Carlos Sainz predlaže rotirajući kalendar utrka

Izdvojeno

Tuzlaensis

Prije 2 godina 2 min 3 komentara

Vozač Scuderije Ferrari i trenutno trećeplasirani u poretku vozača, Carlos Sainz, dao je svoje mišljenje o gorućoj temi novih utrka u kalendaru i eventualnom izbacivanju nekih povijesnih staza. Naime, predložio je da se utrke rotiraju na godišnjem nivou – nešto što je već viđena praksa s Velikom nagradom Njemačke kada su se kao domaćini izmjenjivale staze Hockenheim i Nurburgring.

Sport proživljava rast popularnosti u posljednjih godinu dana, što je vjerojatno posljedica velike gledanosti Netflixove serije “Drive to Survive” te pojačane prisutnosti Formule 1 na društvenim mrežama. Posebno je primjetan porast gledanosti u Sjedinjenim Američkim Državama, koje predstavljaju jedno od ključnih ciljanih tržišta, a korak naprijed je napravljen organizacijom utrke u Miamiju ove sezone i potvrđivanjem utrke u Las Vegasu u sezoni 2023.

Prema važećem Concorde ugovoru, koji traje do 2025. godine, maksimalan broj utrka u jednoj sezoni je 24 – što znači da je neminovan prekid suradnje s nekim aktualnim utrkama ako je u planu uvođenje novih.

Sainz je pokazao razumijevanje prema postulatu koji kaže “da je posao samo posao”, ali je i upozorio da uklanjanje nekih povijesnih utrka u Europi može dovesti do gubitka identiteta sporta i eventualno do konačnog gašenja kolijevki utrkivanja na Starom kontinentu:

“Mislim da je vrlo važno postaviti čvrst limit na broj utrka u jednoj sezoni, zbog vozača i momčadi u smislu logistike, ali i zbog toga što će neke važne staze platiti cijenu prekomjernog planiranja. Očigledno, veliki sam ljubitelj lokacija poput Miamija i Las Vegasa, ali istovremeno ne želim da gubimo europske klasike.”

Pored toga, pozvao je na racionalno razmišljanje i osluškivanje javnog mnijenja:

“Nadam se da ćemo u budućnosti pronaći kompromis za staze koje ne mogu priuštiti mjesto u kalendaru svake sezone, po sistemu rotacije svake dvije ili tri godine. U svakom slučaju, nikako ne bih volio da prestanemo s utrkivanjem u Europi. Mislim da su to sjajna mjesta za utrkivanje, s bogatom povijesti, naslijeđem i velikom tradicijom. To se osjeti i na stazama, a i među lokalnom publikom. Moramo ih zadržati na kalendaru u bilo kojem obliku.”


Odgovor

3 komentara

  1. Ferrari
    nelinjo Prikaži

    …Jedino ispravno misljenje. Mislim da se sa ovim što Carlos kaže, slaže 99% vozača i navijača F1. S tim da bi neke klasike trebalo ostaviti trajno u kalendaru, bez ikakvih rotacija.



    14
    14

    0
  2. Mika Hakkinen
    CowboyT90 Donator Prikaži

    Već sam bio pisao da neke povijesne staze trebaju ostati bez obzira na sve.
    Idealno u ovom sustav rotacija bi bilo po meni recimo 24 utrke (kad se ta brojka spominje), od toga imamo recimo 12 staza koje su nedodirljive, a drugih 12 staza se rotira. I na taj način imamo sve pokriveno. Možda Miami ili Vegas za koju godinu postane kultna staza, nikad ne reci nikad.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.