Horner: Suradnja s Fordom značajno je drukčija od one o kojoj smo pregovarali s Porscheom

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 2 min 3 komentara

Šef Red Bullove F1 momčadi Christian Horner pojasnio je razliku između neostvarene suradnje s Porscheom i one nedavno objavljene s Fordom.

Prošlog ljeta naveliko se pisalo o pregovorima između Red Bulla i Porschea oko suradnje u proizvodnji motora za 2026., no njemački proizvođač tražio je preveliku kontrolu u samoj momčadi i to je dovelo do propasti tih pregovora.

“Ovo je značajno drukčiji odnos od onog o kakvom smo pregovarali s Porscheom. Ovo je čisti komercijalni i tehnički dogovor, stoga nema razmjene nikakvih dionica niti sudjelovanja u poslovanju”, rekao je Horner.

“Radi se o vrlo jasnom dogovoru u kojem ćemo mi imati mogućnost pristupa istraživanju i razvoju, posebice u pogledu električnih vozila, tehnologije gorivnih članaka, razvoja softvera i tako dalje. Tu je i komercijalna strana, s obzirom na to da Ford u tolikoj mjeri prevladava u SAD-u, s koje nam kao komercijalni partner pomaže da ostvarimo još veći prodor na to tržište.”

RBPT (Red Bull Powertrains) zasad je samo ime na Hondinom motoru kojeg će Red Bull i AlphaTauri koristiti do kraja 2025., no od 2026. taj Red Bullov odjel ulazi u ozbiljnu proizvodnju motora, pri čemu će Ford biti tehnička podrška, prvenstveno u električnom dijelu, što je opseg tehničke suradnje s proizvođačem o kakvom se pričalo i tijekom pregovora s Porscheom.


Odgovor

3 komentara

  1. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    red bull ubija biznis. u smislu da razvaljuju da me nebi krivo shvatili



    6
    6

    0
  2. Shell
    FernandoMclaren Donator Prikaži

    Vidjet ćemo kako će im ići kad krenu sa svojim motorom. Hondu su odlično iskoristili nakon što je prošla silne muke od povratka. Na njezinom primjeru smo vidjeli koliko je teško doći do konkurentog proizvoda u F1.
    RBPT je rano krenuo, ali oni i dalje nemaju svoj konkretan motor i taj 2026. će im biti prvi pa ćemo vidjeti kako će se snaći.


    0
    0

    0
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      A gle, cosworth je imao vrlo dobar i konkurentan v8 motor na početku 2006. Problem su uz williams bile i financije kojim bi dalje razvijali taj motor. Tko zna što bi bilo da su imali red bullov novac iza sebe.


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.