Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka spašavaju F1 i VN Europe

Luka Maloić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka spašavaju F1 i VN Europe

Luka Maloić

Formula-1 logo

Bernie Ecclestone je slika i prilika pravoga kapitaliste, ali u posljednje vrijeme ga fasciniraju socijalistički vođe autokratskog načina vladanja poput Vladimira Putina. VN Rusije sada se već sigurno usidrila u F1 kalendar, a ove godine imamo novu državu bivšeg SSSR-a – F1 dolazi u Baku u glavni grad Azerbajdžana. Bolidi će voziti od starog grada pa sve do nove, sjajne i glamurozne poslovne četvrti.

Ekonomske analize poput one u “The Economistu” pokazuju kako je Azerbajdžan zapravo “mala Rusija” čija vlada ima sličan način vođenja države. Uglavnom, cijela zemlja polako pada pod Putinov utjecaj. Državu vodi Ilham Aliev koji se u svemu ugledao u Ruskog predsjednika. U posljednje vrijeme dosta se po novinama provlačio slučaj sramotnog suđenja i tretiranja starijeg para koji su preispitivali Alievo vladanje i narušavanje ljudskih prava pa sve više novinara zaključuje kako se Baku polako približava Staljinističkim dobima.

Dakle, F1 kroči prema takvoj državi, ali to nije ništa novo – F1 kroči prema novcu, no ni to više nije sigurno jer, gotovo sigurno, Azerbajdžan svakog novog dana ima sve manje zelembaća.

Želimo/trebamo li ovakvu VN Europe?

Ekonomski portali dosta su detaljno pratili situaciju oko dolaska Formule 1 u ovu državu. Može se naći mnogo članaka koji govore o tome kako ovo prisilno “pozapadnjivanje” Azerbajdžana ustvari gura državu na koljena. Nacionalna Azerbajdžanska ekonomija uvelike ovisi o izvozu nafte i plina, a trenutne cijene na svjetskom tržištu ovih dobara razaraju nacionalne planove, financije i proračune. Vrijednost nacionalne valute “manata” prepolovila se u odnosu na dolar u manje od godinu dana (zamislite da sada za 1 euro trebate 15 kn). “El País” piše o intervenciji MMF-a i Svjetske banke u iznosu od 4 milijarde dolara kako bi pomogli spasiti nacionalne financije. S druge strane, vlada Azerbajdžana dužna je platiti oko 40 milijuna dolara Ecclestonu i F1 kako bi se održala VN Europe u Bakuu kasnije ove godine.

“New York Times” piše čak i o prosvjedima građana oko cijene kruha koja im je postala previsoka i o tome kako se svi ti protesti pokušavaju sakriti od očiju javnosti. Budući da F1 sigurno kroči prema ulicama Bakua, postoje velike naznake da će upravo tamo izbiti civilni protesti protiv visoke cijene sporta koji ovim ljudima nije potreban. Naravno, Ecclestone nije početnik u ovakvim situacijama i vrlo dobro zna kako odvesti medije dalje od problema i kako ih natjerati da ne izvješćuju o takvim stvarima. Novinari neće imati mnogo vremena za preseljenje iz Kanade prema Bakuu, a već će oko staze sve biti “očišćeno” i mirno. Možemo očekivati više stotina prosvjednika koji će nasilno biti strpani u zatvore, a zapadni svijet svjedočit će o mirnoj i lijepo organiziranoj VN Europe u “perspektivnom” Azerbajdžanu.

Podrži nas

Zadnji donatori:
Jhkuiz5 i zekohonda

Top donatori:
Jester
Crash
wapi

Ako cijenite što radimo već 7 godina, podržite nas iznosom po volji ovdje.

Luka Maloić
Pulsmedia autor
348 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Formula 1

Komentiraj

7 komentara

 1. Chase Carey hattrick Donator Prikaži

  Ne kužim zašto se konstantno miješaju lončići kad se priča o biznisu F1. Kao prvo država nije ta koja mora podržati ili ulagati u održavanje F1 već investitori koji očekuju financijsku bilancu.. drugim rječima zaradu. Kad govorimo u tim okvirima onda shvaćamo da je VN Italije upitna upravo zbog te bilance isplativosti tih investitora, tj. kako ih berni voli nazvat ‘promotora’. Ako ‘promotor zaključi da je kratkih rukava on se povlači iz F1 i tako smo ostali bez VN Njemačke. Ako ‘promotor’ uspije nagovorit nekog od državnih institucija ili samu vladu da mu pomogne.. to je on napravio u svrhu dobitka, a država pomaže u svrhu marketinga (promocije same države u svijetu), inače ne bi dala ni novčića. To naravno je vrlo rijetki slučaj, najčešće se država ograđuje od takve pomoći, osim ako to nije bitno za nacionalni sport. Opet možemo u tome uzeti onu nesretnu Monzu koja je nekim pukim slučajem, bez obzira na natprosječnu posjećenost, u nekakvim gubitcima.. za ne vjerovat. I onda vlada Italije spašava tu situaciju. Po meni to više izgleda na pranje love ‘promotora’ kako bi izmuzli sve što se da izmust’. Takve situacije i tko zna još koje se dešavaju i u drugim državama.. možda je to čak neko pravilo, pogotovo u Europi, pošto se sve što se sporta tiče, a gdje se lova lopatama zgrće, uglave državni ovi-oni mafijaši.. i naravno lobiraju sve i svašta na mutne načine. Možda je i sama Njemačka imala sa sličnu situaciju, i jednostavno vlada nije htjela imati posla sa tom gardom bezposličara.. i to sa opravdanjem.

