Dobrodošli na F1puls v5

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 2 godina 5 min 42 komentara

x3
x4
x2

Dragi naši,
nakon više od tri godine – vrijeme je za novi reset, redizajn i reorganizaciju F1puls portala. Rječnikom našeg omiljenog sporta – s četvrtom verzijom portala završava jedna era tehničkog pravilnika i počinje nova. Kako je dosad skoro svaki novi “refresh” portala bio uglavnom evolucija, s ovim V5 je sve napravljeno nanovo, iz nule. Dobre stvari su zadržane, ono što se pokazalo kao manje dobro ili manje korisno je izbačeno, a radilo se na tome da se greške i nelogičnosti isprave, i dodaju stvari za kojima se ukazala potreba. Pa, idemo redom…

Personalizirane kolumne

Sekcija kolumni je podvrgnuta reorganizaciji. Sad tu autori imaju vlastiti kutak (s imenom po odabiru) u kojem će po određenoj frekvenciji komentirati aktualnosti ili se prisjećati drugih vremena.

Osim autorskih radova, tu će upasti i…

Radio-transkripti

Nakon utrka ćemo odabrati čiji team-radio je najzanimljiviji i prenijet ćemo poruke između vozača i trkaćeg inženjera. One neće biti prevedene jer mnoge od njih nije ni moguće kvalitetno prevesti, a didaskalije će donijeti i kontekst u kojima su izrečene. Za početak u toj rubrici već imate radio komunikaciju Charlesa Leclerca na Velikoj nagradi Mađarske.

Baza podataka

U ovoj sekciji portala smo radili na reorganizaciji i redizajnu podataka. Sve kreće od odabira jednog od troje: a) vozača, b) ekipe, c) utrke. Nakon toga možete kopati po statistikama, od svih rezultata od početka F1, pa do head-to-head usporedbi krugova po (novijim) utrkama. Za brzi pronalazak nekog aktera sad je tu pretraživač. Na naslovnoj stranici baze podataka pri vrhu kliknite ikonicu povećala i pretražite tko ili što vas zanima.

Razbibriga

Kao i dosad, nastavljamo s dnevnim zagonetkama. Svaki dan novi pojam (vozač, ekipa, ličnost) i nakon rješavanja rang-lista igrača s njihovim vremenima i pogreškama. Uz to, dodajemo i križaljku koja će se mijenjati na tjednoj bazi. Ona nije natjecateljskog karaktera i nema rang liste, ali ćete nakon točnog rješavanja vidjeti koji su još korisnici došli do kraja. Po težini je uglavnom jednostavnija od dnevne zagonetke, a svakog ponedjeljka stiže novo izdanje. Preporučuje se rješavanje na desktop uređaju zbog preglednosti, iako je funkcionalna i na mobitelima.

Pregled reakcija

Ono što je dosad bilo dostupno samo u našoj Android aplikaciji – sad je dostupno svima na ovoj web verziji portala. Prelaskom miša preko nagrade možete vidjeti tko ju je dodijelio članku ili komentaru, a klikom na “info” gumb desno od replike na komentar možete vidjeti tko je kako reagirao na taj komentar.

Širi pregled

Opći dizajn portala dodatno je prilagođen mobilnim uređajima pa sad u pregledu naslovnice imate “swipe” opciju za posljednje teme na forumu ili za nove vijesti. Na desktopu to možete činiti klikom na gumbiće ili stiskom strelica gore/dolje na tipkovnici.

Korisnički “control panel”

Kao i dosad – na korisničkoj kontrolnoj ploči nalazi se stranica za odabir bedža, ali sad je tu na jednom mjestu i odabir poretka komentara, mogućnost skrivanja glasova na komentare, mogućnost da isključite glasovanje na vlastiti komentar kako bi se izbjegli slučajni klikovi, ali i ignore lista. S obzirom na količinu komentara koji se napišu i broj aktivnih korisnika – logično je da vam neće odgovarati svačiji stav i/ili način pisanja. Za te slučajeve sad imate ignore listu. Osim kontrolne ploče, tu je i popis svih vaših komentara i zbirna karma, ali i grafovi aktivnosti, kao i aktivnost novinara.

Donacije i pretplate

Osim već dobro poznatog sustava donacija tu je i jednostavan način za pretplatiti se. Kako bi znali da možemo dugoročno računati na održivost portala, umjesto da svako par mjeseci razmišlja o načinima preživljavanja – maksimalno je olakšan sustav pretplata. Bez obzira imate li PayPal ili želite koristiti karticu – tu su opcije 2/5/10/15 EUR, svakome po mogućnostima i po željama. Unatoč sveprisutnoj tendenciji naplate sadržaja i naprasnog završetka romantizirane ere besplatnog surfanja – F1puls je i dalje u potpunosti otvoren i besplatan za sve korisnike. Filozofija ostaje ista – ako cijenite ono što radimo već osam godina, razmislite da se pretplatite po cijeni jedne kave mjesečno. Ako ništa drugo, portal će vam izgledati puno čišće bez reklama. 🙂

Suradnici

Danas, 2022. je gotovo nemoguće pronaći ljude koji su spremni volontirati i svoje dragocjeno vrijeme ulagati u ažurno pisanje vijesti i kolumni. Ako ste vi jedan/jedna od preostalih jedinki te vrste – slobodno nam se javite na [email protected] i pokušajmo pronaći zajednički jezik za neku vrstu suradnje. S vrlo ograničenim ljudstvom u uredništvu i u nikad življem F1 cirkusu teško je ostati u tijeku sa svime što se događa tijekom tjedna, stoga je svaka pomoć dobrodošla.

