Isola o Belgiji: Vozači će morati više paziti na granice staze

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 godina 2 min 21 komentara

Ljetna stanka je skoro gotova i Formula 1 se vraća utrkivanju. Ispred nas je legendarna Velika nagrada Belgije na stazi Spa-Francorchamps.

Nakon što smo prošlih godina znali vidjeti neke ozbiljne incidente na usponu u Eau Rouge/Radillon sekciji – organizatori su dodali novu izletnu zonu. Osim toga, još neki zavoji su doživjeli određene promjene, a Pirellijev šef Mario Isola kaže da će vozači ove godine morati prilagoditi neke navike:

“Promjene donose nove izazove, ali Spa je i dalje epski izazov kao prije.”

“Ove godine vidjet ćemo jednu od većih promjena u modernoj eri Formule 1.”

“Međutim, znamo što očekivati jer je ovdje prošlog mjeseca održana 24-satna utrka. To je naš najveći događaj po pitanju ljudstva i guma. Tad smo uzeli komade asfalta za analizu.”

“U pet zavoja imamo novi asfalt, a imamo i nove šljunčane izletne zone u četiri zavoja koje su puno bliže rubu staze. Vozači će morati više paziti na granice staze, a postoji i veća šansa da se šljunak dovuče na stazu.”

“Ipak, Spa ostaje Spa, sa svim svojim tradicionalnim izazovima koji ju čine uzbudljivom.”

Prvi trening u Belgiji vozi se ovog petka u 14 sati.


Odgovor

21 komentara

  1. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    imamo i nove šljunčane izletne zone u četiri zavoja koje su puno bliže rubu staze. Vozači će morati više paziti na granice staze, a postoji i veća šansa da se šljunak dovuče na stazu

    je li ovo takav problem napraviti na svakoj stazi gdje postoji problem s granicama staze? jednostavno, jeftino i efikasno. a ne kazne po principu prst-palac i kaosi u kvalifikacijama…



    26
    26

    0
    • Ferrari
      Raki2204 Prikaži
      x1

      …očito svuda poskupio građevinski materijal (čitaj: šljunak) pa je problem. Šalim se, naravno.
      Apsolutno podržavam šljunak odmah do pasice (što se mene tiče) pa nek junaci testiraju granice, a ne ove asfaltne piste u svakoj krivini… koma.



      19
      19

      0
    • Honda
      Nikolar95 Prikaži

      Njima je to cilj dramatizacija i pravljenje drame gde je ne treba biti umesto da stave sljunak ili zid oni uvode nekakve senzore i onda dele kazne 2 sekinde ili 3 jer je neko otisao malo sire i onda gledamo dramu da li ce ovaj iza ili ispred ostati u 3 sekunde sprdnja.



      3
      3

      0
      • Michael Schumacher
        HuMS32 Pretplatnik Prikaži

        U globalu se slažem sa tobom, osim sa idejom zida kao granice staze, jer onda bi velika većina staza izgledala sterilno ko nekad Valencija ili sad Singapur, Azerbajdžan. Sami asfalt i betonske barijere sa žičanim ogradom. Staviti fino komad trave do asfalta, iza toga šljunčana izletna zona. Trava ima dovoljno manje gripa, donekle sprječava izlazak šljunka na asfalt, a tko dođe do šljunka kažnjen je instant. Nema slobodne procjene granica staze i za sve isto pa ko voli nek izvoli.



        8
        8

        0
  2. Honda
    dzeno Prikaži

    U ovakvim slučajevima treba staviti senzore pa čim pređe određeni broj puta kazna,a ne ova lakrdija što imamo sada.Na nekoj stazi možeš na nekoj ne možeš,daj ovom tsunodi odma penalty i takvim “slabijim” vozačima a ako je u pitanju prvak ili neki drugi “jači” vozač onda ništa.

    U Nascaru lupaju kazne svakome,nema tu privilegiranih.Po tom pitanju se F1 mora “amerikanizirati”.



    2
    1

    1
    • Ferrari
      Raki2204 Prikaži

      Da se nadovežem.. ne znam jel i u MotoGP u svim klasama imaju neku vrstu senzora, ali to tamo dosta dobro funkcionira. 3 prelaska granica – opomena (još smiješ preći i 4. put), ako pređeš i 5. put – long lap penalty. OK tamo se to lakše može primijeniti (mislim na kaznu long lap) jer su gabariti motora manji, a nikad nisam primjetio da netko od vozača protestira.. pa je valjda neki pravedan sustav osmišljen (senzori ili što god već)…



      2
      2

      0
    • Dee-Lite Prikaži

      Meni se čini da je čovjek rekao da će vozači morati paziti na rub staze jer ako ne paze zaglavit će u pijesku. Ne trebaju senzori u ovom slučaju 👍


      0
      0

      0
  3. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Kako dobra fotka staze u naslovu. Neuobičajen pogled.



    6
    6

    0
  4. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Ovo znaci da ce biti VN Belgije ove dogine?


    0
    -2

    2
  5. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    mudi isola nije spomenuo koliko je bilo probušenih guma tijekom 24 sata spa.



    2
    2

    0
  6. Max Verstappen
    derfahrer1996 Prikaži

    Pozdrav
    Kratko pitanje prenosi li se f1 na kojem drugom programu osim Sport Klub u hr?


    0
    0

    0
  7. Rolex
    Kobayashi novinar Donator Prikaži

    Uff covjek pogleda ovu sliku staze i odmah se zaljubi. Elevacijska razlika, priroda, divljina, ovakvi zavoji…jednostavno ljubav na prvi pogled. Steta sta je u vrhuski f1 novac prije ljubavi.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.