Ben Sulayem: Dobit ćete dobre suce, obećavam to!

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 1 godinu 3 min 9 komentara

FIA-in predsjednik Mohammed Ben Sulayem kaže da će Formula 1 i ubudće imati više direktora utrka, nakon što se za 2022. godinu promijenio pristup i dala otpremnina Michaelu Masiju. Ipak, kaže da imamo njegovo obećanje da ćemo u budućnosti imati najbolje ljude na tim pozicijama.

Podsjetimo, Masi je svoju kratku karijeru na poziciji direktora utrke završio kontroverznom Velikom nagradom Abu Dhabija nakon koje je uslijedila opsežna FIA-ina istraga. Između ostalog, istraga je urodila i velikom promjenom – angažmanom Nielsa Witticha i Eduarda Freitasa naizmjenično za tu jednu poziciju.

Zanimljivo, od Velike nagrade Japana prošle godine je sve angažmane dobio Wittich, a velik broj gledatelja i dalje nije uvjeren da je ovo rješenje posebno mudro. George Russell se kao direktor udruge vozača slaže s time:

“Vjerujem da rotacija trkaćih direktora nije najbolja stvar za sport, za konzistentnost.”

“Čini mi se da nikad na dvije uzastopne utrke nismo imali istog suca s kojim bi porazgovarali o određenim odlukama.”

Međutim, Ben Sulayem kaže da do nove promjene neće doći:

“Postoje procedure i imam ekipu koja prolazi proces i trening za suce i za trkaće direktore.”

“Ne možemo imati samo jednog direktora utrke i oslanjati se na njega. Što ako se nešto dogodi? Ako želimo osigurati održivost motosporta – moramo biti spremni i odraditi treninge. Negdje u svijetu postoje ljudi koji su najkvalitetniji za taj posao. Pokušavamo doći do njih i poslati ih na treninge. Dobit ćete dobre suce, obećavam to.”

Što se tiče Masija, kaže da nije htio ostati u svojoj bivšoj ulozi:

“Bio je to također i njegov stav. Razgovarao sam s njim od početka. Nije bilo ljudskih pogrešaka, a osjetio sam da više nije htio to raditi. Sve ono što se događalo na društvenim mrežama bilo je vrlo toksično. Razgovarao sam s njim, to nije bilo pošteno prema njemu. FIA ga je uvijek podržavala.”

“Držimo čvrst stav prema toksičnosti društvenih mreža koje utječu na naš sport. Ja vjerujem da moramo zauzeti stav jer bi u protivnom šteta za budućnost ovog sporta mogla biti prevelika.”

U svakom slučaju, ako Ben Sulayem želi javno promovirati ovo spomenuto zauzimanje stava – vjerojatno bi najprije morao dobiti odobrenje FIA-e koja odnedavno ima striktna pravila oko “zauzimanja stavova” za vrijeme GP vikenda.


Odgovor

9 komentara

  1. Fernando Alonso
    junior Prikaži

    Ne vjerujem u to ni najmanje.
    Suđenje ne da je loše nego je i nekonstantno što je još gore.
    Kako je Alonso samo pokazao da su pravila besmislena 2021 godine u Rusiji u prvom zavoju.
    Toliki sport, a suđenje kao zadnja nogometna liga na balkanu u nekom selu.



    11
    10

    1
  2. Max Verstappen
    derfahrer1996 Prikaži

    Masi je bio bog i batina za proslogodisnje (2022) sudce.



    10
    9

    1
  3. Flavio Briatore
    Unwoken European Prikaži

    Jel to one s VARa u nogometu :-D Nema dobrih sudaca kada se kroji filmski scenarij i ne želi se zamjeriti Totu i Horneru.



    5
    5

    0
  4. domagojzagreb Prikaži

    kao prvo, direktor utrke, treba biti isti kroz cijelu sezonu, i on treba imati zamjenika tj osobu koja je cijelo vrijeme uključena u vođenje utrke, tako da ako je direktor utrke “spriječen”, zamjenik preuzima tu dužnost tj dolazi do kontinuiteta donošenja odluka… (znači, ne dolazi nova osoba izvana)…. a i suci bi trebali biti profesionalci, i odrađivati cijelu sezonu, sve utrke..nikakvi suci “gosti” i slično… na taj način bi se trebbalo barem, postići određena konzistentnost odluka (namjerno ne pišem ispravnost odluka)… svaku utrku bi vozači barem malo mogli znati kakav je kriterij za svaku situaciju na svakoj utrci…svi su se uhvatili abu dabija 2012 i massija, međudtim, problem u 2021 su bile odluke kroz cijelu sezonu, tako da….



    7
    7

    0
    • Pirelli Wet
      r2d2 Donator Prikaži

      Ne mislim da direktor utrke treba biti isti na svim utrkama, ali bi taj direktor utrke kao prvo trebao znati pravila.
      Kao drugo F1 (čitaj FIA) bi trebala dogovoriti tumačenje tih pravila (primjenu u praksi) i educirati ‘stewarde’ o primjeni i tumačenju pravilnika. Stewardi ne mogu biti profesionalci jer mogu raditi samo na 30-tak vikenda (nešto kao nogometni suci), ali bi FIA mogla po uzoru na nogomet imati profesionalno vodstvo sudačke organizacije. Ovo što Muhamed govori je na tragu toga i ima smisla. Drugo je pitanje koliko će to pomoći, jer kad pogledamo koji su ‘kupleraj’ suđenje u nogometu (kad sam ga već spomenuo) ili pravosuđe (npr. hrvatsko ali i druga) nema puno razloga za optimizam.



      2
      1

      1
  5. Pastor Maldonado
    perodeformero Prikaži

    Muhamed, ajde nam svojim riječima objasni što znači pojam “Kafala” sistem.
    Ako mi uspiješ to točno predočiti počet ću ti vjerovati.
    https://youtu.be/lAS-rPWF04g


    0
    0

    0
  6. Marlboro
    F1bodul Prikaži

    Rocketpoweredmohawk na Youtube ima odličan video na ovu temu F1 treba jos jednog tipa kao Masi.
    Suđenje nije lako, al fali im konzistencije u nekim situacijama. Uvijek ce u svakom sportu biti problema sa suđenjem



    1
    1

    0
  7. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Da mi je netko prije 15-20 godina rekao da će mi nedostajati Bernie i Max M. pogodio bi ga prstom u oko. Shumacher gura ekipu u zid, Montoya svima j*** mater, žene na gridu, natzi teenagerice na zatvorenim partijima kažnjavaju golog i zavezanog Maxa M. za svaki krivi potez. Koja vremena.

    Ovi danas nisu normalni

    :D


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.