Odgođena zabrana nošenja nakita ili – nova bitka FIA-e

Plan D

Luka Softić

Prije 2 godina 3 min 38 komentara

Kao što je glavni urednik Ante Vetma u nedavnom podcastu objasnio: zabrana nošenja nakita tijekom utrke ima dublje konotacije osim superficijalne odredbe vezane uz sigurnost vozača. Novi predsjednik FIA-e, Ben Sulayem, želi nametnuti veću autokraciju FIA-e nad Formulom 1 dok momčadi istovremeno kontempliraju treba li im uopće FIA za nastavak rada “oktanskog cirkusa”. Imajući u vidu brojne promjene u zadnjih par godina, vezane ponajprije uz kalendar i sve veću prisutnost bliskoistočnih zemalja u istom, odakle uostalom potječe i spomenuti predsjednik, a koje odišu dojmom da je na prvom mjestu pokroviteljske organizacije zarada, a tek na drugom kvaliteta i tradicija sporta, javljaju se sumnje da Formula 1 žrtvuje integritet kako bi bila u trendu.

Dok većina vozača nema problem skinuti sav nakit dok su za volanom, sedmerostruki svjetski prvak Lewis Hamilton, inače poznat po nošenju nakita, a pogotovo piercinga kojeg ima u nosu i na još jednom mjestu (Hamilton sam kaže da je “teško objasniti gdje se nalazi”), odupire se odredbi koja dolazi s vrha FIA-e i to bez obzira na prijetnju zabrane nastupa. S obzirom da Sulayem, za razliku od piercinga, “u nosu” ima Hamiltona još otkad se Britanac protestno nije pojavio na FIA-inoj svečanosti za kraj sezone, ova sigurnosna odredba je možebitno usmjerena upravo prema Hamiltonu, kako bi se dotični ipak simbolično pokorio novom predsjedniku koji bi tim činom dobio daleko veći kredibilitet negoli ga trenutno ima.

Dok se do jučer činilo da će Hamiltonu zaista biti zabranjen nastup i da će se odnosi među akterima zakuhati, u zadnji čas dobili smo obavijest da će zabrana nošenja nakita biti odgođena do 30.6. što znači da bi trebala biti na snazi za vikend u Silverstoneu. Objašnjenje odgode zabrane ponudio je Dr. Sean Petherbridge, predsjednik FIA-ine zdravstvene komisije, koji je priznao da Hamiltonov piercing nije lako skinuti te da bi taj pothvat vjerojatno zahtijevao manju operaciju. FIA je također priznala da je odluka o zabrani nošenja nakita otvorena za interpretaciju: dok su najprije držali da se ona odnosi i na vjenčano prstenje, sad su potvrdili da se oženjeni vozači ipak ne moraju fizički odvajati od matrimonijalnog sakramenta.

Sir Lewis, statistički najuspješniji vozač Formule 1 u povijesti, tako izlazi kao pobjednik najnovije runde okršaja s FIA-om i Sulayemom, i to u prilično nekarakterističnoj elegantno-viteškoj maniri. Prvo: argumenti su na njegovoj strani – ako je mogao oboriti sve rekorde sporta s piercingom u nosu koji je onda smisao da ga sad skida. Drugo: brani se šutnjom i tihim protestom što znači da smo pošteđeni licemjernih poruka na društvenim mrežama i patetičnih floskula. Treće: ishod ove borbe bi mogao imati veliki značaj za budućnost sporta, a Sir Lewis bi, ako pravilno iskoristi svoj gravitas, mogao pomoći zaustaviti hiperkapitalizam prema koje Sulayem želi usmjeriti sport, očuvati dostojanstvo i političku moć momčadi i vozača, a u krajnjoj liniji vratiti tradiciju i dušu sportu.


Odgovor

38 komentara

  1. Rover
    zjurina Prikaži

    “…koji je onda smisao da ga sad skida.” – WE RACE AS ONE

    Ako cijeli grid može bez – trebao bi onda i on. Neka bude i on kao i svi drugi.

    Ti bokca pa neće se valjde njih mmm… = devetnaest, prilagođavat njemu jednome.

