Dobrodošli u Australiju!

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 8 godina 8 min 30 komentara

1211LB1D8754

Nakon duge i dosadne zimske stanke, F1 cirkus ponovno otvara svoja vrata u dalekoj nam Australiji.  Sigurno ste se zaželjeli oktanskog ludila, buke motora i škripe guma tako da vam neće biti mrsko pratiti F1 u ranim jutarnjim satima.  Nova sezona, nadamo se, bit će uzbudljiva s mnogo nepredvidljivosti i neočekivanih raspleta. Pročitajte i upoznajte se u ovom velikom uvodniku sa svim činjenicama i tajnama o državi/kontinentu Australiji, gradu Melbourneu i legendarnoj stazi Albert Park.

Australija

Australija je država koja zauzima sam kontinent Australiju, Novi Zeland, otok Tasmaniju (serija Tasman Damira Abramovića) te brojne manje otoke u Indijskom i Tihom oceanu na južnoj polutki zemlje. Države s kojima graniči su Indonezija, Istočni Timor i Papua Nova Gvineja na sjeveru, Solomonski otoci, Vanuatu i Nova Kaledonija na sjeveroistoku te Novi Zeland na jugoistoku.
S tri strane Australiju okružuju velike površine Tihog (na istoku) i Indijskog oceana (na jugu i zapadu). Samo je na sjevernoj strani nizovima otoka donekle povezana s Azijom. Zbog te prirodne izolacije, tj. udaljenosti od drugih kontinenata, geografski položaj Australije se često karakterizira kao nepovoljan, međutim baš zbog toga su se u Australiji razvile posebne biljne i životinjske vrste. Dužina obale Australije zajedno sa svim otocima iznosi 36 735 km. Površinom je nešto manja od Brazila, i 136 puta veća od Hrvatske, a njena površina pokrivala bi 3/4 Europe (6. je u svijetu po površini).

Australija

Australski domoroci, Aboridžini, nastanjivali su ovaj kontinent najmanje 40 000 godina prije dolaska Europljana. Australiju su otkrili Nizozemci 1606., a Velika Britanija ju je prisvojila 1770. Godine 1778. osnovana je kolonija Novi Južni Wales koja je isprva služila kao kažnjenička kolonija (zatvor). Šest australskih kolonija se 1. siječnja 1901. ujedinilo u federaciju i tako je stvoren australski savez. Od tada je Australija zadržala liberalno-demokratsko političko uređenje te je ostala dijelom Commonwealtha. Do danas je broj stanovnika narastao na gotovo 24 milijuna (51. u svijetu po stanovništvu), a više od 60% stanovništva je koncentrirano u obalnim gradovima od kojih su najveći Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth i Adelaide, a glavni grad je Canberra, iako tek sedmi grad po broju stanonvnika (nešto više od 300 tisuća). Australija je trinaesto najveće gospodarstvo na svijetu, a zauzima visoko mjesto u mnogim istraživanjima kvalitete života kao što su indeks ljudskog razvoja, zdravstvena skrb, očekivani životni vijek, javno obrazovanje, gospodarske slobode te zaštita građanskih sloboda i političkih prava. Australija nema službenog jezika, ali najviše se koristi engleski, a službena valuta je australski dolar.

Zanimljive činjenice o Australiji

*Najveće imanje u Australiji veće je od Belgije
*85% stanovnika živi u obalnom pojasu (50 km od mora)
*Gina Rinehart – najbogatija Australka i vlasnica “Hancock Prospecting” – kompanije za mineralne eksplotacije zarađuje milijun dolara svaki sat
*Stanovnici Australije imaju najskuplju tarifu za naplatu struje
*Australija ima veliki problem s devama čiji se broj popeo na više od 1 milijun. Vlada je osnovala “Feral Camel Management Program” vrijedan 19 milijuna dolara kako bi držali problem pod kontrolom. Saudijska Arabija počela je uvoziti Australske deve.
*Australci su najveći kockari na svijetu (također, 20% svjetskih poker aparata je u Australiji)
*Najduža ograda na svijetu (5 614 km) podignuta je u Australiji kako bi držala Dingo pse (divlje i opasne životinje) podalje od stoke i ljudi
*Australija ima bezbroj prelijepih plaža – da posjetite svaki dan novu trebalo bi vam 27 godina
*Kada se klokan okoti, visok je tek 1 cm