  Znači, netreba sve gledati uniformno, u tom biznisu su razni likovi iz raznih država.. i po meni je najčišće poslaovanje upravo u tim državama velikih kapitalista gdje je promotor neki u marami i bez frke iskešira 40-60mil$ iz svoje kese, uloži 3-4 milijarde u stazu i pokloni besplatne ulaznice svojim građanima… isto tako sa nekim ruskim oligarhom, ili sjevernokorejskim vladarom. Oni žele proizvod, imaju para za to i dobivaju ga. Na našu sreću mi vidimo još jednu utrku više u novoj okolini i upoznamo nešto više o toj državi i njihovim običajima. To nema nikakve veze sa njihovim unutanjo-političkim i gospodarkim dogašanjima, niti bi se to F1 trebalo ticat.

  Siguran sam da taj isti Azerbejdžan daje svim svojim ‘neprofitnim’ i profitnim nogometnim klubovima u kojima sjede najgori beskičmenjaci i besposličari društva (od lokalnog sela do velegrada), i nudi im dio kolača svog proračuna.. dok ti foteljaši trljaju ruke. To je stanje u cijelom svjetu.. i na to nema nitko ni riječi, dok se u svjetu F1 sve gleda preko prizme ‘bspoštednih kapitalista’. Bitno da se ne dira u svetinju sportskog-lopovluka jer je to kao da diraš u ‘svetinju’.?Svetinju koja stvara Mamiće po cijelom svijetu.

  Evo jedan primjer.. moj nogometni klub u Topuskom dobiva 100.000kn+ godišnje, za tu i tamo putovanje sa kombijem i hektolitre gajbi pive (ne toliko za igrače, koliko za one bačvaše koji su kao voditelji tog kluba. Vođe kluba su naravno uvijek ista ekipa općinara. Kad se u općini pita za pomaganje nekih drugih sportova i udruga onda se lagano osmjehnu i kažu da je proračun na knap i da nema novaca.. pa vas ja pitam dali je u nekom od ‘Azerbejžana’ drukčije.. i na kraju krajeva koji je u biti stvarni razlog popularnosti nogometa u svijetu.. ako nije kocka i foteljaštvo.

  No.. eto, ipak je to F1 koja nekako najviše bode za oči.. uh i tih ‘nevjerovatno visokih 40mil$’ koje daje investitor u državi sa političkim posljedicama.


  0

  0
  • Kužim hatt – ali, ja se više bavim općenitim pitanjima.

   Prvo – da li je ovakva utrka uopće zaslužila imati naziv VN EUROPE – kada je to ime nosila staza u Španjolskoj ili Njemačkoj – o.k. – to možda i je najbolje ili blizu najboljeg što Europa može ponuditi svijetu po pitanju financija, standarda, kulture, običaja itd itd.

   Drugo – promotor u Azer. je, vjerojatno, sam Aliev ili netko/neka firma njemu politički bliska.

   Treće – mislim da su svi u ovoj priči malo zeznuli ukoliko ova cijena nafte i plina potraje – uskoro neće biti ove utrke na karti :)
   Vjerojatno će cijena nafte rasti, ali ali…


   0

   0
   • Chase Carey hattrick Donator Prikaži

    Po meni pitanja sa kojim se ni najmanje netrebaš razbijat glavu..

    Dali je Azerbejdžan u Europi? Ako kažemo da je to euro-azijska država, onda je. Tko zna možda svake druge godine bude u njoj održavana VN Europe, a svake druge VN Azije, kao znak svjetskog prijateljstva i sportske plemenitosti. I što ako Španjolska i Njemačka ne želi svoj GP nazvati po Europi, već u svrhu promocije države ostaviti VN Španjolske ili VN Njemačke? Nacionalni ponos je ponekad veći od puke pripadnosti nekom od sistema (kao što je Europa)… iako je to nama neshvatljivo.

    Promotor Azer je neki tamo lik, sa svojom tajnicom i prijateljima.. ni najmanje netko za koje ćemo se pitati u F1. Jel se pitaš za nekog promotora u svijetu i njegovim poznanstvima.. dali itko? Dali je su oni bitn za biznis i opstanak F1 ili mira u svijetu? Nisu, sve dok netko od njih ne završi na naslovnici Tajmsa kako je uhvaćen u naci sado-mazo igricama.. a možda ni tada.

