McLaren i Alfa smatraju da će problem poskakivanja biti riješen nakon prvih nekoliko utrka

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 2 godina 3 min 5 komentara

Čelnici tehničkih odjela McLarena i Alfa Romea očekuju da će sve momčadi već nakon prvih nekoliko utrka riješiti problem poskakivanja bolida koji je postao jedna od glavnih tema nakon testa u Barceloni.

Nitko nije očekivao da će problem biti toliko izražen, ali vjeruje se da će momčadi brzo pronaći rješenje za to – tehnički direktor McLarena James Key kaže kako je ključno pronaći pravi balans između postavki bolida i aerodinamičkog koncepta:

“Mislim da je nekoliko faktora uključeno, ali vjerojatno je to kombinacija ovih dvaju.”

“Siguran sam da je to nešto što će svi riješiti. O tome se priča jer je jako vidljivo, no u konačnici će se pronaći rješenja između postavki i aerodinamičkog razvoja, gdje ćete otkriti kako kontrolirati to.”

“Ne vjerujem da će to biti glavna tema nakon prvih pet ili šest utrka.”

Poskakivanje bolida gore-dolje koje se u engleskom jeziku uspoređuje s kretnjama pliskavica, odnosno s njihovim naizmjeničnim uronom i izronom iz vode problem je vezan u bolide koji se oslanjanju na ground effect, stoga je posljednji put viđen u osamdesetima. Ukratko, radi se o naizmjeničnom gubitku i povratku downforcea koji se javlja na pravcima.

McLaren je bio jedna od momčadi koja je imala najmanje problema s poskakivanjem, a pretpostavlja se da je dizajn podnice bio glavni razlog tome.

“Pretpostavljam da pomaže ako nemate velikih problema s tim, možda možete biti nešto fleksibilniji”, rekao je Key.

“Bilo je par videa s bolidima koji su imali velikih problema. Mislim da je primjerice Ferrari bio jedan od njih, a na prvom danu se činio kao najstabilniji bolid. Stoga mislim da trenutno svi traže prave postavke.”

“Je li prednost ili ne, pretpostavljam da će najbitnije biti koliko daleko možete pritisnuti s postavkama ili razvojem aerodinamike.”

Tehnički direktor Alfa Romea Jan Monchaux očekuje da će problem još brže nestati:

“Uvijek je tako s novim pravilima, stignu novi problemi. Mislim da nakon dvije ili tri utrke nitko više neće pričati o poskakivanju, imat ćemo neki novi problem ili temu za raspravu, ali moramo to riješiti.”

“Nije tajna da smo imali problema s poskakivanjem na početku i mislim da je to vrijedilo za sve. Moramo to riješiti, izazovno je, ali prilično sam uvjeren da ćemo uspjeti do idućeg tjedna.”


Odgovor

5 komentara

  1. Vw
    F1fan001 Prikaži

    Da su testiranja kao nekada neogranicena rijesilo bi se to do prve utrke..a ovako ce se kroz par utrka…



    3
    3

    0
  2. Fia
    Realista Prikaži

    Lijepo od vas da ste se rijesili “dupinjanja” i presli na poskakivanje :)



    11
    10

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.