Dnevna zagonetka
Dnevna zagonetka

Aston Martin konstruirao kućni simulator za Vettela koristeći šasiju prošlogodišnjeg AMR21

Haris Džananović

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Aston Martin konstruirao kućni simulator za Vettela koristeći šasiju prošlogodišnjeg AMR21

Haris Džananović

U zgusnutom i nikada ubrzanijem sezonskom kalendaru Formule 1, sa smanjenim brojem testiranja i uz dosta logističkih izazova, vozači sve teže pronalaze vrijeme i resurse za usavršavanje vještina na stazi. S razlogom su kolokvijalno nazivani “sportašima koji najmanje treniraju”, što je u konačnici najmanje njihova krivica.

Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team je pokrenuo veoma zanimljiv projekt krajem prošle sezone – točnije nakon utrke u Saudijskoj Arabiji – kada je Sebastian Vettel bio spriječen da obavi dužnosti u simulatoru u okviru pripreme za trkaći vikend, rodila se ideja za konstrukcijom kućnog simulatora za njemačkog vozača.

Sebastian i ekipa su na zalasku protekle godine počeli intenzivnije raditi na razvoju navedenog projekta, što je konceptualno uključivalo prave fizičke dijelove prošlosezonskog bolida AMR21 i tri ekrana visoke rezolucije. Dizajn je takav da Vettelu omogućava realističan osjećaj za upravljačem bolida, uključujući čak i Honey Ryder naljepnicu na unutrašnjoj strani kokpita. U samom kokpitu, nalazi se Sebastianovo sjedište iz navedenog bolida, kao i popratni dijelovi poput sigurnosnih pojaseva i stabilizatora vrata. Tim je odlučio otići i korak dalje od toga, pa je kućište na koje je šasija pričvršćena napravljeno od posebne legure metala koju odlikuju čvrstoća i poprilično mala masa.

Cijeli projekt je nadgledao šef radioničkih operacija u Aston Martinu, Matt Tomalin, koji je bio uključen u diskusije i istraživanje još od travnja 2021. godine, popraćeno CAD nacrtima i podešavanjima koji su trajali oko dva mjeseca. Konstrukcija je počela u srpnju, prošla je prvu provjeru kvaliteta i povratne informacije vozača mjesec kasnije, da bi cijela priča bila kompletirana početkom rujna kada je simulator dostavljen na kućnu adresu četverostrukog svjetskog prvaka.

Vodeća kompanija u proizvodnji simulatora, Pro Sim, pružila je svoje usluge i podršku timu tijekom cijelog procesa – posebno u segmentu kalibracije upravljača i kočionog sustava – tako da ponašanje bolida bude što vjerodostojnije onome u realnim uvjetima. Sve je rezultiralo zaista jedinstvenim proizvodom, iako skoro svaki vozač posjeduje vlasititi simulator u svom domu, Vettel je otišao korak dalje u prenošenju iskustva sa staze u trenažne uvjete.

Sezona pred nama će pokazati koliko je zapravo ovaj poduhvat bio djelotvoran, a najbolje mjerilo će nam biti rezultati Sebastiana Vettela i cijele momčadi.

Zadnji donatori:
jenson
zekohonda

Patreoni:
lukarak
Become a Patron!

Bok , F1puls autori su dosad napisali 10063 vijesti i tekstova. Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Haris Džananović
Pulsmedia autor
20 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Aston Martin#Vettel

Komentiraj

15 komentara

 1. Carlos Sainz 55 2CV6 Prikaži

  Pozdravljam sve što ce donijeti bolju pripremljenost vozaca a samim tim bolje takmičenje …i nama bolji ugođaj.  5

  1
 2. Uff da mi je ovo imat… bila bi cista perverzija da imas doma stvarni f1 auto i jos funkcionira ko simulator…. ma samo da mi vettel da dir 😁  19

  0
 3. Đabe ako bolid nebude pobjednički…


  0

  0
 4. Renault zd1400rt Prikaži

  S toliko napravljenih “koraka dalje” uspjeh je zagarantiran :)


  0

  1
 5. Lewis Hamilton Mercedes team Prikaži

  Moze on imati simulatora i u spavacoj sobi uvijek ce bit balerina na stazi,njegovo vrijeme je proslo,nikad ne bude u rangu Alonsa,LH,CH,MV  1

  25