Pirelli

Tvrdnja je to F1Racinga, koji kaže da bi mogli ponovno gledati scene iz 2013., kada je bilo letećih dijelova guma, eksplozija i prekomjernog trošenja. Naime, nije dodana samo ultra soft guma, već je promijenjena konstrukcija svih guma koje će se koristiti tijekom ove sezone. Dodan je sloj ispod profila gume, koji bi trebao uzrokovati značajan pad performansi kada se potroši više od 70% gume. Takve su gume testirane u Abu Dhabiju, zadnjem testu koji je održan za sezonu 2015., gdje mediji nisu imali pristupa. Što li je Pirelli sada smutio, pitate se?

Moje je mišljenje da se zbog ogromnog pada gledanosti ljude nekako želi vratiti ka Formuli 1, a najbolji način za to je da se Ferrari bori za titulu. Jasno, tko je imalo mućnuo glavom, vidi da ovo ide u prilog Ferrariju, s obzirom da njihov bolid najmanje troši gume. Djelo je to Jamesa Allisona, koji je istu stvar radio dok je bio u Lotusu za vrijeme Kimija Raikkonena. Dakle, Pirelli bi mogao odlučiti u borbi za naslov. Mercedes nema problema s potrošnjom guma, ali su na tom području slabiji od Ferrarija. Sve to podsjeća na 2013., kada su Red Bull i Mercedes muku mučili s gumama, dok su Ferrari i Lotus “propjevali”, zajedno s još nekoliko momčadi.

Ako je Pirelli zaista ovo napravio (naravno, uz naputak FIA-e), onda je to žalosno i tužan sam zbog stvari koje se rade ovom sportu. 2013. sam bio za promjenu guma zbog nepoštenog pristupa prema momčadima, pa tako sada ne želim da se na ovako prljav način skida Mercedes i dovodi novog prvaka. Zar se mora dizati tolika prašina oko nečega što je na bolidu po važnosti na 50. mjestu? Umjesto da se dostave gume koje neće zadavati velike brige momčadima, koje neće eksplodirati čim se potroše nešto više od previđenog, koje neće zahtijevati cijelu filozofiju učenja, Pirelli donosi komplikacije i loš publicitet za sebe, a prvenstvo čini nepoštenim i izvrnutim. Kako da se onda istinski veselimo utrkama ako je spektakl već namješten?

Zbog toga još više podržavam ulazak Michelina u Formulu 1, jer žele svijetu pokazati da rade kvalitetne stvari, a ne da prodaju guzicu za malo showa. Glavešinama koji upravljaju ovim sportom nažalost nije u interesu da imamo gumu koja će omogućavati kvalitetno utrkivanje 25 krugova, već maženje guma kako ne bi eksplodirale. Kome to treba? Niti je zanimljivo niti je inovativno niti je korisno. Svi “nemercedesovi” navijači žele da se njihova dominacija prekine, ali zapitajte se onda kako bi reagirali da se takva odluka donese protiv tima za kojeg navijate.

Sretno Pirelli, budi pametan!


Odgovor

17 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Neznam sta bi reko jednostavno jad cemer tuga sve je to zalosno.
    Pa Pirelli zasto zasto jebote?
    Pa zar je problem napravit gumu na kojoj moze vozit full gasom 25 krugova.Neznam nemam rijeci jednostavno radite sta hocete eto vam sve.


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Naravno da nije problem. Može Pirelli napraviti gumu koja će izdržati čitav vikend npr.
      Ali neće. Zašto? Pa Marko je dao odgovor sa ovim napisanim u zagradi (upute FIAe, možda tu prste ima i Bernard,….).
      E sad, ostaje pitranje zašto se Pirelli tako “prodao”?


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso 14
        alonso5 Donator Prikaži

        Ma znam ja da Pirelli moze napravit dobru gumu da drzi cijeli vikend.
        Ali zasto ovako stimaju prvenstvo odnosno skidaju nekom dominaciju zasto gumama.
        Zar nije bolje da promjene pravila oko motora i potrosnje goriva zar nije bolje tako skinuti neciju dominaciju ako to vec zele nego uvode u sport lose gume i opet ce se nakon par utrka morati vratiti konzervativnijem pristupu i eto im jos jedne negativne reklame ali jbg nisu oni krivi kriv je Bernie.
        Jbg Para busi di burgija nece.


        0
        0

        0
  2. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Podržavam više dobavljača guma, gume kvalitetnijih i boljih preformansi. ALI realno gledajući cjelokupnu trenutnu situaciju, ovakav rasplet (kao što članak ukazuje) podržavam. Da se mercu da guma koja izdrži pola utrke pod maksimalnim opterećenjem, može im se dati i titule prvaka, to bi bilo zastrašujuće. Ovako će se bar napraviti kontrola štete, zabaviti nas fanove do novih pravila.