    Neka si ne pljuje u usta – pa on je i pokrenuo svu tu frku – neka se onda i pridržava toga.



    6
    -7

    13
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Znači po tome i prsteni se moraju skidati. Vjerojatnije je da će se morati amputirati prst u slučaju ozljede šake/prsta, nego nosnica ili ušna resica. Čupić je najbolji primjer.



      8
      7

      1
      • Dee-Lite Prikaži

        “Ivan Čupić ostao je bez prsta tijekom priprema za OI u Crikvenici. Spotaknuvši se prilikom večernje šetnje, Čupić se pokušao pridržati za metalnu ogradu kada mu je vjenčani prsten zapeo i otrgnuo velik dio prstenjaka lijeve ruke.

        Zbog težine ozljede Červarovom je desnom krilu odstranjeno nešto manje od polovice prsta, no iz liječničkog tima hrvatske reprezentacije tvrde da njegova karijera nije dovedena u pitanju jer se radi o prstu koji se najmanje koristi u rukometu. ”

        Očigledno sve zavisi koji dio tijela se (ne) koristi u nekom sportu. 😎


        0
        0

        0
        • Audi
          Alonso1983 Prikaži

          Onda neka zakači piercing za muda. Ako mu nastradaju , bez njih može voziti. Provedba ovog pravila je glupa. Ako žele zabraniti nakit neka ga zabrane svima pa i vjenčano prstenje. Ako dopuštaju nekome nešto a nekome ne onda to nema smisla i već sami sebi kopaju jamu. Ako se želi nešto postići onda nema izuzetaka i to vrijedi za sve. Ovako ostavljaju prostor koji netko kao sada Hamilton koristi.



          2
          2

          0
        • Rover
          zjurina Prikaži

          Pravilo o nenošenju nakita je uvedeno davno prije – još od 2004. ali se nije striktno poštivalo niti sankcioniralo…

          “What does FIA rule states?
          As per the Appendix L of the FIA’s International Sporting Code, drivers are unable to wear any material underneath their suit and must wear fireproof underwear that adheres to the strict standard.
          The full wording of the rule, as stated by Wittich before the Australian GP, read: “The wearing of jewellery in the form of body piercing or metal neck chains is prohibited during the competition and may therefore be checked before the start.”
          While Wittich reminded the grid of the reinforcement of the rule, reports cited that it won’t come into effect immediately and drivers will be allowed a number of races before adjusting to it. Once instated, drivers are likely to face punishment in fine or reprimand if they don’t adhere to the rules.

          The rule has been actually in place since 2004 but was never enforced. However, the new race director Wittich — who replaced Michael Masi after last year’s title decider controversy — is quite eager on enforcing the rule to ensure high safety standards while citing 2020 Bahrain GP’s Romain Grosjean’s fiery crash.”



          1
          1

          0
  2. Mattia Binotto
    Limpskinz Prikaži

    Hamilton vs hiperkapitalizam ahahahhaahah



    8
    5

    3
  3. Pirelli Wet
    r2d2 Donator Prikaži

    Sir Lewis bi mogao pomoći zaustaviti hiperkapitalizam prema koje Sulayem želi usmjeriti sport, očuvati dostojanstvo i političku moć momčadi i vozača, a u krajnjoj liniji vratiti tradiciju i dušu sportu.

    I sve to zahvaljujući jednom malom piercingu na jednom mjestu za koje je “teško objasniti gdje se nalazi” kojeg
    nije lako skinuti. :)



    11
    10

    1
  4. Nigel Mansell
    drv Prikaži

    Prvo: argumenti su na njegovoj strani – ako je mogao oboriti sve rekorde sporta s piercingom u nosu koji je onda smisao da ga sad skida.

    Totalna besmislica. Ova uredba je donesena iz sigurnosnih razloga. Kao da kažemo – kad su vozači dosad imali toliko pobjeda bez haloa, koji je onda smisao da ga sada moraju staviti na bolid.
    Sa drugim (šutnja je zlato) se slažem, ali treće je isto velika glupost – kakve veze ima nošenje nakita i nepoštivanje sigurnosnih uredbi sa hiperkapitalizmom?