Kako je to prije izgledalo

F1puls portal je napravljen u veljači 2015. godine u nedostatku tehnički kvalitetnog i sadržajno ažurnog okupljališta F1 navijača s područja Hrvatske i susjedstva. Rezultat entuzijazma male grupe fanatika urodio je dosad s više od 320 tisuća vaših komentara i forumskih poruka, 10.200 naših napisanih tekstova, tisućama sati uloženih u tipkanje, te s četiri verzije portala koje, za potrebe nostalgije, možete pogledati ovdje: verzija 1 (24. veljače 2015.), verzija 2 (6. siječnja 2016.), verzija 3 (21. siječnja 2018.), verzija 4 (21. siječnja 2019.). Sad već etablirani i kao teško zaobilazna destinacija rastuće F1 zajednice, prelazimo na v5. Dobro nam došli i još bolje ostali!


Odgovor

42 komentara

  1. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Sve pohvale, meni izgleda fantastično, suvremeno, a opet jednostavno.



    17
    17

    0
  2. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Svaka cast…
    Na prvu mi izgleda odlicno i oku ugodnije, da ne kazem moderno jer ne znam sta to tocno znaci 😁
    Samo naprijed..



    8
    8

    0
  3. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Odlično 👍
    Malo se treba naviknuti, ali brzo to nadođe 😀



    9
    9

    0
  4. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Svaka cast za trud, volju i upornost sto vec duze od 8 godina odrzavata F1 scenu u HR aktivnom.
    Puno novih stvari ima, budemo se navikli. Najvise me font smeta (sala). 😄
    Ponadao sam se dark modu kad sam otvorio stranicu, ali corak. 😉
    Znam da treba sve duplo, pa ako ikad bude volje – pliiiz.
    Uglavnom – samo jako dalje!



    10
    10

    0
  5. Dietrich Mateschitz
    toky13 Donator Prikaži

    Bravo, super izgleda !!



    6
    6

    0
  6. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …samo naprijed i keep up the good work…



    6
    6

    0
  7. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Fino, glatko klizi. Još treba malo da se priviknem, ali izgleda odlično.



    7
    7

    0
  8. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Nikad mi nisu sjedali ovi redizajni. Jednostavno kad se na nešto navikneš teško se od istoga odviknuti :zubo:



    7
    7

    0
  9. Brawn Gp
    F1 Zagorec Prikaži

    Odmah na prvu izgleda SVJETSKI!!!!!
    Lijepo, moderno, dostojno F1 portala!!!!!
    Bravo!
    Naravno…..trebat će privikavanja ali to je i čar životnih noviteta.



    4
    4

    0
  10. Eddie Irvine
    Alphonse Lemerde Prikaži

    Sve super, ali… nije mi leglo… bar za sada…
    Sekciji Novi sadržaj treba dodati nekakvu podlogu, jer je ovako malo nepregledna… naslovi se utope u pozadinskoj slici… a i ne djeluju kao članci, ne djeluju važno… više izgledaju kao usputna napomena…
    Ali svakako cijenim trud…

    I sve pohvale za badge listu… Eddie je napokon tu…



    8
    8

    0
  11. Mclaren
    Fittipaldi Prikaži

    Odličan posao, bravo za trud i entuzijazam svih ovih godina



    3
    3

    0
  12. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži

    Ja sam doniro 25eura prosli tjedan,ali to ne stoji nigdje…. A ovo izgleda fino,pomalo retro… :-)



    2
    2

    0
  13. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    Odličan… meni je i prošli bio OK! Najbitnije da je sve na svom mjestu. 😀



    3
    3

    0
  14. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    svaka cast momci. samo nastavite u to ime i od mene donacija. prva od mnogih.



    1
    1

    0
  15. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Pohvale za trud 👏
    Valja se sad opet malo privikavati. 😁



    5
    5

    0
  16. Honda
    dzeno Prikaži

    Na prvu mi se ne sviđa,al navikne se čovjek na sve.Svaka čast za trud i hvala vam u ime svih što već godinama održavate ovaj portal.Puno sreće u budućnosti!!



    1
    1

    0
  17. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Čestitke i svaka čast na svemu do sada napravljenom i postignutom.