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Definitivno podržavam da gume traju duže i da imaju bolje performanse, da ih se ne mora maziti (zaboravih ovo napisati u donjem postu), ali sam za jednog dobvavljača guma. Ne bi volio vidjeti kako neko “pati” zbog guma (a bolid mu odličan, i PU i aerodinamika….), takođe ne bi volio vidjeti situacije da se unutar grupe ekipa koje snabdijeva neki proizvođač guma jedna ekipa “preferira/stavlja u prvi plan” (sjetimo se odnosa Ferrari-Bridgestone i Renault-Michelin).


      0
      0

      0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Ma i ja to podržavam, ali ne u trenutnoj situaciji, jer 2014/15 su bile dosadne sezone uz povremene bljeskove, ali daj mečki takve gume, dobili bi još veču dominaciju i kontrolu utrke. Ali s novim pravilima takve gume da. I DEFINITIVNO VIŠE DOBAVLJAČA, jer ako uvažimo tvoje mišljenje da bi mogli preferirati jedan tim,
        ili biti osjetno lošiji proizvođač gume, tada se može isto primijeniti na sve, od motora, šasije, aerodinamike, hibridnog sra.nja…. Uvijek postoji taj “rizik” da netko napravi nešto bolje, pa onda svima podijeliti identične bolide i to je to. Ne vidim smisao straha od više proizvođača guma kad se u svim segmentima bolida natječe više proizvođača, pa zašto ne i u gumama???


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ferrari (ili Mercedes, nebitno) pravi sebi PU. Isto važi i za Renault, Mclaren (ok, ne prave motore, ali ih Honda drži u prvom planu), RB pravi neku “svoju” verziju tuđeg motora. Većina ekipa pravi sebi mjenjače, dok sve ekipe imaju svoje zasebne šasije.
        E sad kvaka je u tome što imamo ekipu koja SAMA SEBI pravi sve komponente bolida (i one su super), a gume joj pravi NEKO DRUGI. Ako taj NEKO DRUGI puno zaostane po performansama za ONIM “DRUGIM” DRUGIM (koji pravi gume za konkurenciju) ili najavi povlačenje, pa stane sa razvojem i baci sezonu niz vjetar, džaba toj ekipi super bolid kad je habaju gume. Imali smo takvih situacija u prošlosti. Plus što se ta ekipa mora prešaltati na gume konkurencije (ili potpuno nove), pa to znači još jednu ili dvije izgubljene sezone.
        Zato bi volio da bude samo TAJ JEDAN NEKI DRUGI koji pravi gume.
        Neka je svima isto.
        A ovo o čemu Marko piše u tekstu, to je već drugi par opanaka. I to u situaciji kad imamo samo JEDNOG DRUGOG. :-D


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Ali ista stvar ti je s svim komponentama bolida, evo možda je Mcl imao fenomenalnu šasiju u aero paket, ali je H bila u banani. Po tvom mišljenju treba dati svima isti motor jer što ako imaju super šasiju, aero, vozače, mjenjač, gume…a PU u banani. Shvačam ja što ti želiš reći, samo onda dovodimo u pitanje i ostatak bolida, ŠTO AKO NETKO NAPRAVI NEŠTO BOLJE.
        Ali si ga spetljao i s jednima i s drugima. :)


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Jbga kolega Ciki, naravno da ne treba svima dati iste komponente bolida. :-)
        Neka se potrude da naprave bolje taj PU.
        Upravo to poentiram.
        Samo smatram da gume trebaju biti svima iste.
        To je moje mišljenje.
        Hipotetički – situacija br. 1:
        – Ti praviš sam sebi PU (čitav bolid, nebitno) i zasereš. Imamo samo jedne gume, koje pravim Ja. Svima iste gume (bile one dobre ili loše). Ali ti si loš, jer si zasro sa PU, tj. bolidom. Jbga, sam si sebi kriv. Opet, ako napraviš odličan PU i bolid, bravo Ti. Bićeš prvak. Jer su svima iste gume.
        Situacija br. 2:
        – Ti praviš sam sebi PU (bolid). I on je dobar. Ma kakvi dobar, odličan. Zekohonda i Ja pravimo gume. Ja tebi isporučujem gume. Ja zaserem sa gumama (Zeko napravi bolje gume od mene), najavim povlačenje, itd,…, ostavim te na cjedilu. Konkurencija kojoj Zeko isporučuje gume te podere ponajviše zbog guma. Ti nisi ništa kriv, ja sam te zayebo, jel` tako?
        Zato ja volim jednog dobavljača guma.
        Koliko god taj “glupi komad rafiniranog i obrađenog kaučuka” bio tehnološki jednostavan spram motora (a pogotovo spram ovih današnjih PU), upravo je toliko obrnuto proporcionalan (dakle, vrlo bitan) uticaj guma na vrijeme po krugu i na plasman na kraju trke. :pivo:


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @frantic
        sviđa mi se kako razmišljaš…


