Top lista vozača za sezonu 2015. – od 3. do 1. mjesta

Izdvojeno / Kolumna / Top liste

Ante Vetma

Prije 8 godina 7 min 77 komentara

Sebastian Vettel, Ferrari

Top lista je autorov subjektivni osvrt na sezonu. Svoja mišljenja dobrodošli ste ostaviti u komentarima ispod članka.

3. Nico Rosberg

Nico Rosberg prošlu je godinu zaključio dostojanstveno – bio je u borbi za naslov do posljednje utrke gdje je trebao malo sreće da tu titulu i osovji, ali mu je sreća okrenula leđa i upravo je on imao problema s bolidom pa je Lewis Hamilton uvjerljivo uzeo svoj drugi naslov. Bilo je i tada očigledno da je Lewis Hamilton vjerojatno nešto brži vozač od Rosberga, ali smo se nekako nadali da će borba biti donekle neizvjesnija u ovoj sezoni. Upravo suprotno. Rosberg je podbacio kada je bilo najbitnije i nije se uspio nametnuti početkom godine.

Svoj prvi pole position osvojio je tek na petoj utrci sezone, a nakon te VN Španjolske na idući pole čekao je sve do Japana, odnosno šeste utrke prije kraja sezone. U vjerojatno najdominantnijem bolidu u povijesti sporta morate napraviti puno više ako želite pokazati da ste realna konkurencija za naslov.

Ono na čemu mu se mora skinuti kapa jest posljednjih šest utrka. Nakon one za Mercedes katastrofalne utrke u Singapuru Rosberg kao da je ubacio u brzinu više i ostvario je šest pole positiona za redom – od Japana do posljednje utrke u Abu Dhabiju. No, nije uvijek bio sretan i spretan da pobijedi. U Japanu je imao problema s isporukom snage i Hamilton ga je prošao već u prvom zavoju. Štoviše, Nico je izgubio zbog toga izgubio poziciju i od Vettela i Bottasa. U cilj je ušao drugi. U Rusiji je odustao zbog problema s papučicom gasa. Pole nije pretvorio u pobjedu niti u Americi, baš onog vikenda kad je zahvaljujući “naletu vjetra” napravio pogrešku i poklonio pobjedu Hamiltonu koja mu je tada osigurala naslov. Posljednje tri utrke je pobijedio u velikom stilu i ako je to uvod u iduću sezonu, a ne samo neka unutarmomčadska igra, jedva čekamo.

2. Lewis Hamilton

Lewis Hamilton osvojio je ove godine sasvim zasluženo svoj treći naslov svjetskog prvaka. Nakon onog prvog dramatičnog iz 2008. i nešto mirnije 2014. godine – ovaj put je u apsolutno dominantnom stilu osigurao titulu već na VN SAD-a u Austinu. Već je od samog početka bilo jasno da će ovo biti priča s jednim glavnim likom, čim je Hamilton u Australiji startao s pole positiona, i to gotovo 6 desetinki sekunde ispred Nice Rosberga. Treći je tada na startu bio Felipe Massa u Williamsu, i to 1,391 sekundu iza.

Pobijedio je tako u tri od četiri prve utrke, a samo je u Maleziji, na drugoj utrci sezone, bio drugi. Do kraja sezone ostvario je još sedam pobjeda, a ako izuzmemo Singapur gdje je ostao bez plasmana zbog problema s pogonskom jedinicom. Što se tiče kvalifikacija, skor je jednako impresivan. U prvih 12 utrka osvojio je 11 pole positiona, a promakao mu je samo na VN Španjolske gdje je bio brži Nico Rosberg. Uz bolid kakvog su u Mercedesu napravili – zapravo je jedina konkurencija bila u liku Nice Rosberga koji se ove sezone nije mogao nositi s Britancem.

Ipak, na skoro idealnu sezonu bacio je par mrlja. Istina, naslov je osvojio, momčadskog kolegu je pobijedio, ali je usput svojim odnosom s Rosbergom uspio Tota Wolffa dovoljno nanervirati da ovaj javno izjavi kako nije nemoguće da jedan od dvojice ostane bez posla ako im do glave ne dođe glas razuma. Kraj sezone također nije nešto čime se može pohvaliti. Osim što je očito izgubio prednost u kvalifikacijama, ni u utrkama nije bio onaj stari Hamilton kao s početka sezone. Lewis se često voli pozivati na lik i djelo Ayrtona Senne, pa se pitamo bi li takvu vožnju na pola gasa i Senna odobrio? Od svjetskog prvaka se očekuje da sezonu završi u stilu, a umjesto toga dobili smo tri poraza od Rosberga i beskrajne kombinacije oko izbora strategije do te mjere da smo u Abu Dhabiju čak imali situaciju da momčad mora urigirati kod Rosberga jer Lewis nije poslušao instrukcije oko postavki snage motora. Moglo bi se reći da je za Lewisa ostala još jedna lekcija: naučiti biti velik – kako u pobjedi, tako i u porazu.

1. Sebastian Vettel

Ako od ove sezone pogledate samo VN Bahreina i VN Rusije – ovaj izbor Vettela kao najboljeg vozača sezone činio bi se sulud. Ali, kao što je rekao James Allison – Ferrari nije pobjednički bolid i kada se dogodi neka pogreška poput onih u Bahreinu ili Rusiji, tek tada vidite kakva su zapravo postignuća na onih ostalih 17 utrka. Vettel je ove sezone zaradio više navijača nego u sve četiri šampionske godine u Red Bullu, oko toga valjda nema nikakvih dvojbi. Svi oni koji su mu zamjerali “prst” sada ga priželjkuju na podiju što češće. Kada mu se prigovaralo na “usiljeni humor” na team-radiju u Red Bullu, teško da se i slutilo da će njegovo pjevušenje rođendanske čestitke svom trkaćem inženjeru biti popraćeno uz tolike simpatije čak i od britanskih novinara. Naravno, razlika je u boji kombinezona i sada Vettel živi svoj san.

