Kovalainen: Alonso se još uvijek nije oporavio od 2007. i Hamiltona kao momčadskog kolege

Izdvojeno

Marko Litvić

Prije 2 godina 3 min 43 komentara

Sad već davne 2007. Lewis Hamilton je debitirao u Formuli 1, a njegov momčadski kolega u McLarenu bio je dvostruki svjetski prvak – Fernando Alonso. Ta sezona, koja se kasnije pokazala kao jedina s tim vozačkim parom, bila je jedna od najnapetijih i kontroverznijih u to vrijeme, a i do današnjih dana.

Nakon te sezone momčad je raskinula ugovor sa Španjolcem, koji se potom vratio u Renault. To je upamćeno kao početak niza jako upitnih odluka Alonsove karijere, na vrhu kojega sjedi odluka o prelasku iz Ferrarija u McLaren Hondu, koja se pokazala katastrofalnom.

Vozač koji je iz Renaulta došao u McLaren kao zamjena za Alonsa u sezoni 2008., Heikki Kovalainen, se zapitao je li moguće kako je kvaliteta koju je Hamilton pokazao kao novajlija i opće iznenađenje koje je došlo s time nekako utjecalo na Alonsovo razmišljanje i njegove loše odluke u kasnijim godinama.

“Otkad je Alonso osvojio naslove s Renaultom stalno je donosio krive odluke i ponekad se stvarno zapitam je li uzrok tome možda Hamiltonova iznenađujuća brzina.”

“Ako je to bio glavni problem, pa onda nesuglasice sa šefom McLarena, Ronom Dennisom i samom momčadi, tada stvarno nije imao kamo otići osim natrag u Renault, a Renault je samo išao prema dolje. On je pokušao sve nadoknaditi, ali se zapravo nikad nije oporavio.”

Kovalainen zna što znači biti momčadski kolega Hamiltonu, jer je i sam to bio u sezonama 2008. i 2009., što znači kako je na vlastitoj koži osjetio koliko je teško parirati Hamiltonu.

“Povremeno sam bio blizu, ali što se cijele sezone tiče, stvarno sam se morao truditi kako bih uopće bio blizu. Ali možete se truditi samo do te neke određene granice nakon koje ostajete bez energije i više ne možete. To se dogodilo meni, jednostavno nisam imao kapaciteta voziti vremena i utrke kakve je on vozio. Tako da nije bilo nimalo lagano. “

“Njegova razina rezultata je toliko visoka da se čak i supertalenti poput Maxa Versteppena moraju poprilično potruditi kako bi mu bili blizu. To zahtjeva puno koncentracije i energije i ne mogu svi to podnijeti, prilično jednostavno.”

Jedan vozač koji se uspio oduprijeti Hamiltonu u istome bolidu je svjetski prvak iz 2016. – Nico Rosberg. Ali jedna od posljedica toga naslova je i njegovo povlačenje iz Formule 1 par dana nakon što je okrunjen kao prvak.

“Mislim kako je Rosberg iskoristio sve alate koje je imao na raspolaganju kako bi porazio Lewisa i to ga je skoro ubilo. To je i sam rekao, nije mogao odvoziti još jednu takvu sezonu jer bi sigurno bio mrtav nakon.”

Heikki Kovalainen

Odgovor

43 komentara

  1. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Dan danas mi nije jasan Alonsov “povratak” u Mclaren, a i nikada neće…



    1
    -1

    2
  2. Lewis Hamilton 44
    LH1985 Prikaži

    Normalno da nije… nikad ni neće…ego manijak



    5
    -18

    23
    • Mclaren
      Fittipaldi Prikaži

      Button, Alonso, Vettel – lista šampiona koji su pokopani nakon što su okusili Lewisa Hamiltona, a na listu bi mogao i Rosberg koji je pobjegao glavom bez obzira nakon što je jedva navukao naslov pomoću Lewisovih kvarova

      Verstappen to mijenja, ali biologija i vrijeme je na njegovoj strani protiv 37-godišnjaka za zalasku karijere

      Nepopularne istine su s razlogom nepopularne, nemoj se čudit minusima



      6
      -22

      28
      • Michael Schumacher
        VRSV546 Prikaži

        😂😂😂😂😂



        7
        6

        1
      • Ayrton Senna
        Scuderia Prikaži

        Alonsa je pokopa 2007. tako dobro, da je ovaj od 2010. do 2013. u bolidima koji nisu bili ništa bolji od mclarena završio svaku sezonu ispred njega.



