08 Štajerska – live chat
08 Štajerska – live chat

Stewart-Haasov prelazak na Fordov motor ima utjecaj i na F1?

Luka Maloić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Kolumna

Stewart-Haasov prelazak na Fordov motor ima utjecaj i na F1?

Luka Maloić

Haas F1

Haas F1

Ekipa Stewart-Haas koja se natječe u NASCAR seriji i koju vodi isti čovjek (Gene Haas) koji vodi i Haas F1 ekipu – objavila je nedavno u medijima kako prelazi na Fordove motore od 2017. godine. Odlučili su prekinuti suradnju sa Chevroletom i okrenuti novu stranicu u svojem poslovanju. Društvene mreže (pogotovo u SAD-u) dosta su burno popratile tu neočekivanu vijest zbog velikog rivaliteta. Što je to nagnalo Gene Haasa da poželi Fordov motor? Ukoliko već mijenja dobavljača motora, zašto to nije Toyota? Zašto baš mora biti Ford?

Prelazak na Ford za Stewart-Haas ekipu treba promatrati u svijetlu strateške alijanse – to nije puko traženje performansa u kratkom vremenskom  roku. Gene je veoma strastven oko “Haas Automation” – njegovog primarnog posla (CNC strojevi) – a sve ostalo je ekstenzija tog poslovanja, uključujući i NASCAR i F1 ekipu. Kada pogledamo, dakle, širu perspektivu Haasove organizacije i strateškog planiranja unaprijed – ova promjena ima smisla i možemo se zapitati sljedeće – da li se Ford na mala vrata pokušava vratiti u F1?

Suvlasnik ekipe u NASCAR-u, Tony Stewart, obratio se novinarima:

“Ovo novo partnerstvo sa Fordom omogućava nam da se ojačamo u svim područjima našeg poslovanja i da osiguramo dugoročnu stabilnost i uspjeh za sve uključene u Haasove projekte.”

Gene Haas bio je još jasniji:

“Ova suradnja sa Fordom će nam omogućiti nastavak natjecanja na svim najvišim razinama motorsporta u budućnosti na visokom nivou.”

Lako je iz ovih izjava uočiti ključne riječi: “sva područja poslovanja” i “najviša razina motorsporta”. NASCAR predstavlja najvišu razinu u “stock” automobilima, a nema veće razine motorsportskog natjecanja od F1.

Misli globalno, djeluj lokalno

Europljanima koji nisu tako dobro upoznati sa Haasovom ekipom i ostalim njegovim poslovanjem u SAD-u, činilo se da je njegova F1 ekipa dislocirana i odvojena od središnje strukture u Americi. Činilo se pomalo nelogično, na prvu, otvarati novu frontu u F1 i Gene Haas se suočio sa dosta kritika po tom pitanju. Jesenske naslovnice iz 2015. godine preispitivale su logičnost Haasove odluke ulaska u F1. Glavna kritika bila je geografska udaljenost zbog problema oko logistike, tu je i  odvojenost od ostalih baza F1 ekipa i sl.

Relanost je zapravo ta, da Haasova organizacija globalno osvaja tržište preko svojih C-N-C strojeva, a F1 je samo dio te strategije. “Haas Automation” također, u ovom trenutku, prevladava velike geografske prepreke jer osvaja nova tržišta i učvršćuje svoju poziciju u novim zemljama – tako je i sa njegovom F1 ekipom. F1 ekipa samo prati glavno Haasovo poslovanje koje i donosi novce za sportska natjecanja. Ekipa je, naravno, samo marketinška podružnica primarne kompanije.

Na prvu, prelazak na Ford u NASCAR seriji nikako se ne može povezati sa F1 i budućom eventualnom suradnjom. Ali, sa globalnog marketinškog gledišta sve ima itekakvog smisla. Suradnja Forda sa Haasovim ekipama u NASCAR-u i F1 bi itekako marketinški ojačala brend. Breet Frood, predsjednik Steward Haas ekipe neki dan je izjavio:

“Ovo buduće partnerstvo koje nastupa u 2017. godini omogućuje nam uspjeh kroz cijelu našu organizaciju, omogućuje nam bolje performanse, bolji timski rad za cijelu našu obitelj. Ovime pokazujemo našu predanost navijačima, partnerima i zaposlenicima.”

