Izdvojeno

FIA pojasnila kontroverzno pravilo o zabrani isticanja poruka

Piše: Lovro Andraka

Prije 1 mjesec, 3 komentara

Procijenjeno vrijeme čitanja: 3 minuta

Nakon što je FIA u prosincu u Međunarodni sportski kodeks dodala članak 12.2.1.n koji zabranjuje isticanje političkih, vjerskih te osobnih poruka i komentara, taj je članak je sada detaljno pojasnila.

Natjecateljima je dozvoljeno izražavati svoja mišljenja o političkim, vjerskim i osobnim stvarima prije, tijekom i nakon natjecanja kroz njihove društvene mreže, tijekom intervjua s akreditiranim medijima i tijekom službenih konferencija za medije, ali samo kao odgovor na izravna pitanja akreditiranih novinara.

Zabrana tako vrijedi tijekom službenih konferencija za medije, aktivnosti na stazi poput vozačke parade ili izvođenja himne te tijekom procedura uoči i nakon utrke poput ceremonije na podiju, u sobi za odmor ili za vrijeme grupnog fotografiranja na početku i kraju sezone.

Detalji zabranjenih poruka

U dokumentu koji pojašnjava pravilo navedeni su primjeri “slika, simbola, gesti, riječi ili akcija” koje bi se mogle smatrati kao prekršaji članka 12.2.1.n.

Za političke prekršaje navedeno je deset primjera zabranjenih tema: žive i mrtve politički povezane ili osjetljive osobe; lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne političke stranke, organizacije ili grupe; svi odjeli, uredi i funkcije upravnih tijela na svim razinama vlasti; vladine organizacije poput policije ili vojske; izravne ili implicirane reference na separatističke pokrete; organizacije koje nisu u skladu s FIA-jinim vrijednostima o raznolikosti i inkluziji i/ili uključuju neprijateljski stav, predrasude ili diskriminaciju; reference na totalitarne režime koji su opravdavali masovna ubojstva; specifični politički postupci i događaji; vojni sukobi ili politički sporovi između naroda, regija, vjera ili zajednica; te specifične etničke ili domorodačke zajednice, ili diskriminacija jedne zajednice prema drugoj.

Po pitanju vjerskih obilježja i praksi, zabranjeno je kritizirati ili imati neprijateljski stav prema tuđim vjerskim ili duhovnim vjerovanjima, a zabranjene su vjerske i duhovne prakse te isticanje povezanih likova. Međutim, naglašeno je kako se privatne vjerske geste koje ne prozelitiziraju (npr. ukazivanje na nebo ili križanje), prikazivanje vjerskih simbola ni nošenje vjerske odjeće ili ornamenata neće kažnjavati, jasno, osim ako ne uključuju ranije navedene zabranjene poruke.

Osobne poruke opisane su jednom natuknicom: “Bilo koja okolnost osobna sudioniku. Natjecatelji ne smiju koristiti događaje kao platforme za širenje osobnih poruka bilo koje vrste, a koje krše opće principe neutralnosti.”

Iznimke pravilu

Natjecatelji imaju pravo zatražiti dozvolu od FIA-je da istaknu poruku koja bi inače bila zabranjena. Dozvolu bi trebali tražiti barem četiri tjedna prije događaja na kojem je žele istaknuti, no kasniji zahtjevi mogu također biti uzeti u obzir.

Odobrene iznimke vrijede samo za jedan događaj i natjecatelji nemaju pravo na prigovor u slučaju odbijanja.

Potencijalne kazne su financijske i sportske

Kršenje članka 12.2.1.n može biti kažnjeno bilo kojom kaznom definiranom člankom 12.4.1.

Te kazne mogu biti upozorenje, opomena, novčana kazna ili društveno korisni rad, ali pod tim člankom navedene su i sve sportske kazne koje sežu do stop-and-go kazne.

Komentiraj

3 komentara

 1. Kimi Raikkonen 7
  Pitstop Prikaži

  A akreditiranim novinarima će uskratiti akreditaciju ako postave takva pitanja tako da nije govno nego se pas pos.a  4

  0
 2. Daj samo sklonite ih više, odeš da gledaš formulu kako bi pobjegao od politike i realnosti i onda te i tamo dočekaju sa raznim parolama.Hoću da gledam formulu i da uživam.  4

  2
 3. Meni je sasvim ok da se od sportskih događaja ne dela politički cirkus.

  Tko im brani da trkeljaju kaj hoće kad hoće, ali dok se svira himna nije da moraju.  3

  2

Novo na forumu

Otvori forum

Puls podržavaju

Mjesečni pretplatnici:


Naši zadnji donatori:

Doniraj

Molim?!

Bok , internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Zatvori ❌

Kolumne

Što smo jučer naučili od Fernanda Alonsa i Maxa Verstappena

Kontra mraku, kontra G-sili // Ante Vetma

Ova kolumna sadrži reklamne elemente Da vam je netko na kraju prošle sezone rekao da ćemo nakon prve utrke sezone gledati pokisla lica u Ferrariju i Mercedesu, te Aston Martin s Fernandom Alonsom na pobjedničkom postolju - rekli biste da je ispred nas turbouzbudljiva sezona I dobro biste rekli Da, Red Bull je naprijed, ali nakon onog što smo danas vidjeli - preko toga možemo prijeći, zar ne Red Bull zaslužuje titule narednih 25...

Tko je najveće iznenađenje uoči nove sezone? Može li Ferrari uzvratiti udarac?

Kontra mraku, kontra G-sili // Ante Vetma

Ova kolumna sadrži reklamne elemente Devedeset osam dana duge zimske hibernacije je iza nas i uz lijepo zagrijavanje kroz protekla tri dana testiranja u Bahreinu - vrijeme je za novu, 74 sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1! Za većinu nas fanatika nekad su i dva prazna vikenda tijekom sezone predugačka, stoga ne treba pojašnjavati kako sporo prolaze zimski dani dok se čeka predstavljanje bolida I što se onda dogodi - ekipe godinu po...

Red Five

Oktanski koktel // Ante Maras

Brojevi u F1 od samih početaka su označavali samo redni poredak vozača i momčadi te su mnoge momčadi godinama imale iste brojeve, osim broja 1 koji je označavao aktualnoga prvaka (osim u sezonama 1993 i 1994 kad su prvaci otišli u mirovinu) Od 1996 broj na bolidu označava položaj u poretku sezonu prije, a od 2014 vozači biraju broj koji će nositi do kraja F1 karijere kao znak raspoznavanja te svaki broj kojeg su vozači odabrali ima...

Još kolumni