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Zahvaljujem na opsežnom objašnjenju, ali poantu sam shvatio od početka. Morat ćemo se složiti da se ne slažemo. Shvačam ja tvoje stajalište, ali ga ne podupirem. Ali vjerovatno ćeš ti istomišljenici biti zadovoljni jer do više dobavljača guma najprije da ne će doći. :pivo:


        0
        0

        0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    rekli su bili tijekom ovih zadnji testiranja da traže ‘cliff’. sad je samo pitanje jesu li ga našli. :)
    svezi ”Dodan je sloj ispod profila gume, koji bi trebao uzrokovati značajan pad perfomarnski kada se potroši više od 70% gume. ” – toliko je bilo i vettelu potrošena guma kad se probušila u spa. pa su okrivili prvo ferrari i njiihovu ‘agresivnu taktiku’, da bi se kasnije posuli pepelom i okrivili ‘vanjske uvjete’, komadiće bolida na stazi.


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    iskreno bolje je kada se igraju sa strategijom tokom utrke i kada vozac vecinskim dijelom prosuduje stanje guma,ali ima onih koji se s tim slazu i oni koji se ne slazu meni je puno draze kada vozac isplanira utrku i procijeni stanje sveukupnog bolida a ne kada ti tim odredi utrku.Onda neznam koja je svrha vozaca i zasto su ucili sve te godine kad im je pravo glasa ko zenama prije 1000 godina


    0
    0

    0
  5. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Sićan se 2012. i 2013. kad san govorija da guma nebi smila biti ta koja odlučuje i ono o čemu se najviše priča. Tad su mi se kolege suprostavljali argumentima da je situacija jednaka za svih i da su se tribali prilagoditi situaciji tj. da su “njihovi” napravili bolji posao i da tribaju ubrati plodove svoga rada. Naravno ja san i onda navija za Vettela, a kolege za Ferrari, Alonsa, Raikkonena, protiv RB-a, protiv Vettela. Sad kako vidimo situacija je obrnuta. Po stavu autora s čime se donekle slažem Ferrari se gura naprid, i sad san siguran da sam onda, 2012. i 2013. bija 100% u pravu. Iako bi to meni ko navijaču Vettela tribalo ići u korist, ja ne želim da se on okiti titulom najboljeg štediše guma nego najboljeg vozača. I imam isti stav ko i onda gume ne smiju imati ništa veći značaj nego što su imale 2015., pa makar opet Hamilton osvoija naslov.


    0
    0

    0
  6. avalon Prikaži

    e jadni pirelli … opet paljba po njima iako je već u naslovu upitnik . znači li to da bi tako moglo ali i ne bi moralo bit ? niko još nove gume nije vidija u akciji ali se već skoro 100 % “zna” da će gume bit smeće jer to “tvrdi” F1 racing . oni su gume vjerovatno “imal u rukama” i detaljno testirali zar ne ? gume će pogodovat ferrariu ,naravno da će taljan to omogučit taljanu no kad je ferrari ima problema sa zagrijavanjem guma i onda je pirelli bija “gfumar” F1 pa ? kako se to desilo da taljan nije pomoga taljanu ? ispada da je grijeh , a ne umijeće “složit” bolid da bude nježan prema gumama , a onaj ko to zna/uspije je grješnik !?!??! to nije fer prema ostalima ? a “kreirat” ili bit u vrhu “kreiranja” pravila kad se prelazilo na V6 ( ako je virovat berniu ) i time sebi omogučit super dominaciju je OK iako su pravilima “uškopljeni” drugi proizvođaći PU ? motori od 850 ( neki možda i blizu 900 ) KS su usisivaći , staze su smeće ( iako se lani vozilo na bar 12 od 19 trka na “starim , dobrim” stazama ) , gume su katastrofa iako zadnje 2 sezone sa njima skoro da i nije bilo problema , bloidi su prespori iako su max brzine 350 – 360 kmh .. ima li išta pozitivno u F1 danas ? ispada da su mnogi mazohisti jer muče sebe i dalje gledaju F … i pate i komentiraju , negoduju opet se spominje michelin ( čudi me kako ne i bridgestone ) … je li ko francuzima zabranija da konkuriraju pirelliu za “gumara” F1 ? da su i došli , da su 2 “gumara” ( ili tri ) šta bi to značilo ? opet bi postojala mogučnost da jedan proizvodi bolje gume ( ka i npr 2005. kad su michelini bili bolji od bridgestona ) . ili “priče” kako je bridgestone ima “posebne” gume za ferrari dok su drugi patili … pa 2001. se pjavija michelin i zašto oni koji su “patili” nisu svi prešli na michelin ? postoji li nekakav dokaz da su japanci preferirali ferrari jer eto iako su jordan , arrows , minardi itd bili vrhunski bolidi nisu pobjeđivali jer je za razliku od ferraria bridgestone njima isporučiva lošije gume ? pričekajmo testiranja , sezonu pa onda budimo pametni , a do tada se strpimo sa po meni neutemeljenim krititkama . a ako neki bolidi budu više trošili gume to bi moglo značit da nisu 100 % uspješno obavili “domaći rad” .


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.