Dnevna zagonetka
Dnevna zagonetka

McLaren i Alfa smatraju da će problem poskakivanja biti riješen nakon prvih nekoliko utrka

Lovro Andraka

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

McLaren i Alfa smatraju da će problem poskakivanja biti riješen nakon prvih nekoliko utrka

Lovro Andraka

Čelnici tehničkih odjela McLarena i Alfa Romea očekuju da će sve momčadi već nakon prvih nekoliko utrka riješiti problem poskakivanja bolida koji je postao jedna od glavnih tema nakon testa u Barceloni.

Nitko nije očekivao da će problem biti toliko izražen, ali vjeruje se da će momčadi brzo pronaći rješenje za to – tehnički direktor McLarena James Key kaže kako je ključno pronaći pravi balans između postavki bolida i aerodinamičkog koncepta:

“Mislim da je nekoliko faktora uključeno, ali vjerojatno je to kombinacija ovih dvaju.”

“Siguran sam da je to nešto što će svi riješiti. O tome se priča jer je jako vidljivo, no u konačnici će se pronaći rješenja između postavki i aerodinamičkog razvoja, gdje ćete otkriti kako kontrolirati to.”

“Ne vjerujem da će to biti glavna tema nakon prvih pet ili šest utrka.”

Poskakivanje bolida gore-dolje koje se u engleskom jeziku uspoređuje s kretnjama pliskavica, odnosno s njihovim naizmjeničnim uronom i izronom iz vode problem je vezan u bolide koji se oslanjanju na ground effect, stoga je posljednji put viđen u osamdesetima. Ukratko, radi se o naizmjeničnom gubitku i povratku downforcea koji se javlja na pravcima.

McLaren je bio jedna od momčadi koja je imala najmanje problema s poskakivanjem, a pretpostavlja se da je dizajn podnice bio glavni razlog tome.

“Pretpostavljam da pomaže ako nemate velikih problema s tim, možda možete biti nešto fleksibilniji”, rekao je Key.

“Bilo je par videa s bolidima koji su imali velikih problema. Mislim da je primjerice Ferrari bio jedan od njih, a na prvom danu se činio kao najstabilniji bolid. Stoga mislim da trenutno svi traže prave postavke.”

“Je li prednost ili ne, pretpostavljam da će najbitnije biti koliko daleko možete pritisnuti s postavkama ili razvojem aerodinamike.”

Tehnički direktor Alfa Romea Jan Monchaux očekuje da će problem još brže nestati:

“Uvijek je tako s novim pravilima, stignu novi problemi. Mislim da nakon dvije ili tri utrke nitko više neće pričati o poskakivanju, imat ćemo neki novi problem ili temu za raspravu, ali moramo to riješiti.”

“Nije tajna da smo imali problema s poskakivanjem na početku i mislim da je to vrijedilo za sve. Moramo to riješiti, izazovno je, ali prilično sam uvjeren da ćemo uspjeti do idućeg tjedna.”

Zadnji donatori:
Vordas
zekohonda

Patreoni:
lukarak
Become a Patron!

Bok , F1puls autori su dosad napisali 10061 vijesti i tekstova. Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas
💳 kreditnom karticom, PayPalom ili Revolutom.
Više informacija »

Lovro Andraka
Pulsmedia autor
933 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Više o temi: #Alfa Romeo#McLaren

Komentiraj

5 komentara

  1. Da su testiranja kao nekada neogranicena rijesilo bi se to do prve utrke..a ovako ce se kroz par utrka…    3

    0
  2. Lijepo od vas da ste se rijesili “dupinjanja” i presli na poskakivanje :)    11

    1