Russell: Sprintovi moraju biti dulji

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 3 min 39 komentara

Prošloga vikenda se održao prvi od tri vikenda sa sprint utrkama, formata kojega je Formula 1 uvela prošle sezone kao eksperiment. Sprint utrka se vozi trećinu udaljenosti glavne utrke i njome se određuje početni poredak za nedjeljnu utrku, te osam najbolje plasiranih dobiva bodove.

Do sada su sprint utrke privukle različita razmišljanja, kako navijača, tako i vozača. Dok neki misle da je trenutni format odličan, ima onih koji se i dalje ne slažu te misle kako se mogu napraviti nove promjene. Jedan od takvih je Mercedesov George Russell, koji se nije lijepo proveo za vrijeme sprinta, započevši i ostavši na 11. poziciji.

„Iskreno, nisam veliki obožavatelj. Moraju biti 50% duže ili barem toliko duge kako bi se gume počele trošiti. Vozači bi tada trebali više paziti na gume i više bi se vidjela razlika među bolidima. Trenutno svi voze punom brzinom i ne može se vidjeti toliko pretjecanja osim ako se netko s vrha ne kvalificira malo niže, kao što smo mogli vidjeti.“

George Russell

Vozači i momčadi za sprint mogu odabrati bilo koju komponentu guma, ali većina ih se odluči za najmekše. Prošlu subotu su trojica odabrala set srednjih guma u nadi kako će ostali potrošiti gume, ali to nije bio slučaj. Kevin Magnussen iz Haasa je bio jedan od te trojice. On je sprint započeo na četvrtoj poziciji, a zatim pao na osmu zbog prednosti koje su ostalim vozačima davale mekše gume.

Magnussen pak postavlja više pitanja za neobično parc ferme pravilo za vrijeme vikenda sa sprint utrkama. Naime, momčadi već u petak s početkom kvalifikacija ulaze u parc ferme uvjete. Drugim riječima – imaju samo sat vremena za shvatiti što funkcionira u postavkama, a što ne.

„Moglo bi biti nekih sitnih promjena. Ne znam slažem li se sa parc fermeom između prvog slobodnog treninga i kvalifikacija. Nakon toga ne možemo više raditi na bolidima i to malo otežava stvari za manje momčadi.“

Kevin Magnussen

Danac je također rekao kako mu se sviđa ideja neka su sprint utrke nezavisne i ne utječu na startni poredak za nedjeljnu utrku, te kaže kako bi vozači tada malo više riskirali i bilo bi više zanimljivih pretjecanja.

Lando Norris koji je vikend završio kao treći iza Red Bullova dvojca je rekao kako je vikend zanimljiv kad se svaki od tri dana nešto događa, ali je pritom upozorio na povećanje broja sprintova u sezoni.

„Ono u čemu najviše uživam za vrijeme sprint vikenda je petak, trening pa kvalifikacije, pogotovo kad su uvjeti nešto teži nego inače pa sve bude nešto zahtjevnije. To mi se sviđa.“

„To je nešto na što ste naviknuti kad vozite u Formuli 3 i Formuli 2, mislim kako to predstavlja veći izazov za vozače. Činjenica kako imate dva početka utrke, pa uvijek više iščekujete početak glavne utrke nego sprinta. No sad imate dva starta i morate se koncentrirati i možete riskirati, dobar je osjećaj.“

“Sviđaju mi se sprint vikendi, ali kad bi ih bilo puno više od tri, mogu reći kako ne bih bio obožavatelj toga.”

Lando Norris

Odgovor

39 komentara

  1. Ferrari
    Mrgud Prikaži

    Vozači bi tada trebali više paziti na gume i više bi se vidjela razlika među bolidima.

    …. Bojim se i pomisliti što bi mu Ayrton na ovo odgovorio da je živ..



    28
    25

    3
  2. Michael Schumacher
    DDR Donator Prikaži

    Sprintevi uvedeni da bi vozači mogli vozit najbrže što mogu bez da paze na gume, i sad to njemu smeta…



    31
    30

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Što je najbolje i taj sprint nije ni blizu toliko brz koliko bi mogao biti da gume nemaju gubitak svojstva nakon dva kvalifikacijska kruga.