    Fala bogu nafte i plina ima u našim kućama i sve je jeftiniji.. zar bi trebalo biti nešto bitnije od toga? Ima država koji prodaju plastiku, muda pod bubrege itd., kažu da posao cvijeta, bit će još više utrka kod njih, kažu.. stoga… nema brige.


    0

    0
   • Chase Carey hattrick Donator Prikaži

    Klasična priča.. kao kod nas. Tih 18mil$ su ništa za jednu Monzu i njihove organizatore, no vjerovatno kako netko novi traži pare u džep da bi sve išlo ‘nesmetano’. Pretpostavljam da je prvo otišao Berniju, pa onda talijanskoj vladi kako bi ucijenio važnostima tradicije i pokazao svoju fiskalnu studiju ‘ne/isplativosti’, a mediji su naravno prvo krenuli po Berniju, jer je on kao uvijek vrag koji traži pare od jadnih privatnih usta i neukog naroda.

    Problem u cijeloj priči oko F1 u današnje vrijeme, što u tradicionalnim zemljama održavanja (čitaj. Europa) organizatori više ne mogu preći preko toga da je netko vlasnik (u ovom slučaju medijskih prava stoga i dobar dio kolača) više od njih, i imaju dosta vezane ruke oko zarade na sponzorima. S druge strane Berni je taj koji je odtupio za CVC medijska prava i učinio takvu F1 kakvu danas poznajemo, inače bi to bio šou poznat samo određenoj publici koja živi u blizini nekih od staza. A ti sponzori (i medijska prava) koje vidimo na stazi su upravo pokretači tog skupog i eksluzivnog sporta.. ‘Ti’ kao organizator možeš zaradit od karata, također od (svojih) sponzora i evenata koje ćeš vezati taj cijeli tjedan uz brend F1, ne nužno na stazi i oko nje. Cijena koju Berni procijenjuje je vezana uz plativnu moć, i težinu onog što se okorištava uz F1 brend tog tjedna.. to plaća organizator. Pa koliko god ta cijena bila, vjerujem kako je uvijek formirana kako bi organizator uz pristojan rad mogao platiti sve koji su sudjelovali u organiziranju i da bi mu još povrh toga ostalo za ulaganje u stazu. Jedini problem što su ti organizatori također privatnici.. i kako to često biva svi bi brzu lovu bez neke velike organizacije i posla. Po mogućnosti dobrano skresat izdavanja prema radniku, i dobrano uložit u novu eskadrilu jahti koje će se vući po Jadranu. ..i onda se nemaaa.

    Ma talijani su mafija svoje vrste, ne bi se čudio da zahebu Monzu, čisto iz kurtoazije i inata. Kad se već diramo te politike “usko vezano za F1”, znate li da talijane tuže sve okolne zemlje zbog prejakih signala svojih repetitora i TV-radio antena. Postoji strogi međunarodni zakon o tome.. no to njih ne dira, a za takve Brisel, Hag i ostale pravne institucije nisu bitne.. moć: kad je netko dužan 1 BIlijardu eura i fiskalno ima veću ocijenu S&P, Fitch i Moody’s, kreditnih agencija nego jedna Hrvatska, a kamoli Grčka, i to sigurno s razlogom. Nemaju para,, nikakva zarada, problem oko plaćanja nekih 18mil.$, a narod ‘stenje’ u ekonomskoj krizi. ..yeah right! Pitanje tko tu stenje, a tko gura.


    0

    0
   • Honda zekohonda Donator Prikaži

    monza ima najmanji* ‘hosting fee’ (monaco ne kontam) pa jedva krpaju kraj s krajem.
    organizator nije neki privatni poduzetnik nego auto klub milano (slično ko silverstone).
    bernie hoće podić fee na 25 milijuna e godišnje i zahtijeva nova ulaganja od 7 milijuna kroz 10 godina.
    malo jednostavne matematike:
    -100 000 posjetitelja (ferrariu npr. ne ide najbolje) treba prosječno platit po 250 eura kartu. čitaj: gubitak.
    – 150 000 posjetitelje (ferrariju dobro ide) je166 e po karti. isto li-la,monza je poznata po jeftinim GA kartama kojim privlače tifose.
    naravno, nije prihod monze tijekom gp vikenda samo od karata, nego i od najmova, ali zajebano je. nemaju oni matešića ko rbr da pokrije dugove.


    0

    0
 2. Emerson Fittipaldi diesel Prikaži

  Naravno da će mediji pokazati da u Azerbajdžanu vlada mir i veselje, nije prvi put da pokazuju totalno iskrivljenu sliku o nečemu.
  Jedino ako stanje ne kulminira kao što je bilo 2011. u Bahreinu.


  0

  0