Odzvonilo tokenima?

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 1 min 15 komentara

Renault pogonska jedinica

Uvijek dobro informirani Motorsport.com prenosi da će od 2017. biti ukinuti tokeni, sustav koji je spriječavao kompletan razvoj motora kroz sezonu. Takva pravila bila su oštro osuđivana otkako se razvijaju nove pogonske jedinice, te izgleda da je agoniji napokon došao kraj. Ove godine proizvođači će imati čak 32 tokena, za razliku od prošlogodišnjih 10-ak, što je značajan pomak, no plan je bio da se svake sljedeće godine broj tokena smanji. Srećom, to neće biti slučaj, pa će proizvođači od 2017. ima odriješene ruke.

“Sustav tokena će biti ukolnjen. Razlog je jednostavan, svi smo se složili da motori trebaju biti podjednakih performansi. Ovakva Formula 1, gdje glavnu riječ vodi snaga motora, nije nikome dobra. Niti za Mercedes, niti za Ferrari, niti za Renault, svi želimo promijeniti to. Uostalom, ljudi su bili zbunjeni kako funkcioniraju sustavi kazni, tokena i ostalih stvari. Jednostavno smo odlučili maknuti sustav tokena.


Odgovor

15 komentara

  1. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Zadovoljan sam!


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Konacno neki zdrav razum da prevlada samo se jos nadam da nece zatvorit cockpit jer bi to dotuklo ovu F1.


    0
    0

    0
  3. Kush Prikaži

    kao i milijun stvari prije toga, uveli, pa skužili da ideja baš nije dobra, sad će se strateški izvuć i dozvolit još veći razvoj, a troškove su morali smanjit, i razvoj će se finacirat od strane proizvođača, mogli su to i ranije napravit(natjerat velike) možda bi opstao i caterham, pa bi imali 24 auta na gridu.
    a kamoli kada bi imali još jedan tim pa da 2 auta moraju ispast u kvalama, i fenjeraši bi pazili na razvoj onoga što sami razvijaju, bilo bi svakako konkurentnije, i bilo bi više mjesta za mlade vozače.


    0
    0

    0
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    podržavam kao i svi ukidanje!
    f1puls, ovo je prvi put da kasnite 24 sata oko jedne ovako bitne vijesti. nadam se i zadnji. ;)


    0
    0

    0
  5. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Neznam kako tko,ja PU s tokenima ili bez doživljavam kao totalnu opsjenu.1988-me Honda 1,5V6 turbo ima 660ks.Danas,Mercedes 1,6V6 turbo 690-700,količina goriva onda 150 litara,danas 100kg,gotovo isto i neznam gdje se izgubio napredak turbo motora s unutarnjim sagorjevanjem,tim više jer se barata s uštedom 35% goriva a vremenski razmak je gotovo 30 godina.MGU-K je jedina pametna stvar koju će iznjedrit ovaj sustav ali on ne troši gorivo,već kinetičku energiju gibanja bolida i daje 160ks.MGU-H nije vrijedan komentara jer takav parazitski priključak nema perspektivu ni u Formuli ni u autoindusriji,zapravo ima ako je to netko voljan platiti 5milki eura.I na koncu kad se bi mene pitalo ukinuo bi puno toga a ne samo tokene.


    0
    0

    0
  6. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Moglo se i od ove godine ;)


    0
    0

    0
    • Kush Prikaži

      Pa i nije baš, objasnio sam to podrobnije kod konkurencije, pošto je ovdje članak kasno izašao:
      ukratko trenutno bi to pasalo najviše ferrariju, jer je blizu mercu i pouzdanost je riješena odavno i mogli bi se odmah tome okrenut u praksi, kao i merc (kojem ne paše nikakva promjena jer je najbolji sad)
      honda i renault su još u zaostatku s tehnologijom i njihovi su resursi upregnuti u peglanje trenutne i nebi stigli, niti bi znali otkud krenuti dok ne poslože trenutne agregate i desilo bi se da imamo dvije kategorije unutar F1 i svi bi se poravnali opet donekle godinu ili dvije kasnije nego ovako, jer nije samo stvar ukidanja tokena, već kompletno odmrzavanje, ostala bi ova tehnologija načelno, ali bi se dozvolio rad i na dijelovima koji se bez obzira na tokene nisu smjeli dirati, dakle sami principi konstrukcije i dizajna motora, što je dobro, ali kako rekoh neka renault i honda poslože ove godine svoje agregate do kraja bar u smislu pouzdanosti a poželjno i u performansama što više, pa neka onda sa bar podjednakog nivoa svi krenu u daljnji razvoj i kalkuliraju koliko će i što mijenjati na tim dosad nedodirljivim područjima, sada bi se prva 2 i druga 2 proizvođača još više udaljili.
      mogu svi u teoriji ove godine raditi na tome i vidjeti kojim smjerom poći, ali u praksi dozvoliti potpuno slobodan razvoj nove tehnologije dok su proizvođači još raslojeni baš zbog tih tokena bi bila greška, neznam jel me kužiš, tamo sam to malo podrobnije i slikovitije iznio, pa i neke druge aspekte sagledao, ali neda mi se opet pisati, drugo je da se kreće od potpune nule, ali ovdje to nije sučaj – to je moje mišljenje..


      0
      0

      0
  7. Director Prikaži

    Ne brinite ništa uvešće oni nešto novo, kao na primjer bolid sa zatvorenim kokpitom i tako da use*u u sve ono dobro što urade kao na primjer ova vijest iliti pravilo.

    Jedan korak naprijed, 5 koraka unazad.
    Ništa novo.


    0
    0

    0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      to je dva koraka naprijed, a eventualno uvođenje zatvorenog kokpita nije ništa nazad jer ne vjerujem da bi ikome dalo prednost, iako se meni osobno to ne bi sviđalo


      0
      0

      0
      • Director Prikaži

        Kad cuješ zvuk motor, kad vidiš bolid šta misliš hoće li biti uzbudljivija F1 i ujedno na šta će to ličiti?

        Naravno da ne zelim da iko pogine, ali to je sastavni dio sporta, to je njihova svakodnevnica, to su zeljeli a samim tim za to su i placeni, da rizikuju.


        0
        0

        0
  8. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Niti za mercedes niti za ferrari niti za renault, hmmm netko fali


    0
    0

    0
    • Kush Prikaži

      da imaš pravo honda ziher želi da ostane ovaj princip s tokenima, imaš na ferr tem odličan analitički članak (by hatt) o motoru ali i ostalim dijelovima auta (2 članka povezana) gdje se baš spominje size zero, kao agresivan koncept za koji treba imati strategiju izlaska ako ne upali, ali ne oni su toliko sigurni u to da neće ni dirat ništa što nije određeno tokenima ni 2017. – moš mislit!


      0
      0

      0
  9. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    A dugo im je i trebalo….


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.