McLaren zadovoljan Piastrijevim dosadašnjim napretkom, očekuje ga još puno u budućnosti

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 4 tjedana 2 min 18 komentara

McLarenov šef Andrea Stella pohvalio je napredak Oscara Piastrija nakon domaće utrke koju je završio sa solidnim zaostatkom iza timskog kolege Landa Norrisa.

Australac se nakon prvih boksova u Melbourneu našao ispred Norrisa, no na polovici utrke od njega je zatraženo da propusti kolegu koji se do VSC-a u zadnjem krugu odvojio na 12 sekundi.

Stella je ipak pohvalio Piastrijevu izvedbu i nazvao je “vrlo, vrlo dobrom u delikatnoj situaciji” s visokom razinom graininga guma.

“Čak i u usporedbi s prošlogodišnjom Australijom ili Japanom i ostalim mjestima s početka sezone smo puno napredovali. Iznimno je ohrabrujuće što se to događa već na početku druge sezone.”

“Kad razmislite koliko još prostora za napredak on ima, mislim da iz Oscarove perspektive budućnost izgleda jako dobro. Australija je bila zaista zahtjevna.”

Također je rekao da je 22-godišnjak razvio sposobnost predviđanja potencijalnih problema u vožnji, umjesto da se samo prilagođava na probleme.

“Kad ste debitant, morate upasti u problem i onda shvatiti zašto je do njega došlo. U tom pogledu sad puno bolje shvaća da će neke stvari dovesti do problema.”

“Počinje shvaćati gdje se nalazi potencijalni limit, čak i kada vozi kilometar na sat brže. Radi se o finom ugađanju, svojevrsnom samo-kalibriranju kroz iskustvo.”

Piastri je u uvodna tri vikenda samo u kvalifikacijama i utrci u Saudijskoj Arabiji uspio nadmašiti Norrisa.


Odgovor

18 komentara

  1. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Prosle godine je pokazao da ima veliki potencijal. Ali to jos nista ne znaci. To je kao neki preduvjet u matematici.
    Sad je najteze naci onih zadnjih par desetinki u kvalifikacijama i nauciti upravljati race paceom.
    Po meni 4/5 ocjena.
    Ali ne smijemo zaboraviti koliko zapravo malo vremena danasnji mladi vozaci imaju za testirati bolide. Postoje simulatori i sve, ali to nije to. Sto i pokazuje Piastrijevo neiskustvo u cuvanju guma prosle godine. Koliko je samo Hamilton imao testiranja prije 2007 godine.
    Tako da danas mladići moraju odmah biti na visokom levelu



    9
    8

    1
  2. Racing Point
    BatteryVolttas Prikaži

    ovo je dobar zaključak, od 3 utrke, SAMO je u Arabiji uspio nadmašiti Norrisa,ali to što je propustio istog tog Landića u Australiji, ah… zar je bitno to ?



    4
    4

    0
    • Ferrari
      Fiorano99 Prikaži

      Lando je ekstra klasa koja moze usetati u RB, u Mercedes i u Ferrari bez problema (u Ferrari sad ne zbog Hamiltona, ali inace da). Tako da se Piastri odlicno drzi, jer svi smo vidjeli kako se Ricciardo drzao protiv Landa. Barem ga Lando ne zaobilazi za cijeli krug i ne ostavlja pola sekunde ili vise u kvalifikacijama. A to je bio Ricciardo koji je dobio Sainza u Renaultu sezonu prije dolaska kod Landa..



      2
      -2

      4
      • Racing Point
        BatteryVolttas Prikaži

        Imaš pravo,ali Ricciardo ima 8 pobjeda koje ovi momci neće nikad dostići kako se čini…
        Zašto toliko podcjenjujemo Ricciarda, zašto u njegovom slučaju vrijedi ona uzrečica , vrijediš koliko vrijedi tvoja zadnja utrka ?
        Mene uopće ne impresionira ako će Lando dovuć bolid na P6 ako taj bolid vrijedi za P8, alli kad ima priliku za pobjedu,onda će redovno “sjebat”..


