12 kongresnika pisalo FOM-u zbog antikonkurentskih radnji u slučaju Andrettija; šef F2 i F3 istovremeno rekao da ne traže nove ekipe

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 3 tjedana 4 min 9 komentara

Andretti Global i dalje ne prihvaća odbijenicu FOM-a, a najnoviji pritisak pokušavaju stvoriti preko članova i članica američkog Kongresa koji su poslali otvoreno pismo Gregu Maffeiju, predsjedniku vlasnika komercijalnih prava F1, Liberty Medije. Istovremeno, izvršni direktor F2 i F3 zatvorio je još jedna vrata američkoj ekipi.

Kongresnici pišu kako se čini da je odbijenicu potaknula trenutna postava europskih F1 ekipa povezanih sa stranim proizvođačima koji su izravna konkurencija američkim proizvođačima poput General Motorsa s kojim Andretti surađuje na F1 projektu.

“Nepošteno je i pogrešno pokušavati blokirati američke kompanije u pridruživanju Formuli 1, što bi također moglo kršiti američke antitrustovske zakone.”

“Sudjelovanje svih F1 timova – uključujući američkih – trebalo bi biti temeljeno na zaslugama, a ne ograničeno na zaštitu trenutne postave timova. Ovo je posebice istina s obzirom na rastuću prisutnost Formule 1 u Sjedinjenim Državama, uključujući tri Velike nagrade u Miamiju, Austinu i Las Vegasu.”

U pismu su postavili tri pitanja na koja očekuju odgovor do sutra:

  • Prema Concorde ugovoru, 12 timova smije nastupati u F1. FIA je odobrila Andretti Global. Na temelju koje ovlasti FOM nastavlja odbijati prihvaćanje Andrettija? Koji je razlog FOM-ovog odbijanja, posebice s obzirom na to da bi Andretti i GM potencijalno bili prva ekipa u američkom vlasništvu i sagrađena u Americi?
  • Shermanov antitrustovski zakon iz 1890. zabranjuje nerazumna ograničenja tržišnog natjecanja kako bi se stvorio najbolji ishod za američkog kupca. Kako se FOM-omovo odbijanje Andrettija i GM-a, kompanija u američkom vlasništvu, nosi sa zahtjevima Shermanovog zakona, s obzirom na to da će odluka donijeti korist postojećim europskim timovima i proizvođačima s kojima su povezani?
  • Koliko je to što bi GM-ov i Andrettijev ulazak zauzeo dio trkaćeg tržišta te to što bi GM-ov ulazak na europsko tržište zauzeo dio tog tržišta igralo ulogu u odluci o odbijanju Andrettija, s obzirom na javno negodovanje postojećih F1 timova protiv novog američkog natjecatelja?

Andretti se zahvalio na podršci, a FOM je na upit portala Motorsport za komentar samo uputio novinare na priopćenje u kojem su odbili Andretti.

Ni juniorske kategorije ne čekaju Andretti raširenih ruku

Kao da odbijenica F1 nije bila dovoljna, slično stajalište prema američkoj ekipi iskazao je izvršni direktor Formule 2 i 3, Bruno Michel. Michel je rekao kako se Andretti trenutno može pridružiti kategorijama samo u suradnji ili kupnjom postojeće ekipe.

U F3 se natječe 30 vozača – 10 ekipa s po 3 vozača – i tu smatra da nema mjesta proširenju jer bi bilo preteško pronaći dovoljan broj vozača, a kaže i da bi previše bolida bilo loše za utrkivanje.

F2 ima 22 vozača, odnosno 11 ekipa s po 2 vozača, no ni tu Michel ne traži proširenje.

“Pronaći 22 vozača s dovoljnim budžetom nikad nije lako. To je prva stvar. Onda moramo vidjeti koliko će mjesta biti dostupno u F1 jer ne bismo trebali doći do situacije u kojoj imamo previše vozača u F2 jer neki vozači ne bi mogli napredovati i to bi moglo postati preteško.”

Dodao je da ih Andretti, koji je javno iskazao želju za ekipama u obje kategorije, nije formalno kontaktirao te da se mogu prijaviti za mjesto po standardnoj proceduri.

“Imamo selekcijski proces svake tri godine. U F2 je on bio prošle godine, na kraju 2023., stoga je idući za tri godine. U F3 će selekcijski proces biti ove godine. Stoga, ako se žele pridružiti, naravno da moraju proći kroz proces.”


Odgovor

9 komentara

  1. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Eh, da je to neka ekipa sa korijenima iz S. Arabije ili Emirata, odmah bi bila primljena.
    Možda da Andretti proba sa nekom woke propagandom, da se obavežu da će na čelne pozicije u momčadi ubaciti ove koji se identificiraju kao velike bijele ajkule ili kao transrodni 🤔. I još tu stave livreju u bojama dugine zastave, i nekog sponzora bez mrlja, npr. US Air Force.



    11
    9

    2
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Kad se politika na njih okomi ne bude im lako. Neka pokrenu kongresnu istragu srušit će vrijednost biznisa za jednu nulu. Očito je GM politički malo prevelik igrač za Liberty.