        20
        18

        2
        • Mclaren
          Fittipaldi Prikaži

          Možemo mi navlačiti koji je bolid od koje momčadi bio bolji ili gori, ali činjenica je da je Alonso kao dvostruki svjetski prvak u ISTOM bolidu izgubio od rookieja Hamiltona

          Naravno da ga je pokopao, da je netko drugi bi bio tu osim Hamiltona Alonso bio prvak 2007. i 2008. godine, ovako je “zapeo” na svoja 2 naslova

          Nije sramota izgubiti od najuspješnijeg vozača u povijesti sporta, ne znam zašto vas to toliko ljuti



          7
          -4

          11
      • Fernando Alonso 14
        tapa-tapa Prikaži

        Lunjo je dobar vozač nema sta ali reci da su gore nabrojani pokopani od njegove strane je toliko promašeno da i najveći hejter nabrojanih nebi to izjavio. Srećom pa za nabrojane znamo kakvi su i od čega su s (barem što se Alonsa tiče) obzirom da su pokazali sposobnosti i želju za trkom kad su bili i na samom dnu. Što se Rosberga tiče – umjesto sa čovjeku kapu skineš i naklonis mu se što je uspio pobijedit lunju sa cijelim timom iza sebe ti kreneš u smjeru omalovažavanja njegovog naslova. Čovjek bi rekao hejter svega što nije LH u punom smislu riječi.



        16
        12

        4
      • avalon Prikaži

        Fittipaldi … “Nepopularne istine su s razlogom nepopularne, nemoj se čudit minusima.” eto i ti riskiraš minuse samo zato jer navodiš nepopularne istine . svaka ti čast na hrabrosti . nikad NR ne bi posta šampion da te 2016. LH nije ima gomilu od 2 kvara u sezoni , a NR samo jedan a zamisli da ja napišem da je LH 2014. osvojia titulu zbog kvarova NR jer ih je ima 2 , a lewis 1… isto ka šta je bilo i 2016 , samo obrnuto . ili da je 2014. lewis osvojia titulu zbog gomile problema u abu dabiu u zadnjoj trci jer je rosberg starta sa P 1 , a završija trku 14. sa krugom zaostatka . jesi li se ka ljubitelj nepopularnih istina ikad zapita zbog čega se to NR desilo ? zbog problema ili …. ? btw , tu trku su se dobijali dvostruki bodovi = za eventualnu pobjedu NR bi umisto 25 dobija 50 bodova ;) ako je NR pobjegao glavom bez obzira zbog lewisove dominacije bi li ja npr moga napisat ka istinu ( nepopularnu ) i da je lewis pobjegao iz McL u strahu od buttona jer 2010./11./12. McL je sigurno bija bolji bolid od mercedesa i koji bi razog moga bit odlazak lewis iz boljeg u lošiji bolid ? strah od buttona ? možda bi se trebalo zapitat zašto je alonso ima nesuglasice dennisom kako navodi heikki ? možda zbog favoriziranja LH ? istina da je LH tu 2007. odvozija izneneđujuće dobro pa mu nije trebalo dennisov “poguranac” . među “pokopane” šampione od strane lewis zaboravija si spomenut i MS kojega je baš LH svojom superionošću zamjenija u MB . samo … taj uberman je posli osvajanja titule 2008. sljedećih 5 sezona prvenstva završava 3 X na 4. i 2 X n a5. mistu . a “živnija” je tek kad u turbo eri kad je MB “složija” najdominantniji bolid u povijesti F 1 . vidiš , ove sezone kad bolid nije ni blizu ( bar za sada ) one dominantnost ka prethodnih 7 sezona ( može i 8 jer lani je max mlko sretno – spretno osvojia titulu ) nisu ni rezultati na nivou supermena iz prethodnih sezona . jedno sretno 3. misto i jedno 10. , a ni danas posli 2 treninga LH/MB baš ne blista . FP 1 sa 1.2 s zaostatka za carlosom , FP 2 1,5 s zaostatak za leclercom . naravno , kriva je i biologija jer eto i kolega GR ka novak u timu je u FP 2 bija brži od lewisa 0,3 s , a i to št aje kako pišeš 37 – godišnjak na zalazu karijere mada je izjavija da je mentalno jači nego ikad . ali OK , možda sa 37 počima osjećat staračku nemoć po pitanju fizičke snage , max je mlad … i leclerc , lando , russell , ocon pa bi neko od njih moga “pokopat” šampiona . možda je bolje zalazak karijere ( kako pišeš ) završit dok si u samom vrhu nego da ti neko od navedenih mladaca “uzima mjeru” …. možda je ovo šta pišem obično kenjanje isto ka i ono o naslovu NR pomoću lewisovih kvarova ? ili spada u nepopularne istine na koje niko nije obratija pažnju ? ;)



        21
        18

        3
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        2009-2013…



        2
        1

        1
      • Alain Prost
        Alain Prost Prikaži

        Uh uh, svašta piseš, fora je ovo o godinama i zalasku karijere, zna li Lewis za to?

