Ocjene vozača za treći GP vikend

Kontra mraku, kontra G-sili

Ante Vetma

Prije 2 godina 7 min 19 komentara

Charles Leclerc 10/10 🌟

Charles Leclerc nastavio je s vrhunskom formom i u Australiji, što je sad već rezultiralo impresivnom prednošću od 34 boda u vozačkom poretku. Dok se neki bave kuriozitetima i kopaju do informacije kad se u povijesti dogodilo da je netko s ovakvom prednošću na kraju sezone propustio osvojiti naslov – ispod radara prolazi činjenica da Leclerc usprkos impresivnoj prednosti većinu utrke uopće nije pritiskao svoj bolid do granice. Tako mu je trkaći inženjer znao javiti da vozi 6 desetinki brže od vremena na kojeg ciljaju u tom periodu utrke. I Charles je kasnije rekao da nije nikakva tajna da su ovdje imali najbolji bolid, a uz takvu prednost i timskog kolegu koji posrće sam preko svojih nogu – ova utrka izgledala je šampionski, indikativno.

Alexander Albon 10/10

Možda zbog ove predstave neće dobiti nikakav poseban nadimak kao njegov prethodnik iz Williamsa, ali unatoč tome – Albon zaslužuje čistu desetku. Njegov stil vožnje i setup bolida očigledno su savršeno odgovarali Pirellijevim C2 gumama i Albon kaže da je zadnjih 30 krugova imao dojam kao da vozi kvalifikacijske krugove. Iako je sigurnosni automobil dva puta zgusnuo poredak – strategija zaustavljanja na promjenu guma u doslovno posljednjem trenutku urodila je plodom i Albon je već u trećoj utrci ulovio jedan bod. Na izlasku iz pit-lanea dočekao ga je Guanyu Zhou koji je na zagrijanim gumama mogao ozbiljno zaprijetiti Albonu, ali se Tajlanđanin nije dao uplašiti i na hladnim je gumama zadržao svoju poziciju tih par prvih zavoja. Zhou je zaplesao i tu je bio kraj nadama za nastavak duela oko posljednje pozicije u bodovima. P13, P14 i P10 u bolidu koji nema što tražiti na tim pozicijama… Je li vrijeme da se Alexa počne nazivati… Mr. Sunday?

Lewis Hamilton 9/10

Iako konačan rezultat to ne sugerira – Hamilton je ovog vikenda pokazao da ga podbačaj u Saudijskoj Arabiji nije omeo i u utrci i u kvalifikacijama je pokazao da je imao prednost nad Russellom ovog vikenda. Doduše, minimalnu. Nije to bilo uvjerljivo kako bi se možda očekivalo od sedmerostrukog svjetskog prvaka, ali bi u normalnim okolnostima bilo sasvim dovoljno. Nesrećom za njega – timski kolega je obavio “jeftiniji” prolaz kroz bokseve i zaobišao ga. Kasnije je pregrijani motor onemogućio da pokuša tu poziciju vratiti na stazi, ali i dalje ostaje dojam da je ovog vikenda u konačnici obavio bolji posao od Russella.

Sergio Perez 8/10

Kad se zbroji cijeli vikend – Sergio Perez nikad prošle godine nije bio ni blizu Maxu Verstappenu kao što je to bio slučaj u Arabiji i u Australiji. Dok se Max muči s balansom, gripom i općenito bolidom koji se čini fragilan kao ego internetskog trola – Perez izgleda sasvim dobro prilagođen, pa se sad već počinjemo navikavati da u nekoj sesiji završi ispred timskog kolege. Na stazi je imao nekoliko dobrih pretjecanja, uključujući i ono nad Lewisom Hamiltonom, ali onda opet – medium gume na tom bolidu su se tako brzo trošile da se i sam našao u situaciji da mora obraniti Lewisov kontranapad. U kvalifikacijama je bio impresivan u Q2, ali onda nije uspio dovoljno napredovati da i u Q3 doskoči ispred Maxa.

Max Verstappen 8/10

George Russell 8/10

Lando Norris 8/10

Pierre Gasly 7/10

Pierre Gasly ovog vikenda nije dobio puno pažnje režisera i medija, ali je obavio jako dobar posao i pokazao impresivnu dozu strpljenja vozeći se iza Lancea Strolla. Premda Fernando Alonso nije bio oduševljen koliko je vremena Pierreu trebalo da zaobiđe Aston Martin – Gasly je znao da je iza Strolla puno razboritije pričekati i proći samo kad si siguran da je za to pravi trenutak nego riskirati incident. Ulazak u boks odradio je u najgorem mogućem trenutku, tik prije izlaska sigurnosnog automobila, tako da je ekipa oko njega to iskoristila i Gasly se onda morao ponovo probijati do bodova, u čemu je bio uspješan, unatoč stazi koja je poznata kao ne baš najsrdačnija prema onima koji napadaju. Možda bi na kraju bilo i primjerenije dati mu osmicu, ali ne treba zaboraviti da je 3 kruga prije kraja (na već istrošenim gumama, doduše) izletio sa staze i poklonio Bottasu osmu poziciju.