U ovoj priči Haasove ekipe mogle bi biti marketinški program Forda. Sve zvuči kao dobro isplanirana poslovna ideja, ali i dobitna priča za Ford.

Uloga Roush-Yatesa

Postoji još jedan dio slagalice u ovoj novoj alijansi koji također pristaje, a možda je i najviše povezan sa Fordovim F1 programom – a to je “Roush”. “Roush-Yates” će dostavljati motore za Haas NASCAR program. “Roush” već duže vrijeme ima veoma ozbiljno i integrirano partnerstvo sa Fordom (preko proizvodnje, marketinga, ali i istraživanja i razvoja). Strani mediji (uglavnom američki) pišu kako Ford u narednim godinama želi značajnije unaprijediti i proširiti svoj trkaći program. Ford je nedavno predstavio novi GT model i iako su rezultati ovog modela na “Rolex 24 sata Daytone” bili razočaravajući (31. mjesto i 32 kruga iza pobjednika uz probleme mjenjačke kutije) – Fordov entuzijazam za GT program je neporeciv.

Uglavnom, mnogi mediji prenijeli su spekulativne informacije kako je ova objava suradnje se Haasom, uz pojačane napore Fordove uprave da se prošire na globalnoj karti motorsporta, jasan znak skorog ulaska Forda u F1. Neki već pišu kako će “Roush” biti zadužen za kreaciju Fordove pogonske jedinice za F1.

Stewart-Haasova odluka šokirala je mnoge ljude preko bare, a u Europi je prošla bez većeg odjeka. Ljudi su počeli “unfollowati” Twitter račun Haasa nakon ovoga (prvenstveno ljubitelji Chevroleta). Ali, kada stavite veliki plavi Fordov oval preko Haasovog carstva i dodate Fordov Eco-Boost motor u F1 automobil, sve dobiva jednu jasniju sliku.

No, ovakve objave strateškog tipa su dugoročne i ništa ne ide preko noći. Iako su ove vijesti izuzetno spekulativne naravi, valja obratiti pažnju na njih. Ovo se ne mora ostvariti u roku godine dana, niti dvije do tri, ali očito se lavina pokrenula.

Haasova ekipa donijet će nam, čini se, mnogo uzbuđenja u narednim godinama. Uostalom, tko ne bi htio vidjeti Ford u F1?

Podrži nas

Zadnji donatori:
Jhkuiz5 i zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Luka Maloić
Pulsmedia autor
348 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Haas

Komentiraj

6 komentara

 1. Honda zekohonda Donator Prikaži

  upoznat sam s ovim prelaskom u nascaru, ali mi je zanimljivo pročitat pozadinu cijele priče. bravo luka!
  mislim ipak da ovo nema nikakve veze s f1 i da ford neće ulazit u f1 u dogledno vrijeme.
  btw, šef audija je nedavno opet odbacio ikakvu šansu ulaska audija u f1.
  http://www.autosport.com/news/report.php/id/123076


  0

  0
 2. Emerson Fittipaldi diesel Prikaži

  Hvala na analizi Luka.
  Zanimljiva priča u svakom slučaju. Naravno da bi bilo lijepo vidjeti Ford u Formuli 1, ali mislim da bi za to trebali pričekati još barem dvije godine. Ford u zadnje vrijeme uopće nije bio spominjan kao potencijalni kandidat pa vjerujem da će im trebati vremena.


  0

  0
  • Naravno, u pravu ste oboje. Nije ni cilj ovog članka biti – senzacionalistički članak koji prikuplja poglede i klikove.

   Samo sam surfajući netom pronašao nekoliko zanimljivih analiza s istom tematikom u kojima se obrađuje Fordovo spajanje sa Haasom.
   Mnogi su tu (više iz puke želje) vidjeli i priliku za F1.

   Ali.. gdje ima dima može biti i vatre :D

   Pa zašto da ne obavijestimo naše čitatelje i o tome – Možda tamo 2020. kažemo da smo prvi u RH namirisali ovo! ;)


   0

   0
  • Zbog onoga sto su napravili 2003. nadam se da se ime Ford vise nikada nece pojaviti u F1!


   0

   0
 3. Sebastian Vettel senja Prikaži

  Možda opet uzmu Cosworth i brendiraju ga pod Fordovim imenom. Cosworth je navodno imao prototip ovog V6 motora.


  0

  0
 4. Mclaren raca Prikaži

  U svakom slučaju, Haas ima perspektivu


  0

  0