        Zar si ga pokopao?

        A da je Mercedes složio pobjednički bolid bi li onda Lewis bio na zalasku karijere?



        2
        1

        1
      • Lewis Hamilton 44
        LH1985 Prikaži

        Bravo Fittipaldi…to su sve istine bile one nepopularne ili popularne.



        1
        -4

        5
  3. Fia
    Realista Prikaži

    Opet se ponavljamo kao papiga.
    Alonso vs Hamilton+McLaren (sto potvrđuju sve izjave- npr. “Utrkujemo se protiv svih, i Alonsa”)
    Uz daleko favoriziranog momcadskog kolegu, Alonso ostvaruje jednak broj bodova.
    Prilicno dobar uspjeh ako mene pitate.



    26
    13

    13
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Utrkivali su se protiv Alonsa u Kini i to im se debelo obilo od glavu. Međutim u prvom dijelu sezone Alonso je imao zagarantovani No1 status (koji je Hamiltona koštao nekoliko bodova). Uprkos tom statusu bodovno je zaostajao za Hamiltonom već od 4. utrke.
      Tako da taj “dobar uspjeh” koji ti vidiš je poprilično zasjenjen činjenicom da se radilo o rookie vs. 2xWDC



      15
      7

      8
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Iako ga ne volim jer je zmija ali po meni ta sezona je bolji pokazatelj Hamiltonove kvalitete nego svi ovi naslovi u nedodirljivom Mercedesu



        2
        1

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Pa činjenica je da je i jedini uskocio u f1 u pobjednički bolid. Da su Max Leclerc, Noris, Sainz, Vettel Alonao Schumi itd imali tu priliku , možda bi i oni skinulu nekome junf u prvoj sezoni. Netko je dobar od početka netko ne a netko nikada. Leclerc je u drugoj godini dobio Vettela i što to dokazuje? Sainz njega u prvoj u Ferrariju. Dobio je sainz i norisa a ovaj ricija a rici maxa. Možda je Sainz najbolji na gridu ali se vukao po lošim bolidima. Je Lewis bio odličan 2007 no nitko drugi ni nije imao priliku u rookie sezoni kao on. I to još da kao rookie je dobio full potporu ekipe koja je čak prijavljivala svog vozača da dobije grid penalty.



        3
        -3

        6
  4. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Ron ga je zaje….



    7
    6

    1
  5. Renault
    zd1400rt Prikaži

    Najsmješnije je kada se nađe neki F1 propalitet poput Kovalainena komentirati nekoga kao što je Alonso i to na ovakav provokativan način.
    Alonso iza sebe ima karijeru kakvu ovaj jazavac može samo sanjati. Bez obzira na neosvajanje naslova u Ferrariju, meni su te njegove godine možda i najbolje jer je to iz njega izvuklo ono najbolje. Sam Luca di Montezemelo je rekao da ne može prežaliti što Alonso nema naslov s momčadi poput Ferrarija jer su bili moćna kombinacija.
    Hoće li onda Kovalainen isto reći i za Vettela? Kakva budala.
    Ono, tu je taj faktor sreće kod prelaska u drugu momčad. Da je Hamilton ostao u McLarenu ili da je prešao u Ferrari, danas bi bio na jednom naslovu i 20-30 pobjeda, a da je recimo Vettel prešao u Mercedes, danas bi imao 11-12 naslova.

    Heikki, Alonso bi ti rekao: I am the world champion and you are not.



    26
    15

    11
    • Mclaren
      Fittipaldi Prikaži

      Ta budala, jazavac i propalitet kako ga zoveš i dalje ima karijeru u Formuli 1, vozio je za jednu od najslavnijih momčadi u povijesti, pobijedio i timski kolega mu je bio najuspješniji vozač u povijesti sporta

      Ali što vrijedi njegovo mišljenje naspram forumaškog intelekta i radnog iskustva na relaciji daljinski-tipkovnica



      12
      -2

      14
      • Ayrton Senna
        Scuderia Prikaži

        U odnosu na alonsa moglo bi se reći da je propalitet. A činjenica da je vozio f1 ne znači da mora biti u pravu u pitanjima o f1. Po ovoj njegovoj izjavi ispada da je hamiltonova brzina kriva što je honda napravila loš motor 2015.