Ukupni poredak

21. Pastor Maldonado
20. Roberto Merhi
19. Marcus Ericsson
18. Will Stevens
17. Alexander Rossi

16. Felipe Nasr
15. Kimi Raikkonen
14. Fernando Alonso
13. Jenson Button
12. Felipe Massa

11. Daniel Ricciardo
10. Daniil Kvyat
9. Carlos Sainz
8. Nico Hulkenberg

7. Max Verstappen
6. Romain Grosjean
5. Sergio Perez
4. Valtteri Bottas

3. Nico Rosberg
2. Lewis Hamilton
1. Sebastian Vettel

Ne treba zaboraviti niti kako se potez prelaska u Ferrari u kontekstu datog trenutka činio kao korak unatrag jer je Ferrari prošle godine izgledao relativno loše, u svakom slučaju gore od Red Bulla. Ali, od vozača se očekuje da zna malo više nego mi gledatelji pa se to i ovaj put pokazalo točno. Prelazak u Ferrari najbolje je što je Vettel mogao napraviti, a pobjeda na drugoj utrci sezone nešto je što će pamtiti cijeli život, kako je i sam priznao. Momčad iz Maranella doživjela je njegovim dolaskom pravi preporod, frustracije od prošlih godina kao da su nestale, gleda se u budućnost nadajući se boljim danima, a nije tajna da već dugo vremena u ekipi nije bila ovako dobra atmosfera. Gledajući njegovu borbu s Raikkonenom – za Vettela nije bilo većih problema iako ne treba zanemariti činjenicu da je tek došao u novu ekipu gdje je Raikkonen bio domaćin. Ipak, prosjek startnih pozicija za Vettela je bio 4,89, dok je Raikkonen ostao na 6,89. Od 19 subota bio je brži čak 15 puta, i to uz prosječnu prednost od 0,463s. Nitko od konkurentnih ekipa nema toliku razliku među vozačima u kvalifikacijama. Bodovna razlika na kraju ne traži nikakav dodatan komentar – Vettel je osvojio 128 bodova više od Kimija.

Međutim, faktor zbog kojeg Vettelu dajem prednost ove sezone u odnosu na Hamiltona jest onaj čisto ljudski kojeg se često zaboravi u cijeloj priči. Naime, ako pogledamo komentare neposredno nakon sezone, čak i unutar iste ekipe – što vidimo? Raikkonen i Vettel su u izvrsnim odnosima, dok se između Hamiltona i Rosberga napetost na konferencijama za novinare može rezati nožem. Neki će reći, to je zato jer nisu u borbi za naslov. Možda. Idemo dalje; dok Toto Wolff prijeti svojim vozačima da smire živce jer će u protivnom jedan letjeti iz ekipe – James Allison priča o tome kako Vettel iz vikenda u vikend radi čuda i uspoređuje ga s jednim Michaelom Schumacherom, barem po radnoj etici i ponašanju unutar ekipe. Anketa na F1puls portalu jasno je pokazala da bi od 349 glasača čak 247 (~70%) za svoju imaginarnu ekipu prije angažiralo Vettela nego Hamiltona. Prema tome, ono što svi priželjkujemo jest malo konkurentniji Ferrari iduće godine, taman toliko da se upletu u pravu, realnu borbu za pobjede na svakoj utrci, a onda pobjeđuje onaj tko u svakom trenutku pruži 100% za svoju momčad. Ove sezone to nije bio Hamilton nego Vettel.


Odgovor

77 komentara

  1. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Ne slažem se sa poretkom. Pogotovo sa objašnjenjem poretka. No dobro to je subjektivan doživljaj autora.


    0
    0

    0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      Vjerojatno si nezadovoljan što Lewis nije prvi i to mi je za razumit, ali, svjetski prvak je, međutim, nije se ponašao kao prvak nakon što ga je osvojio. Pri tom mislim na gubitak motivacije za daljnje pobjede. Sigurno nije objektivno da ostatak utrka dobije Rosberg, nakon svega što je Lewis pokazao prošle i ove godine sa tim bolidom. Ja se npr., sa Antom u nekim objašnjenjima oko Rosberga ne slažem, ali ga je postavio na pravo mjesto. Čak i Seb zaslužuje to mjesto s obzirom na već rečeno o Hamiltonu, a pogotovo kad se zna kakva je razlika u bolidima.


      0
      0

      0
  2. Michael Schumacher
    josip123 Prikaži

    Vettel rules!!!!


    0
    0

    0
  3. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Baš se i ne slažem na kraju s poretkom, ali dobro i onako piše na početku da je ovo autorov subjektivni osvrt.


    0
    0

    0
    • Wolf
      hattrick Donator Prikaži

      Pokaži mi jedan na bilo kojoj svjetskoj stranici da nije :D
      Sve u svemu Vettel je pokazao sve ono što čini velikog vozača.. izvrstan lider pod kojim tim ide samo naprijed, izvrsni feedback sa kojim su mehaničari znali nariktati taj stražnji kraj koji je bitan za njegov (a i za Kimijev) stil vožnje, bez obzira što je to još daleko od idealnog zbog prednjeg Pull-roda. Vožnje koje pokazuju klasu, bez bitnih grešaka i metronomskim tempom i kontrolom utrke.. po čemu je Vettel poznat među vozačima. Vozač koji je i ovaj put bio konstanta na podijima.. možda više nego ikad u svojoj karijeri, i to sa timom koji ga je tek upoznavao.. i on njih. Jel treba još “subjektivnih” razloga za opravdavanje autorovog. ;)

      Da je na prvom mjestu Hamilton ili Alonso ili Max vjerovatno bi onda rekao da je autor objektivan :D –iz svog subjektivnog zaključka.