        0
        -2

        2
        • avalon Prikaži

          “… Ricciardo ima 8 pobjeda koje ovi momci neće nikad dostići kako se čini…” woww , 8 pobjeda u RB 2014. taman završija “svoju eru” 4 X osvajanja dvostruke krune i “ulaskom” u turbo eru je još uvik bija top tim tj među 3 . pamti ga se ka vozača koji je u svojoj prvoj sezoni RB pobjedija 4 X prvaka seba ali se “zaboravi” da je 2015. pobjeđen od kvyata rookia u RB timu ;) btw , te 2015. ricci je ovojia daleko najmanje bodova vozeči za RB . tek 92 i “zahvaljujući” tome to je jedina sezona u kojoj RB nije bija među top 3 . pobjeđiva je maxa ? naravno ali u rookie sezoni RB max je odvozija nepotpunu sezonu za tim ( 4 trke je vozija za TR ) i u preostalih 17 trka sa maxom ka kolegom ricci je osvojia 220 , max 191 bod s tim da je max ima 2 odustajana ( prije oba odustajanja je max je bija u bodovima) , ricci 0 odsutajanja .2017. opet ricci pobjeđuje maxa … 32 + boda za daniela uz njegova 2 odustajanja manje od maxa . već u njihovoj 3. zajedničkoj sezoni max pobjeđuje sa 79 bodova više . istina max je ima 4 , ricci 8 odustajanja pa je i to dijelom uticalo na prilično velik bodovno “razmak” među kolegama . pada mi na pamet kako su odlazak seba 2015. u ferrari mnogi “proglasili” bijegom seba jer ga je ricci uplašija svojom kvaletetom vožnje . a bi li se moglo kazat da se posli 2018. ricci uplašija maxa i zato iz RB otiša u renault ? ;) jer dolaskom maxa ricci je ostvarija 4 pobjede za RB , max 5 pobjeda . možda nije zanemarivo da je do 2015. kad je max tek debitira u F 1 ricci iza sebe ima 4 sezone i 69 odvoženih trka .
          zadnja po njegovih 8 “velikih” pobjeda je bila 2021. u italiji za McL . trka je donekle bila konfuzna za neka vozače . npr lewis je ima za MB jako lošu izmjenu guma 4,2 s , max još gore 11,1 s . do izmjene u 22. krugu max je vozija na P 1 , posli “stanje” od 11, 1 s max se vratija iz boxa na P 9 da bi u 25. krugo odusta i on i lewis ( koji je btw tada vozija na P 1 ) jer su se sudarili . to je “otvorilo put” ricciu za pobjedu . norris je trku završija 2. sa zaostatkom za kolegom od 1,7 s . to je norrisu bila 52 , danielu 202 trka u karijeri , a tu sezonu ga je norris pobjedija sa + 45 .
          “Zašto toliko podcjenjujemo Ricciarda, zašto u njegovom slučaju vrijedi ona uzrečica , vrijediš koliko vrijedi tvoja zadnja utrka ?” a bilo je OK sprdat se i podcjenjivat MS u mercedesu zbog njegovih rezultata , zanemarivat 3 sezone njegove pauze od F 1 ? trebalo bi vrednovat njegovih 8 pobjeda , a vožnje MS za mercedes se moglo podcjenjiva iako je ima 11 X više pobjeda od ricciarda ?
          od 2020. do kraja 2023. = 4 sezone McL je tek te 2020. i to sa renaultovom PU (vjerovatno najlošijom u ovoj eri F 1 ) završija na P 3 u konstruktorskom , a ostale 3 na P 4 šta znači da su mercedes , RB i ferrari bili konkurentniji od McL tj 8 vozača j eimalo više šansi za bolji plasman od norrisa no on je ipak u te 4 sezone “dovlaćija” McL na 14 podija šta je poprilično impresivno . i koliko je to puta lando ima prilika z apobjedu ali je redovit “sjeba” tu priliku ? jedina prilika koju je propustija je rusija 2021. kad je od 53 kruga vodija trku 30 krugova i bija na P 1 do 3 kruga prije kraja trke . tada je počela kiša , lando je osta na sliku i kako pišeš “sjeba” priliku jer ko je moga pretpostavit da će se “nebo otvorit” tj kiša pojačat ? a opet.. da j eotiša u box sigurno da ne bi pobjedija . iša j eonom “tko ne riskira ne profitira” samo se rizik nije isplatija no možda je grešci kumovala želja za pobjedom , a dijelom i neiskstvo jer to je bila 53 trka njegove karijere .



          1
          1

          0
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Avalon, ti si tako jedno impresivno stvornje. Vec vise od deset godina te “citam” i sa svakim novim komentarom me iznenadis.

          Npr. kada ja pokusam nesto kao ti, to zahtjeva bezbroj tabova otvorenih i opet ne mogu vise od par redova…

          Ti si ustvari genije.

          Sto se tice te 2021 pobjede. Ona se desila jedino sto je Lando bio sprjecen da ga napada. To je valjda svima jasno.



          2
          2

          0
        • Kimi Raikkonen
          drstrain Prikaži

          @avalon
          odlično mi je kako zaključuješ stvari.. Ric je imao 8 DNF a Max samo 4 (nisam siguran da du to točni podaci) koliko su to bili kvarovi a koliko greške vozača?zašto stavljaš bodovna “razlika” u navodnike? šta to kao nije bitno? znači ako nekom rikne bolid na 50% je luzer koji je izgubio?
          super mi je kako su 8 pobjeda ništa posebno a u slučaju Sai po tebi su i 3 pobjede očito veličanstvene…
          a i ta ništa posebno pobjeda Ric u Monzi zbog raznih faktora…?
          pa koja je razlika između njega i Sainza sad u Australiji? Zašto je to “velika” pobjeda a Sai je velika? Po kojoj ti točno logici zaključuješ stvari?



          1
          0

          1
      • Nelson Piquet
        graho Donator Prikaži

        I taj isti Lando je gubio od Karlita 2 sezone.