    Moram priznati da me ovaj Lukin članak dosta čudi, jer je dosad bio jedan od boljih autora ovdje, a i na podcastu.



    6
    -2

    8
    • Super Aguri
      Luka Softić Donator Prikaži

      Za prvo: Uredba je očito usmjerena prema njemu, iz političkih razloga. Sigurnost mislim da ne igra veliku ulogu ovdje, to je samo izlika da se profura nešto što je očito otegotno samo za Lewisa – jako pametno su našli kako ga izdvojiti od ostalih, a da opet bude pod izlikom da vrijedi za sve. U zadnjih 15 godina koliko pratim čini mi se da nitko nije bio ugrožen radi nakita, i ne vidim kako bi netko tko ima piercing u nosu nastradao više od onog koji ga nema. Rado ću priznati da sam u krivu ako netko logički objasni kako je to moguće.

      Za treće: ishod ove borbe posložit će nove političke odnose između Fie i Formule. Ako Sulayem prisili Lewisa da ovo skine onda će moći s većim autoritetom nastupati pred drugim vozačima koji su manji kapitalci od Lewisa (vidjeli smo kako je Vettel ismijavao odredbu za gaće ispod odijela) koji će biti pod strahom od zabrane utrkivanja, a još bitnije i prema momčadima će nastupati s većim autoritetom, što bi moglo dovesti do svačega. Ne bih se čudio da ovo bude prvi most prema 30 utrka od kojih desetak na Bliskom istoku, desetak u Americi, a Europi što ostane, ako išta nakon što još uračunamo Kinu, Brazil, Australiju… Vidjeli smo i kako je završilo s Hockenheimom, koji je redovito bio među boljim trkama, a već se i za Spa priprema slično.



      9
      3

      6
      • Ferrari
        miki the pirate Donator Prikaži

        Ja koliko znam za obični tjelesni u školi se skidaju naušnice, lančići, prstenje (bar bilo u moje vrijeme), a di neće u F1… tako da se ne bih složio da nema veze sa sigurnošću.



        3
        -5

        8
      • Mick Schumacher
        Kaiser Prikaži

        Šta nije da FOM koji je pod Liberty mediom bira kalendar, a ne Fia


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        DDR Donator Prikaži

        U zadnjih 15 godina koliko pratim čini mi se da nitko nije bio ugrožen radi nakita, i ne vidim kako bi netko tko ima piercing u nosu nastradao više od onog koji ga nema. Rado ću priznati da sam u krivu ako netko logički objasni kako je to moguće.

        A što ako netko mora na MRI? Možda lupam gluposti, ali to mi je prvo palo na pamet gdje je nakit problem.



        8
        8

        0
        • Alfa Romeo
          joja Prikaži

          baš to,naje…. kao grozni recimo i mora na magnet ali ne može jer si je zavario navodno piercing

          moslim da je i Button to rekao



          7
          7

          0
      • Nigel Mansell
        drv Prikaži

        @ Luka – Ispočetka sam i ja imao sličan stav. Čudio sam se otkud sad ove gluposti sa nakitom.
        Onda sam malo popratio strane članke i komentare.
        Ispada da je to jedna normalna mjera koja se dosta često primjenjuje na zapadu, u svim vatrogasnim postrojbama i na raznim trkaćim serijama i općenito mjestima sa velikim rizikom od vatre i visoke temperature. Bilo je i dosta primjera iz života i svjedočenja vatrogasaca o takvim problemima i posljedica kod osoba koje su preživjele uz štetu koju im je nanio nakit. A tu je još i MRI problem. Nije bezveze da ta mjera postoji već niz godina, još otprije Hamiltona.

        Argument da dosad nije bilo žrtava mi ne stoji. Očito je žrtava bilo, samo ne u F1. Hoćemo li zato ignorirati, dok ne dobijemo i prvu žrtvu?