Melbourne

Zemljoradnici, stočari i kopači zlata bili su među naraštajima koji su 1835. godine osnivali Melbourne, drugi po veličini grad u Australiji i vječni rival Sydneya. Sudeći prema njihovoj povijesti, ta dva obalna grada mogli bismo nazvati sestrinskima, pri čemu je Melbourne mlađi, iako izgleda stariji. Desetljećima ti su se gradovi borili za čast da postanu glavni grad Australije, sve dok 1913. nijedan od njih, već Canberra, nije bio proglašen sjedištem vlade. Danas je Melbourne glavni grad australske pokrajine Victorije i drugi najveći grad u državi (4,5 mil. stanovnika). Na trgu City Square osvježavajuće fontane prskaju vodu, akrobati i mimičari izvode svoje točke, a šaroliko mnoštvo različitih nacionalnosti uživa u gostionicama i na terasama restorana. Besplatna zabava osobito privlači mlade, jednako kao i koncerti rock glazbe, plesne i kazališne predstave koje se odvijaju na otvorenom bez naplaćivanja ulaznica. Šarmu ovoga grada pridonose i tramvaji koji polako, ali sigurno izumiru u zapadnoj Europi. Ovdje postoje i lijepa moderna tramvajska kola, ali i ona stara rasklimana s tvrdim drvenim sjedalima i stalnim propuhom. Najčešće su tramvaji obojeni u zeleno. Prilikom svog posjeta Melbourneu, pop zvijezda Elton John se toliko zaljubio u stotinu godina star tramvaj da ga je odmah kupio, prevezao  u San Francisco i postavio u dvorištu svoje kuće.

Poznate osobe Melbournea

Kylie Minogue – pop pjevačica
John Farnham – pjevač, skladatelj, pijanist
Steve Irwin – poznatiji kao “The Crocodile Hunter” – poznato TV lice i ljubitelj divljine

Zanimljive činjenice o Melbourneu

*Melbourne je veoma nepredvidljiv što se tiče vremena – stanovnici vole reći kako se ovdje mogu iskusiti sva 4 godišnja doba u 24 sata
*Sestrinskim gradom Melbournea postao je i Zagreb 1997. godine
*Melbourne je dom najviše Grka i Talijana poslije njihovih matičnih zemalja
*Temperaturni rekord zabilježen je 2009. i iznosio je 46.4 stupnja, a minimum od -2 izmjeren je davne 1869. godine
*Melbourne je grad tramvaja – tramvajska mreža je četvrta u svijetu i najveća izvan Europe (244 km tramvajske pruge i 450 tramvaja)
*Prvo ime Melbournea je bilo “Batmania” – idealno za Christiana Balea
*Najpoznatije Australsko pivo, “Fosters Lager”, započelo je s proizvodnjom u ovom gradu od strane dva Amerikanca (William i Ralph Foster)
*Prvi semafori u svijetu instalirani su u Melbourneu
*Melbourne ima najviše restorana i kafića po glavi stanovnika u svijetu
*I dalje je na snazi zakon iz 1958. prema kojemu, ukoliko sretnete gusara u gradu, ne smijete trgovati s njim
*Od 2011. godine Melbourne je konstantno u TOP 3 gradova za život prema “Economist Intelligence Unit” (EIU).

https://www.youtube.com/watch?v=Xgk67-xPKyA

O Stazi

Albert Park i istoimeno jezero nalaze se zapravo u mjestu “City of Port Phillip” – 3 kilometra južno od Melbourneovog poslovnog središta. Park se prostire na 2.25 kilometara kvadratnih i obuhvaća jezero od 0.5 kilometara kvadratnih. Cijeli ovaj impozantni kompleks obuhvaća mnoge ovale, sportske terene, golf igrališta, biciklističke staze, 5 km šetnice oko jezera i stazu za F1 utrke.
Park je službeno otvoren još 1864. godine. Područje parka prije je bilo delta rijeke Yarra koju su Britanci 30-ih godina 19. stoljeća isušili kako bi dobili pogodno tlo za usjeve. Tijekom 40-ih i 50-ih godina 19. stoljeća vojska je koristila Albert Park za vojne vježbe, lov i pašnjak. Spomenute 1864. godine prostor je prenamijenjen u javni park.

Tijekom godina park je postao poligon za izgradnju raznih sportskih terena i manifestacija, a F1 je stigla 1953. godine i zadržala se do 1958. godine. Današnja, moderna, staza u upotrebi je od 1996. godine. Ove godine, Albert Park ugostiti će 21. VN Australije. Utrka se odvija u smjeru kazaljke na satu. Staza ima mnogo zavoja koji se prolaze u drugoj ili trećoj brzini. Na ovoj stazi asfalt je tradicionalno sklizak, grbav i nepredvidljiv.

Faktopedija

Dužina utrke: 58 krugova – puni podovi se dodijeljuju nakon 75% odvožene utrke/43.5 krugova
Vjerojatnost sigurnosnog automobila: VELIKA. Na čak sedam od zadnjih osam utrka vidjeli smo sigurnosni automobil. Zanimljivost: 2009. godine je Jenson Button (pobjednik utrke) završio utrku iza sigurnosnog automobila.
Vremenska prognoza: Nepredvidljivo vrijeme. Trenutno je jesen u Melbourneu, a to često znači 4 godišnja doba u 24 sata. Temperatura je u prosjeku oko 20 stupnjeva celzijusovih.
Dužina kruga: 5.303 km
Najduži pravac: 860 metara na prilasku u zavoj 1
Max brzina: 305 km/h – na startno ciljnoj ravnini
DRS zone: dvije – na prilasku u zavoj jedan i u zavoj broj tri
Ključni zavoj: Poznati “Esses” 11. i 12. s minimalnom brzinom 225 km/h
Dužina boksa: 280 metara
Vrijeme potrebno za boks: cca. 21 sekundu
Pole position 2015.: Lewis Hamilton 1:26.327 (Mercedes)
Najbrži krug 2015.: Lewis Hamilton 1:30.945 u 50 krugu (Mercedes)
Postolje 2015.: Hamilton (Mercedes), Rosberg (Mercedes), Vettel (Ferrari)