Daniel Ricciardo 7/10

Esteban Ocon 7/10

Valtteri Bottas 6/10

Fernando Alonso 5/10

Kako je zvijezda sjajno zablistala u subotu, tako se blentavo izgasila u nedjelju. Odabir najtvrđe komponente guma u nedjelju nije bila najsretnija opcija, a onda ga je koštao i loš tajming izlaska sigurnosnih automobila. Svejedno, završiti kao apsolutno posljednji i ostati na 2 boda nakon tri utrke dok je Ocon sad već na 20 u najboljem slučaju zaslužuje par kritika. Tko zna što bi se dogodilo da kvalifikacije nisu završile onako kako su završile, i kako bi se utrka odvila da je krenuo negdje iz drugog ili trećeg startnog reda na medium gumama kao i ostali oko njega. No, bez obzira na te fiktivne scenarije – sa staze koja im je očigledno odgovarala i s bolidom koji, citiram, “nikad nije bio bolji” – Alonso odlazi s nulom.

Guanyu Zhou 5/10

Mick Schumacher 5/10

Mick Schumacher i Kevin Magnussen se nisu proslavili ovog vikenda. Uz uputu šefa da malo pripaze jer je ekipa u općoj nestašici rezervnih dijelova – ni jedan ni drugi nisu briljirali. Vjerojatno vrijedi pretpostavka da ovakav tip staze ne ide previše na ruku Haasovom bolidu, a uz opasne izletne zone i neposredno nakon velikog udesa u Džedi – logično je pretpostaviti da ni Mick nije tražio posljednju desetinku sekunde. Ovdje je pragmatičan potez bio odvoziti solidnu, mirnu utrku bez incidenata i konsolidirati se za nastavak sezone. Mick je griješio, ali ništa od toga ga nije preskupo koštalo. U kvalifikacijama je bio bolji od Magnussena i jedini prošao u Q2, a u utrci je najprije izgubio poziciju od njega nakon jedne od par pogrešaka, ali je isto tako kasnije pretjecanjem vratio tu poziciju.

Lance Stroll 4/10

Osebujni Lance dobio je lijepu razglednicu od sudaca nakon što su u procjeni incidenta s Latifijem napisali kako je pokazao “lack of situational awareness”, što zvuči kao sasvim prikladan opis i ove i nekoliko drugih Strollovih situacija, kako ovog vikenda tako i prošlih sezona. Kao što to vrijedi i za sve ostale vozače – svaka dobra utrka ima rok trajanja što se tiče kredita kojeg pruža tom vozaču. Stoga ostaje pitanje do kad će se neke njegove dobre predstave koristiti kao opravdanje za sve češće loše partije. Prvi startni red iz kišne Monze 2017. sad je već dobro ostario, a Aston Martin izgleda kao bolid koji bi mu mogao priuštiti još par putovanja do sudačkog ureda.

Kevin Magnussen 4/10

Yuki Tsunoda 4/10

Nicholas Latifi 3/10

Carlos Sainz 2/10

Sebastian Vettel 1/10

Ako se žele tražiti alibiji – može se složiti par rečenica o tome zašto je ovaj vikend bio fijasko. Međutim, alibiji neka ostanu rezervirani za neke specifične navijačke kampove. Za Vettela ne bi smjelo biti opravdanja i četverostruki svjetski prvak bi trebao znati bolje od ovog kako je izgledao u nedjeljnoj utrci. U općem pičvajzu koji vlada u Aston Martinu – trebao bi igrati ulogu autoriteta i oslonca, pa makar se s bolidom borio u svakom zavoju svakog kruga i u cilj ušao zadnji. Za Vettela se čini da je vrijeme da se zahvali Lawrenceu na prilici i možda tamo oko Monaka ostavi Hulkenbergu ili Piastriju svoje mjesto, a on lagano sa suprugom i djecom natrag na švicarske poljane.