        Pitanje je jedino zašto baš sada? Naravno, uvijek su tu teorije zavjere. Možda ima istine u tome da se preko toga FIA obračunava sa Hamiltonom. A možda je to i obična glupost. Tandem Bernie i Max Mosley su vladali puno bezobzirnije i obračunavali se sa pojedincima i timovima, pa im nisu trebale takve gluposti. Uglavnom, ne vidim da je to sad neka globalna svjetska urota da se preuzme vlast. Vodstvo F1 će nastaviti sa kapitalizacijom i povećanjem profita, bez obzira imao Hamilton pirsing na * ili ne. To je samo u glavama naivaca da se tako preuzima moć i vlast. Oni su je već davno preuzeli.

        Jedina moguća urota je onako na osobnom nivou da mu se tako osvete jer nije došao na proslavu. A i tu nisam siguran. Osim toga, možda se svijet i ne vrti oko Hamiltona. Možda on nema nikakve veze s tim. A sad kad je izvukao tu priču da je to zapravo akcija protiv njega, onda se F1 vodstvo mora malo povući jer im je dosta jednog skandala s Hamiltonom, a ako ustraju mogli bi ih prozvati rasistima, homofobima i što sve ne…

        Uglavnom, F1 pratitelji su uvijek bili ljubitelji teorija urota, pa je još jedna odmah pala na plodno tlo. Samo se čudim da ste je i vi tako žustro prihvatili…



        4
        3

        1
        • Max Verstappen 1
          vlado Pretplatnik Prikaži

          Salzem se manje vise sa svime.

          Samo bih dodao da ovo pravilo postoji od prije, koliko sam uhvatio. Samo nije bilo kontrolisano. Novi sef je dosao i odlucio da se upozna sa svojim odgovornostima. Tako da zbog toga pada u vodu da je ovo protiv LH. On samo koristi priliku da tako izgleda.

          A ako je ovo kontriranje ozbiljnijim problemima onda neka Lewsi i Vettel tako kazu.

          Vatra i magneti ocigledno nisu nesto o cemu ova dvojica ozbiljno razmisljaju. Sebicni. Ali dobro.

          Jos jedna stvar, “As the MRI scanner produces strong magnetic fields, it’s important to remove any metal objects from your body.”

          Sto se tice donjeg vesa, on se topi ispod kombinezona. Plastika. Tako da. Eto zasto mislim da je Vettel klaun.



          5
          2

          3
        • Bernie Ecclestone
          Dani Donator Prikaži

          Sve stoji, ali ništa ne opravdava izuzeće prstenja. Neki prsteni se ni ne mogu skinuti samo tako.



          1
          -1

          2
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Mislim da ti i Ante imate prebujnu maštu oko ovoga…

        Lik je došao (mislim na novog trkaćeg direktora, ne na šefa FiA-e) i odmah je svima dao do znanja da će se sada pravila striktno poštovati. Pa i ona prema kojima su prijašnji podobni trkaći direktori bili popustljivi, ili ih selektivno primjenjivali…



        3
        3

        0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Tako možemo reći ako je Schumaher oborio sve rekorde bez halo zaštite što će ista drugima. Ne treba nikada ništa dok se ne dogodi nekome nešto kao J.B pa su shvatili da je glava vozača previše izložena tokom utrka. Osobno smatram da im nakit nece uzrokivat nekakav problem ako dode do toga da im se nesto dogodi. Da im dode nesto u području ruku glave nosa tesko da bi taj nakit igrao ikakvu ulogu.


      0
      -1

      1
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Shvatio sam da nesto ne shvacam. Dakle.

        “Non magnetic metals include aluminium, copper, lead, tin, titanium and zinc, and alloys such as brass and bronze. Precious metals such as gold and silver are not magnetic. Platinum is not magnetic, but, depending on what other metals is aligned with, can be magnetic in jewelry.”

        Tako da sto se tice toga problem ne postoji za MRI. Jer duboko sumnjam da Lewis koristi jeftinu bizuteriju.

        A sto se tice odnosa ove dvojice ka sigurnosti tu i dalje mislim da su sebicni. Ne objasnjavaju nista.

