Podsjetnik: VN Australije 2002. – vatreno krštenje Marka Webbera

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 8 godina 4 min 2 komentara

Prva utrka u karijeri za Marka Webbera bila je kod kuće, u Melbourneu. Bio je to debi iz snova za Australca koji će kasnije izgraditi veliku karijeru. Vratimo se, nakratko, u 2002. godinu na VN Australije kako bi se prisjetili velikog dana u karijeri ovog Australca.

Netom prije starta – Mark Webber i Alex Yoong poziraju ispred svog Minardija
d3e657cd5e80ebf890a3b225416c2601

Mark Webber je oduvijek bio pravi “racer”. Nije bio strateg, niti je bio politički vozač – samo jedan pravi istinski “racer”. U redu, nikada nije osvojio naslov svjetskog prvaka da okruni karijeru, a neki tvrde da mu je nedostajao onaj dašak izvrsnosti koji razlikuje vrhunske talente od dobrih talenata, ali kada bismo morali podvući crtu – Mark je imao duha, borbenosti, dozu australske ludosti i hrabrosti uz veliko srce koje je uvijek ostavio na stazi.

Nakon što se uspješno uspinjao ljestvama juniorskih serija, Mark je uzeo Flavia Briatorea kao svojeg menadžera. Talijan vatrene krvi uspio je uvjeriti australskog zrakoplovnog biznismena i vlasnika F1 ekipe – Paula Stoddarta, da pruži Webberu šansu u F1 ekipi Minardija. Bez ikakve financijske injekcije, dogovor je pao na tri uvodne  utrke, bez ikakvog jamstva za nastavak karijere u skromnom Minardiju.

Webberovo prisustvo na gridu u Melbourneu, u automobilu čiji je vlasnik još jedan Australac, stvorilo je veliku medijsku pompu i praćenost u domaćim medijima. Webber se u svojoj prvoj utrci susreo i s velikim javnim pritiskom kojeg je nekako morao izdržati. Kvalifikacije je završio na 18. mjestu, a timskog kolegu Alexa Yoonga ostavio sekundu i pol iza sebe. Malo je reći da je australska velika nagrada 2002. godine bila uzbudljiva. Samo je osam automobila vidjelo ciljnu zastavicu, a mnogo vozača vratilo se u boks i odustalo od utrke nakon prvog zavoja! Ferrari je osvojio prvi startni red u kvalifikacijama, ali nekako nekarakteristično, Rubens Barichello je bio na pole positionu ispred Michaela Schumachera. Nažalost, Brazilac je bio u vodstvu samo nekoliko stotina metara.

Kada su se zelena svijetla ugasila, Ferrariji su krenuli u lov na pobjedu, ali iza njih se događao pravi metež. Rubensov Ferrari snažno je pogođen od Williamsa Ralfa Schumachera – ovaj sudar, u kojemu je Ralf visoko poletio, doveo je do masivnih  sudara i nesreća koje su dovele do odustajanja čak osam bolida.

Barrichello, Schumacher
Činjenica da je Michael Schumacher dominantno vozio ispred Montoye i Raikkonena ostala je u drugom planu jer je publika s tribina Albert Parka uzbudljivo pratila događaje iza njih. Njihov domaći ljubimac i debitant, Mark Webber, u slabašnom Minardiju borio se za bodove i slavu. Na startu, Webber je bio dovoljno daleko da izbjegne kaos prvog zavoja. Ostatak utrke odvozio je rutinirano i pametno – nizajući krugove koliko god je brzo mogao bez imalo grešaka.

U 18. krugu bio je u top 6 (u ono vrijeme samo su šestorica prvoplasiranih vozača osvajala bodove). U 25 krugu prestigao je Coultharda u McLarenu za 5 mjesto. Sve je izgledalo sjajno sve do ulaska u bokseve kada se pojavio problem s nadolijevanjem goriva. Bilo je to predugo zaustavljanje koje je skupo stajalo Minardi – masivnih 25 sekundi, ali budući da je toliko malo konkurenata ostalo na stazi – Webber uopće nije izgubio svoju poziciju. Colthard je odustao zbog problema s mjenjačkom kutijom.

Svejedno, Webber se našao pod pritiskom Mike Sala u Toyoti u posljednjim krugovima. Vodila se velika bitka u kojoj je Salo pretjerao dva kruga prije kraja i u pokušaju pretjecanja “izvrtio” svoje nade za peto mjesto. Publika na tribinama eruptirala je oduševljenjem nakon prolaska Marka preko cilja – debitant je kod kuće osvojio dva boda i u prvoj utrci osigurao titulu iznenađenja sezone! Ludilo je bilo takvo da je prvi čovjek australske Velike nagrade, Ron Walker, dovukao Webbera i Stoddarta na postolje gdje su slavili kao da su pobijedili na utrci.

F1-Debut_939x640

“Teško je drugačije opisati ovaj rezultat nego kao čudo! Bila je to luda utrka i uspjeli smo osvojiti peto mjesto na kraju. Nakon utrke, Schumacherov čovjek spustio se do Minardijeve garaže i rekao kako bi mi Michael htio stisnuti ruku –  tako sam završio u Ferrarijevoj garaži. Naravno, fotografi su bili tamo da ovjekovječe taj trenutak i te fotografije popunile su naslovnice diljem svijeta! Bio je to pravi PR i to mi je dalo sliku kako F1 zapravo funkcionira”, izjavio je Webber poslije utrke.

Naravno, dobio je ugovor u Minardiju za ostatak sezone, a na VN Australije od tada više nije bio sretne ruke. Uvijek je osvajao par bodova, a nikad se nije uspeo na postolje. Najbolji plasman za VN Australije je ostvario 2012. godine, kada je završio na četvrtom mjestu.


Odgovor

2 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Dobili su i šampanjac od MSCa


    0
    0

    0
  2. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Stari dobri Mark Webber.
    Mislio sam da će uspjeti osvojiti naslov, ali jbg dođe netko bolji i pograbi ti sve.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.