljivi još jedan dan dok ne počne nova sezona Formule 1 koju smo tako predugo očekivali. Nova, 67. sezona, započet će svoj put na Albert Parku u Australiji, gdje je i počela zadnjih 19 puta u posljednjih 20 godina održavanja utrke na ovoj stazi. Najveća nepoznanica je odnos Mercedesa i Ferrarija, koju svi navijači Formule 1 žele otkriti što prije kako bi, nakon dvije sušne godine, napokon vidjeli borbu dvaju timova za naslov. Albert Park nije klasična staza jer se tijekom godine koristi kao prometnica grada Melbournea, stoga ova utrka kao uvodna u sezonu nije pravi pokazatelj odnosa snaga među momčadima. Zavoja ima 16 (10 desnih te šest lijevih), kojih ima od iznimno brzih do onih sporih, što znači da su kočnice za VN Australije pri velikom opterećenju.

Bilo bi dobro uhvatiti se i naslova ove teme, pa nabrojiti uspjehe i postignuća kroz povijest staze koja se u kalendaru nalazi od 1996. godine. Prvi pobjednik Albert Parka je Damon Hill, koji je svoju šampionsku sezonu u Williamsu izvrsno započeo, iako mu je za pobjedu pomogla nesreća timskog kolege Villeneuvea. Najuspješniji vozač u ovih 20 godina bio je Michael Schumacher, koji je zabilježio četiri pobjede i tri pole positiona. Od momčadi, Ferrari i McLaren su najuspješniji sa šest pobjeda.

Vozači: (P – pobjeda, PP – pole position, PT – postolje, FL – najbrži krug)

Lewis Hamilton P – 2   PP – 4   PT – 5   FL – 1
Aktualni svjetski prvak ima vrlo dobre rezultate na ovoj stazi, te trenutno drži rekord po broju osvojenih pole positiona, kojeg je do prošle godine dijelio s Mikom Hakkinenon, Michaelom Schumacherom i Sebastianom Vettelom. Svoju prvu pobjedu je slavio 2008. nakon krš i lom utrke, da bi za sljedeću čekao čak sedam godina, kada je silovito ušao u sezonu, pobijedivši s pole positiona uz najbrži krug.

Nico Rosberg P – 1   PT – 3   FL – 2
Svoje prvo postolje u karijeri je osvojio upravo na ovoj stazi 2008. godine, kada je za Williams Toyotu osvojio treće mjesto. Nakon toga je čekao šest godina da se ponovno popne na postolje. Bila je to prva njegova pobjeda na australskom tlu, čime je postao 12. pobjednik u 20 održanih utrka, a odvozio je i najbrži krug utrke.

Sebastian VettelP – 1   PP – 3   PT – 4
Nijemac je tijekom svoje karijere postigao dobre rezultate u Australiji, iako u pola njih (četiri) nije uspio završiti utrku, što znači da je u svakoj završenoj bio na postolju. Pobjeda i pole position iz 2011. su jedni od najuvjerljivijih Nijemčevih kroz njegovu karijeru. Zadnje postolje osvojio je prošle godine, kada je u prvoj utrci za Ferrari osvojio treće mjesto.

Kimi RaikkonenP – 2   PP – 1   PT – 5   FL – 5
Aktualni vozač s uvjerljivo najviše najbržih krugova utrke je i na ovoj stazi neprikosnoven po tom pitanju, pa je čak pet puta imao najbrže vrijeme nakon kockaste zastavice. Uz to je pobijedio dva puta (2007. u prvom nastupu za Ferrari te 2013. za Lotus), bio na poleu 2007. te pridodao još tri postolja.

Felipe MassaPT – 1   FL – 1
Brazilac je od 2002. do danas odvozio 13 utrka na australskom tlu, i unatoč brzim bolidima koje je vozio, uspio je osvojiti samo jedno postolje (2010.) te odvoziti najbrži krug 2011. godine. Odustao je čak sedam puta, dok je prošle godine imao vrlo dobar nastup. Kvalificirao se na treće mjesto, dok je utrku završio na četvrtom.

Jenson ButtonP – 3   PP – 2   PT – 4   FL – 1
Najuspješniji vozač na Albert Parku te zadnji višestruki pobjednik VN Australije s ove liste. Button je svoju prvu pobjedu, a ujedno i postolje, osvojio 2009 s momčadi Brawn GP. I 2010. je uspio pobijediti, ali s McLarenom, što je ponovio i 2012., kada je odvozio najbrži krug. Četvrtinu osvojenih pole positiona je osvojio upravo na ovoj stazi, 2006. s Hondom te tri godine poslije u Brawnu.

Fernando AlonsoP – 1   PT – 5
Španjolac je završio sve utrke u Australiji u kojima je nastupio, a samo 2001. s Minardijem nije uspio osvojiti bodove. Na postolju je bio četiri godine uzastopno od 2004. do 2007., u kojima je uzeo pobjedu (2006.), dva treća mjesta te jedno drugo. Nakon toga je uslijedila suša, pa je tek 2013. osvojio još jedno postolje, koje mu je trenutno i zadnje na ovoj utrci.