      0
      0

      0
      • Mercedes
        hrcfaca Prikaži

        Aha znači po tebi je VEttel sve napravio ove godine savršeno i iskoristio maksimalno postavke koje su mu u Ferrariu složili, a Hamilton je sve upropastio. Ne kužim te baš, ali ok. Za mene je vozač broj jedan koji je te godine osvojio naslov, a tim više što nisam ove godine baš na stazi vidio niti jednu Hamiltonovu grešku, , ali da se razumijemo isto tako sam mislio i za Vettela da je broj 1. od 2010 do 2013, god, a to što tebe smeta što bi ja stavio Hama na prvo mjesto to je samo tvoj problem.


        0
        0

        0
      • Wolf
        hattrick Donator Prikaži

        Hamilton za razliku od Vettela nije bio konstantan.. recimo, na kraju sezone forma mu je naglo pala dok je Rosbergu porasla. Također je sa timom u zadnje vrijeme bio na Vi.. za razliku od Vettela. Po meni to je dovoljno da Vettel bude ispred.


        0
        0

        0
  4. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Autorovo subjektivno mišljenje s kojim se mozemo a i ne moramo sloziti. No ostaje dojam da je bilo koji vozac na mjestu Vettela da bi bio na prvome mjestu jer vozi za ferrari.


    0
    0

    0
  5. Marlon Brando Prikaži

    Glupast poredak. Par pitanja:

    – Bottas 4., a Raikkonen 15.?! Što je to TOLIKO veliko napravio Bottas?
    – Nasr (drugi najbolji debitant) je 16., a bezlični ovogodišnji Hulkenberg 8.?!
    – Rossi odvozio par utrka i ispred je konstantnog i bezgrešnog Stevensa koji je odvozio cijelu sezonu?!
    – Objašnjenje zašto je Vettel broj 1 jest da on nema problema unutar momčadi poput Hamiltona i da ga njegov inženjer hvali?!

    Koji vicevi.


    0
    0

    0
    • Maurizio Arrivabene
      Kuštelaar Prikaži

      Objasnjenje za Vettela je to da on nema problema unutar momcadi, a Hamilton ima, zato sto je Vettel maksimalno predan momcadi i inzenjeri ga hvale i daje 100%, a Hamilton se glupira i radi cirkus od svoje momcadi i gazda prijeti da ce nekog smaknuti. Barem sam ja tako shvatio. :)


      0
      0

      0
      • Marlon Brando Prikaži

        Vetma naglašava nekakav vozački mir unutar Ferrarija, a Ferrari se uopće ne bori za titule i imaju bezličnog Kimija. Stoga je mir u Ferrariju jednak miru u Sauberu…


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        Da, jednak je miru u Sauberu, McLarenu, Torro Rossu, Red Bullu, Williamsu, Force Indiji, Manoru i Lotusu…sve momcadi imaju mir samo Mercedes ima šupka koji ne dolazi na slikanje poslje kvala, uvijek prvi provocira momcadskog kolegu, potencira sukob na presicama i baca mu kapu poslje utrke. Jel ti jos uvijek nekaj nije jasno???????


        0
        0

        0
    • Mercedes
      Mikalo Prikaži

      E moj Marlon sta ti pokusavas . Pa na GP1 glasanje za vozaca godine Kimi ima 12% glasova , a Rozberg 2% . Vidis i sam da kad bi bilo koji vozac osvojio sve utrke osim jedne , a tu jednu osvojio vozac Ferrarija vjerovatno bi bio faca godine u F1 na ovim nasim portalima . Rekli bi da su sve trke osvojene zbog dominantnog bolida , a ta jedna koju je osvojio njihov ljubimac (citaj Vetel) bi bila samo zahvaljujuci maestralnoj voznji i vrhunskom talentu .


      0
      0

      0
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Najvažnije je da te tvoj inženjer pohvali. To je dovoljno. Čak ne moraš biti ni prvak, glavno da je sve super unutar ekipe. Kak ne kužiš?


      0
      0

      0
    • Ross Brawn
      Tuzlaensis Prikaži

      Da li je ovo prijatelj Brando koji uporno tvrdi da je fan isključivo Formule 1 i nipošto ne favorizuje niti jednog vozača? Kako to da te uvijek pronađem u moru komentara kako se ističeš sa branjenjem Hamiltona sa argumentima za koje niko od nas (pa ni ti) ne zna da li su vjerodostojni i spreman si pokopati velikane da bi tog istog uzdigao. Ne radi se to tako Marlone :)


      0
      0

      0
    • Lewis Hamilton 44
      rizla Prikaži

      Marlon, ne vrijedi ti se svađat protiv navijaca ferrarija koji su prije par godina (dok je vettel odnosio titule alonsu) govorili kakav je to idiot,privilegirani balavac u momcadi, prstić kojeg si moze zabiti u, koji nije imao nimalo respekta prema momcadskom kolegi, koji je psovao i nazivao druge vozace svakakvim imenima itd, a sada istoga dižu u nebesa, govore kako ima ono nesto ljudsko u sebi, kako je najbolji, i ostala sranja od kojih mi je muka.. Marlone ne vrijedi ti se svađati protiv takvih licemjernih i dvoličnih ljudi koji svaki dan mjenjalju misljenje ko žena tampone.. Domindženja…


      0
      0

      0
  6. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    “Već je od samog početka bilo jasno da će ovo biti priča s jednim glavnim likom, čim je Hamilton u Australiji startao s pole positiona, i to gotovo 6 desetinki sekunde ispred Lewisa Hamiltona.”