      11
      10

      1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Da sprint bude duži i da dođe do potrošnje guma kao što Russell priželkuje, neki bi morali u boks, a neki bi jednostavno uzeli tvrđu gumu… A vjerovatno bi se svi odlučili za tvrđe, pa nebi bilo nikakvih promjena. Ali osim toga, i ja bih volio da je više krugova. I da u situacijama kao prošli vikend umjesto SC-a bude crvena zastava, da se ne troši to malo krugova pod SC-om.



      2
      2

      0
  3. Carlos Sainz
    VVTi Prikaži

    Nek se sprint vozi 300 kilometara, a nedjeljnu utrku ćemo ukinuti



    26
    25

    1
  4. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    I onda bi većina uzela midium gume i gledali bi čuvanje guma 30-40 krugova. Da su na mjestu Ferrarija ili Red Bulla onda bi sve bilo ok. Vidjeli smo hrpu dobrih obračuna i na vrhu i na ostatku grida tokom utrka. Neke staze nisu toliko spektakularne i brze i na njima ništa neće promjeniti to što ima manje akcije i to je to. Nikakav duži sprint to ne bi promjenio. Nitko ne bi išao sa softom na utrku od 30-40 krugova da mora još jednom u boks jer se to teško može nadoknaditi. Meni je sprint bezvezan sam po sebi i apsolutno nepotreban. Da imaju gume koje mogu izdržati vise od dva kvalifikacijaka kruga onda bi to možda bilo zanimljivo i onda bi se možda vidjela razlika kada bi to bio sprint u oravom smislu te riječi.



    13
    13

    0
  5. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Ja se isto slažem trebaju biti duge kao i nedjeljna utrka



    3
    3

    0
  6. Michael Schumacher
    27Ferrari28 Donator Prikaži

    Moraju trajat dok ne pobjediš :)



    8
    7

    1
  7. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Jbte sprint vec i nije sprint nego jedan stint koji se razvlaci i gume se uopste ne forsiraju do limita a ovaj bi da je sprint jos duzi, a sprint ne moze imati veliku distancu jer to onda nije sprint :bonk:



    8
    7

    1
  8. Pierre Gasly
    jenson Donator Prikaži

    Ja bih probao jedan sprint uvesti da svi moraju startati na hardu. Pa neka ne moraju pazit na gume da vidimo kako bi to izgledalo



    4
    4

    0
  9. Ayrton Senna
    FIAT 128 3p Prikaži

    Ne treba produženje dosade , radije obavezno na promjenu guma …
    Bio bi vlakić u boxu , a i potencijalno kakva crvena zatava zbog toga , nešto nema puno crvenih u zadnje vrijeme ;) Sarkazam naravno :)



    2
    1

    1
  10. Rover
    zjurina Prikaži

    Glupost George – omda nebi bile Sprint utrke !

    Ajd se skoncentriraj.



    3
    3

    0
  11. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Hahahaa kakva dijabola od vozaca, treba mu objasnit znacenje sprint utrke



    1
    1

    0
  12. Juan Manuel Fangio
    veki66 Donator Prikaži
    x1

    Djordje…. sta je s glavom Djordje???? Nije dosta sto veci dio sezone pazite na gume i kmecite,sad i tamo gdje bi trebali vozit 100 posto tih 15-20 krugova nevalja….idi vozi onda WEC pa cuvaj gume i bolid 24 sata…. Coban….boze zla sta sve sad vozi F1,sve me vise stid pratit taj sport kad se sjetim 90ih….



    12
    10

    2
  13. Ayrton Senna
    OffLiberyMedia Prikaži

    Trku skratit


    0
    -1

    1
  14. Max Verstappen
    derfahrer1996 Prikaži

    Kratko pitanje ekipa, planiram na utrku u mađarsku ići,skoro sve je rasprodano osim general admission koji je trenutno 275€. Karta se dobiva na Email adresu. Treba li se nesto posebno paziti prilikom kupnje.? Stranica je njemacka P1travel za koncerte i sportske događaje.