    13
    13

    0
  3. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Rekao sam sto puta da nam Ameri otimaju Formulu 1 zbog svojih naftnih reklama.
    Ako 12 političara može preokrenuti situaciju predlažem da se Formula 1 povuče iz SAD-a.
    Ali kako igraju perfidne igre.
    Odmah potpišu ugovor za 10 sezona.
    Evo opet nam dolazi ofarbana marina na parkingu i idiotska sprint utrka.
    Samo 1 trening.
    Da li je to Formula 1 koja ima 3 treninga i utrku u nedjelju ili kockarska ponuda i štednja bolida.
    Nije mi jasno zašto NASCAR i INDCAR imaju treninge cijeli tjedan.
    Kao da netko namjerno od Formule 1 želi napraviti drugoligaški show.
    Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv novih momčadi, ali imam protiv 50 bolida na stazi.
    Mora se znati limit.


    0
    -7

    7
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Ovo je krivo na više nivoa.

      Prvo, ameri nam ne otimaju F1.
      F1 nominalno već je u vlasništvu amera koje ionako zanima samo direktni profit koji iz toga vuku. Dosad se nisu puno miješali u ovakva pitanje, ali možda sad budu. Bitno im je samo da bude što veći show, i da bude što popularnije što većem broju gledatelja.

      Za to vrijeme F1 je pod punom kontrolom europskih “sivih eminencija”, birokrata tipa Stefano Domenicali i sl., i vlasnika timova tipa Toto Wolf i sl. Oni drže F1 kao svoju igračku (da ne kažem privatnu prčiju) i rade s njom šta hoće. Ako im se netko hoće uplitati u kontrolu, izvuku stare dobre priče npr. da oni jedini čuvaju tradicionalne vrijednosti u F1, iako su upravo oni ti kojima je do toga najmanje stalo. Samo žele kontrolu, novac i moć nad F1.

      I tu je onda treća strana, prebogati arapi koji ulijevaju sulude količine novca kojeg onda kontrolira i međusobno dijeli ona europska ekipa. Naravno, i arapi bi htjeli dio kontrole kad već daju tolike novce, pa europska klika mora stalno balansirati – kako dati dovoljno kontrole arapima da se novci i dalje slijevaju bez prekida, a opet,da ne bude previše gubljenja kontrole nego da oni i dalje drže glavnu riječ.

      Uglavnom, kad se vrti ovako veliki novac iluzorno je očekivati da se ovako nešto neće dogoditi nego će svi biti u F1 kao volonteri i hobisti koji rade iz ljubavi prema sportu (vidi FIFA, UEFA, Olimpijski odbor i sl.).

      Drugo, u ovom konkretnom slučaju Andretti ne želi 50 bolida nego 22. Limit se zna i to je službeno 24. Nitko to ne dovodi u pitanje. Stvar je da ona ekipa iz prethodnog pasusa ne želi dijeliti novce i kontrolu, pa zbog toga ide čak i protiv vlastitih pravila. Ove priče o prevelikom showu i 50 bolida je samo izgovaranje i skretanje pozornosti naivnim pratiteljima koji ne znaju puno o tome kako stvari funkcioniraju.

      Treće, kod nas su političari isključivo negativci, ali to nije uvijek tako. Država je (između ostaloga) i mehanizam da se spriječi samovolja i zlouporaba moći. Ako se sjećate, na inicijativu nekih američkih političara je krenula i kontrola korupcije u FIFA-i koja je otkrila sve i svašta (vidi 2015 FIFA corruption case). Ne vidim u ovom ništa loše – zasad. Ameri su dovoljno moćni da mogu sudski nagaziti F1 “samoupravljače” čak i ako se F1 povuče iz amerike, što po meni u ovom slučaju i nije loše.



      9
      8

      1
      • Pastor Maldonado
        perodeformero Prikaži

        Arapi/Ameri U čemu je razlika?
        I jedni i drugi proizvode naftu, troše i dilaju.
        Zato im i treba Formula jer još samo ona troši benzin a da nije medijski vezana sa zagađivanjem.
        A Europska siva eminencija.
        Formula 1 je Europski sport (bar bio zadnjih 80 godina)
        Europski političari se miješaju u INDYACAR….


        0
        -5

        5
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          Je, i košarka je američki sport…
          Prljavi europljani ga samo hoće oteti, van s njima!
          A i afrikanci šta hoće u atletici, tu ima mjesta samo za stare grke!



          4
          2

          2
        • Nigel Mansell
          drv Prikaži

          A što se tiče američkih političara…
          Kako su se samo usudili petljati u nogomet i razotkrivati korupciju!?
          To je europski sport i mi želimo da se vrate osuđeni korumpirani sportski radnici!



          4
          3

          1
        • Pastor Maldonado
          perodeformero Prikaži

          drv, vidim ne poznaješ puteve Američke politike i kako se postaje recimo senator.
          U SAD-u korupcija i mito su dopušteni.
          Samo ga moraš iskazati u godišnjem obračunu i platiti porez državi.
          Ovo “iskazati” se misli samo pokazati poreznoj upravi, ne javnosti.



          1
          0

          1
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ajde neke koristi od političara.



    12
    12

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.