        15
        11

        4
        • Mclaren
          Fittipaldi Prikaži

          99% svih vozača je propalitet u odnosu na top topova u kojem se nalaze vozači poput Alonsa, Hamiltona, Vettela. Argument nije validan

          Ne mora biti u svemu u pravu, ali ne zaslužuje da ga apsolutni amateri časte s pogrdnim imenima. Većina od njih na internetu nema ni vozačku dozvolu, a Kovalainen je bio u vrhu sporta, kraj priče



          6
          0

          6
        • Pirelli Wet
          r2d2 Donator Prikaži

          99% zbilja? F1 je do sada vozilo 770 vozača (771 s Zhouom) znači 8 ih je top topova a ostali su propaliteti?
          Kako to da je na trenutnom gridu 15% (3 od 20) top vozača ( Alonso, Hamilton, Vettel)? Mora da su ostali uključujuči i Maxa i Charlesa propaliteti.
          Lakše malo, pogotovo s postocima.:)



          4
          1

          3
      • Renault
        zd1400rt Prikaži

        @ Fittipaldi
        Naravno da nisi razumio što sam napisao, a se praviš pametan.
        Shemu koji je Kovalainen iznio za Alonsa može se primijeniti za svakog vozača za kojeg se smatralo da bi trebao imati više naslova nego što ima i realno nema veze sa zdravim razumom. Što se oni svi nisu oporavili od nekog šoka zbog kojeg su zastranili?
        To što netko ima skila za vožnju, ne mora nužno značiti da spada u intelektualni vrh čovječanstva tako da si uzimam za pravo komentirati jadnu izjavu jadnog vozača. To što ima pobjedu možeš objesiti mačku o rep jer je ima i Maldonado pa i dalje smatram da je Hulkenberg bolji vozač od njih.



        8
        3

        5
        • Mclaren
          Fittipaldi Prikaži

          Ne pravim se pametan, samo citiram tvoje uvrede i kome ih upućuješ. Sam sebe diskreditiraš

          Ti kažeš da je zastranio i da je jadan vozač, ja mislim da je postigao životni san svakoga tko je ikad vozio 4 kotača – to je razlika

          I opet, u redu je neslagati se, ali ovo tvoje čašćenje uvredama F1 vozača dok tipkaš iz anonimne forumaške sjene je toliko predškolski, nezrelo i deluzorno da prelazi u istinsku komediju



          9
          7

          2
      • Ferrari
        blejky Donator Prikaži

        @Fittipaldi
        Puno njih je ostvarilo dječački san na razno razne načine.
        Latifi tata izvalio gomilu novca.
        Tata Stroll je na kraju kupio momčad da bi sin imao zanimaciju preko ljeta.
        Maldonado također. Mazepin isto…. lista ide u nedogled i šta bi to trebalo značiti da su experti u svom polju a ružna činjenica je da nisu milijarderi odnosno očevi ti svijet formule 1 nikad ne bi vidjeli.
        I sad bi svi trebali sljepo vjerovati u njihovo poznavanje f1 samo zato što su im tate osigurale mjesto na gridu. Moj mislit stručnjaka.



        3
        0

        3
      • Ferrari
        07drogo Donator Prikaži

        Ma nema govora o tome da netko ovdje na forumu zna vise od Heikia sta se tice voznje i kako formula funkcionira ali po meni on iznosi neka misljenja kao da je psihijatar koja su realno rekla kazala



        6
        5

        1
  6. Alpine
    Alpine Prikaži

    Dolazak u Ferrari kriva odluka?
    McLaren Honda kriva odluka?
    Mislim da su to bile logične odluke i nisu bile krive, samo su donesene u krivo vrijeme.
    Isto vrijedi za Alpine, prava momčad, samo da li ima vremena dočekati da slože pravi bolid.



    11
    9

    2
  7. dmj Prikaži

    Samo Rosberg? Ok, Alonso i on su imali isti broj bodova, što se obzirom na okolnosti može protumačiti kao poraz Alonsa… No u dvije sezone s Buttonom svaki je po jednom bio bodovno ispred. Ne samo što Hamilton nije “pokopao” Buttona, nego su potonjem te sezone, pa i one kasnije s Alonsom, samo podigle rejting i pokazale dobrom dijelu ljudi da nije bio nikakav slučajni prvak, nego vozač slične klase, koji je ugrabio jedinu priliku koju je u čitavoj karijeri dobio…



    6
    4

    2
  8. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Koja glupa izjava. Izgleda da je Kovalainen taj koji se još uvijek nije oporavio…



    9
    7

    2
  9. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Ovo u fazonu kao kad Kendick Perkins počne nešto laprdat o Lakersima. 🤣
    A prsten bi vidio samo na TVu, da nije bio u ekipi sa Garnettom, Pierceom i Allenom.



    5
    4

    1
  10. Nando
    Lux Prikaži

    Alonso je već 15 godina u stanju potpune mentalne rastresenosti. 😂



    2
    0

    2
  11. Alpine
    Laguna Prikaži

    Alonso je pogriješio prvi put kad je napustio Renault poslije dva naslova. Kasnije se niz nesretnih odluka nastavio. Šteta jer je bolji vozač od ostvarenih rezultata.



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.