    Hehehe, taj Hamilton je stvarno čudo…startao je 6 desetinki ispred samog sebe. To je sigurno bio spektakl za gledati :P


    0
    0

    0
  7. Marlon Brando Prikaži

    Vetma, kupi pretplatu za balet u HNK. Tamo su ti svi poput Vettel: smješkaju se, predani su, tihi, talentirani i žive u izolaciji. A ako ti smetaju vozači koji pokazuju koliko-toliko strasti i krvi, onda prestani gledati Formulu 1.

    Uvijek se žalite da su vozači postali PR marketinški roboti, a kada dođe netko poput Hamiltona koji vrhunski vozi i uz to potpuno ljudski pokazuje mane, dramatizira, tulumari, zabavlja navijače s kontroverzama – onda nastaje šok! Nevjerica! Strahota! Užas neviđeni!


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Po tvom komentaru dalo bi se iščitati da Vettela smatraš PR robotom, a Hamiltona njegovom suprotnosti. Hamiltona koji je od početka sezone što zbog krize identiteta a što u svrhu PR bija stilist, reper, gangster, Kim Kardashian, partijaner, plavuša, Ayrton Senna, mada u svemu od navedenog jedino što je teško ocijeniti je u čemu je bija gori. O čemu dalje da pričamo.


      0
      0

      0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      Marlon Brando strikes again


      0
      0

      0
  8. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Kolege navijači Hamiltona, ne slažem se ni ja s vašom ocjenom kolumne, ali ok to je ipak vaše subjektivno mišljenje. Da objasnim, kolumna ima 12 ocjena, 8 odličan i 4 užas. Da mi je znati ko je ocjenija užasnom.


    0
    0

    0
  9. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Po meni je samo Ham trebo biti ispred Vetvi to je to. A ovi drugi rezultati su sasvim korektni.


    0
    0

    0
  10. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    O vozaču godine se moglo odlučiti još u prvoj polovici sezone tako da je ovo prvo mjesto Vettela jedino logično ako gledamo vozačke sposobnosti prezentirane ove sezone. Međutim iako se slažem s mišljenjem autora imam jednu malu zamjerku na kolumnu. U objašnjenju se previše dalo naglasak na neke stvari koje nisu vezane za događaje na stazi pa sam steka dojam da se ocjenjivalo osobnost godine a ne vozača. Daleko od tog da Vettel i kao osobnost nebi zauzeo mjesto isprid Hamiltona ali mi je osta dojam da u kolumni nije dovoljno naglašeno koliko je puta Vettel ove sezone briljira na stazi a Hamilton kraj njega u toliko boljem bolidu jednostavno ostao nedorečen.


    0
    0

    0
  11. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži

    Hm mogao sam si i misliti da će Vetma napraviti ovakav poredak. Sad fora je u tome da sa ja navijač Ferrarija, pa to automatski znači da navijam za što bolji plasman njegovih vozača.
    No ja bih neke učesnike (a među njima je i Vetma) portala GP1.hr, ma ne neke nego sve, prisjetio na razdoblje RB (Vettel) vs. Ferrari (Alonso). Recimo odaberimo godinu 2012. Mislim da dalje nemoram ništa ni reći :D


    0
    0

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Što s tom sezonom? :) Meni je recimo ostalo u pamćenju kako smo mi tadašnji radnici s portala pisali predviđanje na pola sezone tko će osvojiti naslov, i to u trenutku kada je Alonso imao 42 boda prednosti, a Red Bull nije dobro izgledao. Tada sam rekao da će Vettel osvojiti naslov, pa su rekli da nemam pojma. :) Naravno da ima i doze subjektivnosti, kao i u ovom osvrtu, ali zato sam pozvao da date svoj komentar. Hoću li onda dobiti recimo tvoj top 10 barem?


      0
      0

      0
      • Kimi Raikkonen 7
        Iceman Donator Prikaži

        Može top 5? 1. Ham 2. Vet 3. Ros 4. Verstapp 5. Perez

        Što se tiče te sezone, Vettelovi navijači nisu htjeli ni mogli prihvatiti to da je vozač sezone za dobru većinu bio Alonso, kako kod navijača što sam rekao tako i kod šefova momčadi, novinara i F1 stručnjaka.
        Ok subjektivno je mišljenje i na njega imaš pravo, ali eto…..
        Dalje…. Kimija si stavio na koje ono mjesto, 16? Ja bi ga na zadnje stavio, ali nije mi jasno da u ikakvu rang listu idu ALonso i Button. Alonsa si ako se ne varam stavio na 15 mjesto. Na temelju čega si zaključio da baš zaslužuje to mjesto? Ili Button? Pa lik se borio ko lav, davao 120% a to se pogotovo vidjelo kada je trebalo shebat Ferrarijevog vozača ;)


        0
        0

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        To je dobro pitanje, zašto za nekog baš 15. mjesto, a ne 14. i slično, to ako gledaš ovako izolirano onda nema puno smisla. Ali probaj složiti cijelu listu sam pa ćeš vidjeti kako se sama od sebe slaže zapravo. :) Jer složiš najprije po nekakvim osnovnim rezultatima, pa onda shvatiš da ima nelogičnosti, i onda pomičeš gore-dolje po nekom osobnom dojmu. Recimo, u toj tvojoj top 5 listi odmah imam nelogičnosti, zašto je recimo Verstappen bolji od Pereza? Gdje bi bio Grosjean? Ako je Perez peti, gdje je onda Hulkenberg, mora biti negdje blizu, a ako su Grosjean i Hulk blizu onda si već skoro popunio top 10, pa gdje onda sa Bottasom, Kvyatom, Ricciardom itd.