Set up

Potrošnja goriva: 1.7 kg po krugu – druga najveća potrošnja goriva u kalendaru – zbog velikih ubrzanja nakon sporih zavoja
Postotak punog gasa: 61% po krugu
Najduži “flat-out” (neprekidno stiskanje gasa): 843 metara
Opterećenje kočnica: Veliko – zbog jakih kočenja pet puta u krugu s brzina većih od 250 km/h
Promjena brzina: 56 u krugu/3248 u utrci

Riječ stručnjaka: Jonathan Neale – McLaren

“Najveći tehnički izazov je u tome da se ekipe susreću s drugačijim uvjetima prvi put u sezoni s novim bolidima. Predsezonska testiranja odvijaju se u hladnim uvjetima, na hladnim gumama. Vozimo u Europi i onda se odjednom susrećemo sa specifičnom klimom i problemima Albert Parka. Staza koja “poskakuje”, sklizak i prljav kolnik, ludo vrijeme i druga klima su specijalnosti Melbournea. Aerodinamičari žele postaviti bolid što čvršće, a inženjeri što mekanije. Negdje između leži ključ pobjede…”


Odgovor

30 komentara

  1. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Suuuper otvaranje vikenda!! Za svaku pohvalu Luka!
    Sve po mom ukusu.. red svega po malo, sve odlično ukomponirano.
    Samo nastavi tokom sezone sa tom pisanom formom i videima na početku trkaćih vikenda. :thumbs:


    0
    0

    0
  2. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Bravo Luka, obožavam ova štiva zemljopisna i mislim da bi svaki čovjek trebao znati barem nekakve osnove prostora u kojem stanuje/može stanovati.


    0
    0

    0
  3. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Školski primjer kako zapaliti masu pred otvaranje sezone, a ujedno nas i naučiti nečemu, bravo Luka :)


    0
    0

    0
  4. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    500 kvadratnih metara je taman kvadratura terena za kuću napraviti tako da teško da je to površina jezera oko koje je staza. Biće prije pola kilometra kvadratnog. Sve pohvale za tekst, samo nastavite ovako.


    0
    0

    0
  5. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Luka, ovo je onaj 3km dug text? :-D


    0
    0

    0
  6. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    “Australija je država koja zauzima sam kontinent Australiju, Novi Zeland, otok Tasmaniju (serija Tasman Damira Abramovića) te brojne manje otoke u Indijskom i Tihom oceanu na južnoj polutki zemlje.”

    Luka, jesi siguran u ovo? :) :)


    0
    0

    0
  7. zigorec Prikaži

    Vrlo zanimljiv članak, ali me zasmetala jedna sitnica. Od kada imamo kanadskog predsjednika vlade Kanada je postala vrlo popularna, čak i na ovom portalu. Naime, gotovo sam potpuno siguran da kanadski dolar nije službena valuta u Australiji. Mogao bih se kladiti da se njihova valuta još uvijek zove AUSTRALSKI DOLAR. Hvala na pažnji.


    0
    0

    0
  8. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Sve pet ali kanadski dolar službena valuta u Australiji?? Mislim da ne bi išlo :P


    0
    0

    0
  9. Sebastian Vettel 5
    Ronin Donator Prikaži

    Još kad bi otvorili neki live irc kanal za vrijeme utrke bilo bi to onda za 5+ npr #f1plus-hr kanal :)


    0
    0

    0
  10. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Svaka čast Luka… Predivno štivo i predivna zemlja


    0
    0

    0
  11. Jim Clark
    Damir Abramović Prikaži

    Super tekst. :thumbs:


    0
    0

    0
  12. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Trud hvale vrijedan.


    0
    0

    0
  13. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Odličan tekst, svaka čast na trudu Luka! :D


    0
    0

    0
  14. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Odlicno, Luka!

    Najzanimljivije mi je ovo za zemljiste vece od belgije. Pa malo google…To je najvece privatno zemljiste ( ranc ) na svijetu. Prodavano je prosle godine na aukciji. 11M hektara! Procjenjeno je na 325M sa objektima. $ Bilo ili i dalje jeste u vlasnistvu obitelji Kidman.


    0
    0

    0
  15. Blackhawk Prikaži

    Poznate osobe – ne spomenut ac/dc??? :-)


    0
    0

    0
  16. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    odlično!!!
    konačno malo pravih informacija. :)


    0
    0

    0
  17. Mclaren
    raca Prikaži

    Lijepo koncipirano i nadasve zanimljivo. Good job, Luka


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.