    0
    0

    0
    • James Hunt
      Mata98 Prikaži

      jesi siguran u tu cijenu? GA za mađarsku košta 90eura i koliko znam sve je rasprodano osim petka


      0
      0

      0
    • Pirelli Intermedium
      crofessional Donator Prikaži

      Bok! Ja sam bio na hungaroringu 2019. Karte nisam nabavio preko tog sajta nego preko sluzbene F1 ticket stranice. Distributer je bio DHL i karte su u Sigetu (DHL novi Zagreb) dosle cca mjesec dana prije utrke..osobno sam ih tamo preuzeo tipa tjedan dana prije nego sto bi dosla pošta…
      Sto se tice general admisiona. To je za Mađarsku uopce nije loša karta. Postoji brdo iza glavne tribine, preko puta zadnjeg zavoja di je po meni najbolje mjesto za gledat, vidis cijeli treci sektor i start trke, a i videozid je tamo. Naravno ima kvaka! Nedjeljom je vec u 9 ujutro krcato pa ako mislis tamo, dođi ranom zorom. Ima za pojest, popit blizu, no sikiriki. Za iskustvo utrkivanja prošetaj do S-ova u drugom sekotru. Za dolazak/odlazak s urtke naoruzaj se strpljenjem. Uzivaj!



      4
      4

      0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      Ne kupuj ni slučajno ga za 275 EUR.



      3
      3

      0
    • Mick Schumacher
      Ante Maras novinar Prikaži

      275 eura? Uff to je užasno puno, pa za 255 eura sam nabavio 3 general admission karte za Monzu 2019. godine, mislim da te neko tu hoće dobrano nasanjkat.



      2
      2

      0
      • Max Verstappen
        derfahrer1996 Prikaži

        I meni je jasno da je puno iako je general admission na hungaroringu jako lijep ali 280 je🤯🤯 trazim i preko ban tours hr oni prodaju službene ulaznice. Čekam na odgovor nadam se nečem povoljnijem.


        0
        0

        0
    • Robert Kubica
      Yura Prikaži

      Ne znam jeli to sluzbeni distributer za f1 karte, ali kupuj iskljucivo preko F1 stranice ili preko web stranice od hungaroringa. Mislim da je to malo pre skupo za general admission, a ako se ne varam vidio sam da se prodavalo za 105€ dok ih je jos bilo (za Madarsku). Bio sam prosli vikend u Imoli i to sam platio 75€ za stajanje na travi tako da mi se ova cijena za Hungaroring cini pre velika. Dobro istrazi stranice jer ima jako puno scamova, ali svakako savjetujem F1 sluzbenu stranicu ili hungaroring-ovu.



      1
      1

      0
  15. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    A i atletičari su glupi kad trče 100 metara kad mogu recimo 10 kilometara🙃



    9
    8

    1
  16. Michael Schumacher
    Ante86 Prikaži

    Onda promjenit i ime u Maraton 😁



    2
    2

    0
  17. Niki Lauda
    zelot Donator Prikaži

    Za sprint bi pirelli trebao dostaviti posebnu smjesu guma skoro pa otpornu na trosenje. gumu koja i nakon 20 krugova moze raditi ista vremena kao u prva dva kruga i ta bi se guma koristila samo za sprint i svi moraju imati tu jednu te istu.


    0
    0

    0
  18. Toto Wolff
    KaTomoF1 Prikaži

    Nezn što se zapravo želi postiči sa sprintom, trebalo bi onda ili samo hard komponentu i nijednu drugu , ili meni draže, samo najmekšu komponentu i to čak ljubičastu, pa nek onda idu na tri izmjene ako je to brže. To bi bio sprint a trka je ionak maraton postala.


    0
    0

    0
  19. Lauber Prikaži

    Ovaj lik od dolaska u F1 mi nije sjeo, nahajpan je strašno i naporan. Mercedes baš ne zna izabrati vozače nakon Rosberga. Steraj to u 3 neke i daj Vettelu da se voza sa Hamiltonom.



    1
    0

    1
  20. Ferrari
    blejky Donator Prikaži

    George Russell’s Opinion Doesn’t Matter – Ross Brawn

    Brawn started off by explaining why he doesn’t give much credence to Russell’s opinion

    “Whenever any driver’s had a bad car, he’s complained about the race. I think George’s opinion, or the opinion of anyone at the back of the grid, is not the opinion that we really listen to”

    He then revealed whose opinion they care about

    “The opinions we listen to are the guys who were really competitive, racing in the middle, and at the front”

    Kakva pljuska



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.