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        Cuj ovog, Verstappen 4. Hahahahahahahahaha daj pocni pratit neki drugi sport, ovaj ne razumijes


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Kuštelar – Iceman itekako dobro poznaje F1. Znam ga već dugo vremena sa drugih foruma i uvijek je bio fer, korektan i vrlo realan. Ne znam zbog čega si tako narbijan na Maxa, ali ne trebaš zbg svog animoziteta prema nekom vozaču vrijeđati druge članove foruma


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        Do prije izvjesnog vremena, ovo je bio dosta miran portal, ali u zadnje vrijeme pojedini članovi baš skaču po drugima. U redu je ne slagati se sa nekim, ali ne treba ga podcjenjivati i vrijeđati. Argumentirano se može komunicirati u nedogled bez pljuvanja. Slažem se sa hawkom u izrečenom o Icemanu, a Kuštelaar nastavlja retorikom sa GP1


        0
        0

        0
      • Bmw
        Marko Rakić Donator Prikaži

        @raca – Sve motrimo i pamtimo, bez brige :)


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        Ajme jeste osjetljivi, ko danasnji klinci, vrijeđaju se za svaku sitnicu…kad sam ja odrastao, toga nije bilo! A nisam tako davno odrastao! Ajmo dalje, kad ste svi tako skocili odmah, neka mi netko pojasni cime sam ja tocno nekoga uvrijedio! Gdje se vidi UVREDA???? Raca, ako se ne varam, uputu da ode pratit neki drugi jednostavniji (u prijevodu: ne razumijes ga) sport je upravo administrator Ante Vetma napisao rizli, pa se nitko nije nakočoperio i bavio poslom pravobraniteljice za djecu! Hvala, gospodo osjetljivi, i ispricavam se na “uvredama”!!!!!


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @kuštelaar, svatko ima pravo reći ono što misli, ali ako se netko ne slaže s time, ima priliku argumentirano proturiječiti. Jel ti smatraš da se više razumiješ i pratiš f1 od Icemana (čitajući tvoje i njegove komentare tu i na GP1, ja ne smatram)? I da je obratna situacija, čemu nekome govoriti da počne pratiti drugi sport samo zato jer se ne slažeš sa njim. Iskreno, bilo je još i na GP1 da se ponekad nisam slagao sa Icemanovim komentarom, pa šta. Nisam mu rekao da ode pratiti drugi sport.


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        @raca zasto bi svi morali argumentirano proturijeciti??? zato sto ti mislis da je to ispravno? zasto nemogu samo doc i nasmijat se nekome ako mislim da je ispo klaun? zato sto ti mislis da to nije u redu? to sto ti mislis da netko zna vise od mene, super, to je tvoja stvar, ne znam samo kako to mozes znati, jer ja nikad nisam rasipo svoje znanje okolo, to se radi na forumu, kolko sam primjetio, a mene tamo nema…ja se uglavnom ovak u komentaru nekome nasmijem, malo sprdam ili malo bocnem, i to je sve…kazem jos jednom, to sto ti mislis da to nije ispravan nacin komentiranja, to je tvoj problem, ali nemoj trazit “uvrede” tamo gdje ih nema!


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        U redu je bocnuti, sprdati se u određenoj dozi. To i sam volim raditi. ali ovo tvoje je bio malo podcjenjivački ton. Mogao si to drugačije izvesti. Ništa, idemo dalje.


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Ne znam baš tko je na kraju ispao klaun.


        0
        0

        0
  12. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Moj top 5 je:
    1-Kimi
    2-Kimi
    3-Kimi
    4-Kimi
    5-Ostali
    Napominjem, mišljenje je osobno i subjektivno.


    0
    0

    0
  13. Blackhawk Prikaži

    Apsolutno nisam fan Hamiltona, dapače ne mogu ga smisliti, ali da sam ja pravio listu stavio bih ga na prvo mjesto. Međutim, to što ne smatram da je Vettel vozač godine, ne znači da ću sad udarit drvljem i kamenjem po autoru teksta. Kako god da je lista napravljena, uvijek bi se našlo onih kojima se lista ne bi sviđala. A ako se ide praviti anketa, onda lista gubi svaku vezu s realnošću jer većina glasa strogo navijački.
    Općenito mislim da se autor Vetma trudi napraviti što realnije ovu listu, i iako se ne slažem s nekim mjestima, ja mu dajem veliki thumbs up!


    0
    0

    0
    • Kush Prikaži

      Eto nisam niti ja fan hamiltona, ali miže se ako hoće izvući neke parametre i usporediti ih, ispast će da je seb bolje odvozio, ali to je i normalno – sa lošijim autom je trebalo puno više truda uložiti za plasmane, i to se vidi na vožnjama, na stranu to.
      Podržavam više iz drugog razloga ovaj izbor, tj ne mislim da je seb uvjerljivo uzeo titulu najboljeg, već da ju je hamilton uvjerljivo ispustio na svim poljima, ovo je morala biti sezona svih rekorda, a nije bila, i ta njegova furka, totalno prozirna i glupa, baš odzvanja fejk, tu pokazuje narcisoidnost veliku, a i je totalno željan pažnje, pa radi gluposti, priča i blati velikane, totalno je nekoherentan i sve će napraviti da podigne prašinu – fejk i pogubljen..


      0
      0

      0
  14. Marlon Brando Prikaži

    Bože, hvala ti Verstappenu, Hamiltonu i Alonsu. Da nema njih, grid bi bio skupina najbezličnijih likova na svijetu.

    Tko je vama uzbudljiv i intrigantan – Kvjat, Ericsson, Massa?


    0
    0

    0
  15. Marlon Brando Prikaži

    Da su prije postojali portali – Senna, Hunt i Piquet bi za vas bili obični šupci. Ovih par Hamiltonovih izjavica su mačji kašalj naspram psovki, kletvi, suza, uvreda i podbadanja u prijašnjim erama.

    Ma, kako su mi svi postali korektne, nježne, osjetljive dušice!