Odgovor

19 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Tuzno mi gledati Vettela u ovakvim situacijama.. Stint u Ferrariju nije bio bajan ali ovaj u Astonu je za vozace kalibra Albon&Co.
    Ni on ni bolid nisu na razini F1 :(



    3
    0

    3
  2. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Vettelov nastup je bio sramotan, i tu se slažem da ne treba tražiti nikakav alibi. Netko je u predviđanjima za sezonu napisao da će Vettel napustiti sport prije kraja godine…sad taj scenarij uopće ne izgleda čudno.



    5
    3

    2
  3. Charles Leclerc 16
    mGT_ZG Prikaži

    Lewis Hamilton 9/10, a završio iza kolege koji ima ocjenu 8/10, malo čudno ocjenjivanje.



    2
    -8

    10
  4. Pierre Gasly
    jenson Donator Prikaži

    Ako se može reći da Alonso zaslužuje kritike zbog bodova u odnosu na Ocona, onda se isto može primijeniti i na Verstappena i Hamiltona, koji su također iza kolega u poretku. A ako se okolnosti uzmu u obzir, onda se stvari čine malo drugačije. Hamilton je bio bolji u 2/3 utrke, Verstappen u sve tri, a Alonso je u svakoj imao problem. U prvoj se činilo da je spor, kasnije su taj motor bacili u smeće. U SA je odustao dok se vozio komotno ispred Ocona, a u Australiji se činilo kao da voze različite bolide



    20
    18

    2
  5. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Svaka cast



    1
    0

    1
  6. Fia
    Cale od Lewisa Prikaži

    Kaze Vetma necemo se baviti šta bi bilo kad bi bilo za Vettela i Alonsa i ocjeni ih jadno a onda taj isti Vetma da Hamiltonu vecu ocjenu od Russela jer šta bi bilo da nije bio SC hahhaaha koji car.Ko da je Dr.Jack i Mr.Hyde pa je podvojena licnost.Bolji bi bio naslov “koliko ja volim kojeg vozaca ” pa da smo na cistome.



    9
    -10

    19
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Ante je poznat da voli Hamiltona. Jel da?



      7
      5

      2
    • dejan_s Donator Prikaži

      @Cale od Lewisa
      Čini mi se da niste razumjeli poentu: Ante Vetma je rekao da je prošlog vikenda Hamilton bio “minimalno” bolji od Russella, no da su sile izvan kontrole vozača utjecale da u konačnici “mladi britanac” bude ispred. To što je Russell u poretku završio ispred Hamiltona nije rezultat njegove zasluge ili umijeća nego efekat nekontrolabilnog faktora: sreće.

      Ako se nešto eventualno može dovesti u pitanje to je visina ocjene za Hamiltona. Ocjena 9 se čini previsoka, naročito ako se uzme u obzir slab otpor protiv Pereza. No, možda je Hamilton zaključio da se ne isplati “ići na sve ili ništa”.



      2
      2

      0
    • Nigel Mansell
      drv Prikaži

      Vettel i Alonso su ipak završili tamo gdje jesu i svojim zaslugama, kroz kvalifikacije i akcije na stazi. SC je tu još samo pomogao (odmogao). Russel je s druge strane prošao Hamiltona (i Pereza) isključivo zbog SCa, bez ikakvog svog umijeća, pa čak i bez dobre strategije.

      Moram iskreno reći da je Russel korektno odvozio, bez većih grešaka, oz odličan start i prolazak Pereza (koji je to kasnije ipak vratio, dvaput). Je li za bolju ocjenu od Hamiltona, ne znam. Nisam ni za ni protiv….


      0
      -2

      2
  7. Shell
    FernandoMclaren Donator Prikaži

    Ove kritike za Alonsa mi nisu nimalo jasne. Kasni za Oconom, iskreno bilo bi čudno da ne kasni. Dva kvara gdje bi plasmani sigurno bili ispred njega, što drugo očekivati. Max također kasni za kolegom, mogao bi se i on nešto zapitati. Mislim stvarno… Ne mora ga se simpatizirat ili šta već, ali mora mu se odat priznanje da čovjek ne odustaje ni u 40-ima i daje sve od sebe i grize više od mnogih koji se tek probijaju.
    Ocjena sigurno ne može biti velika kad je vikend ovako ispao, ali gledati sve kroz negativu je ipak malo previše.

    Također po Alpini se jako kritizira, predviđalo se da će biti backmarkeri, ali i nije baš tako ispalo. Voziti dva brža sektora od Red Bulla u q3 je meni osobno impresivno. Tko se još može tim pohvalit osim Ferrarija ove godine? Imaju dosta problema, ali očito i dosta potencijala za otključati.



    6
    3

    3
  8. Lewis Hamilton 44
    NRteamLH44 Prikaži

    Odlično ocijenjen vikend


    0
    -2

    2

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.