        6
        6

        0
        • Ferrari
          Fiorano99 Prikaži

          Pa da Lando je gubio od Sainza prije Riccia a Sainz je gubio od Ricciarda, sto znaci da je Ricciardo ugledno ime i uspjesan vozac, a Lando je napravio od njega sprdnju.
          Dakle odlican vozac koji je sve brzi i brzi a tek je 1999 godiste. Ne kuzim zasto ga se onda napada



          1
          0

          1
        • Nelson Piquet
          graho Donator Prikaži

          Kada su to Ricci i Sainz bili timske kolege?



          6
          6

          0
        • avalon Prikaži

          to šta je 2 X gubija od carlosa je ka katastrofa i dokaz čega? ko izgubi od “sporog” carlosa evidento nije baš neki vozač ? btw 2019. je bila rookie sezona landa , a 4. sezona sainza . u trkama koje su oba završavala je odnos bija 8 Vs 4 za carlosa , a u Q je norris čak bija bolji 11 Vs 10 . uz malo više iskustva (lando rookie ) je bodovna razlika mogla bit i manje od 47 bodova . već 2020. u drugoj sezoni landa bodovna razlika je bila tek 8 bodova u korist carlosa uz 2 odustajanja landa i jedno carlosa .
          mislim da je carlos odličan vozač ali ovo šta je lando usvojoj 2. sezoni pokaza protiv njega je impresivno pa ne vidim razloga da se jako talentiranog i mladog norrisa omalovažava ili podcjenjuje . sa 24 godine i uz konkurentan bolid moga bi mnoge “prisilit” da promjene negativno mišljenje o njemu …..



          1
          1

          0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Fiorano99 Riciardo je pobjedivao Maxa i Vettela . Sa Sainzom nikad nije vozio u istoj ekipi. Sainz je vozio za Renault 2017 i 2018 a Rici je došao 2019. Tada je Sainz otisao u McLaren.



        4
        4

        0
        • Ferrari
          Fiorano99 Prikaži

          Joj da, samo mi je u glavi bilo da su oba vozila onaj zlatno crni Renault.. isprike..
          2018 je Hulk bio bolji od Sainza u Renaultu a za 2019 je Sainz ostao bez mjesta zbog Ricciarda da.. to mi je bili u glavi.
          Ali je Sainz pronasao mjesto u Mclarenu sto je ispao odlican potez, jer su taman presli sa uzasnih Honda motora na Mercedes


          0
          0

          0
        • Nelson Piquet
          graho Donator Prikaži

          Nisu bili na Mercedesu, nego na Renaultu, od 2018 do 2020 su imali 🇨🇵 motore, tek se od 2021 vraćaju Benzu.



          1
          1

          0
        • Ferrari
          Fiorano99 Prikaži

          Da, da.. malo sam zbrzao taj period ali sam htio reci da su poceli ponovno biti relativno konkurentni pa je to Sainzu bio jackpot, a ujedno i najbolja situacija Landu za razvoj bez pritiska


          0
          0

          0
    • avalon Prikaži

      izgleda da je nakon strolla , ocona , pereza na “listu pljuvanja” stavljen i norris . zašto bi gledali širu sliku ako nam je ide u korist zar ne ? istina lando je ima 5 krugova svježije gume od oscara ali naravno da to nije bitno samo… u 21. krugu oscar je ima prednost pred landom 2,6 s . u 27. ona je “pala” na 1,2 s , a u 29. na 0,6 s . evidento da se prednost piastria “topila” i zbog 5 krugova “starijih” guma od landovih . btw leclerc i oscar su išli na prvu izmjenu u 9. krugu , lando u 14. leclerc je “sitno” ali konstantno povečava prednost pred piastriem , a lando je smanjiva zaostatak kolegom . i je li onda bilo logično da pisatri propusti norrisa koji je sa svežijim gumama ima više šanse da eventualno dostigne leclerca ?
      na novi izmjenu guma otiša oscar u 39. , lando u 40. krugi i sa svježim gumama pisati se nije uspjeva približit norrisu . u trenutku žute zastave norris je bija 2,9 s iza leclerca , a piastri 12,5 s iza norrisa . oba vozača McL su mladi i jako talentirani no istina je i da je lando iskusniji , da je od šefova timova u lanjskoj sezoni proglašen 3. najboljim na gridu i virujem da bi u ovakvoj situaciji gotovo svi šefovi donili istu odluku ka i stella. kad sainz dobije “naredbu” da propusti leclerca to je woww , a kad pistri dobije istu “naredbu” u korist norrisa onda je to uaaaaa….2021./23. lando je bija the best of the rest šta je zapravo odličan plasman za Mcl tim .



      7
      5

      2
  3. Dan Cooper Prikaži

    Ako misli nešto postić u F1 mora naći bolji tim


    0
    -1

    1
    • Mclaren
      raca Prikaži

      @Dan Cooper, koji bolji tim? Pa ne vozi za Caterham. McLaren je dovoljno veliko ime sa značajnim resursima. Napreduju sporo prema samom vrhu, al napreduju. Gdje bi ga se sad moglo ubacit u RB ili Ferrari? Umjesto koga? Bez obzira na talent i rezultate u McL, njemu još predstoji razvoj. Još bar godinu-dvije , vrijeme kad će još napredovati i on i McLaren, nadam se



      1
      1

      0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.