    0
    0

    0
  16. FO108F Prikaži

    Dat ću svoj komentar na zadnji pasus Antinog vidjenja situacije;Gospodin Ante piše da prednost daje Vettelu zbog čistog ljudskog faktora koji se često zaboravi u cijeloj priči i pojašnjava to odličnim odnosima dva Ferrarijeva vozača a ja tvrdim da taj odnos ne bi bio takav da se bore za prvaka i to nije možda več je sigurno tako jer Vettel je več bio u takvoj situaciji sa Webberom i znamo svi kako je to završilo a i povjest nas uči na takvim primjerima..Toto Wolff nikad nije prijetio svojim vozačima da će dobit pedalu i to bi bilo krajnje neprofesionalno nego je pojašnjavao odnose unutar momčadi i govorio kakvi bi oni trebali biti da budu u duhu ekipe a ako oni budu vidjeli da to nije tako onda se to može uzeti u obzir kada se budu donosile odluke o vozačkoj postavi.Allison hvali Vettela, pa sta će drugo nego hvalit onoga koji ih je barem donekle spasio katastrofe i u ostalom svako svoga konja hvali.E sad anketa pokazuje da bi forumaši izabrali Vettela za vozača imaginarne ekipe,ništa čudno na portalima na kojima ima 80% Ferrarijevih navijača pa zar se moglo očekivati nešto drugo.Vettel je dao 100% za svoju momčad a ja tvrdim da je Hamilton dao 120% osvojivši titulu prvaka s najviše pobjeda,najbržih krugova,najviše polova i sada ako smo realni i poštujemo činjenice onda bi trebali cijeniti i priznati glas F1 javnosti,struke i onih najmjerodavnijih šefova momčadi a oni su bili jasni da je vladar ove sezone bio L.H.


    0
    0

    0
  17. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Ferrari garda radi svoje. Lijepi minuse na svaki komentar u kojemu je Hamilton na prvome mjestu. Jer eto Vettel zasluzuje biti prvi zbog svog karizmaticnog osmjeha, “presmijesnih šala”, tri pobjede od kojih je jedna u najmanju ruku sumnjiva. Jebes to sto se Hamilton prosetao se kroz sezonu i razbio Rosberga. No sta drugo ocekivati od navijaca koji navijaju kako vjetar puse. Da Hamilton dode u ferrari po stoti put bi pregrizli jezik i onda bi se velicao i Hamsta. Biti ce zanimljivo gledati kako ce se odvijati situacija u ferrariju tamo 2017,8 bez osvojenog naslova prvaka.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Uz pretpostavku da su W06 i RB9 u drugom dijelu sezone jednako dominantni, a znamo da nisu, pogledaj rezultate Vettela i pogledaj rezultate Hamiltona. Nije uspija biti ni blizu rušenja rekorda u poleovima i pobjedama, a imali su podjednako indisponiranog timskog kolegu, i čak 7 utrka za redom nije uspija uzeti pole position.

      Nakon što je Vettel postavija letvicu tako visoko, ova njegova dominacije i ne izgleda tako uvjerljivo kako se čini. Ukratko, s takvim bolidom to može puno bolje.

      Priticali su ga sporiji bolidi koji ga nebi tribali priticati, i držali ga iza sebe duže nego bi to tribali s obzirom na razliku u bolidima i to Williamsi dva puta Ferrariji 3 4 puta RB 1 2 puta. Vettela s druge strane slabiji bolidi su prilazili ili zbog tehničkih problema ili boksa i čini mi se Verstappen ali je odma vratija poziciju, a dok se probija sa začelja grida letija je kroz sporije bolide.

      Na kiši i u promjenjivim uvjetima je bija dobar, ali Vettel je bija zvjezda kišnih i promjenjiivih uvjeta. Pritija je race paceom čak i Mercedesu a da ne govorim o ostatku grida.

      Vettel je pritica Mercedese na stazi u direktnim dvobojima a samo je jednom dobija poziciju zbog tehničkih problema Mercedesa.

      U usporedbi s Vettelom nije bija na razini ni glede taktičkih odluka na stazi, npr. Monaco no i tad je ima nove super softice a Vettel stare sofice i Vettel ga je uspija zadržati, Vettel npr. u Belgiji predlaže ekstra stint ali tim inzistira na 1 ulasku u boks što se pokazuje greškom, u Britaniji npr. Hamilton ulazi u boks kad i Vettel u idealnom trenutku ali za razliku od njega on je bija prisiljen ući u boks jer je u svakom slučaju previše vrimena gubija.

      U unutar momčadskim obračunima je također Vettel ispred Hamiltona, kako u kvalifikacijama tako i u utrkama.

      U priticanjima i atraktivnim potezima je Vettel isprid ali je u prednosti jer Hamilton i nije ima za priticati nikoga osim Rosberga poneku utrku tako da to nije minus za Hamiltona.

      Kroz cilu sezonu Vettel je bija konstantniji usprkos nekoliko utrka koje je starta sa kraja grida.

      Usprkos sporijem bolidu Vettel je ostvarija 3 pobjede na stazi, čisto i bez ikakvih problema Mercedesa (mada je Singapur misteriozan, ali isto tako triba je nakon utrke pobjediti u Italiji), i 2 druga mista također na stazi i čisto(u Rusiji je Rosberg ima problem). Hamilton nije ni bija u inferiornoj situaciji iz koje je moga ostvariti neočekivanu pobjedu tako da mu se to ne može staviti ko minus.

      Kad bi usporedili najboljih 1 3 ili 5 utrka Vettel ove sezone s najboljih 1 3 ili 5 utrka Hamiltona opet bi Vettelove vožnje bile dojmljivije.

      Eto to su neki moji kriteriji po kojima bi ja ocjenija čisto vozačke kvalitete, i po tim kriterijima držim Vettela prilično boljim i uvjerljivijim vozačem ove sezone.


