Herta sve bliže AlphaTauriju: Marko izjavio da je sve dogovoreno, čeka se samo odluka o njegovoj superlicenci

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 2 godina 3 min 6 komentara

Već neko vrijeme kruže glasine o interesu Red Bulla za 22-godišnjim američkim vozačem Coltonom Hertom, a sada je to i otvoreno potvrdio njihov savjetnik Helmut Marko koji je zadužen za skauting mladih vozača.

Novinar Chris Medland prenio je kako mu je Marko rekao da je dogovor sa svim uključenim stranama postignut:

“Helmut Marko mi je upravo rekao kako je dogovor sa svima uključenima oko dolaska Coltona Herte već postignut AKO mu FIA odobri superlicencu i da očekuje odluku do Monze.”

“Marko je također sugerirao da dogovor uključuje Gaslyja u Alpineu, ali ponovo, to je u slučaju AKO Herta dobije superlicencu.”

Chris Medland na Twitteru

Marko je već nešto ranije tijekom dana dao izjavu za Motorsport u kojoj je potvrdio zanimanje za Hertu, no tada je rekao da dogovor nije postignut:

“Mislim da možemo dokazati da je kvalificiran za to [superlicencu]. Vidjet ćemo. Dogovor još nije postignut, ali pokušat ćemo. Mi smo Red Bull, mi smo hrabri i nadamo se da ćemo biti uspješni što se tiče njega.”

Herta se od 2017. natječe isključivo u američkim prvenstvima i trenutno završava svoju četvrtu sezonu u njihovoj najvišoj kategoriji jednosjeda, IndyCaru. Problem je što prema bodovnom sustavu za dobivanje superlicence, odnosno dozvole za nastupanje u F1, ima 32 od potrebnih 40 bodova.

FIA ima manevarskog prostora u pravilniku koji kaže da se vozaču s 30 bodova može odobriti superlicenca ako su ga u okolnosti izvan njegove kontrole ili neka viša sila spriječile u osvajanju 40 bodova tijekom natjecanja u prvenstvima koja donose bodove.

Šefovi konkurentskih momčadi poput Mercedesovog Tota Wolffa, Alfa Romeovog Frederica Vasseura i Haasovog Günthera Steinera ne podržavaju pravljenje iznimke oko Herte, a njihov stav dijeli i izvršni direktor F1 Stefano Domenicali, iako vrijedi spomenuti da u ovom slučaju FIA sama donosi odluku, bez F1.

“Sport mora poštivati pravila. Naravno, američki vozači i drugi vozači su vrlo bitni. Ako je kvalificiran za ulazak u F1 jer ima bodove, to su fantastične vijesti, ali postoji proces koji treba pratiti, protokol koji treba poštivati”, rekao je Domenicali.

Mnogi smatraju kako bi IndyCar općenito trebao nositi više bodova, no trenutno jedino F2 donosi više bodova – prvak IndyCara dobiva 40 bodova, dok u F2 prva trojica dobivaju toliko.

“Mislim da nije ispravno mijenjati nešto retrospektivno. Mislim da je ispravno primijeniti pravila”, rekao je Domenicali na temu bodovanja IndyCara.

“Ako postoji nešto o čemu treba raspraviti, ako je potrebno obnoviti pravila, postoji prikladan forum na kojem svi mogu iznijeti ideje ili argumente za diskusiju.”

FIA je jedinu iznimku oko superlicence napravila za nastup Naokija Yamamota na slobodnom treningu u Japanu 2019., no tu se radi samo o licenci za trening za koju je potrebno manje bodova i FIA je zaključila da bi Yamamoto neminovno do kraja te godine osvojio dovoljno bodova, što nije slučaj kod Herte koji je uoči predzadnje utrke sezone tek osmi.

Jedini način da Herta dobije 40 bodova je ako mu Red Bull omogući nastup tijekom ove sezone jer mu se u tom slučaju za superlicencu gleda period od 2018. do 2021., na početku kojeg ima drugo mjesto iz Indy Lightsa – međutim, i tu postoji problem, a to je da FIA ne priznaje tu sezonu za bodove zbog premalog broja natjecatelja, što bi se ipak moglo okarakterizirati kao viša sila i okolnosti izvan njegove kontrole.


Odgovor

6 komentara

  1. Williams
    Montoya Prikaži

    Koliko je ono Raikkonen imao utrka iza sebe prije nego je sjeo u Sauber ?


    0
    0

    0
  2. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Navijam za ovo. Definitivno želim Gaslyja u momčadi prije nego Ricciarda ili Schumachera.



    6
    3

    3
  3. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    Neznam cemu sad problemi oko superlicence….u zadnjih 20 godina bilo je neznam koliko slucajeva kad se davala i to za seozinu dvije sto su ljudi odvozili, Herta ima vec par sezona iza sebe..istina sa mjesovitim rezultatima….ali ima vec iskustva u utrkama…a i to bodovanje za licencu je pomalo smijesno….F2 je vrh…svi ostali dobiju mrvice….



    8
    7

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.