Mercedes: Cilj je jasan, završiti konstruktorsko prvenstvo na drugom mjestu

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 1 godinu 3 min 7 komentara

Sat malo po malo otkucava za momčad Mercedesa kojoj ponestaje vremena za ostvariti prvu pobjedu sezone. Lewis Hamilton i George Russell moraju provesti još samo tri vikenda u bolidu W13 koji je bio ispodprosječan u odnosu na prijašnjih osam sezona Srebrnih strijela.

Mercedes je imao solidnu prvu utrku na otvaranju sezone u Bahreinu, kad su njihova dva Britanca završili kao trećeplasirani i četvrtoplasirani iza Ferrarijeva dvojca – Leclerca i Sainza. Nakon toga, sve je krenulo nizbrdo. Unatoč tome, zahvaljujući svojim nadogradnjama najveći dio sezone proveli su kao treća momčad prvenstva i pred kraj sezone sustigli su Ferrari. Do kockaste zastavice na kraju VN Abu Dhabija čeka nas borba za drugo mjesto u prvenstvu konstruktora, s obzirom na to da je Red Bull već potvrdio svoj naslov.

Na prošlotjednu VN SAD-a momčad je donijela novi dizajn prednjeg krila, što je podiglo prašinu i mnoge momčadi su počele propitkivati koliko je to krilo u skladu s pravilima. Na kraju krilo nije korišteno u utrci. To je bila zadnja velika nadogradnja koju Mercedes ima u planu za ovu sezonu, no to ne znači kako neće stati s malim nadogradnjama. To je na zadnjem momčadskom sastanku potvrdio i njihov direktor inženjeringa uz stazu – Andrew Shovlin.

“Naporno smo radili da bismo uspješno donijeli nadogradnju na stazu i to će biti naša zadnja velika nadogradnja. Ali, postoji niz novih, malih nadogradnji za koje se nadamo kako će nam pomoći bar malo poboljšati performanse.”

“U ovo doba godine sve je u učenju i pripremanju za iduću sezonu tako da mnogo naših eksperimentalnih dijelova je ovdje stvarno samo kako bismo mogli razumjeti u kojem smjeru želimo ići s razvojem bolida za iduću sezonu. Dakle, kao što sam rekao, ovo je zadnja velika nadogradnja na bolidu, ali neće biti zadnja promjena na bolidu.”

Andrew Shovlin

U međuvremenu su se počela postavljati pitanja što će Mercedes učiniti po pitanju prvenstva konstruktora, jer drugo mjesto donosi nešto više novca, a treće mjesto donosi dulje vrijeme koje smiju provesti u zračnom tunelu. Glavno pitanje je hoće li Mercedes krenuti u smjeru boljeg rezultata ove sezone ili boljeg razvoja za iduću sezonu, iako im par dodatnih sati u zračnom tunelu vjerojatno ne bi bilo od ključnog značaja. Njihov direktor za strategiju, James Vowles, rekao je kako nemaju nikakvih ciljeva osim prestizanja Ferrarija.

“Naš cilj je prilično jasan: Boriti se s Ferrarijem i u konačnici uzeti drugo mjesto u poretku konstruktora. Zadatak nije nimalo lagan jer zaostajemo pedesetak bodova i to moramo nadoknaditi do kraja sezone, ali ovdje smo kako bismo sakupili svaki bod koji možemo i usput naučiti što moramo napraviti za iduću sezonu.”

“Mislim, u konačnici ne želimo završavati drugi ili treći, ali treće mjesto za nas stvarno ništa ne vrijedi. Malo dodatnog vremena koje se može provesti u zračnom tunelu su slaba utjeha u usporedbi s uspjehom koje bi bilo drugo mjesto u prvenstvu.”

James Vowles

Odgovor

7 komentara

  1. Nelson Piquet
    graho Donator Prikaži

    Pa to je sasvim realno, ipak se borite protiv ultra sposobnog Ferkana…


    0
    -1

    1
  2. Aston Martin
    tiptronic Prikaži

    Ne treba vam brži bolid od Ferrarijevog, dovoljno je da je otporniji na sudare. Kazne su i onako bez veze.



    17
    13

    4
  3. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Ferrari će uzeti drugo mjesto, nažalost. Kažem nažalost jer sam do i u Austriji vjerovao da su jači od RBa na nekim stazama i da će biti u borbi za prvo mjesto.
    Ali brzina koju je RB pokazao na Spa i kasnije je skrivao je dovoljna da i iduću sezonu krenu snažno.
    Sada smo u fazi kada se priča o tome kako će s e Ferrari i Mercedes nadograđivati, ali nadograđivati će se i RB koji je pogodio recepturu.

    Ipak, ne pamtim kada je jedna momčad, kao što je Merc ove sezone, pokazala ovoliki napredak. Od zaostajanja za cijeli krug pa do šansi za pobijedu.
    Dok upiru prsom u troškove RBa u Mercedesu očito sve volonteri rade…



    11
    8

    3
  4. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Ako je Red Bull prekoračio budget prošle godine, a cijelo vrijeme su tu negdje bili po brzini. Koliko je tek onda Mercedes prekoračio ako je nadoknadio preko sekundu zaostatka?? Nikad u povijesti se nije desilo da jedna momčad toliko nadoknadi vremena, i još gore, tad se moglo trošiti koliko si htio, a sada ne.



    8
    -1

    9
  5. Max Verstappen 1
    TheDutchLion Donator Prikaži

    Imaju u Mercedesu recept za dostizanje zaostatka..
    Vidjeli smo ih na djelu prosle sezone u Silverstoneu(kako je ono Toto izjavio? We need one dnf from Max and we are back in it) i Mađarskoj te proslu trku u prvoj zavoju..

    Jos jedan ili dva dnf-a Ferrarija i eto Mecke na drugom mjestu.



    2
    -1

    3

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.