    Jako mi se sviđa dizajn i stranice članaka, font…

    Jedino na naslovnoj polja za tekučice dominiraju s bijelom pozadiniom. Možda da su malo transparentne dok naslovi novog sadržaja se malo gube. To polje s novim naslovima bi možda trebalo malo povećati skupa s fontovima da bude istaknutije. Nije prigovaranje, samo savjet. :)
    U polje za komentare možda ubaciti panel sa smajlićima :)



    1
    1

    0
  18. Michael Schumacher
    karte_m0lim Donator Prikaži

    kapa do poda (korisnik se klanja, skida kapu i pokazuje oglodjano uho)..



    2
    2

    0
  19. Mclaren
    raca Prikaži

    Sve u životu evoluira i mijenja svoj oblik, pa zašto ne bi i dizajn portala. Meni je, ionako, sve od početka bilo dobro. Lijepo je vidjeti trud za promjenama. Jedino bih volio vidit McLarenov znak uz moj nadimak u izvornoj boji. Crna mi, nekak, ne paše



    1
    1

    0
  20. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Odlicno. Pohvale i cestitke za trud.
    Par dana privikavanja i onda samaramo dalje sa novim pravilnikom :D



    2
    2

    0
  21. Chequered Flag
    AnteF1 Prikaži

    Stalni prelazak s crne pozadine bijela slova na bijelu pozadinu crna slova je malo agresivno.



    2
    2

    0
  22. Stefan Bellof
    Znalac krivina Prikaži

    Svaka cast na svemu. Nastavljamo ovu pricu zajedno i dalje 🙏



    2
    2

    0
  23. Dan Cooper Prikaži

    Hvala bogu nema vise one glupe obavijesti o adblocku.



    2
    2

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Hjao, zaboravio sam skroz na to, hvala!



      3
      2

      1
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @Ante odavno sam isključio adblock sa ove stranice, ali mi se i dalje pojavljuje na početku. Zašto?


        0
        0

        0
        • Dietrich Mateschitz
          Ante Vetma glavni urednik Prikaži

          Pošalji screenshot cijelog ekrana, mora bit da ti je uključen nekakav blocker unutar browsera. Vidiš li ijednu reklamu na ovoj stranici na kojoj se trenutno nalaziš?

          Provjera funkcionira ovako: milisekundu nakon što se učita cijela stranica skripta provjeri zbroj širina svih prikazanih reklama na toj stranici. Ako je zbroj 0, znači nijedna reklama se ne vidi, odnosno, nekakav adblocker je uključen i zbog toga ti prikaže obavijest. Ako vidiš ijednu reklamu, taj zbroj je >0 i poruka se ne prikazuje.


          0
          0

          0
        • Mclaren
          raca Prikaži

          @Ante, Istina ne vidim niti jednu reklamu i ne mogu nać grešku. Inače, jedino me na ovom portalu ne smetaju jer znam da ipak donose sredstva i to sam zato odma isključio kao mali, al ipak znak podrške. Sad se vidi upozorenje za isključivanje blockera, al ne tak agresivno ko prije kad mi je par sekundi bio prekriven cijeli ekran. Sad uključim na mobitelu i tu nema nikakve blokade. sve se reklame vide


          0
          0

          0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      @ Dyn Cooper a jesi morao blebnuti.



      1
      1

      0
  24. Ferrari
    Raki2204 Prikaži

    Super.. samo nastavite. Odlično… Sretno i dalje!



    1
    1

    0
  25. Niki Lauda
    Vordas Pretplatnik Prikaži

    Napokon jedna promijena na bolje zadnje vrijeme. Lijepo.



    2
    2

    0
  26. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Čestitke na redizajnu portala! :D

    Trebat će neko vrijeme da za potpunu adaptaciju, ali generalno mislim da je korak naprijed u dobrom smjeru. Neke su stvari sada dosta preglednije na naslovnoj strani :thumbs:



    2
    2

    0
  27. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    nije loše, samo bi malo više vijesti na naslovnici.
    prva i druga verzija portala su mi najbolje.



    3
    3

    0
  28. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Meni se dizajn ne sviđa. Izgleda mi previše futuristički. S obzir da ja imam problem sa kupovinom patika i odjeće, jer nisam ljubitelj ovih modernih trendova, možda i nisam mjerodavan da ocjenjujem estetiku.
    Što se tiče stvari koje su meni bitne, oduševljen sam sa “preciznošću” koju je Vetma pokazao. Sve je posloženo uredno, nema stvari koje “strše” same od sebe, stranica se glatko otvara i lako se prebacuje sa teme na temu.
    Mislim da tekućice dobijaju previše prostora u odnosu na vijesti. Na naslovnici vidimo samo jednu vijest, a ostale su poredane u “novom sadržaju”. S druge strane imamo četri zadnje tekućice vidljive.
    Nedostaje mi prečica za “Dnevnu zagonetku”.
    Kad sve saberem i oduzmem, vrlo dobar posao. Ocjena 5-.



    1
    0

    1
  29. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Odlicno!!!



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.