Kevin MagnussenPT – 1
Svoju prvu utrku u Formuli 1 odvozio je na VN Australije 2014., gdje se kvalificirao na četvrto mjesto, i to ispred mnogo iskusnijeg timskog kolege Jensona Buttona. U utrci je profitirao odustajanjem Hamiltona, pa je tako prvotno osvojio treće mjesto te ušao u uski krug debitanata koji su u prvoj utrci osvojili postolje. Nakon diskvalifikacije Ricciarda koji je osvojio drugo mjesto, mladi Danac je promaknut na poziciju više.

Momčadi:

Mercedes – P – 2   PP – 2   PT – 3   FL – 2
Mercedesovi vozači su u dvije posljednje sezone osvojili gotovo sve što se moglo na uvodnoj utrci sezone. Jedini kiks je imao Hamilton prije dvije godine, kada je morao odustati zbog kvara na bolidu.

Ferrari – P – 6   PP – 5   PT – 15   FL – 6
Druga najuspješnija momčad na VN Australije. Eddie Irvine je 1999. slavio svoju prvu F1 pobjedu, Schumacher je od 2000. do 2004. “ubrao” čak četiri pobjede, dok je Kimi Raikkonen 2007. pobijedio s pole positiona, uz najbrži krug utrke. Trenutno je to zadnja pobjeda talijanske ekipe na australskom tlu. Od tada do danas su osvojena tek dva postolja, Alonsovo drugo mjesto iz 2013. te Vettelovo treće iz prošlogodišnjeg izdanja ove utrke.

Williams – P – 1   PP – 2   PT – 6   FL – 3
Četvrta najuspješnija momčad nije vidjela pobjedu na australskom tlu od samog prvijenca Albert Parka 1996. godine, kada je pobjedu osvojio Damon Hill. Sve pole positione je osvojio Jacques Villeneuve, dok je zadnji Williamsov vozač na postolju bio Nico Rosberg, koji je 2008. osvojio treće mjesto.

Red Bull P – 1   PP – 3   PT – 3   FL – 1
Iako je RB imao pet godina bolid siguran za osvajanje postolja, onda se tri osvojena u tom periodu mogu smatrati kao neuspjeh. Umješali su se tu kvarovi, ali i neke loše odluke, kao i par loših vožnji. Jedina ostvarena pobjeda je ona dominantna Sebastiana Vettela iz 2011. Zadnje postolje je također ostvario Nijemac, i to 2013., kada je startao s pole positiona, no zbog ogromne degradacije guma pao u poretku.

Force Indianajbolji rezultat momčadi: šesto mjesto
Nico Hulkenberg je Force Indijin spasitelj zadnje dvije sezone. 2014. je ostvario najbolji rezultat ove momčadi u povijesti utrkivanja u Australiji, dok je prošle godine osvojio solidno sedmo mjesto.

Renault P – 2   PP – 1   PT – 6   FL – 1
Treća najuspješnija momčad na ovoj stazi, imala je svoje zlatne dane u Australiji 2005. i 2006., kada su osvojili dvije pobjede (Fisichella 2005. i Alonso godinu poslije), te po jedan pole position i najbrži krug utrke. Prvo postolje za momčad osvojio je Alonso 2004. godine, kada se smjestio na najnižu stepenicu postolja. Zadnji Renaultov vozač u TOP 3 na VN Australije bio je Vitaliy Petrov u sezoni 2011., kojemu je to bilo prvo postolje te prvo postolje za nekog ruskog vozača u Formuli 1.

Toro Rosso – najbolji rezultat momčadi: sedmo mjesto
Sada već i relativno davne 2010. godine, Sebastian Buemi osvojio je sedmo mjesto za malu talijansku momčad, što je do dan danas ostao njen najbolji rezultat. Prošle je godine Carlos Sainz završio na devetom mjestu, dok je Verstappen bio primoran odustati.

Sauber/BMW Sauber – četvrto mjesto/PT – 1
Nick Heidfled osvojio je sve najuspješnije plasmane ove momčadi kroz njenu povijesti. Zabilježio je najbolji rezultat u samostalnoj momčadi Sauber, kada je 2001. osvojio četvrto mjesto, te 2008. kada je osvojio drugo mjesto u tadašnjem BMW Sauberu.

McLaren – P – 6   PP – 5   PT – 18   FL – 6
Momčad iz Wokinga najuspješnija je momčad na ovoj stazi. Iako je s Ferrarijem izjednačena po broju pobjeda, pole positiona i najbržih krugova, prevagnuo je broj postolja, kojih McLaren ima tri više. Pobjede su redom osvajali David Coulthard (1997. i 2003.), Mika Hakkinen (1998.), Lewis Hamilton (2008.) i Jenson Button (2010. i 2012.). Zadnje postolje za McLaren bilo je 2014., i to dvostruko, kada su Magnussen i Button osvojili drugo i treće mjesto. Prošlu godinu u Wokingu žele što prije zaboraviti, s obzirom da su završili na zadnjem mjestu s grozomornih dva kruga zaostatka za pobjednikom.

 


Odgovor

4 komentara

  1. Luka Maloić Prikaži

    Drago mi je pročitati da je McLaren JOŠ u nečemu najbolji :D


    0
    0

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Hehe, vidi cirkusa.
    Button stvarno ima najviše pobjeda od aktuelnih vozača. :-)


    0
    0

    0
  3. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Jedna od mojih najdražih staza. Jednostavno obožavam tu utrku u Australiji, kao da svaki put iznova osjetim miris one trave pokraj staze.
    Sretno Formuli 1 u novoj sezoni.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.