      0
      0

      0
      • FO108F Prikaži

        Sva sreča pa su to samo tvoji kriteriji koji ne odlučuju o ničemu!


        0
        0

        0
      • Kush Prikaži

        mzf1 – Savršeno si ovo prikaza, slažem se sa svim elementima koje si uspoređivao, jer se po njima može dosta objektivno ocjeniti razina uspješnosti vozača, u odnosu na razinu auta, i zato se slažem, najbolje je odveza sezonu sebastian, u obrnutim bi okolnostima lujo bio slabiji ziher, oko kimijeve razine, a seb bi s mercom napravio najdosadniju, ali najuvjerljiviju sezonu dominacije u povijesti, i vjerojatno sve matematički dostupne rekorde i pomakao, jenostavno bi rasturio sve, a lujo ipak nije to napravio – im(s*)o! :cool:
        (*subjective)


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      @FO108F Upravo tako, ovo tebi ne mora značiti ništa, ali meni je to razlog zašto ove sezone gledan Seba kao neokrunjenog prvaka. Ti slobodno napiši komentar di iznosiš svoju percepciju odnosa na stazi, volija bi pročitati, bez obziru što se vjerojatno neću složiti.


      0
      0

      0
  18. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Jel možda od vas,veličatelja lika i djela Luje i diskreditiratelja Vettla na trenutak pomislio da forumaši a ni Ante nisu baš takvi tikvani kakvim ih želite prikazati?Zar mislite da je to hrpa sljepaca koji nisu pročitali knigu postanka hibridne F1-pročitali ali za razliku od mene šute-gdje piše,po čijoj su se specifikaciji radile PJ i tko je u toj priči protežiran,što u meni izaziva odbojnost i prema Mervedesu a nakon Monaka 2015-te(ne samo to) bogme i prema Luji koji se ponaša ko razmaženo derište ne shvačajuči da je u takvom bolidu sve osim 1-2 debeli podbačaj a tom analogijom pobjeda Vettla ravna podvigu koji navijači znaju cijeniti.Po mom sudu to je sasvim objektivna opservacija iako se autor oslanja na subjektivnost,što je od njega korektno.
    Ps.Ispod u istoj rečenici čitam,Hamilton,Prost,Hunt……..Taj je u velikom problemu,raspamečen skroz.


    0
    0

    0
  19. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Ja ne znam zašto svi napadate i pljujete po Antinom poretku, lijepo je napisao da je subjektivan, baš kao i vaši, da se mene pita isto je zaslužio Seb biti No1. zašto?? Lujo nakon je osigurao naslov više nije nastavio istim tempom kojim je vozio kroz sezonu, dok Seb u sezonama kada je osiguravao naslov još više utrka prije kraja sezone nije bilo nikakve oscilacije u njegovim vožnjama. A to je dovoljno da u ovakvim listama padne na 2. poziciju jer se treba gledati cijela sezona, ne samo tko je osvojio naslov. A može se pogledati da usporedba Luje i Seba. tko je koliko
    izvukao iz bolida kroz cijelu sezonu, za koplje ali Seb je bolji. jer Merc je jedini pobjednički bolid na gridu a Lujo nakon osiguranog naslova nije pobijedio.


    0
    0

    0
  20. Lewis Hamilton 44
    rizla Prikaži

    Ljudi, čekajte… Tko je osvojio naslov prvaka? Tko je odvozio dominantnu sezonu? Mislim da svi, osim autora ovog teksta, znaju odgovor… Ovo je za autora: Antimone, ovo nije big brother ili farma da se gledaju gluposti tipa: ko ke kome prdnuo u juhu i takve stvari… Ovo je formula 1 i bitno je tko je bio najbolji na kraju sezone.. Znam da si subjektivan, mozda ti je big brother ili takvo neko sranje udarilo u glavu, ali da li ovaj portal ne zasluzuje objektivna misljenja? Mislim da vas to svrstava u amatere koji su daleko od profića…


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Kao što autor ima svoje mišljenje i viđenje ove situacije, tako vi imate i svoje o portalu. Zašto mislite da se ovo vaše ne bi moglo ismijati i usporediti s nečim glupim, kao što ste i vi napravili?


      0
      0

      0
      • Lewis Hamilton 44
        rizla Prikaži

        Zašto se moje ne bi moglo ismijati? Dat ću ti odgovor: zato što sam ja nitko i ništa i ne pretstavljam f1 portal… Pitat cu te dragi Marko, dali ima ovjektivnosti u vasem krugu autora ili samo filtrirate vijesti koje odgovaraju intelektu 16-ogodisnjeg navijaca ferrarija… Please tell me. Quid pro quo, yes or no Markane…


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @rizla, Rosberg ima jedan od DVA najbolja bolida. Pa ne mogu oba biti prvaci. Nico nije prvak jer je Lewis bolji i kompletniji vozač od njega.


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Po tvojoj logici u teoretskom slučaju, da se recimo diskvalificira prva tri vozača zbog neke proceduralne nepravilnosti, tebi bi automatski vozač sezone bija Raikkonen. Vozača sezone se traži na stazi, a prvaka na tablici.


      0
      0

      0
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Čekamo. Mercedes. Mercedes. Znamo. Pa i u BB i Farmi je bitno tko je najbolji na kraju.
      Kolega ti si navijač Lewisa, i to je tvoje pravo i treba ga poštivati.
      Reci mi kada je Seb. osvajao naslove još npr. u Japanu, koliko je puta pobijedio na kraja sezone iako nije imao potrebe za to?? A potom odgovori koliko je puta to napravio Lewis?? Do je Lewis pobijedio na 2 od zadnje 3 utrke zaslužio bi prvo mjesto, ali s ovako dominantnim bolidom ne pobijediti nije odlika prvaka a o Q da ne pričamo.
      Zaslužio je on biti prvako ove sezone, ali ne i vozač sezone, za zrno, ali ne.


