Aston Martin konstruirao kućni simulator za Vettela koristeći šasiju prošlogodišnjeg AMR21

Izdvojeno

Tuzlaensis

Prije 2 godina 3 min 15 komentara

U zgusnutom i nikada ubrzanijem sezonskom kalendaru Formule 1, sa smanjenim brojem testiranja i uz dosta logističkih izazova, vozači sve teže pronalaze vrijeme i resurse za usavršavanje vještina na stazi. S razlogom su kolokvijalno nazivani “sportašima koji najmanje treniraju”, što je u konačnici najmanje njihova krivica.

Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team je pokrenuo veoma zanimljiv projekt krajem prošle sezone – točnije nakon utrke u Saudijskoj Arabiji – kada je Sebastian Vettel bio spriječen da obavi dužnosti u simulatoru u okviru pripreme za trkaći vikend, rodila se ideja za konstrukcijom kućnog simulatora za njemačkog vozača.

Sebastian i ekipa su na zalasku protekle godine počeli intenzivnije raditi na razvoju navedenog projekta, što je konceptualno uključivalo prave fizičke dijelove prošlosezonskog bolida AMR21 i tri ekrana visoke rezolucije. Dizajn je takav da Vettelu omogućava realističan osjećaj za upravljačem bolida, uključujući čak i Honey Ryder naljepnicu na unutrašnjoj strani kokpita. U samom kokpitu, nalazi se Sebastianovo sjedište iz navedenog bolida, kao i popratni dijelovi poput sigurnosnih pojaseva i stabilizatora vrata. Tim je odlučio otići i korak dalje od toga, pa je kućište na koje je šasija pričvršćena napravljeno od posebne legure metala koju odlikuju čvrstoća i poprilično mala masa.

Cijeli projekt je nadgledao šef radioničkih operacija u Aston Martinu, Matt Tomalin, koji je bio uključen u diskusije i istraživanje još od travnja 2021. godine, popraćeno CAD nacrtima i podešavanjima koji su trajali oko dva mjeseca. Konstrukcija je počela u srpnju, prošla je prvu provjeru kvaliteta i povratne informacije vozača mjesec kasnije, da bi cijela priča bila kompletirana početkom rujna kada je simulator dostavljen na kućnu adresu četverostrukog svjetskog prvaka.

Vodeća kompanija u proizvodnji simulatora, Pro Sim, pružila je svoje usluge i podršku timu tijekom cijelog procesa – posebno u segmentu kalibracije upravljača i kočionog sustava – tako da ponašanje bolida bude što vjerodostojnije onome u realnim uvjetima. Sve je rezultiralo zaista jedinstvenim proizvodom, iako skoro svaki vozač posjeduje vlasititi simulator u svom domu, Vettel je otišao korak dalje u prenošenju iskustva sa staze u trenažne uvjete.

Sezona pred nama će pokazati koliko je zapravo ovaj poduhvat bio djelotvoran, a najbolje mjerilo će nam biti rezultati Sebastiana Vettela i cijele momčadi.


Odgovor

15 komentara

  1. Carlos Sainz 55
    2CV6 Prikaži

    Pozdravljam sve što ce donijeti bolju pripremljenost vozaca a samim tim bolje takmičenje …i nama bolji ugođaj.



    5
    4

    1
  2. Michael Schumacher
    miki2334 Prikaži

    Uff da mi je ovo imat… bila bi cista perverzija da imas doma stvarni f1 auto i jos funkcionira ko simulator…. ma samo da mi vettel da dir 😁



    19
    19

    0
  3. Vw
    F1fan001 Prikaži

    Đabe ako bolid nebude pobjednički…


    0
    0

    0
  4. Renault
    zd1400rt Prikaži

    S toliko napravljenih “koraka dalje” uspjeh je zagarantiran :)


    0
    -1

    1
  5. Lewis Hamilton
    Mercedes team Prikaži

    Moze on imati simulatora i u spavacoj sobi uvijek ce bit balerina na stazi,njegovo vrijeme je proslo,nikad ne bude u rangu Alonsa,LH,CH,MV



    1
    -24

    25

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.