        Zavrsio sam sa ovom temom jer sada znam da u slucaje nuzde Lewisov nakit nece biti potrgan ili lansiran sa njegovog…
        Mogu mirno da spavam, to me brinulo do sada.


        0
        -1

        1
        • Rover
          zjurina Prikaži

          “sumnjam da Lewis koristi jeftinu bizuteriju….”

          A zašto bi uopće koristio ikakvu bižuteriju ili nakit, nego samo da se preserava.. pozer!



          2
          1

          1
  5. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    …Ili se to meni čini, ili celnici F1 ovo odlazu zbog 🐐!? 😀



    2
    0

    2
  6. Max Verstappen 33
    Mv_33 Prikaži

    Bit će da je u pitanju Prince Albert pirsing



    2
    0

    2
  7. Fia
    Realista Prikaži

    Podrska za Hamiltona. (nije sarkazam)



    7
    4

    3
  8. Mika Hakkinen
    Woking bb Prikaži

    Ovo postaje odveć prevelik cirkus.
    Kako se može nositi prstenje, ako su šake među najugorženijim dijelovima tijela: u slučaju bočnog udara, gdje se volan rotira poput propelera ili u slučaju požara (hint: Grosjean)!?!

    Neću reći da je nebitna tema.
    Opet, ne čini mi se niti da su u FIA-i ovime željeli nametnuti se kao autoritet, jer da je tako ne bi dopustili da se od ovoga pravi trakavica, prave izuzeci i odgađa implementacija.

    Bespotreban cirkus, u svakom slučaju.



    5
    5

    0
  9. Honda
    dzeno Prikaži

    Ne zna se šta je gore ova zabrana ili odgađanje zabrane.Cirkus živi



    6
    6

    0
  10. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ne znam zašto Luka misli da bi bilo više Europe da FIA ne upravlja, pa upravo je Liberty ugovorio SA, ne FIA. Osim toga. Reći da trenutni predsjednik FIA ima velikog interesa u SA utrci je slično kao tvrditi da bi HAKS podržao utrku F1 u Nišu. To što mi njih u bijelim haljinama ne razlikujemo ne znači da oni sebe ne razlikuju.

    Slažem se da se radi o borbi za moć, ali Lewis Hamilton nema tu nikakve romantične interese očuvanja F1 u Europi. Dapače, s obzirom na njegove ambicije izvan F1 siguran sam da mu jako odgovara politika što više utrka u što više zemalja.Super bi mu sjela neka na Karibima….

    Liberty je prodao dušu SA 2020. Kad je Aramco platio da se sezona uopće može održati. Zauzvrat su dobili utrku na kojoj se neće postavljati suvišna pitanja.



    5
    4

    1
  11. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Lewis – Ben 2:0, još da potpiše za Ferrari i zatraži povratak grid djevojaka postao bi omiljen.



    4
    3

    1
  12. Mclaren
    Piro Prikaži

    Nisam baš fan Hamstera (točnije nisam uopče), ali ga definitivno podržavam u ovoj borbi. Nadam se da će odustati od ovog suludog pravila.



    4
    3

    1
  13. Kimi Raikkonen
    drstrain Prikaži

    mislim da je smisao ove zabrane sigurnost a i to da se negdje mora povuci granica… sta je iduce? krunica oko volana?



    1
    1

    0
  14. Lauber Prikaži

    Ma piercing je njima nakit. Ajde. Da je narukvica u pitanju ili sat. Nek svatko nosi od njih rolex na ruci dok vozi…


    0
    -1

    1
  15. lukarak Donator Prikaži

    Sve je to super, ali dok dopustate vjencano prstenje, odj…te onda sa svim ostalim. Dosta je dvostrukih mjerila.

    Vjencano prstenje ne bi dirali jer je to skaljivo pitanje, pa ajmo na piercinge jer kao radimo nesto.

    Ko ono sa zakonom o zastiti od buke. Sve se moze regulirat, e al crkvena zvona ne. E pa pu..te k….c



    4
    0

    4
  16. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Nisam Lewisov fun, ali podržavam ispirsane mošnje.


    0
    -1

    1

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.