Herta želio voziti američku F3 za dodatne bodove, FIA mu to nije dozvolila

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 1 godinu 2 min 0 komentara

Trkaći direktor Regionalnog američkog prvenstva formula (Formula Regional Americas Championshipa) Scott Goodyear otkrio je kako je FIA blokirala naum Coltona Herte da prošle godine nastupi u toj kategoriji.

O Herti se u F1 svijetu naveliko pričalo tijekom prošle godine – 22-godišnji Amerikanac bio je velika želja Red Bulla i gotovo bi sigurno dobio mjesto u AlphaTauriju za 2023. da mu nisu nedostajali bodovi za dobivanje superlicence koji se skupljaju uspjesima u juniorskim i ostalim kategorijama motosporta.

Red Bull je čak lobirao za to da FIA napravi iznimku zbog Herte, no krovna organizacija Formule 1 jasno je to odbila. Sada se pojavila informacija kako je FIA onemogućila Herti da skupi potrebne bodove nastupom u američkoj kategoriji F3 razine.

“Mi vozačima koji se natječu u našoj seriji nudimo bodove za superlicencu i ako osvojite regionalnu F3/FR seriju u ovoj zemlji dobit ćete više bodova nego što biste dobili da osvojite Indy Lights prvenstvo [od 2023. Indy NXT, prvu juniorsku kategoriju ispod IndyCara, op.a.]. To je jednostavno tako jer smo mi pod FIA-jom”, rekao je Goodyear u Racer to Racer Podcastu.

“Bryan Herta [Coltonov otac i menadžer] me nazvao u srpnju da bi saznao može li Colton nastupati u našoj F3/FR seriji jer je trebao zaraditi dodatne bodove za superlicencu.”

“Mi smo kao serija to odobravali i naš je menadžment to definitivno odobrio, ali nije uspio dobiti dozvolu od FIA-je.”

“Momčadi i vozači bili su uzbuđeni jer su mislili da će netko Coltonovog kalibra doći u F3 i da će dobiti priliku da vide kakve su njihove sposobnosti u usporedbi s jednim od najboljih vozača.”

Herta je nakon FIA-jine odbijenice produžio ugovor s Andrettijem u IndyCaru sve do 2027., a AlphaTauri je na mjesto Pierrea Gaslyja doveo Nycka de Vriesa.

Donekle sličan slučaj poput ovog s odbijanjem Hertinog nastupa na F3 razini dogodio se 2016., kada je Nelson Piquet Junior pokušao nastupiti na F3 utrci u Pauu. FIA je tada obrazložila odluku time da Piquetov nastup ne bi bio u skladu s duhom prvenstva kao razvojne kategorije, no za razliku od Herte, Piquet je tada bio u 31. godini života te je već imao 28 nastupa u F1 i naslov prvaka Formule E.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.