Red Bull o glasinama da sele ili prodaju AlphaTauri: Ne planiramo promjenu trenutne strukture

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 3 min 5 komentara

Red Bull se oglasio na temu moguće selidbe ili potpune prodaje AlphaTaurija i poručio kako ne planiraju mijenjati trenutnu strukturu.

Njemački Auto Motor und Sport objavio je članak u kojem tvrdi kako austrijska kompanija nije zadovoljna efikasnošću svoje druge momčadi, zbog čega je žele preseliti u Englesku ili u potpunosti prodati.

Glasnogovornik Red Bulla kratko je komentirao za Mirror kako ne planiraju mijenjati trenutnu strukturu, a ranije je izjavu o tome za njemački Sky dao njihov savjetnik za motosport, Helmut Marko:

“Jasno je da AlphaTauri ne može biti zadovoljan onim što je postignuto prošle godine. Odluka o tome je na dioničarima. To su glasine kakve ne komentiramo detaljno.”

AlphaTauri je prošlu sezonu završio na pretposljednjem, devetom mjestu u prvenstvu, što znači da su dobili oko 100 milijuna dolara manje od F1 u odnosu na Red Bull koji zarađuje više od ograničenja budžeta, dok se za AlphaTauri moraju izdvojiti dodatna sredstva da bi dosegli taj limit. Kao problem je naveden i model prema kojem je sjedište momčadi u Faenzi u Italiji, a njihov odjel za aerodinamiku u Bicesteru u Engelskoj, koji se pokazuje neefikasnim.

“Razmišljamo o tome kako povećati efikasnost. Ako imate momčad koja osvaja svjetsko prvenstvo, a druga je tek na devetom mjestu, ne čini se da sinergija funkcionira kako bi trebala.”

“Sveukupni rezultat nije zadovoljavajuć. Kao pravi poslovni ljudi, naši dioničari će donijeti ispravnu odluku”, zaključio je Marko.

Troje mogućih kupaca

AMuS je pod potencijalnim kupcima naveo “ista tri kandidata koja su se prijavila FIA-ji za mjesto u Formuli 1”, a to su već dobro poznati kandidat Michael Andretti te Hitech GP i Mumbai Falcons.

Hitech je britanska momčad koja se natječe u juniorskim trkaćim kategorijama, među kojima su najistaknutije F2 i F3, a s obzirom na njihovu suradnju s Red Bullom preko njihovog juniorskog tima, AMuS ih spominje kao favorite za kupnju AlphaTaurija. Do početka prošle godine glavni financijer i djelomični vlasnik ekipe bio je Dmitrij Mazepin, vlasnik Uralkalija i otac bivšeg F1 vozača Nikite Mazepina, a financijska podrška za momčad čiji je sada jedini vlasnik njezin osnivač Oliver Oakes navodno bi došla “iz Dubaija”.

Mumbai Falcons je također momčad koja se natječe na juniorskoj razini, ali zasad samo u Aziji, a osnovana je tek prije nešto više od tri godine. Iza nje stoji indijska građevinska tvrtka Gadhoke Group, a u kratkom roku uspjeli su ostvariti velike uspjehe kroz tehničku suradnju s uspješnom talijanskom juniorskom momčadi Premom – osvojili su vozačko i momčadsko prvenstvo regionalne F3 kategorije prošle i ove godine te isto u ovogodišnjem F4 prvenstvu UAE.


Odgovor

5 komentara

  1. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Ovako po mom laičkom i neupućenom mišljenju mislim da se Red Bullu ne bi isplatila prodaja AT jer im je AT potreban radi usporedbe podataka. Počevši od Hondinog motora kada su ga preuzeli od McLarena. Imati povratnu informaciju i poligon za testiranje 4 umjesto 2 motora je značajna prednost, a to vrijedi i za sve ostalo.
    Nije Haas zaništa dio firme preselio vrata do Ferrarija, tako da bi seljenje AT u GB bio logičan potez.



    6
    6

    0
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ima jedna kvaka oko selidbe.
    Onomad 2006 kad su spasili Minardi, kao izuzetak dozvoljeno im je da imaju dvije momčadi u F1, ali je uz uvjet da ostaje u Italiji. Čak su u prvo vrijeme vozili i identične bolide….

    Ne znam ima li ta klauzula vremenski rok.

    A inače odjednom sve puno UAE kapitala…. Mislim da su Rusi samo našli posrednike.



    2
    2

    0
  3. Blue Flag
    sinjski ushtipci Prikaži

    Za F1 bilo bi bolje da netko preuzime AT momčad jer teško da može bit manje konkurentna od sadašnjih rezultata. Nekako bi najviše voli da Honda kupi momčad.



    2
    2

    0
  4. Marlboro
    F1bodul Prikaži

    Lažu, slediba je skupa i u tom periodu bi momčad patila, dok se ne integriraju svi sistemi, mislim da ce je prodati, ionako im se ne isplati financijski ni da je prebace u GB.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.