Renault pred potpisivanjem 9-godišnjeg ugovora s F1

Luka Maloić

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Renault pred potpisivanjem 9-godišnjeg ugovora s F1

Luka Maloić

Renault

I dok cijeli svijet čeka odluku Renaulta o tome hoće li ili neće pristupiti F1, polako postaje jasno da bi Francuski proizvođač mogao biti prvi veliki potez Berniea Ecclestonea da osigura dugoročnu stabilnost ovog sporta. Renaultov šef, Carlos Ghosn, razmatra o svojoj konačnoj odluci oko preuzimanja Lotusove ekipe. Ali, Jerome Stoll – predsjednik Renault Sporta, pregovarao je s Ecclestoneom i CVC-om (investicijska kuća koja je većinski vlasnik F1) u Abu Dhabiju oko nekih konačnih stavki Renaultovog ulaska u F1.

Devetogodišnji plan

Vjeruje se da su se diskusije vodile oko komercijalnih prava i prihoda koje će Renault dobiti od povratka u F1 kao tvornička ekipa. CVC-ov prvi čovjek, Donald Mackenzie, rekao je novinarima da je zadovoljavajući dogovor postignut u principu, ali ništa nije sigurno ni potvrđeno prije nego zeleno svijetlo da sam Ghosn. Insajderi govore da je Eccelstone spremio ugovor za Renault koji će vrijediti sve do 2024. godine, čime je osigurao prisutnost Francuza punih 9 godina u F1.

Ostale ekipe, s druge strane, imaju potpisane bilateralne ugovore koji su ujedinjeni u dokument poznatiji kao “Konkordski ugovor”, koji vrijedi do 2020. godine. Ako se zaista potpiše ugovor s Renaultom na 9 godina, možemo govoriti o prvim znacima “novog” Konkordskog perioda. Biti prvi u nečemu uvijek je dobra stvar, pa tako i u dogovoru s Bernijem. Govorimo, naravno, o većem udjelu u kolaču od komercijalnih prava. Tako stvari inače funkcioniraju u F1 – ekipe koje se odupiru i kasno postignu dogovore, ostaju iza ostalih kada se kolač dijeli pa samim time ostaju bez novca.

S druge strane, duži ugovor povećava vrijednost samog sporta što je svakako u interesu CVC-a. Napomenimo samo da će Bernie, u trenutku isteka ugovora Renaulta i F1 2024. godine, imati 94 godine.

Podrži nas

Zadnji donatori:
288GTO
Vordas
dalmat

Top donatori:
wapi
Jester
Crash

F1puls autori su dosad napisali 9616 vijesti i tekstova. Ako cijenite što radimo svaki dan već 8 godina, podržite nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Luka Maloić
Pulsmedia autor
348 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Formula 1#Renault

Komentiraj

1 komentar

  1. Juan Manuel Fangio Estoril Prikaži

    Renault je prebitan za Formulu 1. Malo su sada u krizi, ali brzo će oni van nje. Pa u zadnjih 20-25 godina su s momčadima osvojili zaista puno konstruktorskih titula, ne može to biti slučajno.


    0

    0