      0
      0

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      @rizla: Ako u Formuli 1 gledaš samo tko ima najviše bodova kraju sezone onda bi možda trebao prijeći na neki drugi, jednostavniji sport. Ili možda big brother, farmu ili što god da si već spomenuo.


      0
      0

      0
    • Lady Prikaži

      rizla, onda jedno pitanje za tebe: tko je onda po tvojoj logici bolje odvozio sezonu, Rosberg ili Vettel? Mislim, pa Rosberg se ipak nalazi u ukupnom poretku ispred Vettela, pa tako bi onda po tvojoj logici trebao bit i bolji u gledanju VOZAČA GODINE… ????


      0
      0

      0
      • Lewis Hamilton 44
        rizla Prikaži

        Nema sumnje da ve vettel bolje odvozio od rosberga, ali od hamiltona definitivno nije.. Da vettel nije pobjedio ni na jednoj utrci, autor bi ga svejedno naveo kao najboljeg.. Nemate nimalo objektivnosti i realnog razmisljanja…


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        rizla – sad sa msebi uskačeš u usta. Napisao si da je jedino važna bodovna lista a sad ti je odjednom Vettel bolji od Rosberga!


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Da Vettel nije pobjedija na niti jednoj utrci u sezoni, tad bi bila gusta borba između Hamiltona i Vettel za vozača godine jer oba bi tad bila u istoj situaciji, a ta je da su iskoristili dani im bolid onoliko koliko se od njih očekuje ali ne i ništa više od toga. Znači da je Vettel cilu sezonu vata 3. i 4. mista u kombinaiciji s Raikkonenom u omjeru 11 : 6 za Vettela tad bi zbilja bilo teško odlučiti ali recimo da bi Hamiltonu da malu prednost zbog tog naslova.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        Lady .. da je rozberg osvojia titulu , a LH završija drugi onda bi vrlo lako bilo moguče da je seb No 1 … ili bi za neke i onda lewis bija najbolji ;) ovo je nekakva kompilacija navijača LH kad je u pitanju ocjena . LH je osvojia najviše bodova , prvak je i najbolji , NR je po osvojenim bodovima 2. u poretku ali za navijače LH je zapravo 2. seb iako je i u poretku i po bodovima tek 3. ;) prije par sezona seb je osvojia titulu , najviše bodova no alonso je od šefova timova proglašen najboljim i to je tada bilo OK jer je seb bija u pitanju no sada od kada je LH No 1 važe nova pravila … ko je 1. taj je i najbolji . osim toga , virujem navijačima LH jer su oni bar 100 ako ne i više % objektivni . pitam se samo je li to vridilo i za fisica koji je iako “daleko” od titule od kolega proglašen najbolji te sezone ?


        0
        0

        0
    • Blackhawk Prikaži

      E moj rizla – sa takvim stavom nigdje nećeš dospjet. Prvo, poštuj svoje kolege s foruma. Drugo, zašto bi se gledao poredak na bodovnoj tablici? Imaš slučaja koliko god hoćeš kada je netko drugi, a ne prvak, bio vozač godine. Ja također smatram da je Hamilton bio vozač godine, ali reći da je važno samo tko je prvak je glupost (bez uvrede). Prvak može biti i netko tko je jednostavno imao najbrži bolid (također se događalo x puta tijekom povijesti) a netko drugi je čuda radio s lošijim bolidom – tko je onda vozač godine? Promisli malo prije nego nekoga počneš vrijeđati i omalovažavati. I zašto ste vi navijači Hamiltona tako osjetljivi?


      0
      0

      0
      • Lewis Hamilton 44
        rizla Prikaži

        Rosberg ima najbolji bolid pa nije prvak.. Kako to? Ferrari zaostaje 20-30 ks, sto nije puno, pa kako to da oni nisu prvaci s obzirom da imaju vozaca koji je savrsen i daje 120%


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @rizla, zato je Hamilton bolje plasiran od Rosberga na Antinoj subjektivnoj ljestvici.
        20-30 ks plus aerodinamika daje ipak malo više. A nigdje ne stoji da Vettel daje 120%, već 100%.


        0
        0

        0
      • fjaka Prikaži

        @rizla

        pa dokle god rosberg mora po nalogu izletat 3 puta u istoj šikani ili se micat črnom čin ga vidi u retrovizor neće ni bit prvak. ma sve ti je to izrežirano, u ferrariju ti je recimo barrichello zna prikočit na cilju i čekat jedno dobrih 15ak sekunda da mihajlo projde. vettelu su recimo znali pribacivat djelove sa weberova bolida a famozni 1-2 da i ne spominjen.

        a sve su to bolidi u kojin bi i moja baba pobjedila. evo recimo spominja san već, črni ima 3x veću plaću od rosberga, kako bi sad to izgledalo da rosberg osvoji prvenstvo? to bi izgledalo da je neka budaletina bacila puste miljone. zato se rosberga ako stvar izmakne kontroli triba prikočit razumiš šta oću reć i time opravdaju priplaćenu zvizdu.


        0
        0

        0
  21. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Tko bi rekao da će stavljanje Vettela na prvo mjesto adminovog izbora najboljeg vozača godine napraviti toliku buru na temi… sa 70+ komentara. :D

    ..kako bi narod rekao “Za dobrim konjem prašina se diže!”


    0
    0

    0
  22. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    “Ali, od vozača se očekuje da zna malo više nego mi gledatelji pa se to i ovaj put pokazalo točno.”

    Može li se onda reći i za Alonsa da je znao nešto više od nas? Pa je svejedno pogriješio. Ili možda nije ni imao izbora?


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.