FIA stala u obranu Aston Martinova safety cara

Izdvojeno

Ivan Barin-Turica

Prije 2 godina 2 min 7 komentara

Sukladno očekivanjima, krovna organizacija Formule 1, FIA, izdala je priopćenje u kojem staje u obranu Aston Martina kao sigurnosnog automobila. Podsjetimo, nekolicina vozača je, nakon vikenda u Australiji, kritizirala Aston Martinov safety car, te smatra kako je tijekom svog boravka na stazi, bio prespor.

“U jeku nedavnih komentara vezanih za tempo sigurnosnog automobila Formule 1 na utrci u Australiji, FIA još jednom želi istaknuti da primarna funkcija sigurnosnog automobila nije brzina, već sigurnost vozača i sudaca.”

Prošlosezonski prvak Max Verstappen prošlotjedni je safety car usporedio s kornjačom, dok je George Russell izjavio kako je Mercedesova inačica sigurnosnog automobila pet sekundi po krugu brža od Aston Martinove.

Mercedes je od 1996. do prošle godine imao svojevrsni monopol na sigurnosne automobile, a tada mu je FIA odlučila udružiti Aston Martin te kroz sezonu izmjenjivati dva različita safety cara.

“Postupanje sigurnosnog automobila uzima u obzir nekolicinu stavki, ovisno o incidentu. To uključuje grupiranje vozača u kolonu i vrijeme potrebno za čišćenje staze, te se shodno tome prilagođava njegova brzina. Nju određuje kontrola utrke i ona nema veze s kapacitetima automobila, koji su, bez sumnje, vozila vrhunskih performansi, opremljena za suočavanje s promjenjivim uvjetima na stazi. Također, vožena su od strane jako iskusnog vozača i suvozača.”

Podsjetimo, još od 2000. godine, uz pokoju utrku iznimke, za volanom safety cara sjedi danas 50-godišnji Bernd Mayländer, čovjek koji iza sebe ima desetak natjecateljskih sezona u raznim automobilističkim kategorijama.

FIA za kraj dodaje kako su uvjeti iza safety cara jednaki za svih:

“Utjecaj brzine sigurnosnog automobila jednak je na sve vozače, a oni su odgovorni prilagoditi se uvjetima i sigurno voziti kroz svo vrijeme njegova boravka na stazi.”


Odgovor

7 komentara

  1. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Budimo realni, nama navijačima je u interesu da je SC što sporiji, tako da se što manje krugova baci u vjetar dok se očisti staza.



    33
    33

    0
  2. Fia
    Cale od Lewisa Prikaži

    Vauu napokon dobra izjava fie za promjenu.Svako ima iste uvjete tako da ne seruckaju bezveze Max i Russel.



    10
    10

    0
  3. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    Kad ce ferkan bit safety?



    6
    6

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.